Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pisemko do inspekcji pracy

IP: *.chello.pl 21.04.10, 09:23
    Witam,

Przez dwa lata pracowałem w małej firmie (5 osób) - w ciągu ostatnich dwóch
    miesięcy szef zwolnił nas wszystkich.

Po części w odwecie ale też z poczuciem że powinienem coś zrobić w celu
    poprawienia warunków pracy tam panujących postanowiłem poinformować inspekcje
    pracy o praktykach pracy tam stosowanych.

Tutaj pytanie czy jako były pracownik (dostałem już świadectwo pracy) - mam
    prawo do takich działań?

To co chcę zgłosić:

- brak badań pracowniczych (przez cały ten czas szef nie wysłał nas na badania)

- opóźnienia w wypłatach, tutaj jako dowód mam umowę o pracę i wyciągi z konta
    - w ciągu tylko ostatniego roku, najmniejsze opóźnienie w wypłacie wynosiło 4
    dni:) (brak odsetek)

- brak instrukcji bhp, gaśnic i przeprowadzonego przeszkolenia (choć ni wiem
    czy to do ip czy do jakiejs inspekcji bhp?)

do tego dochodzą inne sprawki których niestety nie mam jak udowodnić
    tj, pierwsze dwa tygodnie pracy bez umowy ("na próbę") , praca na L4, praca na
    nielegalnym oprogramowaniu i permanetny mobing.

Mam też obawy czy zgłaszać fakt że przez pierwszy rok na umowie miałem tylko
    połowę wynagrodzenia (drugie pół pod stołem) - boję się że też mogę mieć z
    tego powodu nieprzyjemności.

Osoby mające doświadczenie w podobnych działaniach proszę o radę czy jest sens
    zgłaszać takie sprawy.
    Obserwuj wątek
      • krugerrand1oz Re: Pisemko do inspekcji pracy 21.04.10, 13:09
        Zastanów się co chcesz przez to osiągnąć? Dowalić byłemu szefowi? Czemu Was zwolnił? Jeżeli firma chyliła się ku upadkowi, to chcesz kopać leżącego?

Jeżeli połowę wynagrodzenia dostawałeś pod stołem to Waszego szefa mogą czekać nieprzyjemności, ale Ciebie też nie ominął.

Reszty nie udowodnisz, a tylko zrobisz sobie wroga. Moim zdaniem, odpuść.

--
        MonetyBulionowe.pl - bezpieczne inwestycje w srebro i złoto. Chcesz szybko sprzedać złoto, srebro lub monety bulionowe? Szukasz pomysłu na inwestycję? Chcesz poznać trochę historii?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka