GoĹÄ: Joan IP: *.mad.east.verizon.net 11.08.01, 20:22 Czy ktos sie orientuje czy jak ma sie firme w jednym kraju EU (powiedzmy Belgia) czy mozna swiadczyc swoje uslugi za granica ? Gdzie mozna znalezc fachowe informacje na ten temat ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: beata Re: Jednoosobowe firmy w EU IP: *.acn.waw.pl 11.08.01, 20:32 u obu fiskusów Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sharky Re: Jednoosobowe firmy w EU IP: *.hg.mdip.bt.net 11.08.01, 22:20 Z tego co wiem to przez pierwszy rok dzialalnosci nie. Ale pytalem sie o to polskich posrednikow zalatwiajacych te sprawy a to jak wiadomo kowboje. Zapytam mojej prawniczki przy nadazajacej sie okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Joan Re: Jednoosobowe firmy w EU IP: *.mad.east.verizon.net 11.08.01, 23:23 Gość portalu: sharky napisał(a): > Z tego co wiem to przez pierwszy rok dzialalnosci nie. Ale pytalem sie o to > polskich posrednikow zalatwiajacych te sprawy a to jak wiadomo kowboje. Zapytam > > mojej prawniczki przy nadazajacej sie okazji. Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gero Re: Jednoosobowe firmy w EU IP: *.mcps.com 14.08.01, 10:40 Droga Joan A propopos znalem kiedys kogos o tym nicku z Rumi, ale to chyba nie Ty? Ad rem. Jezeli w Belgii czyli na terytorium jednego z państw EU załozylas jednoosobową firme, powiedzmy świadczaca usługi marketingowe, nie ma przeszkód prawnych, aby swiadczyc owe uslugi na terenie innych państw. Firme taka mozesz zalozyc jako obywatelka RP na podstawie Ukladu Stowazyszeniowego miedzy RP a Wspolnotami Europejskimi i ich Panstwami Czlakowskimi. Bedac firma prawa belgijskiego mozesz swiadczyc swoje uslugi na terenie innych panst czlakowskich, w EU juz od czasu Ukladu z Maastricht obowiazuje wolnosc w tym zakresie. Problem moze sie pojawic na etapie zakladania owej firmy. Z takim zamiarem nie mozesz pojechac do Belgii tak sobie, poniewaz umowa o ruchu bezwizowym dotyczy pobytow turystycznych, musisz wiec miec pozwolenie na wjazd. O ile mi wiadomo wiele krajow robi problemy na tym etapie odmawiajac wizy. Dlatego bardziej polecalabym Irlandie, gdzie wymogi sa mniejsze, ludzie zyczliwsi i podatki mniejsze trawa zielona. Jezeli chcesz moge poglebic ten temat. gero Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nobi Re: Jednoosobowe firmy w EU IP: *.telia.com 14.08.01, 12:33 a czy mozna swiadczyc uslugi w UE majac firme (1-osobowa) zarejestrowana w polsce... i placic w polsce podatki? oczywiscie pod warunkiem ze posiada sie pozwolenie na prace w ktoryms z krajow UE Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gero Re: Jednoosobowe firmy w EU IP: *.mcps.com 14.08.01, 14:14 Mowi Pan roznych sprawach. Wydawanie pozwolen na prace reguluje prawo wewnetrzne kazdego z krajow czlonkowskich. Na ogol pozwolenie takie dotyczy wykonywania okreslonej pracy najemnej na rzecz okreslonego pracodawcy przez okreslony czas. Wiadomym faktem jest, ze takowe sa wydawane bardzo niechetnie, bo kazdy chroni swoj rynek. Inna kwestia jest swiadczenie uslug przez polskich przedsiebiorcow na terenie EU. Mowimy caly czas o polskim przedsiebiorcy jednoosobowym. Kwestie swiadczenia uslug reguluje art 55. Traktatu Stowarzyszeniowego (sorki za orta w poprzednim poscie). Atykul ten zobowiazuje strony do wpowadzania rozwiazan prawnych majacych na celu umozliwianie swiadczenie uslug bez koniecznosci zakladania przedsiebiorstwa na terenie danego panstwa. Ma wiec to znaczenie wtedy, kiedy taka rejestracja jest nieopacalna. Bo panietac nalezy, ze moze Pan swiadczyc uslugi rowniez na podstawie tzw. samozatrudnienia na terenie EU, ale nie o tym tu mowimy. Na tej podstawie polska wprowadzila zmiany do ustawy o dzialalnosci gosp. umozliwiajacej podmiotom unijnym zakladanie filli i przedstawicielstw. Dziala to na zasadzie wzajemnosci. Panstwa czlonkowskie musza wiec miec podobne rozwiazania, ale czy maja, tego dokladnie nie wiem, ale moge sprawdzic. Pan tez moze, kontaktujac sie z ktoryms z biur informacyjnych. W wawie takie jest na ul. Kruczej. Moglby wiec Pan zalozyc filie lub przedsawicielstwo swojego jednoosobowego przedsiebiorstwa na terenie panstwa czlonkowskiego i wydelegowac do niej "personel kluczowy" czyli siebie w celu uzgodnienia warunkow swiadczenia uslug i podpisania stosownych umow. Wszelkie platnosci na ich podstawie odbywalyby sie w Polsce. Musi Pan rowniez uwazac na przepisy wewnetrzne dotyczace wymagan technicznych, w tym zakresie niej Pan zasiegnie rady specjalisty lub skontaktuje sie z jakas odpowiednia instytucja na terenie panstwa, na ktorym zamierza pan swiadczyc swoje uslugi. Jezeli spotkalby sie Pan z jakimkolwiek aktem dyskryminacji zen strony administracji w panstwie EU moze Pan tam akt taki zaskarzyc w pololujac sie na wspomniany art. 55 TS. Co do kwestji podatkowych zastosowanie znajduja umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania, ktore polska zawarla z chyba wszystkkimi panstwami EU To tyle Gdyby mial Pan jeszcze jakies pytania, prosze pytac. Pozdrowionka Gero Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nobi Re: dziek Gero IP: *.telia.com 14.08.01, 16:30 dzieki Gero za info chetnie skorzystam z twojej wiedzy jutro pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nobi Re: do Gero pytanie IP: *.telia.com 15.08.01, 10:42 Moglby wiec Pan zalozyc filie lub > przedsawicielstwo swojego jednoosobowego przedsiebiorstwa na terenie panstwa > czlonkowskiego i wydelegowac do niej "personel kluczowy" czyli siebie w celu > uzgodnienia warunkow swiadczenia uslug i podpisania stosownych umow. Wszelkie > platnosci na ich podstawie odbywalyby sie w Polsce. > wspomniany art. 55 TS. > Co do kwestji podatkowych zastosowanie znajduja umowy o unikaniu podwojnego > opodatkowania, ktore polska zawarla z chyba wszystkkimi panstwami EU pozwole sobie pociagnac temat dalej to co napisales powyzej brzmi calkiem rozsadnie intryguje mnie jednak jednen przypadek z zycia wziety mianowicie jezeli ma sie zarejestrowana dzialalnosc gosp w polsce i swiadczy swoje uslugi w innym kraju UE czy istnieje obowiazek do zmiany miejsca placenia podatkow po uplywie jakiegos okresu ? wiem ze jezeli wykonuje sie jakas prace poza krajem zamieszkania dluzej niz 6 mies to podlega sie opodatkowaniu wlasnie tam gdzie sie ja wykonywalo przez ten okres czy zatem to dotyczy rowniez jednoosobowe spolek dzialajcych za granica? znam przypadek kiedy czlowiek prowadzacy taka dzialalnosc zglosil sie rowniez do lokalnego urzedu podatkowego i opodatkowal (po co???) z tego co wiem dalo mu to prawo do swiadczen socjalnych ale co na tym zyskal albo czego chcial uniknac? jakie jest twoje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Joan do Gero IP: *.mad.east.verizon.net 14.08.01, 23:47 Gość portalu: Gero napisał(a): > Droga Joan > A propopos znalem kiedys kogos o tym nicku z Rumi, ale to chyba nie Ty? > Ad rem. Jezeli w Belgii czyli na terytorium jednego z państw EU załozylas > jednoosobową firme, powiedzmy świadczaca usługi marketingowe, nie ma przeszkód > prawnych, aby swiadczyc owe uslugi na terenie innych państw. Firme taka mozesz > > zalozyc jako obywatelka RP na podstawie Ukladu Stowazyszeniowego miedzy RP a > Wspolnotami Europejskimi i ich Panstwami Czlakowskimi. Bedac firma prawa > belgijskiego mozesz swiadczyc swoje uslugi na terenie innych panst > czlakowskich, w EU juz od czasu Ukladu z Maastricht obowiazuje wolnosc w tym > zakresie. > Problem moze sie pojawic na etapie zakladania owej firmy. Z takim zamiarem nie > mozesz pojechac do Belgii tak sobie, poniewaz umowa o ruchu bezwizowym dotyczy > > pobytow turystycznych, musisz wiec miec pozwolenie na wjazd. O ile mi wiadomo > wiele krajow robi problemy na tym etapie odmawiajac wizy. Dlatego bardziej > polecalabym Irlandie, gdzie wymogi sa mniejsze, ludzie zyczliwsi i podatki > mniejsze trawa zielona. > Jezeli chcesz moge poglebic ten temat. > gero Dzieki. Niestety nie mam nic wspolnego z Rumia. Tak wiec moja sytuacja wyglada w ten sposob ze mam firme w Belgii i chce pracowac jako freelance w Wielkiej Brytanii. Gdzie placic podatki ? Praca jest u klienta czyli na terenie Wielkiej Brytanii. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: izaa do Gero IP: 195.94.210.* 16.08.01, 07:34 chciałabym założyć firmę w Irlandii. Mam dobry pomysł. Czy o wizę biznesową powinnam się starać w Polsce i wyjechać dopiero po jej otrzymaniu, czy raczej wyjechać tam najpierw na wizę turystyczną bądź studencką i dopiero na miejscu starać się business visę? Z góry dziękuję za odpowiedź, zwłaszcza, że wydajesz się być kompetentną osobą w tej sprawie (czego nie można powiedzieć o uczestnikach forum pt "Praca na Zachodzie", którzy oprócz prawienia morałów "biednym polaczkom" nic więcej nie potrafą.) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gero Re: do Gero IP: *.mcps.com 16.08.01, 10:12 Umowa o ruchu bezwizowym nie daje mozliwosci pobytu w celu podejmowania dzialalnosci gospodarczej. Obejmuje tylko pobyt turystyczny. Wize nalezy otrzymac w kraju. Z tym wiaze sie troche zachodu, trzeba im przedstawic gotowy biznesplan, udokumentowac srodki na rozruch itp, dobrze gdybys netowo podlapala juz pierwsze kontakty z kientami. Moze Joan powie, czego wladze dokladnie wymagaja i ile trwa cala procedura. Wedlug mojego rozeznania kilka miesiecy. Natomiast w samej Irlandii zalozenie firmy to kwestia jednego dnia. Nalezy skontaktowac sie Law Society of Ireland, ktora ma gotowe szablony umow. Koszty rejestracji to ok 250 IRŁ. Wiem bo robilem praktyke u jedego solicitora w Cork. Limited liability company czyli nasza sp.zoo nie ma wymogu minimum kapitalu zakladowego, moze miec jednego funta, nie ma tez wymogu publikowania bilansow w ichnim monitorze gospodarczym ani ich sprawdzania przez bieglego rewidenta. Nie wiem natomiast, czy "samozatrudnienie" w rozumieniu TS obejmuje mozliwosc prowadzenia dzialalnosci gospodarczej przez obywatela, lub jak w twoim przypadku obywatelki RP w formie ichniej jednoosobowej spolki zoo. Na "nosa" wydaje mi sie ze tak, ale nalezaloby to wiedziec na pewno. Spytam znajomego, ktory zeby zjadl na prawie europejskim. Podatki od osob prawnych sa niskie ok 15%, natomiast wysokie podatki od dochodow osob fizycznych. Sa dwa progi podatkowe dla osob fizycznych do 17.000 IRŁ p.a. i powyzej, ten pierszy to 20% ten drugi opodatkowany jest 40%. Sa firmy zajmujace wynajnem adresow do doreczen, nie znam niestety cen, ale szperajac po necie powinnas cos znalesc. No i zycze powodzenia W kwstji obowiazku podatkowego odpowiem Joan i Nobiemu troche pozniej. Gero Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: izaa Re: do Gero IP: 195.94.210.* 16.08.01, 10:45 Czy w Irlandii też trzeba udokumentować środki na rozruch i biznes plan? pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sharky Re: do Gero IP: *.hg.mdip.bt.net 16.08.01, 11:06 Masz wieksze szanse na zalozenie firmy bedac na wizie studenckiej w danym kraju. Tak przynajmniej jest w Anglii. Owszem, oficjalnie sie mowi, ze mozna zakladac firme tylko w ambasadzie brytyjskiej ale rzeczywistosc wyglada inaczej. Sama procedura przebiega szybciej jak wyslesz swoje dokumenty do HomeOffice bedac tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gero Re: do Gero IP: *.mcps.com 16.08.01, 11:10 biznesplan trzeba miec, przy ubieganiu sie o wize z pewnoscia o taki Cie zapytaja. Wiec na poczatku trzeba zaczac od malych rzeczy, nie wymagajacych wielkich nakladow. Dobrze byloby pochwalic sie przy ubieganiu sie o wize juz pierwszymi kontaktami, mozesz wiec droga mejlowa skladac oferty potencjalym swoim klientom i przy okazji zobaczyc, jaki jest popyt, na to co oferujesz. gero Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: joan do izaa IP: *.mad.east.verizon.net 17.08.01, 01:28 Gość portalu: izaa napisał(a): > Czy w Irlandii też trzeba udokumentować środki na rozruch i biznes plan? > pozdrowionka uzyskanie pozwolenia na dzialalnosc gosp. w Belgii trwalo 6 miesiecy, a potem 2 miesiace zalatwienie formalnosci na miejscu. Cala procedura jest dosyc skomplikowana , wymaga cierpliwosci i zelaznych nerwow. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gero podatki IP: *.mcps.com 17.08.01, 12:09 Joan, nie moge sie wypowiadac co do belgijskich przepisow podatkowych, bo ich nie znam. Ale co do samej zasady opodatkowania, nie ma chyba wielkich roznic w stosunku do pl. W polskim prawie podatnikiem ten, kto ma miejsca zamieszkania na terytorium RP lub przebywa czasowo w RP w danym roku podatkowym dluzej niz 183 dni, podlega wtedy obowiazkowi podatkowemu od calosci swych dochodow bez wzgledu na miejsce polozenia przychodow. Ponnadto nie-rezydenci podlegaja tzw ograniczonemu obowiazkowi podatkowemu od dochodow osiagnietych w polsce, nawet gdyby pracowali tu przez tydzien. (sa tu pewne wyjatki, ale je tu pomijam) Na podstawie umowu o unikaniu podwojnego opodatkowania podatek zaplacony w jukeju zostanie potracony od podatku naleznego w polsce. Sa jeszcze szczegolowe przepisy dotyczace m.in. wolnych zawodow. Mozesz opodatkowac wtedy w UK swoje dochody tam osiagniete, jezeli dysponujesz "stala placowka" na terenie UK, a dochody mozesz przypisac tej placowce. gero Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nobi Re: podatki IP: *.telia.com 17.08.01, 13:17 a czy jak wyglada sprawa diet otrzymywanych za pobyt za granica przy zatrudnieniu w polsce? czy pieniadze otrzymywane w tej formie podlegaja jakiemus opodatkowaniu? czy taki pobyt jest limitowany czasowo? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nobi Re: podatki IP: *.telia.com 17.08.01, 13:32 a czy jak wyglada sprawa diet otrzymywanych za pobyt za granica przy zatrudnieniu w polsce? czy pieniadze otrzymywane w tej formie podlegaja jakiemus opodatkowaniu? czy taki pobyt jest limitowany czasowo? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gero Re: podatki IP: *.mcps.com 17.08.01, 16:43 Diety takie moga byc wyplacane pracowniom wykonywujacym prace najemna i sa zwolnione z podadku dochodowego do wysokosci okreslonych w odrebnych przepisach. Wysokosc diety okresla rozporzadzenie ministra pracy i polityki spolecznej Dz.U. 2001.50.525, zawierajace stosowna tabelke, np. Niemcy limit diety to 81 DM dziennie a limit noclegu to 200 DM. Odpowiedz Link Zgłoś