Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zasiłek chorobowy

IP: *.chello.pl 12.10.10, 16:20
    do kiedy zus powinien wypłacić zasiłek chorobowy? rozchorowałem się w dniu 31.08.2010 (ostatni dzień zatrudnienia) i choruję do tej pory... do kiedy zus ma termin na wypłatę zasiłku?
    Obserwuj wątek
      • Gość: On to wie Re: zasiłek chorobowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 16:55
        W praktyce to jak im sie zachce, ja pierwszą wypłatę dostałam po 1,5 miesiąca!!!
        • Gość: marek Re: zasiłek chorobowy IP: *.chello.pl 12.10.10, 17:21
          czyli jest szansa ze w tym tygodniu... w końcu 1,5 miesiąca mija u mnie już w najbliższy piątek...ech z tym zusem...
      • snajper55 Re: zasiłek chorobowy 12.10.10, 17:37
        Gość portalu: marek napisał(a):

> do kiedy zus powinien wypłacić zasiłek chorobowy? rozchorowałem się w dniu 31.0
        > 8.2010 (ostatni dzień zatrudnienia) i choruję do tej pory... do kiedy zus ma te
        > rmin na wypłatę zasiłku?

W ciągu 30 dni od złożenia przez Ciebie wszystkich dokumentów (zwolnienie, świadectwo pracy i co tam ZUS potrzebuje). Kiedy dokumenty złożyłeś do ZUS ?

S.
        • Gość: marek Re: zasiłek chorobowy IP: *.chello.pl 12.10.10, 18:07
          pierwsze L4 tygodniowe złożyłem u pracodawcy, który wysłał je razem z drukiem (chyba z3) do zus-u. Każde kolejne zwolnienie było dwutygodniowe i wysyłałem je już bezpośrednio do swojego zus-u. w międzyczasie zus przysłał mi pismo do wypełnienia oraz prośbę o podanie nr konta i tyle... cisza... zasiłku jak narazie brak... :(
          • Gość: On to wie Re: zasiłek chorobowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 10:41
            To fakt, ze mają burdel w tych zusach, ale zadzwoń tam lub podejdz i miła Pani powie Ci wszystko, tzn. od kiedy masz przyznane, czy mają juz wszystkie potrzebne dokumenty oraz ile i kiedy wysyłają kasę. Nie daj się - one to wiedzą, mają w systemie.

Z ciekawostek - u mnie w mieście np. generują wyplaty tylko w czwartki.
          • snajper55 Re: zasiłek chorobowy 14.10.10, 01:03

> pierwsze L4 tygodniowe złożyłem u pracodawcy, który wysłał je razem z drukiem (
            > chyba z3) do zus-u. Każde kolejne zwolnienie było dwutygodniowe i wysyłałem je
            > już bezpośrednio do swojego zus-u. w międzyczasie zus przysłał mi pismo do wype
            > łnienia oraz prośbę o podanie nr konta i tyle... cisza... zasiłku jak narazie b
            > rak... :(

A kiedy to pismo po wypełnieniu i numer konta dałeś do ZUS ? Od tego momentu mają 30 dni na przesłanie zasiłku i zwykle się nie spieszą.

S.
            • Gość: marek Re: zasiłek chorobowy IP: *.chello.pl 14.10.10, 12:19
              no jeśli tak to mają jeszcze czas- myślę, że jakieś 2 tyg temu wysłałem
              • snajper55 Re: zasiłek chorobowy 14.10.10, 12:29

> no jeśli tak to mają jeszcze czas- myślę, że jakieś 2 tyg temu wysłałem

Po 30 dniach płacą karne odsetki, choć rzadko aż tak przeciągają.

S.
      • Gość: rachmistrz ZUS zbankrutował dawno temu jedzie na dotacjach IP: *.chello.pl 13.10.10, 10:55
        z podatków

tyle w temacie ZUS
        • Gość: marek Re: ZUS zbankrutował dawno temu jedzie na dotacja IP: *.chello.pl 13.10.10, 16:58
          poczekam do piątku... jak nie wpłynie to w poniedziałek się wybiorę- to są jaja Panie!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka