Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Project manager – inż. mechanik

26.01.11, 22:49
    Co jest ważniejsze w pracy Project managera: praktyczna wiedza z zakresu zarządzania projektami (do tego języki obce), czy typowo inżynierska wiedza branżowa? Jestem absolwentem MiBM, w centrum moich zainteresowań znajduje się branża mechaniczna. Szukam odpowiedzi na pytanie jakie są realne możliwości na przekwalifikowanie się project managera z jednej branży na inną (poruszając się cały czas w szeroko pojętej dziedzinie MiBM).
    Obserwuj wątek
      • dr_zygfryd Re: Project manager – inż. mechanik 27.01.11, 13:45
        Czesc Panie Kolego

Nie jestem jakims tam zawodowym doswiadczonym Project Managerem, ale mysle, ze moge odpowiedziec Ci na pare pytan.
        Zaczalem swoja kariere (nie liczac roznych fuch w czasie studiow) jako inzynier. Rysowalem sobie schematy, budowalem prototypy, testowalem, korespondowalem z organizacjami zajmujacymi sie certyfikacjami naszych produktow i coraz wiecej i wiecej zajmowalem sie zaradzaniem projektow. Koniec koncow przejmowalem rozpaczete projekty od mojego szefa i prowadzilem je az do wprowadzenia produktu na rynek. W koncu wiecej czasu poswiecalem prowadzeniu projektow niz inzynierii.
        Moje przemyslenia:
        = pracuje tak czy inaczej zagranica wiec bez jezyka to raczej bylo by mi trudno
        = jako projekt manager potrzebujesz wiedzy z zakresu zarzadzania projektem. Kazda dodatkowa wiedza w tym inzynierska jest jednak pomocna w przypadku rozwiazywania problemow. Ty musisz byc glowa i miec dobre pomysly. Oczywiscie masz tez druzyne od tego zeby Ci sluzyc specjalistyczna wiedza.
        = Jednak to co jest na prawde potrzebne to - skoncentrowanie na efekcie koncowym (naturalnie rozwiazujesz biezace problemy na biezaco, ale bez niepotrzebnego rozstrzasania i tracenia czasu).
        = Umiejetnosc rozmawiania z ludzmi - na tyle grzecznie zeby jakas tam relacja sie zawiazala i na tyle stanowczo zeby robili co maja robic
        = bycie proaktywnym - raczej idziesz samemu krok naprzod, niz tylko reagujesz na to co przynosi los
        = utrzymywanie porzadku w dokumentacji, zeby moc dojsc potem co jest co

i tym podobne umiejetnosci. Co najwazniejsze, w mojej opinii, mozna sie tego nauczyc samemu (pod okiem dobrego lidera). Nauka na wlasnych doswiadczeniach daje duzo wiecej niz jakiekolwiek treningi. Grunt to dobrze obserwowac.

No ale niech sie wypowiedza jeszcze madrzejsi ode mnie.

Co do przebranzowienia - wiadomo ze musisz cos wiedziec na temat branzy, ale tez nie musisz jej znac tak dobrze jak inzynierowie. Czyli przebranzowienie powinno byc o niebo latwiejsze niz w przypadku inzynierow.

Co do samej pracy, podejrzewam ze duzo zalezy od osobowosci czlowieka, ale praca project managera jak dla mnie:
        = daje duzo wiecej satysfakcji i spelnienia
        = jest wiekszym wyzwaniem niz inzynieria
        = daje wieksze mozliwosci awansu
        = jest mniej statyczna

Pozdrawiam i powodzenia.
        • mc.online Re: Project manager – inż. mechanik 27.01.11, 19:51
          Dziękuję za głos w sprawie. Obecnie jestem na początku drogi, którą nakreśliłeś. Jeszcze kilka takich głosów jak Twój, a wtedy już na pewno będę podążał tą ścieżką, bez rozglądania się na „boki”.
          Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka