Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Średnia pensja wg GUS 06.2010 - 3403,65 zł brutto

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 23:47
    www.stat.gov.pl/gus/5840_1786_PLK_HTML.htm
    2437,68 zł netto
    Obserwuj wątek
      • Gość: Radca Re: Średnia pensja wg GUS 06.2010 - 3403,65 zł br IP: *.zone6.bethere.co.uk 16.07.10, 23:59
        Od dawna wiadomo, ze zanizaja
      • Gość: ss Re: Średnia pensja wg GUS 06.2010 - 3403,65 zł br IP: *.chello.pl 16.07.10, 23:59
        to zarabiam troszke poniżej średniej musze być megadziad
      • rabart Re: Średnia pensja wg GUS 06.2010 - 3403,65 zł br 17.07.10, 00:02
        A średnia cena wynajmu kawalerki? Średnia cena wyżywienia?
        • Gość: . Re: Średnia pensja wg GUS 06.2010 - 3403,65 zł br IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 00:10
          Średnia pensja, zatem w średnim mieście 50-250 tys:
          - kawalerka ok. 800 zł,
          - wyżywienie 600 zł,
          - opłaty za media ok. 200-300 zł.

Zostaje niecałe 800 zł na pierdoły, chyba że ma się samochód to 400-500 zł. Nie
          jest źle, ale odłożyć na coś konkretnego ciężko.
          • rabart Re: Średnia pensja wg GUS 06.2010 - 3403,65 zł br 12.08.10, 17:35
            > Średnia pensja, zatem w średnim mieście 50-250 tys:
            > - kawalerka ok. 800 zł,

BUAHAHHAAHAHAHAH.
            Chyba na granicy z Białorusią.
            Wrocław, Kraków-1200 minimum PLUS opłaty.
            • Gość: . Re: Średnia pensja wg GUS 06.2010 - 3403,65 zł br IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 18:01
              To nie są średnie miasta, idioto. Podajesz duże miasta - podawaj średnie pensje
              dużych miast - czyli prawie 4000 brutto. Średnie miasto to np. Gdynia i tu
              właśnie kawalerka kosztuje po 600-800 zł.

A w podawaniu średniej nie ma nic złego, prezesi i dyrektorzy to też ludzie i
              część z nas może nim zostać, więc nie widzę powodu ich odrzucania i uśredniania
              zarobków samych roboli, specjalistów i kierowników.
              • rabart Re: Średnia pensja wg GUS 06.2010 - 3403,65 zł br 12.08.10, 21:13
                > To nie są średnie miasta, idioto
                Może dla kogoś z wioski to nie.

Podajesz duże miasta - podawaj średnie pensje
                > dużych miast - czyli prawie 4000 brutto.

Prawie czyni wielką różnice, a średnią to sobie można pomachać na wiaterku, bo
                wszyscy wiemy że oddaje tak samo rzeczywistość jak rysunek artysty pod wpływem LSD.
                • Gość: . Re: Średnia pensja wg GUS 06.2010 - 3403,65 zł br IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 00:06
                  Nie wszyscy wiemy. Wie to tylko plebs/motłoch zarabiający 1500. Zrozum, że wujek
                  prezes czy tata dyrektor, który gdzieś tam w większości rodzin zawsze jest, jest
                  pełnoprawnym pracownikiem i ma prawo wpływać na tą średnią. Średnia wśród roboli
                  i specjalistów, bez kadry kierowniczej i zarządu byłaby bezsensowną średnią...
                  To tak jak demokracja, czy chcesz, czy nie, każdy ma 1 głos (choć sam uważam, że
                  demokracja jest ustrojem kretyńskim).

Dlatego jak ktoś chce wiedzieć, czy dobrze zarabia czy nie, to niech wejdzie w
                  statystyki danego stanowiska.

Ale można powiedzieć, że przeciętny polak zarabia średnią krajową i tyle, czy
                  tego chcesz czy nie.

Jak ktoś całe życie pracuje fizycznie i nie widział pensji rzędu 3000 na oczy,
                  to nie znaczy, że mnóstwo ludzi nie zarabia 3000, 5000 czy 10 000...

Nie można mierzyć wszystkich swoją miarą, mnóstwo ludzi zarabia naprawdę dobrze
                  i większość biedoty to ludzie bez ambicji i chęci do poprawy sytuacji, bo
                  możliwości do dobrego zarobku w Polsce są, ale nie jest to łatwe - nigdzie nie
                  jest to łatwe, może być tylko trochę łatwiejsze.

Zwykły Doradca Serwisowy w autoryzowanym serwisie samochodowym zarabia ~3000
                  netto, a dobry sprzedawca w tym samym salonie ma ~4000-6000 netto. Mi np. ciężko
                  sobie wyobrazić, że ktoś zarabia mniej niż 2000 netto, bo nie bardzo znam takich
                  ludzi, ale nie mierze wszystkich swoją miarą i wiem, że dużo osób zarabia
                  poniżej 2000 netto.

Dlatego nie życzę sobie, żeby motłoch właził mi z butami na forum i pisał, że
                  zarobek nie w akwizycji powyżej 2000 jest niemożliwy, bo MEDIANA inżynierów
                  wszelakiej maści na produkcji (produkcji, utrzymania ruchu, konstruktorów) to
                  3000-3500 netto. I ja właśnie inżynierem jestem i głównie wśród inżynierów się
                  obracam i nikt nie weźmie żadnej roboty nawet za mniej niż 2500 netto. Zresztą
                  mnóstwo robotników nie zechce pracować za mniej niż 2500 netto...
                  • rabart Re: Średnia pensja wg GUS 06.2010 - 3403,65 zł br 13.08.10, 01:01
                    "Średnia wśród roboli
                    demokracja jest ustrojem kretyńskim
                    większość biedoty to ludzie bez ambicji
                    Dlatego nie życzę sobie, żeby motłoch właził mi"

Następny wpis pewnie będzie by wsadzać całe grupy społeczne do komór gazowych.

Ale spoko-wiemy, że to fantazje i wcale inżynierkiem trolliku nie jesteś.
                    • Gość: . Re: Średnia pensja wg GUS 06.2010 - 3403,65 zł br IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 01:27
                      Jestem buraczku kierownikiem działu utrzymania ruchu w renomowanej fabryce z
                      zagranicznym kapitałem.

I gardzę socjalistami oraz nieudacznikami, tymi z wyboru oczywiście.

Ty nadal nie rozumiesz, że żyjemy wciąż w dżungli, tylko bardziej zaawansowanej
                      technicznie - nie zarabiasz, nie jesz, banalne.
                      • rabart Re: Średnia pensja wg GUS 06.2010 - 3403,65 zł br 13.08.10, 02:14
                        A ja jestem kapitanem transatlantyka który wykonuje obecnie kurs na Bermudy.
                        Pozdrawiam i łykaj tabletki.
      • Gość: Franio Średnio,to ja i mój pies mamy po 3 nogi IP: *.acn.waw.pl 17.07.10, 07:25
        A w firmie,w której pracuje,średnio zarabiamy po 2750,z tym że 15
        osób ma po 1600,a dyrektor 20000.
        W d.u.p.e sobie wsadź te porównania.
      • wycofany 3403,65 zł- Bzdura 12.08.10, 17:46
        Przez całe życie tyle nie zarobiłem.
        • Gość: . Re: 3403,65 zł- Bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 18:02
          To nie znaczy, że średnia tyle wynosi. Dzięki takim jak Ty właśnie, średnia ta
          nie wynosi 6000 brutto.
      • truten.zenobi a jaka jest... 12.08.10, 18:19
        mediana, pierwszy kwartyl?
        jakie jest odchylenie standardowe?
        czyli jaki jest rozkład?

bo z samej tylko informacji tak naprawdę nic nie wynika poza tym że wiadomo jaki
        jest wskaźnik do paru obliczeń kadrowo-zusowskich...
        • rabart Re: a jaka jest... 12.08.10, 21:13
          Na pewno kibicujesz PiSowi ty wredny dywersancie!
          W Polsce jest super i cudownie i zielono i dlatego podwyższa sie podatki!
          • truten.zenobi Re: a jaka jest... 12.08.10, 21:53
            pudło! ani pisowi ani po ani sld...
            jestem antyklerykałem i liberałem jeśli chodzi o politykę gospodarkę i
            kulturę(stosunki społeczne), socjalista jeśli chodzi o edukację, konserwatystą
            jeśli chodzi o prawa majątkowe i bezpieczeństwo...

w Polsce nie ma partii która chociaż w przybliżeniu reprezentowała by moje
            interesy ...

tak więc bez skrupułów atakuję każdą partię i władze za jej głupoty - nie mam
            dylematów związanych z poczuciem lojalności - ci ludzie nie są z mojej bajki!!!
            • rabart Re: a jaka jest... 12.08.10, 22:08
              jestem(...)liberałem
              Dzięki, ale nie chcę umrzeć z głodu na ulicy tylko dlatego że jestem mniej silny
              lub bezwględny od innych.
              • Gość: . Re: a jaka jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 00:19
                Ale w lesie, tysiące lat temu właśnie by tak było i uwierz - nadal jest tak
                samo. Jestem zwolennikiem prywatyzacji wszystkiego co się da, aby ludzi nie
                potrafiących sobie zorganizować pracy, czy to na etacie, czy własnej
                działalności, byli ELIMINOWANI.

Jestem wrogiem wszelakiej maści socjalizmu, przeciwnikiem demokracji ale zarazem
                gorącym zwolennikiem kapitalizmu - takiego czystego, w pełni wolnorynkowego,
                gdzie nie Państwo, a rynek ustala wszystko. WSZYSTKO! Nie wstrzeliwujesz się w
                rynek? MASZ LIPĘ - możesz iść do lasu, polować na zwierzęta i je zjadać - proszę
                bardzo. Ale jak chcesz dla kogoś pracować, to musisz spełnić wymagania jakie
                dyktuje on, jednocześnie dyktowane przez rynek i godzić się na pensję, jaką
                dyktuje rynek i on. Proste.

Jestem zwolennikiem teorii Darwina - słabsze jednostki powinny wyginąć, dlatego
                zlikwidowałbym zasiłki dla bezrobotnych i tym podobne.
                • rabart Re: a jaka jest... 13.08.10, 01:02
                  > Ale w lesie, tysiące lat temu właśnie by tak było i uwierz - nadal jest tak
                  > samo. Jestem zwolennikiem prywatyzacji wszystkiego co się da, aby ludzi nie
                  > potrafiących sobie zorganizować pracy, czy to na etacie, czy własnej
                  > działalności, byli ELIMINOWANI.

Po co ta oględnie? Nie lepiej otwarcie napisać że chcesz wymordować wszystkich
                  ludzi słabszych od ciebie?
                  Badałeś się już u psychiatry?
                  • Gość: . Re: a jaka jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 01:33
                    Nie mordować komuszku - NIE PRZESZKADZAĆ I NIE POMAGAĆ.
                  • Gość: . Re: a jaka jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 01:35
                    Dziewczynę też facetom brzydkim, biednym i głupim ma ktoś znaleźć? :)
                  • Gość: . Re: a jaka jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 01:37
                    Nie wymordować - NIE PRZESZKADZAĆ I NIE POMAGAĆ. Tyle wystarczy. Tylko tyle i aż
                    tyle.
                    • rabart Re: a jaka jest... 13.08.10, 02:15
                      Takie agresywne wypowiedzi więcej mówią o twoich kompleksach niż ci się wydaje :)
                • truten.zenobi Re: a jaka jest... 13.08.10, 08:40
                  aby ludzi nie
                  > potrafiących sobie zorganizować pracy, czy to na etacie, czy własnej
                  > działalności, byli ELIMINOWANI.

prawda jest taka że ta eliminacja nie będzie oznaczać fizycznej zagłady tylko
                  jak się ich oderwie od państwowego cyca to chcąc nie chcąc (socjalizm nie do
                  końca zabił instynkt samozachowawczy) zaczną wykonywać jakąś pożyteczną pracę

cały spryt który do tej pory wkładali w wykorzystywanie sytemu dalej będą tak
                  wykorzystywać tyle że w odróżnieniu od systemu "solidarności społecznej" będzie
                  to oznaczać działanie dla wspólnego dobra.
                  • Gość: . Re: a jaka jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 13:24
                    Dokładnie - nie pomagać, ale przede wszystkim NIE PRZESZKADZAĆ.

PRECZ Z SOCJALIZMEM!
                  • rabart Re: a jaka jest... 13.08.10, 13:54
                    > prawda jest taka że ta eliminacja nie będzie oznaczać fizycznej zagłady tylko
                    > jak się ich oderwie od państwowego cyca

Jakiego "cyca". W Polsce żadnego utrzymywania bezrobotnych i biednych nie ma
                    praktycznie.

> cały spryt który do tej pory wkładali w wykorzystywanie sytemu
                    No ciekawe jak wykorzystuje system cwaniaku, podaj mi przykład.

będą tak
                    > wykorzystywać tyle że w odróżnieniu od systemu "solidarności społecznej" będzie
                    > to oznaczać działanie dla wspólnego dobra.

Tak, na przykład redystrybucje majątku od osobników chciwych i bezwględnych dla
                    osób potrzebujących dóbr materialnych naprawdę.
                    • truten.zenobi Re: a jaka jest... 13.08.10, 19:14
                      > Jakiego "cyca". W Polsce żadnego utrzymywania bezrobotnych i biednych nie ma
                      > praktycznie.
                      powiem Ci tak:
                      zapamiętałem czyjąś wypowiedź z dyskusji o pomocy dla samotnych matek..
                      wypowiadała się osoba z urzędu... przychodzi samotna matka i dostaje 200 zł na
                      otarcie łez, przychodzi żul i dostaje 600 dla świętego spokoju...

masz rację nie ma utrzymywania ale to nie znaczy że nie funkcjonuje ileś tam
                      urzędów które tę pomoc rozdzielają..
                      pomocy nie ma ale kto ma pracę płaci około 60% (a jak ma lepsza prace to i 80%)
                      danin państwowych by min tą pomoc państwa zapewnić

to gdzie znika ta kasa? albo jest za dużo cwaniaków albo za dużo rozdzielających
                      albo i jedno i drugie!

> No ciekawe jak wykorzystuje system cwaniaku, podaj mi przykład.
                      w pewnej małej miejscowości na dolnym śląsu żyła sobie rodzina ze statkiem
                      dzieci... pomoc socjalna im sie oczywiście nalezała więc kasa na wude zawsze
                      była a kolejne dzieciaki coraz to bardziej ułomne się rodziły więc pomoc
                      należała się jeszcze większa...

na szczęście w końcu ktoś z pomocy społecznej poszedł po rozum do głowy i dzieci
                      zostały umieszczone w domu dziecka.. matka ponieważ nie była już pijakowi
                      potrzebna została zatłuczona na śmierć a on trafił do więzienia.... trudno to
                      nazwać happy endem

tak czy inaczej paru pijaków całkiem nieźle (jak na swoje potrzeby) przez wiele
                      lat żyło na nasz koszt.

> Tak, na przykład redystrybucje majątku od osobników chciwych i bezwględnych dla
                      > osób potrzebujących dóbr materialnych naprawdę.

a możesz mi wytłumaczyć co miałeś na myśli zwłaszcza pisząc "potrzebujących dóbr
                      materialnych naprawdę"
                      • rabart Re: a jaka jest... 13.08.10, 19:26
                        > zapamiętałem czyjąś wypowiedź z dyskusji o pomocy dla samotnych matek..
                        > wypowiadała się osoba z urzędu... przychodzi samotna matka i dostaje 200 zł na
                        > otarcie łez, przychodzi żul i dostaje 600 dla świętego spokoju...

Terefere takie bajki to można komuś kto się nie zna opowiadać. Każdy zasiłek w
                        Polsce jest obwarowany multum zastrzeżeniami i różnymi granicami dochodu. W
                        dodatku są to sumy śmieszne, na przykład zasiłek celowy na buty wynosi
                        kilkanaście złotych. Ja jako bezrobotny nie dostaje NIC od państwa, poza
                        ubezpieczeniem zdrowotnym. Nawet darmowe przejazdy komunikacją miejską zostały
                        praktycznie zniesione przez urzędy. Także bajki o "zasiłku na otarcie łez" to
                        możesz sobie darować. Sam próbowałem ze względu na fatalne zdrowie coś uzyskać
                        by pokryć koszty leków i innych aspektów moich niedogodności-nawet nie wiesz jak
                        ciężko to jest uzyskać.

"w pewnej małej miejscowości na dolnym śląsu żyła sobie rodzina ze statkiem"
                        A za siedmioma góram i lasami żyje złoty kogut który pieje podczas pełni i oczy
                        mu się zamieniają w diamenty.

Bajeczki pokrzywdzonego liberałka który płacze bo musi trochę z tego co
                        wyszarpał na pracujacych za 1400 brutto 12 godzin dziennie oddać na biednych i
                        żal mu że zarabia tylko 25.000 złotych w układzie z kumplem Zenkiem co mu
                        dopomógł w kontaktach z partią i urzędami to sobie oszczędż.

Oczywiście wszyscy bezrobotni według ciebie to pijacy i zdegenerowani
                        alkoholicy. Można rzec-podludzie. Dobrze że ty jesteś gardzącym nimi
                        ubermenschem....

> a możesz mi wytłumaczyć co miałeś na myśli zwłaszcza pisząc "potrzebujących dób
                        > r
                        > materialnych naprawdę"

Takich którzy mieszkają w zapleśniałych klitkach wraz z dziećmi chorymi na
                        astmę, bo w Polsce w przeciwieństwie do komunistycznych USA i Singapuru
                        budownictwo społeczne jest wielkim wrogiem cudownych ubermenschów kapitalistów.
                        • Gość: . Re: a jaka jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 20:34
                          Po pierwsze, ja NIE CHCĘ płacić kasę na utrzymanie kogokolwiek, niż siebie i
                          swojej rodziny, PO DRUGIE - tym bardziej nie chcę płacić więcej dla nich, tylko
                          dlatego, że więcej zarabiam. To chłosta dla mnie, że co prawda procentowo płacę
                          tyle samo, ale bezwzględnie płacę więcej! Dlatego wielu ludziom nie chce się
                          pracować - bo im lepiej pracują, tym bardziej Państwo ich okrada, zabiera
                          większość do koryta a resztę daje dla tych, co nie mają.

JA NIE CHCĘ POMAGAĆ KOMUKOLWIEK W TRYBIE WYMUSZONYM!!!!!
                        • truten.zenobi Re: a jaka jest... 13.08.10, 21:58
                          pierwsza informacja jest z drugiej ręki z drugą miałem wątpliwą okazję poznać
                          tych ludzi..

ale pewnie "nic [Cibie] nie przekona że białe jest białe.."
                          masz swoją wizję w której cały świat powinien Tobie pomagać i nic Cie nie
                          przekona że ludzie wolą pracować dla siebie..

o czym najlepiej świadczy przeinaczanie moich wypowiedzi, tworzenie ich według
                          swojej wizji i atakowanie ich w takiej postaci

"> Oczywiście wszyscy bezrobotni według ciebie to pijacy i zdegenerowani
                          > alkoholicy. Można rzec-podludzie. Dobrze że ty jesteś gardzącym nimi
                          > ubermenschem...."
                        • truten.zenobi i jeszcze taki drobiazg... 14.08.10, 07:24
                          Dobrze że ty jesteś gardzącym nimi
                          > ubermenschem....

z nas dwojga to tylko ja zwracam się do Ciebie z szacunkiem... tak więc
                          nie oceniaj wszystkich po sobie!
                    • Gość: . Re: a jaka jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 20:28
                      Zasiłki dla bezrobotnych - ZLIKWIDOWAĆ
                      Dopłaty dla rolnictwa - ZLIKWIDOWAĆ
                      Dopłaty do założenia firmy - ZLIKWIDOWAĆ
                      Darmowa edukacja - ZLIKWIDOWAĆ
                      Darmowe leczenie - ZLIKWIDOWAĆ

Itp. itd.

PRECZ Z SOCJALIZMEM!
                      • Gość: . Re: a jaka jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 20:29
                        Byłbym zapomniał:

Becikowe - ZLIKWIDOWAĆ - tylko menelstwo rodzi dzieci dla 1000 zł, rozmnażania
                        menelstwa kraj nie potrzebuje.
                      • rabart Re: a jaka jest... 13.08.10, 20:35
                        Kononowicz to ty?
              • truten.zenobi Re: a jaka jest... 13.08.10, 08:33
                powiem Ci tak: jeśli swoją wiedzę o liberalizmie opierasz na tym co mówi i co
                robi PO (UW, KLD,..) to wcale Ci się nie dziwię
      • wycofany Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psycholem. 13.08.10, 20:43
        Nawet Hayek i Reagan nie pieprzyli takich głupot.
        • Gość: kraul Re: Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psych IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.08.10, 21:18
          Zasiłki dla bezrobotnych - ZLIKWIDOWAĆ
          Dopłaty dla rolnictwa - ZLIKWIDOWAĆ
          Dopłaty do założenia firmy - ZLIKWIDOWAĆ
          Darmowa edukacja - ZLIKWIDOWAĆ
          Darmowe leczenie - ZLIKWIDOWAĆ

Itp. itd.

Żal jak się to czyta. Zlikwidować dopłaty do założenia firmy? To piszę
          kapitalista???

Na chłopski rozum. Państwo daje bezrobotnemu 18 tys. Ten zakłada firmę, zarabia
          (czyli również kupuje u innych więcej), a może nawet kogoś zatrudni. CZYSTY ZYSK
          DLA PAŃSTWA !!!

To co piszesz to powrót do kamienia łupanego. Nasłuchałeś się szalonego Korwina
          i wydaje ci się, że to takie inteligentne.

A powiedz co z dziećmi z ubogich rodzin? Płatna edukacja, płatna służba
          zdrowia...hodowalibyśmy przestępców, bo jakby oni zarabiali na życie? Nie nie
          umarliby z głodu jak sobie tego życzysz...kradliby i napadali aby przeżyć. A
          dzieci bogaczy, mieliby zagwarantowany beztroski byt bez względu na wszystko.
          Całe życie ograniczałoby się tylko do tego w jakiej rodzinie się urodzisz. Z
          racji dziedziczenia mieszkałbyś albo w zamku albo w lepiance.

Widzisz jednego nie możesz zrozumieć, twoje teorie i twojego guru Korwina to
          zejście do poziomu zwierząt. Silny zjada słabszego, słaby umiera. Tylko widzisz,
          ja chce wierzyć, że różnimy się od zwierząt!!!
          Jest w ludzkiej naturze coś takiego jak solidarność i współczucie.

Tyle pieprzysz na socjalizm. Pojedz sobie do Szwecji i zobacz kraj
          socjalistyczny. Ciekawi mnie czy zobaczysz tam odrapane budynki, rozwalone
          samochody, brzydkie ulice, głupich ludzi.

Najbardziej socjalistyczny kraj na świecie jest MEGABOGATY !!!

Już uprzedzam twoje teksty o Kubie, Korei PŁN i Białorusi...tam nie ma
          demokracji to reżimy, których celem jest władza.

Państwo opiekuńcze jest w Skandynawii i to Skandynawia jest najbardziej
          rozwiniętym rejonem na świecie.

Twój "miszcz" Korwin jakoś nigdy tego nie wytłumaczył, czemu tak się dzieje.

Wiesz teorie liberalne sa bardzo atrakcyjne bo rodzą u ludzi je wygłaszających
          poczucie wyższości i siłę. Tak naprawdę to bełkot, który się skompromitował. W
          Chile zrobiono największy liberalny eksperyment w historii świata.
          Sprywatyzowaną wszystko. Zakończyło się to katastrofą i Pinochet wygnał z kraju
          chłopaków od Miltona Friedmana - guru liberałów.

Mniej słuchaj Korwina a zacznij Stieglitza (nagroda Nobla z ekonomiii), Krugmana
          (nagroda Nobla z ekonomii) lub Chomskiego (największy żyjący intelektualista wg.
          NY Times). Udowadniają, że państwo socjalne jest bardziej wydolne niż liberalne.
          Są na to bardzo przekonywujące argumenty.

Doktryna liberalna jest tak silna bo lansują ją bogate korporacje które czerpią
          z tego zyski. Większość ludzi w Polsce (bo nie w Skandynawii czy Francji)
          wierzy, że to jest inteligentne i nowoczesne. Prawda jest taka, że mają poglądy
          szkodliwe dla ich samych.

• truten.zenobi Re: Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psych 14.08.10, 09:20
            > Na chłopski rozum. Państwo daje bezrobotnemu 18 tys. Ten zakłada firmę, zarabia
            > (czyli również kupuje u innych więcej), a może nawet kogoś zatrudni. CZYSTY ZYS
            > K
            > DLA PAŃSTWA !!!

problem w tym że żeby dać trzeba skądś wziąć
            problem też jest taki że to nie kasa jest największym problemem przy zakładaniu DG.
            18 to niby dużo, ale nie w przypadku poważnych przedsięwzięć.
            do tego dodajmy bariery biurokratyczne - czyli przedsiębiorca by uzyskać tą kasę
            będzie musiał poświęcić mnóstwo czasu na papierki zamiast na działalność..

czyli kasa będzie trafiać raczej do cwaniaków (np. firm doradczych) niż tam
            gdzie powinna.

a może lepiej było by uprościć procedury i obowiązki formalno-prawne tak by samo
            spełnienie wymogów formalnych nie pochłaniało tyle czasu i środków (a
            zaoszczędzoną kasę - głównie z niepotrzebnych "bardzo ważnych urzędów"
            przeznaczyć na inne cele (np. edukacje)?

powiem ci z własnego doświadczenia - jako (były)przedsiębiorca nigdy nie
            chciałem i nie oczekiwałem pomocy państwowej wystarczyło by państwo nie
            przeszkadzało i utrudniało...

co do Szwecji czy zauważyłeś że Szwecja najpierw była bogatym krajem a dopiero
            później wprowadzała "socjalizm" nie rezygnując jednak z kapitalizmu?
            jakoś "socjalizm" nigdzie na świecie nie był systemem który wyprowadził kraj z
            biedy do dobrobytu..
            a liberalizm i owszem WB, Niemcy, Irlandia ... nawet w Polsce to co osiągnęliśmy
            po 89 zawdzięczamy liberalizacji gospodarki. (niestety pozostało wiele patologi
            poprzedniego systemu dlatego dla wielu ludzi w Polsce trudno mówić o poprawie
            sytuacji)
            • Gość: kraul Re: Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psych IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.08.10, 11:03
              Co do biurokracji to zgoda, że trzeba ją eliminować do potrzebnego minimum. Ale
              jak założysz firmę bez kasy ale z małą ilością kasy? 18 tys. to nie wiele ale
              lepsze niż nic. Problem w tym, że to nie lata 90. gdzie niczego nie było i
              szanse na sukces były duże. Teraz jest niesamowita konkurencja.

Banki w Polsce prawie nie udzielają kredytów młodym przedsiębiorcom!

Jeżeli zlikwidujesz dotacje na firmy to ograniczysz przedsiębiorczość !!!
              Bo bezrobotny nie będzie miał możliwości spróbowania swoich sił pozostanie mu
              tylko liczyć na niewolnicze zatrudnienie za grosze. A powiedz mi, czemu Państwo
              nie może inwestować? Jeżeli wyłoży 18 tys. a w ramach podatków wróci do niego
              więcej, plus zwiększy się konsumpcja.

Jasne, że aby dac musi skądś wziąć ale jeżeli to wraca z nadwyżką to co w tym
              złego? Chyba, że ktoś jest ultraliberałem i uważa, że Państwo powinno tylko
              armią i policją się zajmować. Tylko wiesz co? Po co komu takie Państwo. Ludzie
              wyjadą wtedy tam gdzie ono jest w róznych aspektach życia.

Co do Szwecji. Tak! Taki model mi odpowiada kapitalizm + socjalizm. Trzecia
              droga. Ani jedno ani drugie. Tylko wzięto najlepsze i z tego i z tego. Jakoś
              Szwedom też to nie przeszkadza bo się niebuntują, nie chcą reform liberalnych.
              Partia, która nawoływała do obniżki podatków przegrała wybory bo jej przeciwnicy
              mówili, że to ograniczenie państwa opiekuńczego.

Ludzie tych bzdur o wolnym rynku we wszystkim tam nie łykają. Są bardzo
              wykształceni (najbardziej na świecie według rankingów, robol mówi tam płynnie po
              angielsku). Takim ludziom nie można wmówić, że liberalizm jest njlepszy.

Jakoś nie słuszałem aby w Szwecji teraz były jakieś radykalne cięcia, aby
              bankrutowała, aby ludzie z niej wyjeżdżali. TO PO PROSTU DZIAŁA!!!! Szwecja ma
              drugie na świecie największe emerytury!!!!!! Szwecja ma kapitał intelektualny,
              gospodarka tam jest bardzo rozwinięta, nie jak w Polsce, że to miejsce taniej
              siły roboczej.

Co do tego, że kraje bogacą się na liberalizmie. Nie jest to takie jasne.
              Europejski system opiekuńczy wprowadzono po II WŚ gdy była tylko bieda i
              zniszczenia.

Sprawdz kiedy wprowadzono w Wlk. Brytanii powszechną opiekę zdrowotną -
              BEZPŁATNĄ !!!! Po II wojnie światowej!!! Tak to co mo Korwin nazywa wstrętnym
              socjalizmem ludzie wprowadzili gdy byli biedni.

Wiesz jaka jest teoria odnośnie liberalizmu? To system który ma wmontowaną
              propagandę. Otóż ludzie go wyznający wierzą, że też kiedyś będą bogaci!!! Nie
              będą 1% bogatych ma 95% bogactwa całego świata. Wiesz mi szansa, że do nich
              trafisz jest bardzo mała.

Dlatego uwierz mi, gdybyć miał do wyboru żyć we wstrętnej socjalistycznej
              Szwecji a we wspaniałej liberalnej Tajlandi czy Chinach (tak, Chiny to kraj
              mega liberalny gospodarczo - dziki kapitalizm bez praw pracowniczych, praca za
              grosze dla zagranicznych korporacji)
              To jestem na 100% pewny....

wybrałbyś ten wstrętny szwedzki socjalizm........

Mam rację?
              • truten.zenobi Re: Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psych 14.08.10, 20:26
                Ale
                > jak założysz firmę bez kasy ale z małą ilością kasy?

obecnie to trudne ale w 93 jakoś mi się udało... tyle że nie musiałem prowadzić
                ewidencji VAT mieć kasy fiskalnej i jeszcze paru innych bzdur.
                a konkurencja też była...

18 tys. to nie wiele ale
                > lepsze niż nic.

jeśli masz pomysł to na pewno się przyda, jeśli nie to i tak nie pomoże.
                a bardziej obawiam się tego że ktoś z pomysłem nie będzie miał czasu na
                przebijanie się przez bariery formalne a wyłudzacze i owszem czyli gro tej kasy
                zostanie zmarnowane...

może inaczej, nie chcę walczyć z udzielaniem wsparcia tylko uważam że dużo
                efektywniej i taniej będzie zlikwidować bariery biurokratyczne

> Banki w Polsce prawie nie udzielają kredytów młodym przedsiębiorcom!

może i tak ale to nie tylko problem młodych przedsiębiorców!

A powiedz mi, czemu Państwo
                > nie może inwestować?
                ano dlatego że nie zatrudnia odpowiednich specjalistów którzy są w stanie ocenić
                szanse na sukces danego przedsięwzięcia.

poza tym nie bardzo rozumiem taką politykę dawać kasę na start a za chwilę
                zarzynać "wrednego kapitalistę"

biedny bezrobotny wszyscy się martwią jego dobrem zostanie kapitalistą zaraz
                zacznie się szukanie sposobu jak go wykończyć

zobacz ile firm wykończyły US ile miliardów nas to kosztuje...

moim zdaniem te 18 to przynęta na frajera... założy DG i problem z głowy traci
                wiele praw i przywilejów no i oczywiście jest szansa że się go wydoi

Trzecia
                > droga. Ani jedno ani drugie. Tylko wzięto najlepsze i z tego i z tego.
                słusznie ja też nie wierze w utopię! tyle że odejjście od PRLu wymagało
                liberalizcji gospodarki i moim zdaniem w dalszym ciągu są potrzebne liberalne
                reformy bo tak naprawdę ani tak definitywnie nie odeszliśmy od gospodarki
                centralnie sterowanej ani nie zlikwidowaliśmy problemów z biurokracją (a wręcz
                przeciwnie nastąpił gwałtowny rozrost biurokracji)

> Sprawdz kiedy wprowadzono w Wlk. Brytanii powszechną opiekę zdrowotną -
                > BEZPŁATNĄ !!!! Po II wojnie światowej!!!

po 2ws WB stała na krawędzi bankructwa, też mieli systm kartowy itp.
                dopiero liberalne reformy postawiły ten kraj na nogi... teraz oczywiście ich
                stać na zapewnienie socjalu nawet imigrantom

> wybrałbyś ten wstrętny szwedzki socjalizm........
                >
                >
                > Mam rację?
                to demagogia... gdybym miał do wyboru poślubić pannę z bogatego domu czy samemu
                na siebie pracować pewnie wybrał bym to pierwsze ale właśnie zauważ że chcę
                korzyści bez dokładania się do wspólnej kasy...

jeśli szwedzki system jest taki super to dlaczego nie otworzą granic dla
                wszystkich? bo pewnie nie chcą się dzielić ze wszystkimi swoim bogadztwem

by system działał ludzie muszą efektywnie pracować, by zapewnić świadczenia
                socjalne najpierw trzeba wypracować na to środki...
                pewnie że w szwecji kraju o wysokiej kulturze i wysokim poziomie to się udaje...
                ale oni do tego dorośli i się dorobili... my jeszcze nie!
            • rabart Re: Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psych 14.08.10, 12:12
              biedy do dobrobytu..

No to opowiedz mi jak to w Singapurze państwo nigdy nie interweniowało i nie
              tworzyło podstaw gospodarki.

. nawet w Polsce to co osiągnęliśm
              > y
              > po 89 zawdzięczamy liberalizacji gospodarki.

Czyli niby co? Sorry, ale jak widzę propagandowe hasełka Balceraków że niby coś
              osiągnęliśmy po 89tym to już wiem że rozmawiam z ideologicznym fanatykiem.
              • Gość: kraul Re: Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psych IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.08.10, 12:43
                biedy do dobrobytu..

ta.... Liberalizm wyprowadza szerokie masy społeczeństwa z biedy...Dziki
                kapitalizm jest najlepszy....Na Ukrainie wprowadzono coś takiego i jest może ze
                100 miliarderów co są bogaci jak ci miliarderzy z zachodu a reszta żyje za
                pensję równą 20$.

Doktryna liberalna mówi, że dobro tych bogaczy wkrótce spłynie na
                biednych.................nic tylko czekać

W Polsce też czekamy
                • Gość: antypisor Re: Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psych IP: *.chello.pl 14.08.10, 19:36
                  to jest NIESAMOWITE że taki ilosci ludzi mają tak roszczeniową postawę
                  wobec innych ....
                  A czytałeś piso-tłuku wogóle coś Korwina ?Czy tylko powtarzać
                  jakieślewackei brednie.

Norwegia jest bogada i socjalna fakt,ale z z SAMEJ ROPY ma Bilion dolców
                  nadwyżki w zeszłym roku.
                  Szwecja tez ostro 20 lat temu zaostrzyłą kurs, przecietny Szwed wcale nie
                  jest zachwycony ze zz jego podatków utrzymuje się watachy nbezrobotnyvh
                  arabusów na Stratosfargattan itp

Oczywiście ze jakiś socjal być musi ! Nie jesteśmy zwierzętami !
                  Ale gdzieś musi być granica bo jednak KTOŚ to musi zarobić i wytworzyć że
                  wyborca pisobolszewii mógł upragniony socjal dostać.

W US budownictwo socjalne to mżonka a budownictwo Long Islad i american
                  dream to sktki właśnie uwolnienia buownictwa od lewactwa .
                  Najbezpieczniejsze dzielnice w Chciago czy Denver to WŁAŚNIE skutek
                  budowanai na siłę przez idiotę Kenendego mieszanych tanich bloków.

Co do 18 000 na firmę , sound s good,
                  ale...

Gdzie widziałem , może poszukam kwoty jakimi obciąża się podatnika przez
                  takei pomysły i ile one tak naprawdę genuerują .
                  To są dziesiątki MILIARDÓW w skali roku.
                  Każdy lewacki pomysł (czasem niezbędny ) obraca się ZAWSZE przeciwko
                  ucziywm.
                  Np ropa opałowa ,,, CZY WIECIE ze najwieksze jej zużycie jest w ...
                  lecie ??? anie w zimoie.
                  Powód oczywisty , mafia paliwowa, po raz kolejny sztuczen wpieprzanie sie
                  w prawa rynku przynoszą Skutki ODWROTNE do zamierzonych...
                  Noa le ile mozan przy tym ukraść !

• truten.zenobi Re: Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psych 14.08.10, 19:55
                sam jesteś ideologiczny fanatyk.. albo jesteś bardzo młody albo bardzo stary
                (jakiś Alzheimer się rozgościł u ciebie...)

ja pamiętam jakim to dobrem luksusowym były parówki...

oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że rok 89 przyniósł wiele problemów... ale
                określił bym to tak. liberalizacja gospodarki wyrwała nas z rozpadu
                gospodarczego jednak brak reform, rozrost biurokracji, rozkradanie i
                zawłaszczanie majątku państwowego (np. przez dawne władze firm i polityczne oraz
                oczywiście przez KK) itp. doprowadziły do wysokiego bezrobocia, utrzymania
                niskiego poziomu zarobków, i wielu wielu innych problemów.

problem tak naprawdę polega na tym że rozkradanie, wzrost rozpasionej
                biurokracji, tworzenie i wspieranie różnychj monopoli było wykonywane przez
                partie które na szyldach miały liberalizm całkowicie w ten sposób wypaczając
                powszechne pojmowanie tej ideii
                • Gość: kraul Re: Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psych IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.08.10, 20:44
                  to jest NIESAMOWITE że taki ilosci ludzi mają tak roszczeniową postawę
                  wobec innych ....
                  A czytałeś piso-tłuku wogóle coś Korwina ?Czy tylko powtarzać
                  jakieślewackei brednie.

To jest właśnie propaganda neoliberalna. Państwo opiekuńcze dla was równa się
                  bezrobotni żyjący z zasiłku. TO kto tam pracuje na te przywileje dla
                  bezrobotnych skoro tam wszyscy leżą i żyją z zasiłku?

Korwin mówił, że by rozstrzelał tych którzy stworzyli zasiłki dla bezrobotnych w
                  Polsce. To informuje wszem i wobec, że zasiłki w Polsce są marne i niestarczają
                  na życie. I są na pół roku. Życzę neoliberałom aby znależli się kiedyś w
                  sytuacji, kiedy likwiduje się ich zakład pracy. Ciekawe czy znajdziecie pracę na
                  drugi dzień.

Marzenie Korwina jest następujące: Oto bogacz jedzie z szoferem wypasionym
                  mercedesem a na ulicy umierają samotne matki, dzieci pukają w szybę i proszą o
                  kawałem chleba. Służba zdrowia byłaby płatna i jakby zachorował jedyny żywiciel
                  rodziny - robotnik na np. białaczkę to wspólnie postanowiliby aby popełnić
                  samobójstwo w trosce o uratowanie dzieci od śmierci głodowej. Tymczasem bogacz,
                  który nie płaciłby podatków pojechałby swoim mercem na lotnisko i z tamtąd na
                  kanary prywatnym odrzutowcem.

A teraz na serio. Wiesz czemu chce państwa opiekuńczego. Nie po to aby żyć z
                  zasiłku ale aby każdy miał równe szanse. Aby ktoś kto pochodzi z zapyziałej
                  biednej wsi mógł zostać adwokatem. Bo chyba zgodzisz się, że w świecie wedłu
                  Korwina przy płatnym szkolnictwie i opiece zdrowotnej jest to NIEMOŻLIWE.

To propaganda, że każdy kto chce socjaldemokratycznego państwa chce żyć z
                  zasiłku. To ma odstraszać od tego światopoglądu. Ja chcę aby każdy miał szansę
                  na godne życie. Zasiłki dla bezrobotnych mogą być małe i krótkie, ale niech
                  państwo aktywnie wspiera bezrobotnego. W Szwecji pomoc jest ogromna, prawdziwe i
                  drogie szkolenia, kasa na działalnosć o niebo większa i plusy dla
                  zatrudniającego bezrobotnego niebotyczne.

Proszę napisz mi gdzie chciałbyś mieszkać: w odrażającej socjalnej Szwecji
                  czy pięknym liberalnym Singapurze? Gdzie chciałbyś zamieszkać z rodziną?

• truten.zenobi Re: Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psych 14.08.10, 21:24
                    > piso-tłuku

gratuluję siły argumentu ale do twojego poziomu nie będę się zniżał...
                  • rabart Re: Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psych 15.08.10, 01:21
                    Proszę napisz mi gdzie chciałbyś mieszkać: w odrażającej socjalnej Szwecji
                    czy pięknym liberalnym Singapurze? Gdzie chciałbyś zamieszkać z rodziną?

Nie wkręcaj go w pułapkę, w Singapurze państwo kontroluje rynek mieszkaniowy i
                    dobrobyt wprowadzało "socjalistycznymi" metodami :D
                    • Gość: kraul Re: Te, kropka. Nie jesteś liberałem, tylko psych IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.08.10, 14:43
                      Fanatycy szalonego Korwina są nie reformowalini. Jedyną dla nich nadzieją na
                      otrząśnięcie się byłoby....zwolnienie z pracy.

Już widzę jak te szeregi neoliberałów biorą cytując Korwina "buty na plecy" i
                      idą w Polskę. Już widzę jak znajdują pracę na drugi dzień.

Zwolennicy oszołoma ultraliberała to z reguły studenci zachwyceni hasłami
                      wolności. Do nich przemawia idea "nie dawaj swoich pieniędzy nikomu, są twoje".
                      Ale to propaganda. Bo oni będą zarabiali w większości marne grosze.

Socjologowie amerykańscy badają już jak to jest, że biedota meksykańska
                      popierała fanatyka wolnego rynku Busha. Jak to możliwe, ze ktoś głosuje wbrew
                      swoim interesom. No cóż, oni wszyscy wierzyli, że też pewnego dnia będą bogaci.

Mam dla Was sympatycy UPR nowinę: prawdopodobnie nikt z Was nie będzie
                      Kulczykiem czy Czerneckim. Będziecie zwykłymi ludźmi. Z normalną pensją,
                      rachunkami i od czasu do czasu chorującymi. Czy naprawdę chcecie mieć zero
                      osłony socjalnej, płatną służbę zdrowia i płacić dzieciom za szkołę??

I nie jestem "pisobolszewikiem", "pisowcem" itd. Mam tą partię gdzieś. To
                      szalony Korwin popierał Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich. Jestem
                      socjaldemokratą i żałują, że w Polsce nie ma nowoczesnej niepostkomnistycznej
                      partii lewicowej. Tylko prawicę od Kaczyńskiego po obłąkanego Korwina.

www.kraulem.blogspot.com/
                      • Gość: Zadajnik I dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.10, 15:04
                        Mam dla Was sympatycy UPR nowinę: prawdopodobnie nikt z Was nie będzie
                        > Kulczykiem czy Czerneckim. Będziecie zwykłymi ludźmi. Z normalną pensją,
                        > rachunkami i od czasu do czasu chorującymi. Czy naprawdę chcecie mieć zero
                        > osłony socjalnej, płatną służbę zdrowia i płacić dzieciom za szkołę?

Czemu nie?
                        Jakbys zarabial 5000-6000 netto i malzonka podobnie (bo to by byly wkrotce
                        normalne pensje) to bylo by Cie stac.
                        Zwlaszcza, ze nieraz zastanowilbys sie chwile dluzej, czy rzeczywiscie te pare
                        kichniec i goraczka 37,1 to powod, zeby brac L4 na 2 tygodnie bo "grypa" czy w
                        sumie przelezec 2 dni w domu i wrocic do pracy i zarobic o pare tysiecy wiecej,
                        zachowujac pieniadze na leczenie wtedy, kiedy bedzie naprawde potrzebne...
                        • rabart Re: I dobrze 15.08.10, 18:11
                          Zwlaszcza, ze nieraz zastanowilbys sie chwile dluzej, czy rzeczywiscie te pare
                          > kichniec i goraczka 37,1 to powod, zeby brac L4 na 2 tygodnie bo "grypa"

Biorąc pod uwagę że mam:
                          -astmę
                          -skrzywienie kręgosłupa
                          -niewydolność serca
                          -alergię
                          -wadę wzroku w poważnym stopniu

To jednak wolę te ubezpieczenie, bo jednak chyba bym zapłacił za te wszystkie
                          leki i leczenie więcej niż pensja całej mojej rodziny.
                          Nie pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka