Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

tytuł MGR w CV

05.03.04, 12:28
    zastanawiam się jak zaakcentować w CV, że nie tylko skończyłem studia ale że
    już się obroniłem (w pierwszym roku po studiach można mieć wątpliwość); znam
    kogoś kto po prostu wpisał sobie mgr przed nazwiskiem, ale wg mnie to zły
    pomysł; można w sekcji wykształcenie, za uczelnią dopisać "ukończona z tytułem
    magistra"; macie jakieś inne pomysły... doświadczenia... opinie
    Obserwuj wątek
      • legal.alien Re: tytuł MGR w CV 05.03.04, 12:40
        W rubryce wyksztalcenie piszesz: Uczelnia, Kierunek, ewt specjalnosc, i tytul
        naukowy
      • epione Re: tytuł MGR w CV 05.03.04, 12:42
        Ja wpisuję ten tytuł w nawiasie po nazwisku. Trochę nietypowo.
      • Gość: praktyk Re: tytuł MGR w CV IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 13:43
        masz rację , dodanie "mgr" przed nazwiskiem to wg mnie również zły pomysł,
        ja kogoś takiego(pomimo,że tytuł też mam)traktowałbym zlekka jak bufonka ,
        zresztą sporo osób na "stołkach przesłuchujących" w firmach (kierownicy
        niższych szczebli)nie ma mgra i wtedy mogą się starać trochę taką osóbkę
        zdołować , bo niestety mgr bez praktyki jest prawie zerem na rynku pracy
        (tylko prosze sie nie obrażać,takie są realia);
        w poważnych firmach ludzie z wieloma tytułami na wizytówkach mają zwykle
        "Bogdan Nowak" a nie "doc.dr hab.inż.Bogdan Nowak" , ale z takimi wizytówkami
        też sie spotykam , to też zależy od branży;
        może to drugie robi wrażenie , ale nie zawsze pozytywne, a niekiedy śmieszne,

ja zaczynam swoje cv rubryką WYKSZTAŁCENIE , w której wpisuję
        "wyższe , mgr ekonomii" następnie ukończoną uczelnię i w dalszej kolejności
        kierunek studiów

pzdr
        • kris.m Re: tytuł MGR w CV 05.03.04, 14:29
          Obecnie magister nic już nie znaczy (aczkolwiek znam osoby, które z lubością potrafią wpisywać zawsze przed swoim nazwiskiem mgr). Tak wiec poprostu piszesz, ze ukonczyles np. :
          1998-2003 - Akademia Ekonomiczna, Wydział Ekonomii
          mgr ekonomii
          1995-1998 Wyższa Szkoła Zarządzania, Wydział Zarządzania i Marketingu
          licencjat zarządzania i marketingu
          • Gość: praktyk znaczy,znaczy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 18:42
            kris.m napisał:

> Obecnie magister nic już nie znaczy <

nie możesz generalizować ,
            jest szereg firm,które przyjmują tylko z wyższym ,
            są firmy , które każą robić wyższe , bo inaczej fora ze stołka ,
            w sytuacji fuzji firm - co przeszedłem osobiście kilka razy - z dwóch
            kandydatów na równorzędnym stanowisku (jeżeli nie mają w papierach jakis
            nagan itp.)zostaje na stołku ten , który moze sie pochwalić wyższym
            bądź kierunkowym wykształceniem ;
            mam nawet znajomych , którzy dochrapali się wysokich stołków cieżką
            pracą w hipermarketach (światek,piatek po 10-12 godzin),podśmiewywali
            się z magisterków po fakultetach , co pracować nie umieją , bo tylko się uczyli
            i uczyli i teraz dostali ultimatum : dalej stołeczek , ale expresowo jakieś
            studia i na dodatek angielski i(lub) niemiecki ,a oni ledwo po polskiemu
            troszki godajom ...
            • kris.m Re: znaczy,znaczy... 05.03.04, 20:10
              Tu masz racje! Ale chodziło mi raczej o to, że aktualnie tytuł magistra nie ma wpływu na wysokość wynagrodzenia (przynajmniej w wielu firmach). Tym bardziej jesli popatrzymy ilu magistrów pracuje w mcdonaldach czy w hipermarkatach na kasie...
              • Gość: praktyk Re: paranoja ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.04, 23:35
                jeśli chodzi o wysokośc wynagrodzenia - masz oczywiscie rację -
                ale dałeś mi do myślenia - w kasach hipermarketów i w mcdonaldsach
                pracują ludzie z wyższym i tytułami magistrów ???

nie wierzę Danusiu , nie wierzę ...
                chociaż ...znajoma pracuje w dużym hotelu w administracji
                i kiedys dyrektor przybiegł do niej z jakimiś papierami w ręku
                "pani Mario , niech pani patrzy , napisała do mnie babka po studiach,
                zna 2 jezyki płynnie i ona chce byc u nas ...pokojową"

a znajoma , jej szefowa i większosc tam zatrudnionych - po maturze
                • lombat Re: magister... 08.03.04, 06:21
                  Z tego co mowicie to tytulu magistra w CV umieszczac sie nie powinno, bo
                  malo kto ma Master's Degree. Wedlug standartow UE nasze magisteria odpowiadaja
                  Licencjatowi/Bachelor Degree. trzeba jeszcze troche poczekac na ludzi z Master's
                  lub Diplom Enginieur w RP.
                  • dixit Re: magister... 08.03.04, 10:43
                    > Z tego co mowicie to tytulu magistra w CV umieszczac sie nie powinno, bo
                    > malo kto ma Master's Degree. Wedlug standardow UE nasze magisteria odpowiadaja
                    > Licencjatowi/Bachelor Degree. trzeba jeszcze troche poczekac na ludzi z
                    > Master's lub Diplom Enginieur w RP.

Kolego, nie do konca masz racje... (spojrz chociazby na NL). Poza tym - jaki w
                    takim razie bylby odpowiednik polskiego licencjata?
                    Druga kwestia jest dotychczasowe uznawanie polskich dyplomow w ogole. Bywaja
                    oczywiscie sytuacje, w ktorych z tym jest gorzej. Niemniej jesli dyplom jest
                    juz uznawany, to wg jego "nominalnej" wartosci, a nie wg jakiegokolwiek
                    innego "przelicznika".
                    Pzdr.
                    • lombat Re: magister... 09.03.04, 00:24
                      W krajach Unii wymagane bedzie uzywanie odpowiednikow tytulow, kiedy wejdzie
                      a tutaj jest pelno nieporozumien wlasniez polskim tytulem Magister(dla Czechow
                      jest to tylko farmaceuta). Uczelnie w PL dopuscily do degradacji tytulu i masowo
                      nadawaly magisterium za studia na poziomie licencjackim. W krajach Unii
                      magisterium (Master's Degree) zdobywa sie w drodze studiow podyplomowych, w
                      drodze zmudnych 3 do 4 letnich badan.
                      Tlumaczenia tytulow sa proste tytul Bachelor Degree jest odpowiednikiem
                      licencjatu.

> Kolego, nie do konca masz racje... (spojrz chociazby na NL). Poza tym - jaki
                      w
                      > takim razie bylby odpowiednik polskiego licencjata?
                      > Druga kwestia jest dotychczasowe uznawanie polskich dyplomow w ogole. Bywaja
                      > oczywiscie sytuacje, w ktorych z tym jest gorzej. Niemniej jesli dyplom jest
                      > juz uznawany, to wg jego "nominalnej" wartosci, a nie wg jakiegokolwiek
                      > innego "przelicznika".
                      > Pzdr.
                      • legal.alien Re: magister... 09.03.04, 07:48
                        Generalna zasada jest, ze do uzyskania tytulu MSc konieczne jest ukonczenie 5
                        letnich studiow. Do BSc jest to zdaje sie 3.5 - 4 lata.
            • Gość: G. Re: znaczy,znaczy... IP: *.idea.pl 07.03.04, 16:55
              Żeby było śmieszniej, to często wymagają
              wyższego na stanowiskach, na których nie
              ma to żadnego merytorycznego uzasadnienia.
              Na przykład przedstawiciel handlowy...
              nawet zaś w przypadku różnych kierowników
              (w dużych firmach) o wiele ważniejsze są
              pewne cechy osobowości i znajomość branzy
              niż sztucznie włożona do głowy wiedza.
      • Gość: mgr inż. Re: tytuł MGR w CV IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.03.04, 20:17
        Wystarczy tak:
        praca magisterska o temacie "X" obroniona na ocenę bardzo dobrą
        • Gość: mgr Re: tytuł MGR w CV IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.03.04, 07:41
          Lepiej nie wpisywać. W niektórych firmach to moze utrudniać znalezienie pracy
          a nie ułatwiać.
      • Gość: calineczka Re: tytuł MGR w CV IP: *.radio.com.pl 06.03.04, 13:55
        zgodnie z regułami językowymi, tytuły pisze się przed nazwiskiem od doktora w
        zwyż. W CV radziłabym napisać tak, jak ktoś poradził wcześniej, czyli rubryka -
        wykształcenie - wyższe, mgr ekonomii etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka