kamil2207 02.02.10, 17:15 Co sadzicie o mechatronice?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
schweppes1 Re: Mechatronika 02.02.10, 17:18 Na razie modny kierunek. Taki spec. od mechaniki, automatyki, informatyki, elektroniki... Fachowiec od wszystkiego i od niczego? Być może... Wg mnie jest to kolejny modny kierunek zamawiany, choć powstają nawet technika mechatroniczne, tak więc być może ma to jakąś przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mechatronika 02.02.10, 19:04 Porównywalny z większością politechnicznych, czyli trudny. Odpowiedz Link Zgłoś
ruzam.pl Re: Mechatronika 24.08.10, 11:29 Kierunek nie jest łatwy, z tego względu że uczymy się wszystkiego. Problemem jest brak specjalizacji, specjalizację najlepiej sobie robić samemu. Z tego co wiem Politechnika Warszawska ma oddzielny wydział i tam sprawa specjalizacji wygląda nieco inczej. W pozostałych uczelniach dostajemy ogólną wiedzę, a sami powinniśmy dokształcać się w wybranej specjalności. Sam jestem absolwentem mechatroniki, zapraszam na mojego bloga: www.mechatronika.eu Odpowiedz Link Zgłoś
soliera Re: Mechatronika 07.02.10, 20:02 > Na razie modny kierunek. Taki spec. od mechaniki, automatyki, ? > informatyki, elektroniki... Fachowiec od wszystkiego i od niczego? > Być może... Wg mnie jest to kolejny modny kierunek zamawiany, choć > powstają nawet technika mechatroniczne, tak więc być może ma to > jakąś przyszłość. Jak najbardziej poprawna opinia o kierunkach mechatronicznych. To trochę tak jak w latach 90-tych był boom na zarządzanie i marketing - teraz absolwenci pracują jako akwizytorzy i laski na promocjach w marketach ... Jednak mechatronika jest faktem. Połączenie mechaniki elektroniki i sterowania to kierunek rozwoju techniki. Ja, jako absolwent Mechatroniki stwierdzam, że zdecydowanie lepiej kończyć "czyste" kierunki i zostać np specjalistą od projektowania mechaniki robotów lub specjalistą od sterowania tymi urządzeniami. Mechanik nigdy nie będzie elektronikiem, informatyk mechanikiem (to oczywiście ogólniki, ale dla większości inż to prawda). Moja rada: mechanika i budowa maszyn (pojazdy samochodowe, inżynieria produkcji, systemy CAD/CAM/CAE) lub wydziały elektroniczne (najbardziej pożądana będzie automatyka i elektronika oraz napędy elektryczne) Odpowiedz Link Zgłoś
pasztet204 Re: Mechatronika 09.02.10, 14:50 Witam. Tak więc na mojej uczelni mechatronika dopiero wystartowała i z tego co zaobserwowałem to: - kierunek jest raczej ciężki, bo jest tam mieszanka kilku kierunków - mechanika, elektrotechnika, informatyka, automatyka itp. - ja bym się nie pchał, bo jest to rzeczywiście medialny kierunek i ma fajną nazwę i właśnie z tych przyczyn wybrałbym jak ktoś napisał "czysty" kierunek - nie sugeruj się tym, że jest to kierunek zamawiany (chyba, że załapiesz się na stypendium i zależy Ci na pieniądzach), dlaczego? ano dlatego, że fakt bycia kierunkiem zamawianym o niczym nie świadczy. Kiedy zobaczyłem jakie kierunki są zamawiane na mojej uczelni, dochodzę do jednego wniosku "listę robiło stado pijanych pawianów z Warszawy" Odpowiedz Link Zgłoś
pawell87 Ja bym nie zaryzykował pójść na Mechatronikę 27.08.10, 11:06 Nigdy nie wiadomo, czy nie będzie po tym jak po Politologii, a życie jest długie. Są osoby, które ogólnie interesują się techniką, ale większość raczej jest bliżej czegoś, bliżej mu do mechaniki, do elektroniki albo informatyki. I raczej trzeba iść w czysty kierunek, to najbezpieczniejsze. Np. na mechaników od zawsze jest mniej więcej taki sam popyt (no, może po 89' trochę mniejszy). I można temu zaufać. Owszem, po mechatronice teoretycznie można aplikować na całą technikę, ale zauważcie, że np. w fabrykach nie ma specjalistów łączonych, są całe osobne wydziały elektryczne, mechaniczne, automatyki czy informatyki. A np. na MiBM i tak są podstawy tych wszystkich dziedzin, ale to bardziej po to, aby mechanik w rozmowach z np. elektrykiem się nie kompromitował i wiedział o czym on do niego mówi, tak samo elektryk podstawy mechaniki na pewno zna. Uważam, że bez sensu jest łączenie tak obszernych dziedzin w jeden kierunek, taka osoba i tak i tak będzie musiała się na coś ukierunkować, a resztę znać po łebkach, bo inaczej faktycznie jak ktoś napisał - będzie specem od wszystkiego i od niczego. Choć w sumie, jeżeli ktoś zdobędzie porządne, kierunkowe doświadczenie, to kierunek jaki skończył zawsze będzie na 2 lub gorszym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
formi Re: Ja bym nie zaryzykował pójść na Mechatronikę 27.08.10, 11:46 Na mojej uczelni tj. Politechnice Rzeszowskiej co 2 lata zmieniają nazę kierunku Automatyka i Robotyka na Mechatronika. Jest to taki chwyt na kandydatów. A prawda jest taka, że program studiów jest praktycznie identyczny. Przynajmniej na PRz tak jak mówie. Na początku rzeczyiście są to podstawy mechaniki, elektroniki, automatyki, ale później to wszsytko skupia sie na sterownikach, robotyce, programowaniu i technice CAD. Także wg mnie absolwent mechatroniki różni się praktycznie niczym od absolwenta automatyki. Odpowiedz Link Zgłoś