Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

profesjonalne CV - warto?

IP: *.acn.waw.pl 10.11.10, 13:23
    Zastanawiam się, czy nie zlecić napisania swojego CV profesjonalistom. Ceny nie są jakieś powalające, a może by mi to pomogło.
    Ktoś korzystał z takiej pomocy? Warto? czy pracodawca zorientuje się, że jest to CV pisane przez profesjonalnego rekrutera?
    Obserwuj wątek
      • Gość: xiunc Re: profesjonalne CV - warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 13:33
        Jaka jest różnica pomiędzy CV a profesjonalnym CV? W profesjonalnym może szkoły są "lepsiejsze" albo zawody są inne? Chyba jednak lepiej brzmi Wykładowca niż sprzedawca magazynier, a to że wykłada towar na półki w Biednejromce to nie szkodzi.
      • Gość: dziadzio Paździoch nie warto. IP: 77.236.26.* 10.11.10, 14:22
        chyba że ci nie szkoda kasy. Pracy w ten sposób i tak nie znajdziesz. Jeśli masz protekcję, to żadne cv nie będzie ci w ogóle potrzebne.
        Wszyscy ci "profesjonalni doradcy" są gó-wno warci wszyscy razem i każdy z osobna. Ale jak każde bydlę na tym świecie muszą z czegoś żyć. Dlaczego więc z twoich pieniędzy?
      • katia.1982 Re: profesjonalne CV - warto? 20.12.10, 14:12
        A ja twierdzę, że warto! Sama zgłosiłam się do takiej firmy, która w przeciągu kilku dni przygotowała mi komplet CV: angielskie i polskie, list motywacyjny i to za nie duże pieniądze. Wcale nie poświęciłam na to wiele czasu, parę rozmów telefonicznych, ewentualnie wiadomości mailem, za to dokumenty wyglądają na prawdę super. Z doświadczenia znajomych wiem, że wygląd Cv i odpowiednio zawarte informacje decydują o tym czy pracodawca w ogóle będzie chciał się z Tobą spotkać. Ja Ci moge polecić stronę cv.pl z której sama korzystałam.
        • Gość: R Re: profesjonalne CV - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 14:15
          O spam już jest.
        • Gość: xiunc Re: profesjonalne CV - warto? IP: *.stk.vectranet.pl 20.12.10, 14:51
          Wytłumacz dlaczego warto. Czy informacje w CV profesjonalnym są inne niż w zwykłym? Jeśli nie to nie ma to sensu jeśli tak to jest to oszustwo.
          • katia.1982 Re: profesjonalne CV - warto? 21.12.10, 15:17
            Informacje w CV profesjonalnym mam zupełnie inaczej przedstawione, choćby samo słownictwo jest bardziej profesjonalne. Poza tym jest zrobione w ten sposób, że od razu widać te rzeczy na które pracodawca powinien zwrócić uwagę. Nie sądzisz, że jest to trochę tak: profesjonalne CV - profesjonalny pracownik. Na coś pracodawca musi najpierw zwrócić uwagę, to tak jak z wyglądem podczas rozmowy. Je jestem zadowolona i już
            • Gość: xiunc Re: profesjonalne CV - warto? IP: *.stk.vectranet.pl 21.12.10, 15:28
              Nadal nie rozumiem tego bełkotu. Dla mnie Pi=3,14, może dlatego że jestem techniczny bo dla humanisty Pi może się równać Pizza. Jak inaczej nazwać "projektowanie baz danych" albo "tokarz na obrabiarkach konwencjonalnych"?
              • katia.1982 Re: profesjonalne CV - warto? 22.12.10, 09:48
                Wystarczy rozejrzeć się po portalach z ofertami pracy patrząc nie tylko na techniczne zawody. zobacz jak różnie mogą być nazwane, a nazwa zmienia wiele. Podobnie jak opis stanowiska. Ciesz się skoro masz wszystko tak jasno i ładnie okreslone
      • Gość: R SPAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 14:15
        zaraz będzie
        • Gość: karina Re: SPAM IP: 178.73.49.* 02.01.11, 17:51
          Ja uwazam ze kazdy moze sobie radzic po swojemu.Ja jednak wiem,ze sama z napisanem CV sobie jednak nie poradze,dlatego tez własnie skorzystałam z pomocy serwisu www.kariera.pl/cv
          i zmieniłam CV na j.angielski oraz troszke zmieniłam styl pisania.I licze ze to pomoże mi znalezc odpowiednia dla mnie prace.
      • michal1984krakow Re: profesjonalne CV - warto? 20.12.10, 18:28
        Nie warto jeśli nie masz jakichś bardzo specjalistycznych szkoleń, dużego doświadczenia zawodowego na dobrych stanowiskach, kierunku pożądanego przez pracodawcę.

Jeśli spełniasz powyższe warunki, a masz duży bałagan w CV i liście motywacyjnym to i tak dla pracodawcy będzie to miało małe znaczenie bo masz twarde umiejętności na takim poziomie, że możesz nawet na gazecie to napisać i tak będziesz zaproszony na rozmowę.

W sytuacjach, gdy masz małe doświadczenie zawodowe, może to być atut, ale czy wystarczający to ciężko mi powiedzieć, osobiście mam duże wątpliwości po swoim przykładzie. Ukończyłem 2 kierunki studiów, dość dobrych, posiadam kilka certyfikatów dość specyficznych, ale pożądanych przez pracodawców, ale posiadam niewielkie doświadczenie. Dokumenty zostały zrobione w sposób profesjonalny, konsultowane z osobami pracującymi w działach rekrutacji i są zgodne z wymaganiami ( czyli przejrzystość, treść, forma), ale dużego odzewu nie ma. Przyczyna brak doświadczenia jeśli na stanowisko składa aplikacje minimum 100 osób, to przynajmniej kilkanaście ma doświadczenie powyżej 5 lat, tym samym jestem na starcie gorszym kandydatem i sprawa jest prosta odpadam :( . Smutne, ale rzeczywiste.
      • annataylor Re: profesjonalne CV - warto? 21.12.10, 16:08
        a nie lepiej iść ze swoją CV tam, gdzie Ci ją za darmo napiszą?
        np. w Biurze Karier?
        • hochsztaplarka ależ skąd! przecież trzeba dać zarobić 21.12.10, 20:56
          tym wszystkim szemranym "specjalistą" od CV, bo to są żadni specjaliści. To zwyczajni naciągacze.

Co za idiotyzm panuje w tym kraju! Prawda jest taka, że jak ktoś nie potrafi sporządzić swojego cv to znaczy, że jest jakimś kołkiem-matołkiem. Ale wszystkiego można się nauczyć samemu, jeśli tylko się chce. I pieprzyć z góry na dół wszystkich "doradców HR".

Większość ludzi albo się boi błędów albo nie umie szukać informacji (bo w szkole nie nauczyli). I na tym właśnie żerują ci cwaniacy-"specjaliści" z koziej d u p y, co zmienią krój czcionki, kolor, poszerzą/zwężą marginesy, dopiszą parę debilnych anglojęzycznych nazw stanowisk lub funkcji i już! kuźwa, pełny sukces za jedyne 99 zł czy ileś tam (rozrzut jest spory, więc tu tylko przykładowa cena).

Ja na przykład pomagam znajomym za darmo, poprawiam im błędy i przede wszystkim stanowczo odradzam korzystanie z "usług" tych naciągaczy. Nie ma absolutnie żadnej gwarancji, że oprócz wydanych pieniędzy kandydat z takim "robionym" CV osiągnie jakikolwiek sukces i znajdzie w ten sposób pracę. A płacić trzeba, bo "specjaliści od cv" za darmo oczywiście nie pracują.

Śmierć frajerom, frajer pompka! - oto moje hasło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka