Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca bez umowy

IP: *.limes.com.pl 22.05.10, 21:15
    pracuję już poł roku i nie mogę doprosić się umowy. Ciągle są tylko obietnice
    a czas leci. w podobnej sytuacji jest też inna dziewczyna. Czy naprawdę nie ma
    sposobu na takich pracodawców. Raz, że nie jestem ubezpieczona to szef czuje
    się zupełnie bezkarny. co robić. Czy w tym kraju nikt nie kontroluje takich
    oszustów? Z pracy nie zrezygnuję bo muszę płacić rachunki. Ludzie co robić?
    Obserwuj wątek
      • Gość: emilla111 Re: praca bez umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 21:19
        Masz kilka opcji:

- siedzisz tutaj i grzecznie czekasz na umowę
        - odchodzisz i jednocześnie rezygnujesz z płacenia rachunków
        - składasz skargę do PIP ale liczysz się z utratą pracy po ich wizycie
        - rozglądasz się za inną pracą, najlepiej w dużym markecie czy innej korporacji
        dla których podpisanie umowy nie stanowi żadnego problemu
        - rejestrujesz się w urzędzie pracy żeby mieć ubezpieczenie ale cały czas żyjesz
        w strachu czy urząd nie dowie się że jednak pracujesz
        • Gość: karolina Re: praca bez umowy IP: *.limes.com.pl 22.05.10, 21:52
          dzięki ale żadne wyjście nie jest dla mnie dobre. Zastanawiam się czy można
          anonimowo zgłosić ten fakt, żeby dostać umowe i nie stracić pracy. Przecież
          pracodawca nie może być taki bezkarny. Czy PIP nie sprawdza zakładów pracy w
          sprawie łamania prawa?
          • snajper55 Re: praca bez umowy 22.05.10, 22:41
            Gość portalu: karolina napisał(a):

> dzięki ale żadne wyjście nie jest dla mnie dobre. Zastanawiam się czy można
            > anonimowo zgłosić ten fakt, żeby dostać umowe i nie stracić pracy. Przecież
            > pracodawca nie może być taki bezkarny. Czy PIP nie sprawdza zakładów pracy w
            > sprawie łamania prawa?

Oczywiście, że można zgłosić anonimowo taki fakt lub zastrzec swoje dane. Ja bym
            wolał to pierwsze. ;) Nie czekaj, tylko dzwoń.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka