Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Inżynier Budowlany

20.12.09, 16:53
    Witam
    w przyszłym roku chce podjąć nauke na ww stanowisku zaocznych w wieku 24lat
    troche póżno ale do tej pory nie wiedziałem co chce w życiu robic.Od dwóch lat
    pracuje na budowie w wykończeniówce i spodobało mi sie te zycie
    budowlańca,wchasniej pracowąłem jako pomocnik na innych budowach.I mam pytanie
    czy po skonczeniu tych studiów w wieku prawdopodobnie 29lat bede miał łatwiej
    na znalezienie pracy jako inżynier..Czekam na wasze opinie Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • sky.83 Re: Inżynier Budowlany 20.12.09, 21:26
        Witam.Po pierwsze tytuł inżyniera zdobędziesz nieco wcześniej niż za 5 lat bo
        studia są teraz 2-stopniowe: inżynier i mgr inżynier. Co do pracy to może
        podpytaj o zarobki praktykujących absolwentów bo możesz być bardzo niemile
        rozczarowany,porównując to do swoich obecnych ;-) No i tak naprawde
        najważniejsze są uprawnienia budowlane,a to po minimum 2 latach pracy na
        stanowisku inżyniera (plus mgr inż ,ale zatrudnić sie gdzieś możesz już mając
        samego inżyniera).
        • rr87 Re: Inżynier Budowlany 21.12.09, 12:40
          To bardzo ciekawe co napisałes...a niewiesz moze gdzie mogłbym poszukać tej
          pracy juz po dwuletnich studiach,jak praca normalnego pracownika mi nie pomoże
          to chciałbym zaczać jak najszybciej pracować jako inż.Pozdrawiam..
          • dystansownik Re: Inżynier Budowlany 21.12.09, 13:29
            Dwuletnie studia ?? Przecież sky.83 napisał co i jak.

Żeby się dorobić samego inżyniera trzeba 3.5 roku studiów (czasem nawet i
            więcej, zależy od uczelni). Do tego chyba 2 lata studiów II stopnia (nie ważne
            czy dziennie czy zaocznie) na magistra, żeby potem móc robić uprawnienia bez
            ograniczeń.
            Pracę inżyniera będziesz mógł podjąć praktycznie dopiero po dorobieniu się inż.
            więc dopiero za 3.5 roku. Dopiero wtedy też będziesz mógł zacząć zbierać wpisy
            do książki praktyk, żeby dorobić się uprawnień.
            Praktyki zawodowej do uprawnień bez ograniczeń w wykonawstwie potrzebujesz
            przynajmniej 2 lata (lepiej więcej, bo izba i tak może nie uznać wszystkich
            wpisów). W sam raz, żeby w międzyczasie dorobić się mgr. Teoretycznie więc masz
            szansę przed 30-stką dorobić się uprawnień.

Ostatnią kwestią jest sprawa zarobków, którą poruszył sky.83. Niestety na
            początek dostaniesz mniej niż zarabia zwykły pracownik fizyczny na budowie. W
            naszym kraju jeśli chodzi o zarobki inżynierów jest bida z nędzą. Dodaj do tego
            fakt, że będziesz mógł się cieszyć jak w ogóle znajdziesz robotę w zawodzie
            (choć jak już pracujesz to może masz już znajomości i coś sobie załatwisz), bo w
            tej chwili nie ma z tym lekko.

• mysz-ka86 Re: Inżynier Budowlany 21.12.09, 17:27
              dystansownik napisał:

> Dwuletnie studia ?? Przecież sky.83 napisał co i jak.
              >
              > Żeby się dorobić samego inżyniera trzeba 3.5 roku studiów (czasem
              nawet i
              > więcej, zależy od uczelni). Do tego chyba 2 lata studiów II
              stopnia (nie ważne
              > czy dziennie czy zaocznie) na magistra, żeby potem móc robić
              uprawnienia bez
              > ograniczeń.
              > Pracę inżyniera będziesz mógł podjąć praktycznie dopiero po
              dorobieniu się inż.
              > więc dopiero za 3.5 roku. Dopiero wtedy też będziesz mógł zacząć
              zbierać wpisy
              > do książki praktyk, żeby dorobić się uprawnień.
              > Praktyki zawodowej do uprawnień bez ograniczeń w wykonawstwie
              potrzebujesz
              > przynajmniej 2 lata (lepiej więcej, bo izba i tak może nie uznać
              wszystkich
              > wpisów). W sam raz, żeby w międzyczasie dorobić się mgr.
              Teoretycznie więc masz
              > szansę przed 30-stką dorobić się uprawnień.
              >
              > Ostatnią kwestią jest sprawa zarobków, którą poruszył sky.83.
              Niestety na
              > początek dostaniesz mniej niż zarabia zwykły pracownik fizyczny na
              budowie. W
              > naszym kraju jeśli chodzi o zarobki inżynierów jest bida z nędzą.
              Dodaj do tego
              > fakt, że będziesz mógł się cieszyć jak w ogóle znajdziesz robotę w
              zawodzie
              > (choć jak już pracujesz to może masz już znajomości i coś sobie
              załatwisz), bo
              > w
              > tej chwili nie ma z tym lekko.
              >

czyli staz do ilosci lat (docelowo 2 w wykonstawie) do uprawnien bez
              ograniczen mozna juz robic maja tylko inz?

I czego te wspaniale izby moga nie uznac?
              • dystansownik Re: Inżynier Budowlany 21.12.09, 18:09
                > czyli staz do ilosci lat (docelowo 2 w wykonstawie) do uprawnien bez
                > ograniczen mozna juz robic maja tylko inz?

Po ukończeniu 3 roku studiów staż można już liczyć do praktyki zawodowej. Czyli
                praktycznie zaczynając studia II stopnia można iść do izby po książkę i zbierać
                wpisy.

> I czego te wspaniale izby moga nie uznac?

Tego co im się nie spodoba i czego nie uznają za "odpowiednią" praktykę.
                • sky.83 Re: Inżynier Budowlany 22.12.09, 13:06
                  Tak było przynajmniej w przypadku jednolitych studiów
                  magisterskich,a teraz to sam nie wiem....
                  • mysz-ka86 Re: Inżynier Budowlany 22.12.09, 17:43
                    To ja juz w zasadzie moglabym zaczac. Mam wujka z pelnymi
                    uprawnieniami, czyli w praktyce wyglada to tak? odbieram ksiazeczke
                    i wujek wpisuje mi i podbija ze robilam to i tamto. W sumie to mysle
                    zrobic tak, ze na razie to on mi bedzie tylko robil wpisy i
                    podbijal, bo pracy nie chce zminiac na razie, a uprawnienia mi sie
                    przydadza.
                    • dystansownik Re: Inżynier Budowlany 22.12.09, 18:47
                      > na razie to on mi bedzie tylko robil wpisy i
                      > podbijal, bo pracy nie chce zminiac na razie, a uprawnienia mi sie
                      > przydadza.

Wtf ? Chcesz zbierać lipne wpisy, żeby zrobić uprawnienia bez rzeczywistej
                      praktyki zawodowej ?
                      Po pierwsze, izba sprawdzając książkę przy weryfikacji może chcieć sprawdzić
                      (ponoć mają swoje metody) czy rzeczywiście uczestniczyłaś w danych pracach. Jak
                      przyłapią Cię na oszustwie może być nieciekawie.
                      Po drugie, praktyka zawodowa ma na celu nauczenie inżyniera zawodu i
                      przygotowanie go do samodzielnej pracy. Co z tego jeśli nawet uda Ci się zrobić
                      jakimś cudem w ten sposób uprawniania, jak pójdziesz do roboty i nie będziesz
                      miała pojęcia co i jak ?
                      Po trzecie, nie obraź się, ale w takich przypadkach ktoś próbujący uzyskać
                      uprawnienia po przyłapaniu powinien mieć dożywotni zakaz starania się o nie, a
                      osoba która dawała wpisy powinna uprawnienia stracić.

Btw jak masz rodzinę w zawodzie to nie lepiej od razu zacząć tam pracować?? Na
                      starcie masz już kilka razy łatwiej niż 3/4 studentów. A jak nie chcesz pracy
                      zmieniać to przecież nikt Ci nie każe pracować w zawodzie. Zawsze możesz później
                      bawić się w inżynierię sprzedaży itp. ;)
                    • sky.83 Re: Inżynier Budowlany 22.12.09, 20:53
                      mysz-ka86 napisała:

> To ja juz w zasadzie moglabym zaczac. Mam wujka z pelnymi
                      > uprawnieniami, czyli w praktyce wyglada to tak? odbieram ksiazeczke
                      > i wujek wpisuje mi i podbija ze robilam to i tamto. W sumie to mysle
                      > zrobic tak, ze na razie to on mi bedzie tylko robil wpisy i
                      > przydadza.

Tak łatwo to nie ma,wujek musiałby Cie najpierw zatrudnić...;)
                    • civileng Re: Inżynier Budowlany 23.12.09, 19:23
                      "> To ja juz w zasadzie moglabym zaczac. Mam wujka z pelnymi
                      > uprawnieniami, czyli w praktyce wyglada to tak? odbieram
                      ksiazeczke
                      > i wujek wpisuje mi i podbija ze robilam to i tamto. W sumie to
                      mysle
                      > zrobic tak, ze na razie to on mi bedzie tylko robil wpisy i
                      > przydadza."

zdaje sobie sprawe ze ludzie roznie kombinuja ale jesli jeszce
                      glosno o tym mowia i sie chwala to cos jest nie tak.Po co nam
                      uprawnienia?Wszytsko powinien weryfikowac rynek a nie "wujek" i
                      znajomosci.W innych krajach dziala to calkiem sprawnie.
                      • jezior23 Re: Inżynier Budowlany 24.12.09, 11:48
                        civileng napisał:
                        > zdaje sobie sprawe ze ludzie roznie kombinuja ale jesli jeszce
                        > glosno o tym mowia i sie chwala to cos jest nie tak.Po co nam
                        > uprawnienia?Wszytsko powinien weryfikowac rynek a nie "wujek" i
                        > znajomosci.W innych krajach dziala to calkiem sprawnie.

Po to uprawnienia aby pracownicy izb mieli z czego trzepać hajs na swoich
                        ciepłych posadkach z zerową odpowiedzialnością i ze znikomymi objawami
                        jakiejkolwiek działalności. Prawo budowlane wygląda obecnie fatalnie, możliwości
                        zdobywania uprawnień beznadziejnie, ale inżynierowie w Polsce to w większości
                        takie ciotunie co to się tylko podporządkować potrafią więc nic w najbliższym
                        czasie się nie zmieni. Dalej "dziadki" będą dorabiać do emerytur na najwyższych
                        stołkach izb, w ministerstwie nadal będą cymbały nie znające się kompletnie na
                        budowlance, w sejmie debile będą kreować kształt prawa budowlanego a młodzi
                        inżynierowie będą potulnie godzić się na zasady narzucone z góry przez idiotów.
                        • mysz-ka86 Re: Inżynier Budowlany 24.12.09, 15:51
                          jezior23 napisał:

> civileng napisał:
                          > > zdaje sobie sprawe ze ludzie roznie kombinuja ale jesli jeszce
                          > > glosno o tym mowia i sie chwala to cos jest nie tak.Po co nam
                          > > uprawnienia?Wszytsko powinien weryfikowac rynek a nie "wujek" i
                          > > znajomosci.W innych krajach dziala to calkiem sprawnie.
                          >
                          > Po to uprawnienia aby pracownicy izb mieli z czego trzepać hajs na
                          swoich
                          > ciepłych posadkach z zerową odpowiedzialnością i ze znikomymi
                          objawami
                          > jakiejkolwiek działalności. Prawo budowlane wygląda obecnie
                          fatalnie, możliwośc
                          > i
                          > zdobywania uprawnień beznadziejnie, ale inżynierowie w Polsce to w
                          większości
                          > takie ciotunie co to się tylko podporządkować potrafią więc nic w
                          najbliższym
                          > czasie się nie zmieni. Dalej "dziadki" będą dorabiać do emerytur
                          na najwyższych
                          > stołkach izb, w ministerstwie nadal będą cymbały nie znające się
                          kompletnie na
                          > budowlance, w sejmie debile będą kreować kształt prawa budowlanego
                          a młodzi
                          > inżynierowie będą potulnie godzić się na zasady narzucone z góry
                          przez idiotów.

Czyli to samo co ogolnie w gospodarce i to samo co w tym kraju, byli
                          komunisci sie cieplo i fajnie udadowli a nawet po ich smieci ktorej
                          dzis we wigilnie z calego serca zycze im, poznij nie wiele sie
                          zmieni, przy ich synkach corkach i tak dalej...
      • ciscoc Re: Inżynier Budowlany 23.12.09, 08:58
        Nie którzy to mają szczęście inni nawet nie mogą znaleźć pracy aby móc zdobywać
        doświadczenie a tym samym starać się o zrobienie uprawnień
        • rr87 Re: Inżynier Budowlany 23.12.09, 12:48
          Widze ze ciezko jest dostac prace na poczatku zeby zrobic te nieszczesne
          uprawnienia,ja dopiero bede zaczynał studia wiec czeka mnie jeszcze duzo pracy
          moze i dobrze ze pracuje teraz jako pracownik fizyczny no bo jednak jakies
          znajomosci bede miał i chyba lżej bedzie mi cos dorwac pózniej.Rozumiem ze jak
          juz bede miał te uprawnienia bedzie juz z pracą duzo lepiej:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka