Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie o...

18.05.10, 11:19
    HAHA CO TO ZNACZY MINIMALNA?? czyli ta maxymalna to ma byc z dodatkiem stazowym? czyli +1% za kazdy rok pracy? tyle dostana i koniec nie ma minimalnej bo dyrektor nie moze dac np 4tys! oj czlowieku czlowieku...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Samuel Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie o... IP: *.181.188.226.static.crowley.pl 18.05.10, 11:27
        No to zapracowani nauczyciele: bibliotekarze, wuefiści, katecheci,
        informatycy etc. się cieszą. Będzie zapłata za godziny spędzone w
        domu nad klasówkami (szczególnie bibliotekarze). Pewnie trzeba
        bedzie iść na roczny, 100% płatny urlop na poratowanie zdrowia...
        • Gość: krm Re: Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie IP: *.toya.net.pl 18.05.10, 11:32
          Gość portalu: Samuel napisał(a):

> No to zapracowani nauczyciele: bibliotekarze, wuefiści, katecheci,
          > informatycy

co masz do informatyków, czy zdajesz sobie sprawę, że nauczyciele
          informatyce nieraz za darmo wykonują prace za które normalne firmy
          płacą ciężkie pieniądze?
          nauczyciele informatycy są szczególnie mocno eksploatowani przy czym
          ich praca jest niedoceniana
          mówię tu oczywiście o prawdziwych informatykach nie wuefistkach po
          kursie worda
          • rikol Re: Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie 18.05.10, 14:00
            Ta podwyzka to na waciki chyba. Jak rzad chce polepszyc jakosc edukacji bez
            pieniedzy?
      • krk01 dopisek 18.05.10, 11:28
        dodac nalezy zeby przejsc od stazysty do dyplomowanego to-
        Karta Nauczyciela wymienia następujące warunki niezbędne do uzyskania kolejnego stopnia awansu:
        posiadanie wyższego wykształcenia z odpowiednim przygotowaniem pedagogicznym lub ukończenie zakładu kształcenia nauczycieli i podjęcie pracy na stanowisku, do którego są to wystarczające kwalifikacje (w zależności od rodzaju szkoły),
        odbycie stażu
        uzyskanie pozytywnej oceny dorobku zawodowego nauczyciela.

Każdy z poszczególnych stopni awansu narzuca jeszcze konieczność spełnienia innych warunków
        w przypadku nauczyciela stażysty - uzyskanie akceptacji komisji kwalifikacyjnej po przeprowadzonej rozmowie,
        w przypadku nauczyciela kontraktowego - zdanie egzaminu przed komisją egzaminacyjną,
        w przypadku nauczyciela mianowanego - uzyskanie akceptacji komisji kwalifikacyjnej po dokonaniu analizy dorobku zawodowego nauczyciela i przeprowadzonej rozmowie.
        Czas trwania staży jest uzależniony od tego, o uzyskanie jakiego stopnia awansu chodzi. I tak w przypadku ubiegania się o awans na stopień nauczyciela kontraktowego staż trwa 9 miesięcy, natomiast w przypadku nauczyciela mianowanego i nauczyciela dyplomowanego - 2 lata i 9 miesięcy. W okresie stażu nauczyciel ma obowiązek realizować własny plan rozwoju zawodowego zatwierdzony przez dyrektora szkoły. Po zakończeniu stażu nauczyciel składa dyrektorowi szkoły sprawozdanie z realizacji tego planu. do tego po kontraktowym egzamin przed komisja w szkole, nastepne egzamin w Urzedzie Miasta przed komisja i tylko dyrektor to osoba z placowki. jesli sie nie zda egzaminu na mianowanego 9 miesiecy i poprawka jak nie to szukanie nowej szkoly. chetnych zapraszamy po ponad 7 latach dostaniesz zamiast 130zl 180 brutto :D
      • Gość: krm Re: Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie IP: *.toya.net.pl 18.05.10, 11:30
        krk01 napisał:

> HAHA CO TO ZNACZY MINIMALNA?? czyli ta maxymalna to ma byc z
        dodatkiem stazowym
        > ? czyli +1% za kazdy rok pracy? tyle dostana i koniec nie ma
        minimalnej bo dyre
        > ktor nie moze dac np 4tys! oj czlowieku czlowieku...

minimalna to jest ta którą dostaje większość nauczycieli

śmieszna jest ta różnica 700zł brutto między stażystą a kimś kto
        pracuje np. 20 lat
        • krk01 ale wlasnie o to chodzi... 18.05.10, 11:35
          ta minimalna dostana wszyscy orocz nauczycieli z dodatkiem za prace np z dziecmi uposledzonymi lub zdemoralizowanymi (MOWy, Zaklady Poprawcze)
      • Gość: Lex nie ma jak stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 12:06
        Uwielbiam czytać opinie na temat nauczycieli.Zwłaszcza sugerujące ,że jest to praca lekka , przyjemna i dobrze płatna. No i ten urlop ...

A teraz poważnie. Nie znasz pracy w danym zawodzie ? Nie wypowiadaj się.
        Znasz jednego nauczyciela (lub dowolnego przedstawiciela dowolnego zawodu) ? Nie uogólniaj.
        @krk : 100% racji (oczywiście w odniesieniu do kompetentnych informatyków) - naprawa sprzętu , zarządzanie domeną , zarządzanie stroną + rozwiązywanie wszystkich problemów związanych z komputerami innych pracowników. A przecież mówimy o nauczycielu informatyki a nie informatyku ! Za te czynności , w większości poza zakresem obowiązków dostają ... ile ? a tak 0zł (chyba że pracują w szkole z rozsądnym dyrektorem dysponującym odpowiednimi środkami , ale nawet wtedy śmiechu warte)

Nie jestem nauczycielem , ale dość dobrze wiem jak wygląda praca w tym zawodzie. Dziwie się , że przy takich warunkach płacowych i odbiorze społecznym ktokolwiek jest skłonny podjąć tak ciężką pracę.
        • nauczyciel_pl Re: nie ma jak stereotypy 18.05.10, 12:35
          > Nie jestem nauczycielem , ale dość dobrze wiem jak wygląda praca w
          tym zawodzie
          > . Dziwie się , że przy takich warunkach płacowych i odbiorze
          społecznym ktokolw
          > iek jest skłonny podjąć tak ciężką pracę.

dlatego może warto podnieść pensje do poziomu nie wzbudzającego
          politowania u przedstawicieli innych zawodów,
          bo ci którzy psioczą na forach na zbyt wysokie zarobki nauczycieli to
          frustraci, którzy w większości nie zdobyli wykształcenia
          pozwalającego na pracę w tym zawodzie lub rodzice dzieci mających problemy z nauką, na forum najłatwiej wyładować swoje żale i złość

ja od wielu znajomych słyszę, że za taką pensje to oni by nie
          pracowali, a ja pracuję bo lubię tę pracę
          podnieśmy place to automatycznie podniesie to atrakcyjność tego
          zawodu, a co za tym idzie konkurencja będzie większa bo spowodowana
          większą ilością chętnych, co w konsekwencji spowoduje przyjmowanie
          ludzi z większymi kompetencjami zawodowymi

ale 2000brutto, które na rękę daje trochę ponad 1400zł nie spowoduje
          większego zainteresowania, przeciętny absolwent wyższej uczelni
          oczekuje, że w pierwszej pracy dostanie 3000zł na rękę
          • Gość: xaxxa Re: nie ma jak stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 13:40
            Pensje nauczycieli od dawna już nie budzą politowania wśród przedstawicieli innych zawodów, zwłaszcza, kiedy co jakiś czas słyszy się o podwyżkach w czasach kryzysu, które nauczyciele otrzymują jako jedyna grupa zawodowa i to ponad inflację.

Co do zwiększania atrakcyjności zawodu i pozostania w nim porządnych pedagogów z powołaniem, to wybacz kolego, ale konkurencja ograniczy się do blokowania młodego narybku i siedzenia na stołkach mianowanych prukw, co zresztą już ma miejsce, których przez różne zdobycze socjalizmu nijak ruszyć nie można, a które proponowane przez ciebie zwiększenie płacy z chęcią przyjmą, a po pół roku przez swoich działaczy rozedrą japę o zwyczajową podwyżkę.

2000 brutto to wcale niezła kasa na początek, jeśli ma się świadomość, że wielu absolwentów idzie na kasę do Biedronki za 1300. Być może wiesz, że generalnie ze zdobyciem dobrze płatnej pracy jest u nas problem, a 2000 (i sporo ponad średnią w dalszej perspektywie) regularnej wypłaty, krótki czas pracy i stałe zatrudnienie nie jest czynnikiem odstraszającym od tego zawodu.

Pewnie, że są minusy, ale ciężko jest wszędzie, a takich plusów jak u was, nie ma nikt.
            • Gość: xxx Re: nie ma jak stereotypy IP: *.toya.net.pl 18.05.10, 13:49
              Gość portalu: xaxxa napisał(a):

> Pensje nauczycieli od dawna już nie budzą politowania wśród
              przedstawicieli inn
              > ych zawodów, zwłaszcza, kiedy co jakiś czas słyszy się o podwyżkach
              w czasach k
              > ryzysu,

no właśnie ciągle się słyszy, a na słyszeniu się kończy, w styczniu
              też je mieli otrzymać a nie otrzymali z powodu kryzysu

> które nauczyciele otrzymują jako jedyna grupa zawodowa i to ponad
              infla
              > cję.

3% w skali roku to ponad inflację?

wczoraj związkowcy elektrycy obrzucili jajkami dyrekcję po otrzymaniu
              propozycji podwyżki pensji o 7% przy średnich zarobkach 6500zł
              • Gość: xaxxa Re: nie ma jak stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 14:17
                > no właśnie ciągle się słyszy, a na słyszeniu się kończy, w styczniu
                > też je mieli otrzymać a nie otrzymali z powodu kryzysu

Z powodu kryzysu to dostaną nie od stycznia, a od września, ale dostaną i całe 7%

> 3% w skali roku to ponad inflację?

5% od 01-01-2008 i następne 5% od 01-09-2008 to jest ponad inflacje.

• Gość: xaxxa Re: nie ma jak stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 14:19
                  01-01-2009 i 01-09-2009 oczywiście
                • Gość: xxx Re: nie ma jak stereotypy IP: *.toya.net.pl 18.05.10, 20:19
                  Gość portalu: xaxxa napisał(a):

>
                  > 5% od 01-01-2008 i następne 5% od 01-09-2008 to jest ponad inflacje.
                  >

heloł, obudź się mamy 2010 nie 2008, w 2008 nie było jeszcze kryzysu w
                  Polsce
                  • Gość: xaxxa Re: nie ma jak stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 08:05
                    Chyba nie doczytałeś mojego sprostowania.
            • k_r_m Re: nie ma jak stereotypy 18.05.10, 13:59
              > Co do zwiększania atrakcyjności zawodu i pozostania w nim
              porządnych pedagogów
              > z powołaniem, to wybacz kolego, ale konkurencja ograniczy się do
              blokowania mło
              > dego narybku

po stary prędzej czy późnej przyjdzie śmierć albo emerytura, stare
              pryki wiecznie nie będą nauczycielami

> 2000 brutto to wcale niezła kasa na początek, jeśli ma się
              świadomość, że wielu
              > absolwentów idzie na kasę do Biedronki za 1300.

nie wiem jak ty ale ja nie chciałbym aby moje dzieci uczyły się pod
              okiem byłych kasjerów biedronki, wolałbym aby to byli fachowcy, którzy przepracowali już trochę w zawodzie i pracę nauczyciela
              traktowali jako awans życiowy, ale to raczej na razie nierealne
              marzenie
              • Gość: xaxxa Re: nie ma jak stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 14:30
                > po stary prędzej czy późnej przyjdzie śmierć albo emerytura, stare
                > pryki wiecznie nie będą nauczycielami

A ile? 20 lat? To dużo czasu. Wystarczająco, aby zapomnieć o znacznej podwyżce dla podwyższenia statusu zawodu i zbyt dużo aby tolerować brak konkurencji i dbałości o jakość przy częściowo miernej kadrze.

> nie wiem jak ty ale ja nie chciałbym aby moje dzieci uczyły się pod
                > okiem byłych kasjerów biedronki, wolałbym aby to byli fachowcy,
                którzy przeprac
                > owali już trochę w zawodzie i pracę nauczyciela

A dlaczego? Od czegoś trzeba zacząć, a jeśli innej pracy nie ma? Nie wydaje mi się aby nauczyciel, któremu w młodości zdarzyło się siedzieć na kasie albo szorować gary w Londynie był z tego powodu gorszy niż ten prosto z uczelni. Też bym wolał fachowca, ale prawdziwego, wyłonionego w trakcie konkurencji a nie takiego z nazwy, pracującego "przez zasiedzenie".
                • k_r_m Re: nie ma jak stereotypy 18.05.10, 20:16
                  > A dlaczego? Od czegoś trzeba zacząć, a jeśli innej pracy nie ma?
                  Nie wydaje mi
                  > się aby nauczyciel, któremu w młodości zdarzyło się siedzieć na
                  kasie albo szor
                  > ować gary w Londynie był z tego powodu gorszy niż ten prosto z
                  uczelni. Też bym
                  > wolał fachowca, ale prawdziwego, wyłonionego w trakcie konkurencji
                  a nie takie
                  > go z nazwy, pracującego "przez zasiedzenie".

cieszę się, że się zgadzamy bo właśnie o tym pisałem i dokładnie to
                  mam na myśli, ale żaden fachowiec z prawdziwego zdarzenie nie
                  odejdzie z pracy gdzie ma 5-6tys. na rękę aby podjąć pracę jako
                  nauczyciel za niecałe 1,5tys.
        • black_halo Re: nie ma jak stereotypy 18.05.10, 16:15
          Kazdy chodzil do szkoly i doskonale widzial jak ta praca wyglada,
          prawda? Polowa moich nauczycieli miala zeszyciki z ktorych rok w rok
          dyktowala notatki. Za 18 godzin pracy w szkole pensje, ktore
          otrzymuja i tak sa wysokie. Zeby chociaz te klasowki w pokoju
          nauczycielskim sprawdzali ale nie - moga w domu. Po drodze zakupy gdy
          nie ma tloku, w domu herbatka, nastawione pranie, obiad mozna
          ugotowac w miedzyczasie. I ktory nauczyciel z reka na sercu moze
          przyznac, ze uczc iwie po pracy poswieca 22 godziny tygodniowo na
          przygotowanie lekcji, poszerzanie wiedzy ...
          • nauczyciel_pl Re: nie ma jak stereotypy 18.05.10, 19:02
            > ugotowac w miedzyczasie. I ktory nauczyciel z reka na sercu moze
            > przyznac, ze uczc iwie po pracy poswieca 22 godziny tygodniowo na
            > przygotowanie lekcji, poszerzanie wiedzy ...

ja mogę, a do tego w pracy spędzam 33 godziny, 33 godziny pracy, nie
            tak jak w biurze kawka, herbatka, ploteczki...
          • nikorason Re: nie ma jak stereotypy 20.05.10, 19:46
            Nie masz zielonego pojęcia o pracy nauczyciela :D, podziel się może swoimi
            przemyśleniami z jakiejś innej dziedziny chętnie się pośmieje dalej.
        • Gość: aga Re: nie ma jak stereotypy IP: *.play-internet.pl 27.05.11, 22:16
          nic dodać nic ująć, szczególnie mam tu na myśli uogólnianie, jakichkolwiek grup zawodowych czy społecznych.
      • Gość: Belfer Godziny dodatkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 12:56
        W ministerstwie to chyba nie wiedzą za co płacą nauczycielowi. Bo
        jak można nazwać płacę na godziny dodatkowe dodatkiem. Jeden
        nauczyciel ma ma godziny ponad wymiarowe dugi nie ma i jest to
        zapłata za pracę a nie żaden "dodatek". Chciałbym co by się działo w
        Warszawce jak by rząd zaproponował górnikom zmiejszenie zapłaty na
        dodatkowe godziny pracy.
      • pomrocznosc.jasna Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze 18.05.10, 12:56
        Do tego dochodzą dodatki typu premie, wysługi lat, wychowawstwo,
        trzynastka, sprawdzanie prac maturalnych (w godzinach prscy) itd.
        Razem ok. 4000 zł za 18 godzin tygodniowo. Godzina pracy np. pana od
        fikołków jest tyle warta co prawnika i informatyka.
        • Gość: no name Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze IP: *.dolsatbelchatow.pl 18.05.10, 13:12
          Jak wyjdziesz z pomroczność jasnej to przemyśl to co napisałeś.
          1. Czy znasz jakiego pana od fikołków co sprawdza prace maturalne.
          2. Czy znasz jakiegokolwiek nauczyciela, co sprawdza te prace w czasie lekcji (tych 18-tu).
          3. O jakich premiach mówisz?
          4. Wiesz ile dostaje się za wychowawstwo?
          itd.
        • Gość: ja Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze IP: *.chello.pl 18.05.10, 13:31
          Faktycznie dopadła cię pomroczność, ale ciemna ! Jak już coś piszesz
          rób to uczciwie i zgodnie z rzeczywistym stanem rzeczy ! Twoje
          rewelacja co najmniej w 50-60% są nieprawdziwe.
        • Gość: kucz Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze IP: *.kalisz.mm.pl 18.05.10, 13:33
          Matury łosiu nie są sprawdzane w godzinach pracy. a tak na
          marginesie trzeba było się uczyć
        • Gość: xxx Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze IP: *.toya.net.pl 18.05.10, 13:37
          pomrocznosc.jasna napisał:

> Do tego dochodzą dodatki typu premie,
          nie ma czegoś takiego
          > wysługi lat,
          jest tak jak i w wielu innych miejscach pracy
          > wychowawstwo,
          niewielki, nieproporcjonalny do ilości poświęconego na nie czasu
          > trzynastka,
          w niektórych zawodach mają nawet czternastki
          sprawdzanie prac maturalnych (w godzinach prscy) itd.
          nie ma czegoś takiego jak sprawdzanie w godzinach pracy, zainteresuj
          jak się to odbywa i kto je może sprawdzać
          > Razem ok. 4000 zł za 18 godzin tygodniowo.
          razem nauczyciel dyplomowany po 20 latach pracy na rękę ma 2200zł z
          wychowawstwem i dodatkiem motywacyjnym
          Godzina pracy np. pana od
          > fikołków jest tyle warta co prawnika i informatyka.
          jest jedno ale, pan od fikołków ma ich 18, jak uda mu się wywalczyć
          to będzie miał ich max. 23-25, informatyk będzie pracował minimum
          40h, mówimy tu oczywiście o godzinach płatnych bo pan od fikołków ma
          jeszcze sporo godzin nie płatnych, więc mimo podobnej stawki jak
          mówisz, to pan informatyk zarobi dużo więcej niż pan od fikołków

cieszy mnie, że poruszyłeś sprawę panów od fikołków, bo płaca
          nauczycieli nie jest różnicowana w zależności od tego czego uczą i
          tak pan od fikołków, który rzuci piłkę i powie grajcie zarobi tyle
          samo co dobry nauczyciel informatyki, który przygotowuje uczniów do
          olimpiady informatycznej, albo polonistka która traci zdrowie po
          nocach sprawdzając prace
          • Gość: xyz Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze IP: 78.8.79.* 18.05.10, 14:17
            e tam, w tym zawodzie i tak księża mają się najlepiej; nawet do
            komisji na maturze pisemnej ich nie zapędzisz, bo nie wolno. Kilka
            pogrzebów w tym czasie zdążą obskoczyć ;)
        • Gość: kalinakalina Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.10, 13:43
          nie masz racji .........życzę nauczycielom pensji 5 tys za 18 godzin - moje
          dziecko ma być w dobrych rekach a nie w rękach flustratów pracujących za ochłapy.
        • rikol Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze 18.05.10, 14:07
          Znam wielu nauczycieli, ale zadnego, ktory zarabia 4000. Maksymalnie zarabiaja
          okolo 2000 i to brutto. Takie sa pensje w panstwowej szkole. W jakiejs gminie
          kazano nauczycielom liczyc dokladnie czas poswiecony na prace w domu. sZybko z
          tego zrezygnowano, bo sie okazalo, ze nauczyciele pracuja 50-60 godzin, a w
          umowie maja 40. Zreszta w zadnej innej pracy pracownicy nie musza uzywac swojego
          dlugopisu, drukarki, komputera, tuszu, nie musza za swoje pieniadze kserowac - a
          tak wlasnie jest w szkole.

Smiem twierdzic, ze odpowiedzialnosc nauczyciela jest duzo wieksza niz prawnika
          czy informatyka - jesli dziecku cos sie stanie, to nauczyciel zgnije w
          wiezieniu. Podejmowanie takiej odpowiedzialnosci powinno byc odpowiednio
          wynagradzane.
          • wycofany Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze 18.05.10, 17:27
            Nie muszę znać, mam takiego w rodzinie. Z korepetycjami 4000 wyciąga
            bez problemu.
            • nauczyciel_pl Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze 18.05.10, 18:59
              wycofany napisał:

> Nie muszę znać, mam takiego w rodzinie. Z korepetycjami 4000 wyciąga
              > bez problemu.

a ciebie obchodzi ile dorabia po pracy, skoro musi to znaczy, że na
              podstawowym etacie zarabia za mało
        • Gość: dyrektor Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze IP: *.chello.pl 18.05.10, 14:23
          zapraszam zatem do szkoły:)byłby szanowny pan "panem od fikołków" bo z
          matematyka cieniutko!
          • wycofany Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze 18.05.10, 17:32
            Nie kłam nieuku, w twojej szkole etaty są tylko dla znajomych, jak w
            każdej....
        • Gość: nauczyciel Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze IP: 89.167.19.* 01.06.10, 21:18
          Nie wiem skąd pan pani bierze takie informacje. Nie ma takich dodatków.
          Wychowawstwo i wysługa lat to około 200zł może koło 300 po 20 latach pracy.
          Ogólnie miesięczne wynagrodzenie wynosi około 1900zł na rękę razem z dodatkami
          (skąd 4000?) nie wiem czy prawnicy tyle zarabiają. Taki dodatek za wychowawstwo
          około 120zł to dodatkowy czas poza lekcjami jakieś 4 godz po pracy co miesiąc i
          2 razy w roku przed końcem semestru minimum 10 godzin pracy również poza
          lekcjami. Prace maturalne sprawdzają nauczyciele w weekendy czyli tez poza
          lekcjami. Przygotowanie sprawdzianów i sprawdzenie ich tez odbywa się po za
          lekcjami. Podobnie wszelkie rady minimum raz w miesiącu oraz spotkania z
          rodzicami. Wszystkie czynności dodatkowe są po lekcjach, często tez telefony od
          rodziców wieczorami oraz w weekendy. Nie wiem dlaczego pan pani tak spłyca
          problem jeśli nie ma pojęcia jak wygląda praca i jakie sa zarobki
        • Gość: n-ciel Re: Uwaga : Wynagrodzenie zasadnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 15:40
          Nie każdy nauczyciel pracuje w szkole średniej i ma okazję tyle zarobić, to sporadyczne przypadki. 4000 zeta? Pomarzyć...
      • rojberek I jeszcze narzekają? 18.05.10, 13:13
        Spytajcie ludzi w prywatnych firmach jak zmieniały im się zarobki w ostatnim
        roku. Część ma mniej, część zwolniono, a część cieszy się, że zarabia tyle
        samo. Tylko niewielka garstka mogła liczyć na podwyżki. Ale tym, którzy żyją z
        ich podatków podwyżki oczywiście się należą.
        • Gość: Lex Re: I jeszcze narzekają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 13:40
          W prywatnych firmach płaci się tyle ile pracownik jest wart , jeżeli zarządza menedżer , który nie zamienił się na głowy ze strachem na wróble to będzie walczył o to żeby cenny zasób ludzki (bo tak teraz określa się wg. nomenklatury korporacyjnej pracownika) nie zmienił właściciela. Ja pracuje dla takiej firmy i ile wypracuje tyle mam. I nie narzekam ;)

W przypadku nauczycieli (opłacanych z budżetu) wygląda to troszkę inaczej.

ps Pan od fikołków też musi poświęcić parę lat życia aby odpowiednio przygotować się do swojej pracy.

ps2 Płacę podatki jak wszyscy ale nie uważam żeby dawało mi to jakieś szczególne prawo do mieszania z błotem czy to pani z okienka z zusie czy pracownika dowolnej innej instytucji utrzymywanej przez budżet. Jeżeli coś mi się nie podoba w sposobie funkcjonowania takiej instytucji to przecież mam prawo zwrócić się do swojego przedstawiciela w ramach funkcjonującego ustroju. Nawet na jakość pracy owego przedstawiciela niespecjalnie mogę narzekać jeżeli brałem udział w jego wybieraniu ....
        • nauczyciel_pl Re: I jeszcze narzekają? 18.05.10, 13:40
          rojberek napisała:

> Spytajcie ludzi w prywatnych firmach jak zmieniały im się zarobki w
          ostatnim
          > roku. Część ma mniej, część zwolniono, a część cieszy się, że
          zarabia tyle
          > samo.

ale wcześniej przez dobrych kilka lat nauczyciele ciągle czytali
          artykuły jak pensje szybko rosną, o 10%, o 15% a u nich się nic nie
          zmieniało, zresztą nauczyciele tez nie dostali ostatniej obiecanej
          podwyżki. Wiedziałeś o tym? Gazety kilka razy opisały ile nauczyciele
          dostaną a potem przemilczały, że wcale jej nie było.
        • Gość: jakosc Re: I jeszcze narzekają? IP: *.toya.net.pl 04.06.10, 07:39
          nie wiesz o czym mowisz zobacz na pensje innych utrzymywanych przez tzw. budzet
          i zobacz ze nauczyciele sa na samym koncu
      • Gość: takijeden Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie o... IP: 188.33.167.* 18.05.10, 13:29
        Ciekawe że nikt nie interesuje się przyczynami żenująco niskiego poziomu nauczania w szkołach,a jakość "zdobytego " "wykształcenia" nauczycieli to dopiero temat na poemat. Umieszczenie tego artykułu w rubryce biznes ,to chyba jakaś prowokacja .
        • rikol Re: Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie 18.05.10, 14:13
          Zeby byc nauczycielem, trzeba miec wyzsze wyksztalcenie - no a praca wymaga
          ciaglego doksztalcania. To stawia nauczycieli na rowni z prawnikami czy
          lekarzami. Inne grupy zawodowe nie sa tak dobrze wyksztalcone.

W szkolach jest niski poziom nauczania, bo ministerstwo ciagle obcina wydatki na
          szkolnictwo. Nikt sie nie nauczy angielskiego przez 2 godziny w tygodniu.
          Rodzice oczekuja cudow, ale zeby kogos nauczyc, zrealizowac program, potrzeba
          czasu. Zawsze zreszta mozesz zrzucic sie z innymi rodzicami na dodatkowe lekcje,
          albo napisac petycje do ministerstwa. do tego klasy sa 30- osobowe; czyli na
          jedna osobe w ciagu lekcji przypada troche wiecej niz 1 minuta. Zaden nauczyciel
          w takich warunkach nie bedzie mogl porozmawiac indywidualnie z kazdym uczniem.
          • wycofany Re: Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie 18.05.10, 17:29
            W jakim ty świecie Żyjesz? Studia? Teraz każdy je kończy. Wyższe ma
            każdy lekarz, prawnik, nauczyciel, kasjerka, murarz i bezrobotny.
      • Gość: to ja Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 13:40
        debile mam nadzieje ze was molestowal w szkole jakis pan od
        fikolkow. to by tlumaczylo wasza wscieklizne na punkcie szkolnictwa.
        a tak poza tym to tylko pedofile, flustraci i zony bogatych pseldo
        biznesmenow moga pracowac w tym zawodzie za te ochlapy.
      • Gość: sysia Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie o... IP: *.toya.net.pl 18.05.10, 13:42
        Niektórzy chyba nie zdają sobie w ogóle sprawy, ile zarabiają
        nauczyciele!!! i tego, żeby uzyskać kolejny stopień awansu zawodowego
        ile czasu trzeba poświęcić i pracy!!!nie 8 godz. dziennie, a 12, więc
        Ci co uważają, że jest taka sielanka niech się przekwalifikują i
        zostają n-lami, może wtedy zrozumieją i zmienią zdanie...
        • wycofany Re: Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie 18.05.10, 17:31
          Ja nie muszę się przekwalifikować. Teoretycznie już nim jestem, tyle
          że bezrobotnym.
          • nauczyciel_pl Re: Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie 18.05.10, 18:57
            wycofany napisał:

> Ja nie muszę się przekwalifikować. Teoretycznie już nim jestem, tyle
            > że bezrobotnym.

i to dyskwalifikuje twoje pozostałe wypowiedzi pełne jadu, za co cię
            wywalili z pracy, musiałeś się mocno postarać, że tak znienawidziłeś
            nauczycieli
            • wycofany Re: Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie 20.05.10, 18:12
              Żeby mnie wywalili, musiałbym najpierw tam pracować.
              • nikorason Re: Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie 20.05.10, 19:58
                A jaki przedmiot byś uczył?
      • Gość: kalinakalina zazdrość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.10, 13:48
        idą wakacje i zazdrość zżera - nie ma czego zazdrość nauczycielom w obecnych
        czasach , naprawdę.
      • Gość: red.beast nie plakac oto dowody ze nie tak wcale malo IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 18.05.10, 13:56
        za +- 160 pracy w roku
        w prasie regionalnej opublikowano oswiadczenia radnych m.in. paru nauczycieli
        1. umowa o pracę – 56,6 tys. zł,
        www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100514/POWIAT01/553651035
        2 nauczyciel . 47 tys netto
        www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100507/KOSZALIN/863295880
        • Gość: red.beast Re: nie plakac oto dowody ze nie tak wcale malo IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 18.05.10, 13:58
          za +- 160 dni pracy w roku
      • Gość: red.beast za +- 160 dni pracy w roku IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 18.05.10, 14:03
        • Gość: Lex Re: za +- 160 dni pracy w roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 14:09
          Bądź łaskaw rozwinąć ze szczegółami skąd Twoim zdaniem wzięło się 160 dni w roku ?
          • rikol Re: za +- 160 dni pracy w roku 18.05.10, 14:15
            Stad, ze mial problemy na matematyce i nienawidzi nauczycieli. Nauczycieli
            zawsze nienawidza lenie.
            • wycofany Re: za +- 160 dni pracy w roku 18.05.10, 17:19
              Nie ma lenia nad nauczyciela. Sam tuman się nie uczył, a teraz udaje
              pracę na państwowym garnuszku.
      • wycofany Zabrać złodziejom!!!!! 18.05.10, 17:16
        Kop w dupę tym nierobom się należy, nie podwyżki.
        • nauczyciel_pl Re: Zabrać złodziejom!!!!! 18.05.10, 19:01
          wycofany napisał:

> Kop w dupę tym nierobom się należy, nie podwyżki.

nienormalny jakiś jesteś, weź na wstrzymanie
        • Gość: Confirm Re: Zabrać złodziejom!!!!!/ Potwierdzam IP: 80.156.42.* 19.05.10, 11:27
          Zgadza się, rzeczywiście większość nauczycieli to po prostu pasożyty
          społeczne zatruwające dzieciom mózgi bezużytecznymi pierdołami.

Ja jestem chemikiem, władam językiem angielskim na poziomie native-
          speakera, dobrze znam niemiecki i rosyjski, wiele komputerowych
          programów, orientuję się dobrze w historii powszechnej, przeczytałem
          kilkanaście tysięcy książek itp, itd, etc.

95% mojej obecnej wiedzy zawdzięczam SAMEMU SOBIE.

• Gość: nauczyciel Re: Zabrać złodziejom!!!!!/ Potwierdzam IP: *.toya.net.pl 19.05.10, 12:12
            >
            > 95% mojej obecnej wiedzy zawdzięczam SAMEMU SOBIE.
            >

sam się nauczyłeś czytania i podstaw matematyki, jesteś pewien, ze
            szkoła nie miała w tym udziału i te kilkanaście lat w niej spędzone
            było czasem straconym?

czy postulujesz w związku z tym całkowita likwidacje szkolnictwa,
            zwolnienie nauczycieli i samodzielną edukację w domu?
            jak sobie wyobrażasz taki świat? myślisz, że da się to realizować jak
            w XIX wieku gdy rodzić brał ze sobą dziecko do fabryki, gdzie dzieci
            nie były traktowane jak dzieci tylko miniaturki dorosłych, które w
            momencie gdy nauczyły się chodzić i mówić już musiały pracować?
            Czy nie uważasz, że właśnie dzięki obowiązkowemu szkolnictwu poprawił się poziom życia, zlikwidowany został analfabetyzm?

nazywasz nauczycieli pasożytami, a czy myślisz, że to oni wymyślają
            podstawę programową, że to oni decydują czego dzieci się będą uczyć?

ale nie, to złodzieje, pasożyty, darmozjady...
            • Gość: Confirm Re: Zabrać złodziejom!!!!!/ Potwierdzam IP: 80.156.42.* 20.05.10, 10:08
              Jest wiele osób w Polsce, takich jak ja i znacznie mądrzejszych ode
              mnie, którzy też wiekszość swojej wiedzy fachowej i o życiu nie
              zdobyli w szkole...

Rozważmy także osoby ogólnie znane: Einstein, Bohr, Schrodinger,
              także chociażby Joseph Conrad, Hans Christan Andersen, William
              Shakes. i wielu inych; nie tylko nie nauczyli się niczego mądergo w
              szkole, ale wręcz mieli z nią nieustanne kłopoty.

Współczesny polski nauczyciel przypomina mi ,jako żywo, tego
              z "Antka" B. Prusa.

Potwierdzam, jakies 80% polskich nauczycieli to tylko zbyteczne, acz
              poważne obciążenie dla budżetu.
              • Gość: belferka Re: Zabrać złodziejom!!!!!/ Potwierdzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 20:58
                Poniekąd się zgodzę. Faktycznie 19 h bo tyle teraz wynosi pensum to
                mało. Można łatwopogodzić z tym zycie rodzinne, studia itd. Wakcje-
                rewelacja i nie ma co gadać. Że pensja za mała-no cóż nie można mieć
                wszystkiego.
                Pozostają koszty włąsne. zieci i ich rodzice. Chamstwo, wrzask,
                liczne przykrości to niestety elmenty dnia codzienego. Na zmiany nie
                ma co liczyć. jeśli nawet jednych się ucywilizuje to przecież
                odchodzą a na ich miejsce przychodzą nowi. Często jeszcze gorsi. 45
                bywa ciężkie do wytrzymania. czasem po 3 lekcjach trzeba dochodzić
                do siebie. Awans zawodowy nie istnieje.

Jestem nauczycielk od 3 lat. Do szkoły poszłam bo musiałąam (
                studiuję jeszcze 2 kierunek) Nie wiem ile jeszcze wytrzymam w tym
                zawodzie gdyż jest mi coraz ciężej. Podwyżki i cała ta awantura
                średnio mnie obchodzą. Nie znam zbyt wielu młodych ludzi, którzy
                garną się do tego zawodu. trdudno sie dziwić.
          • Gość: jacek taaaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 09:52
            a masz dopiero 21 lat
        • maskawenecka Re: Zabrać złodziejom!!!!! 10.06.10, 16:54
          jesteś wycofany czy raczej zacofany?
          jeśli uważasz ze nauczyciele to nieroby to sam spróbuj tego chleba
          nieróbstwa i płace będziesz miał wysokie
          • wycofany Re: Zabrać złodziejom!!!!! 10.06.10, 17:55
            nie mam tam znajomości
      • corialote Wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrośnie o... 20.05.10, 23:14
        Krew mnie zalewa kiedy widzę opisy wszystkich tych, którzy o nauczycielstwie nie wiedzą ani krzty. Brak szacunku jaki Polacy mają do nauczycieli jest POWALAJĄCY. Czy to naprawdę trudno zrozumieć, że wyższe zarobki przyciągną lepszych nauczycieli, a dzięki temu poziom szkolnictwa się podwyższy? Każdy kto taki mądry niech wyjdzie przed bandę 30 dzieciaków i uczy ich. Ludzie nie radzą sobie z trójką, dwójką a czasem jednym dzieckiem - a nauczyciel ma ich co najmniej 20! A polskie dzieci są straszne - wiem z porównania z fińskimi, które miałam PRZYJEMNOŚĆ uczyć przez parę miesięcy. A fiński nauczyciel zarabia spokojnie ponad 2000 euro miesięcznie - wyniki widać - Finlandia ma najlepsze wyniki w PISA na ŚWIECIE.
        • Gość: magda bo dzieci sa jak rodzice............ IP: *.182.151.44.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.06.10, 18:31
          jaka nać , taka i mać , z pustego i Salomon nie naleje , Ministerwo proponuje by
          uczniowie LO mogli zdawac z klasy do klasy z ocenami ndst - to się podwyższy ze
          hoho
          Po reformach jakie wprowadzono i wprowadza się do naszej edukacji nawet najlepsi
          nauczyciele tracą zapał.
          Klasy 30 osobowe , ba nawet 36 osobowe - masakra,gdzie godziwe obustronne
          warunki pracy i nauki??
          gimnazja - masakara - kto to wymyślił, czemu służą?
          religia w szkole - nieporozumienie
          w szkole podstawowej z 2 ocenami ndst można przejść do następnej klasy , tak ma
          być tez w LO - gdzie tu logika??
          zarobki nauczycieli - poziom sprzątaczki , pani z butiku ( tu nie trzeba mieć
          przecież mgr plus podyplomówki)
          brak szacunku społeczeństwa względem nauczycieli - wstyd i te żenująco niskie
          podwyżki .
          Wakacje - sola w oku u innych , trzeba popracować po kilka godzin dziennie w
          szkole , popracować głosem żeby zrozumieć po co te wakacje .Zresztą przy takich
          zarobkach to można wypoczywać....napewno nie na Kanarach.

Współczuje i nauczycielom i uczniom i niczego nie zazdroszcze.brrr
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka