Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Staż z urzędu pracy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 14:50
    mi zaproponowali po studiach magisterskich staz na magazynie w piekarni
    Obserwuj wątek
      • gabinet.cieni Re: Staż z urzędu pracy 16.02.11, 15:44
        Widocznie na pokrojony chleb jest większe zapotrzebowanie niż na czyjeś tytuły naukowe.
        Zważ tę okoliczność.
        • Gość: Jolka Re: Staż z urzędu pracy IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.11, 16:24
          Czyli jak rozumiem będąc niepełnosprawnym można dostać się na staż nawet mając więcej niż 27 lat?
      • wycofany Re: Staż z urzędu pracy 16.02.11, 17:03
        Prawnie zakazać: jeden ze sposobów na wykorzystywanie bezrobotnych, obok prac interwencyjnych.
        • Gość: bbb Re: Staż z urzędu pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.11, 18:48
          Na tych calych "stażach" zyskują tylko pracowdawcy - wezmą kogoś na staż, staż się kończy - biorą następnego i tak w kółko. po co zatrudniać na umowę o pracę, jak się ma "stażystów" od brudnej roboty. Znam mnóstwo osób mających tego typu staże i tylko jedna z nich po stażu dostała umowę o pracę u tego pracodawcy...
          • nchyb Re: Staż z urzędu pracy 24.03.13, 18:45
            > Na tych calych "stażach" zyskują tylko pracowdawcy - wezmą kogoś na staż, staż
            > się kończy - biorą następnego i tak w kółko.

mam bardzo dużo znajomych, którzy byli na stażach. Część z nich to autentyczni, dobrzy pracownicy. Sporo z tej części po stażu została w firmie, dostała umowy o pracę. Sprawdzili się, wykazali na stazu, to ich zatrudniono. Nie wszystkich dobrych, ale sporo.

Znam i takich, o których wiem, zę się nie starali, a staż był, to był. I oni najgłośniej krzyczą, jak to ich skrzywdzono, bo im pracy po stażu nie zapewniono. Ale sami się o to nie starali moim zdaniem...

> staże i tylko jedna z nich po stażu dostała umowę o pracę u tego pracodawcy...
            być może większość twouch znajomych wcale nie okazała się tą osobą, którą warto było zatrudnić. Firmy nie powstają po to, by zapewniać pracę, tylko by zarabiać. jeżeli czyjaś praca przynosi korzyść w firmie, to często ją zatrudnią...
            • Gość: k Re: Staż z urzędu pracy IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.13, 19:34
              nchyb napisała:

Firmy nie powstają po to, by zapewniać pracę, tylko by zarabia
              > ć. jeżeli czyjaś praca przynosi korzyść w firmie, to często ją zatrudnią...
              a po co zatrudniać, skoro UP przyśle im kolejnego darmowego stażystę?
              • nchyb Re: Staż z urzędu pracy 25.03.13, 06:22

> a po co zatrudniać, skoro UP przyśle im kolejnego darmowego stażystę?

powtarzasz stereotypy, wbrew pozorom bardzo wielu pracodawców naprawdę szuka dobrych pracowników. A o tych jest równie trudno jak o naprawdę wartych uwagi pracodawców, o ile nie trudniej...
                • Gość: k Re: Staż z urzędu pracy IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 12:55
                  żadne stereotypy! W 2 miejscach mi wprost powiedzieli, że nie szukają nikogo na stałe i nie mają takiego obowiązku.
        • Gość: TD Re: Staż z urzędu pracy IP: *.internetia.net.pl 25.09.11, 20:53
          Zakazac? Wskaż mi kogos kto zatrudni pracownika bez zadnego doswiadczenia? Moim zdaniem to swietna okazja.
          • Gość: stazysta 50+ Re: Staż z urzędu pracy IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.03.12, 23:02
            Zgadza się "świetna okazja" ale dla pracodawcy. Staż na stanowisku na, na którym wcześniej pracowałem na pełnym etacie za 1700 netto a teraz za niecałe 800 - okazja jak cholera!!!!
      • falco2009 Staż z urzędu pracy 25.04.12, 17:23
        Nie ma już targów niewolników , więc organizuje się staże poprzez urzędy pracy . To nie to samo co poszukiwanie stażystów przez firmy , które rzeczywiście poszukują pracownika i któryś ze stażystów ma szanse na dalsza pracę .Tu chodzi o darmową siłę roboczą dla "pracodawców" i uzasadnienie dla stada pracowników tzw. Urzędów Pracy . Pracodawcy , którzy zatrzymują jakiegoś stażystę na stale to wyjątek potwierdzający regułę
        • Gość: kikuki Re: Staż z urzędu pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.12, 11:17
          Boże ludzie, moze i wykorzystywwanie, ale po nieskończonych całych 3 miesiącach stażu zaczęłam składać CV i na połowę zaprosili mnie na rozmowę, bo miałam jakiekolwiek doświadczenie. Ja znowu szukałam pracodawcy, który zechciałby mnie przyjąć na staż....nie było wcale tak łatwo, dopiero w budżetówce znalazłam! I tak nabyłam sporo doświadczenia, no nie obijałam się i nie siedziałam przy kserze 8 h dziennie...Poznałam fajnych ludzi, kiedy zwolni się miejsce pracy- a niestety ze względu na zarobki jest spora rotacja pracowników mam większą szansę na kokursie...
        • Gość: daj pracę Re: Staż z urzędu pracy IP: *.25.ftth.classcom.pl 04.03.13, 16:54
          pracodawca to łotr, a stażysta to niewolnik. Proszę trochę rozszerzyć sobie horyzonty. Przyjełam osobę na staż, spisała się i u mnie pracuje. Firma to wspólne dobro - dla szefa i pracownika - kto tego nie zrozumie szarpie się i nie wykorzysta swoich talentów - ludzie są rózni - i dobrzy szefowie i dobrzy pracownicy, są też szefowie hieny i pracownicy im równi. To nie kwestia pozycji w firmie tylko CZŁOWIEKA.
        • Gość: Artek*** Re: Staż z urzędu pracy IP: *.play-internet.pl 09.06.13, 16:25
          ,,ŚWIĘTE SŁOWA,, pozdrawiam Faluś.Artek
      • pepsikola Re: Staż z urzędu pracy 25.04.12, 17:55
        moim zdaniem powinni wprowadzic takie cos:)) :
        jezeli pracodawca nie zatrudni stazysty po odbyciu stazu na co najmniej pol roku to musi zwrocic kase up przeznaczona na tego stazyste.
        skonczyla by sie rotacja stazystow w wielu firmach i budzetowce
        • Gość: archigen Re: Staż z urzędu pracy IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.12, 17:03
          Dobra myśl. Ja z kolei uważam, że stażystę powinni przyznawać tylko na stanowisko zgodne z wykształceniem i wymagające kwalifikacji. Żadnych stażystów na sprzedawczynię "stanowisko wędliny" albo staż składania pudełek. Już bez przesady, że WSZĘDZIE potrzeba pół roku doświadczenia!!! To jest skandal żeby przyznawać stażystę do prac, które można robić z marszu albo po jednodniowym przeszkoleniu.
        • truten.zenobi długo nad tym myślałeś? 24.03.13, 18:29
          i zaraz trzeba będzie powołać kolejny urząd do właściwej kontroli i rozliczeń stażów w którym znajdą prace przydupasy z partii aktualnie rządzącej.

a może najpierw warto się zacząć zastanawiać dlaczego nie ma pracy?
      • tomeczek_44 Staż z urzędu pracy 02.10.12, 15:25
        "w przeciwieństwie do urlopu - wolne trzeba wykorzystać przed końcem stażu, nie należą się za nie pieniądze. O tym, czy stażysta wolne dostanie, decyduje szef."

W tłumaczeniu z polskiego na nasze: stażysta powinien wykorzystać wolne ale czy je wykorzysta, to i tak nie zależy od niego.
      • Gość: gosc Staż z urzędu pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 14:32
        TOPRZECIEZ BANDYTYZM W bialych rekawiczkach. Pracodawcy URZA\D PRACY DA PORZADNA KASE A BEZROBOTNY ZA CALY ETAT 750ZL--------------------------ZLODZIEJSTWO I ROZBOJ.TO powinno sie zglosic do Stasburga -bo prawa czlowieka ktos tu narusza.Ludzie po 50 tce to nie smieci,czesto sa to ludzie z wyzszym wyksztalceniem,z doswiadczeniem zawodowym,bogata wiedza i umiejetnosciami -a traktuje sie ich -przez te staze jak smieci.................
        TO JEST WLASNIE CHORA POLSKA .
        Natomiast menelom,pijakom,najgorszemu sortowi spolecznemu-STRAZ MIEJSKA DONOSI JEDZENIE I PICIE NA MELINY.

LUDZIE TO SIE W PALE NIE MIESCI.

• Gość: loginka12 Re: Staż z urzędu pracy IP: *.laz.fiberway.pl 24.03.13, 17:42
          Stażysta powinien przepracować połowę z tych wymaganych 40 godzin tygodniowo, za takie stypendium..
          W tym czasie też zdobędzie doświadczenie, a nie będzie zapewniał pracodawcy pełnoetatowego pracownika.
          • mich.all Re: Staż z urzędu pracy 29.03.13, 01:24
            Pełna zgoda, bo praca na cały etat za grosze to żaden staż a zwykłe wykorzystywanie.
      • truten.zenobi zamiast pracy staże... kolejny sukces przemian 24.03.13, 18:23

• Gość: Jonna Staż z urzędu pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.13, 11:37
        Mam przykład na sobie. Jest to wykorzystywanie bezrobotnych. Warunki pracy w nie ogrzewanych halach, bez odzieży roboczej i badań lekarskich. Jak nie dajesz rady nie możesz zrezygnować bo UP wykreśki cię z lisy bezrobotnych i Ty i Twoje dzieci nie mają ubezpieczenia. Głównie UP w Policach tak traktuje samotne matki, które nie mają żadnej pomocy. Urzędniczki wiedzą na ile osób złożono zapotrzebowanie a kierują kilkakrotnie więcej bezrobotnych i wine zrzuca się na nie, że żle się starały, albo nie chce się im pracować. Do pracy dają skierowanie wtedy. gdy ktoś już tam został dawno zatrudniony. Nie kontrolują sytuacji, ważne , że odnotowały wydane papierki. Bezrobotny traci pieniądze (które często musi pożyczyć) na dojazdy i podpisanie wnisku o dmowie.
      • mareck89 Staż z urzędu pracy 06.01.14, 23:16
        Ja nie mogę znależć pracy już kilka lat, dokładnie 5 lat, ponieważ nie ukończyłem szkoły, nie mam do nikogo pretensji, miałem problemy, nie skończyłem, trudno, ale jeśli tak dalej pójdzie to nie będę miał wyjścia i trzeba będzie przejść na stronę kryminału, wszystko będzie mi jedno.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka