Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zdjęcie w CV

21.10.10, 21:04
    Czy jest tu może jakiś HR-owiec, który byłby w stanie rzeczowo mi wyjaśnić, dlaczego tak często wymagane jest umieszczanie zdjęcia w CV? Oczywiście nie mam na myśli pracy typu modelka, hostessa, aktor czy prezenterka telewizyjna. O co tu faktycznie chodzi i jaki ma to związek z kwalifikacjami?
    Obserwuj wątek
      • lena575 Re: Zdjęcie w CV 21.10.10, 23:03
        Nie jestem HR-owcem ale mam pewne doświadczenie w tej materii. Do mojego działu rekrutowano kiedyś 2 osoby. Zgłosiło się kilkanaście osób. Na rozmowę z każdą osobą przeznaczyć musiałam ok. 1-1,5 godzny, z racji moich służbowych obowiązków rozmowy te rozciągnięte były w czasie ponad 3 tygodni. Zdjęcia pomogły mi w identyfikacji i jedynie do tego słuzyły.I nie miały żadbnego wpływu na wybór.
        Pewnie, gdyby ktos wyciął kawałek zdjęcia z imprezy i takie dołączył to miałoby wpływ, negatywny.
        • dystansownik Re: Zdjęcie w CV 22.10.10, 10:03
          > Zdjęcia pomogły mi w i
          > dentyfikacji i jedynie do tego słuzyły.I nie miały żadbnego wpływu na wybór.

W przypadku stanowisk, gdzie prezencja nie jest ważna, zdjęcia na pewno nie będą decydowały o wyborze, ale jednak dodają CV trochę "osobowości" i pozwalają je skojarzyć z daną osobą.

Co do wymagania zdjęć, to imho jest to niepoważne zachowanie ze strony niektórych firm, ale dać zdjęcie można, bo neutralne (np. z dokumentów) na pewno nie zaszkodzi, a zawsze jest jakaś szansa, że pozytywnie wpłynie na odbiór CV (pod warunkiem, że osoba selekcjonująca kandydatów nie jest jakimś super profesjonalistą, który jednak zwraca uwagę tylko i wyłącznie na suche fakty).
      • Gość: Zosia z magazynu brzydkawy playboy z HR łudzi się, że cie wydyma IP: *.chello.pl 22.10.10, 10:41
        w jego otłuszczonym mózgu rezyduje przekonanie, że nie może bzykać brzydkich lasek

stąd chce zdjęcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka