Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kogo szukali pracodawcy

IP: *.elpos.net 21.02.11, 16:24
    Pytanie nie kogo chca zatrudniac, a jak na pytania rekrutera trzeba odpowiadac.
    "mam kredyt na 30lat, zona w ciazy, bezrobotna" - idealny, zmotywowany kandydat. Malo chce, duzo robi, nie skarzy sie, jak trzeba-doniesie na kolegow z pracy.
    Obserwuj wątek
      • sselrats Bardzo dobre wiadomoasci. Moze relane bezrobocie 21.02.11, 17:00
        spadnie ponizej 20%.
        • Gość: Piper Re: Bardzo dobre wiadomoasci. Moze relane bezrobo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.11, 18:08
          Realne bezrobocie jest już dawno na poziomie 8% , Polacy kochają pracę na czarno lub szaro ten ostatni kolor uwielbiają rolnicy z areałem do 5 hektarów.
          • rabart Realne bezrobocie wynosi powyżej 20% 21.02.11, 18:56
            2mln bezrobotnych w kraju, 2mln bezrobotnych wyjechało za granicą by znależć pracę.
          • ilirian Re: Bardzo dobre wiadomoasci. Moze relane bezrobo 21.02.11, 19:24
            Gość portalu: Piper napisał(a):

> Realne bezrobocie jest już dawno na poziomie 8% , Polacy kochają pracę na czarn
            > o lub szaro ten ostatni kolor uwielbiają rolnicy z areałem do 5 hektarów.
            Tak, głównie pracodawcy.
          • kotek.filemon Re: Bardzo dobre wiadomoasci. Moze relane bezrobo 21.02.11, 20:17
            > Polacy kochają pracę na czarno

Następny cymbał co myśli, że ludzie zasuwają na czarno, bo lubią...
            • Gość: wwww Re: Bardzo dobre wiadomoasci. Moze relane bezrobo IP: 222.128.41.* 22.02.11, 06:21
              Po pierwsze nie "cymbal co mysli" tylko "cymbal, ktory mysli"

Jesli chodzi o prace na czarno to naprawde zdziwilbys sie. Kolega prowadzi mala firme, magazyn i sklep. Ludzie po prostu nie chca legalnej pracy! Bo podatki, bo alimenty (!!!!) bo syn/corka ma socjalne stypendium itp. Zatrudnia samotna matke, ktora jest tam od 5 lat i spokojnie dostalaby legalna prace, ale ona woli na czarno plus cotygodniowe formularze do MOPSu o jakies dodatki i inne pierdoly.
              Nie wiem jak to dziala, ale MOPS czyli my podatnicy kupil jej dzieciom np. buty na zime!!?? WTF?
              Oczywiscie jako bezrobotna ma opieke zdrowotna!!!

Moim zdaniem powinna byc prosta ustawa. Jestes bezrobotny? Dostajesz kase i ubezpieczenie, ale w zamian 4 godzinny dziennie odsniezasz albo sprzatasz chodniki, pielegnujesz zielen miejska, malujesz mury, albo chocby chodzisz na patrolu ze straza miejska. Cokolwiek byle byc uzytecznym....
            • rk111 Re: Bardzo dobre wiadomoasci. Moze relane bezrobo 22.02.11, 10:02
              To zgłoś jeden z drugim fakt pracy na czarno w skarbówce, ale, po co jak do rąsi dostaje się drugie tyle, co na oficjalnej stawce a ze ZUS nie dostanie swojego czy NFZ nie ma nic z tej części wypłacanej do rąsi to nic, niech jelenie pracujący uczciwie na etatach płacą składki, co.
      • rabart Typowa propagandowa ściema 21.02.11, 17:02
        Tak naprawdę większość ogłoszeń to po prostu reklama i zbieranie CV z danymi osobowymi. Dostępna praca i tak idzie dla znajomych.
        • Gość: najmądrzejszy Re: Typowa propagandowa ściema IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.11, 17:15
          Z faktu, że wzrosła liczba ogłoszeń pracy w internecie nic nie wynika. Żeby mieć prawdziwy obraz należałoby podać informacje na temat skuteczności tych ogłoszeń, a przede wszystkim liczbę nowych miejsc pracy w przedsiębiorstwach ewentualnie jak wzrosło zatrudnienie w relacji do poprzednich okresów.

Piszecie o logistyce, która dla mnie jest największą zagadką. W każdym ogłoszeniu z tej branży (nawet na stanowiska asystenckie) wymaga się doświadczenia w logistyce. Skąd mają się wziąć ludzie z takim doświadczeniem skoro nie przyjmuje się ludzi bez doświadczenia?
          • Gość: jaro Re: Typowa propagandowa ściema IP: *.multimo.pl 21.02.11, 18:03
            Przecież tak jest w każdej branży, tylko z doświadczeniem a gdzie zdobyć doświadczenie skoro nikt nie przyjmuje bez nawet jako wolontariusza to już temat tabu.
          • Gość: Piper Re: Typowa propagandowa ściema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.11, 18:10
            Są staże są praktyki bezpłatne - tam zdobywa się doświadczenie, tylko trzeba chcieć.
            • Gość: najmądrzejszy Re: Typowa propagandowa ściema IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.11, 18:25
              Przejrzałem portal pracy gazety i ofert staży tudzież praktyk jest tyle co kot napłakał. W logistyce nie znalazłem żadnej.
              Z czego się utrzymujesz jeżeli robisz praktykę bezpłatną?
              • tibarngirl Re: Typowa propagandowa ściema 21.02.11, 18:49
                O to samo pytam, fajnie jest robić praktyki bezpłatnie, ale za co żyć w tym czasie?
                • Gość: Autor Re: Typowa propagandowa ściema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.11, 18:52
                  a tak z ciekawości, za co się żyje jak się nie ma pracy i nie robi w tym czasie bezpłatnych praktyk?
                  • Gość: ws Wtedy się ma czas IP: *.xdsl.centertel.pl 21.02.11, 19:15
                    i mozna pracować na czarno.Np.babciom na wsi narąbać drwa na opał i zarobić "piątaka".W dodatku jeden bezrobotny mniej - wszak pracuje.
            • Gość: Ewa Re: Typowa propagandowa ściema IP: *.182.193.26.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.02.11, 19:22
              Ja chcę i szukam i nic z tego
        • michalcyprian Re: Typowa propagandowa ściema 22.02.11, 12:41
          Może w budżetówce to normalne, chociaż nieetyczne. Prywatny biznes może zatrudniać kogo chce. Pierwszą poważną robotę dostałem, ponieważ ktoś mnie polecił, ale utrzymałem się w niej tylko dzięki sobie i dobrej robocie, którą wykonywałem. Kilka lat później zmieniłem zupełnie branże, ogłoszenie z sieci, dostałem pracę nikogo tam nie znając, też było dobrze. Z kolei teraz pracuję ze znajomymi. Więc różnie bywa.

rabart napisał:
          > Tak naprawdę większość ogłoszeń to po prostu reklama i zbieranie CV z danymi os
          > obowymi. Dostępna praca i tak idzie dla znajomych.
          • rabart Re: Typowa propagandowa ściema 22.02.11, 16:17
            Może w budżetówce to normalne, chociaż nieetyczne.
            Jest to powszechne również w prywatnych przedsiębiorstwach, i w szczególności w korporacjach.

Prywatny biznes może zatrudn
            > iać kogo chce.

Nie może. Zapoznaj się z prawem. Choć niestety jeszcze zatrudnianie po znajomości nie jest karalne-a powinno być z najwyższą surowością.
      • Gość: nick Kogo szukali pracodawcy IP: *.icpnet.pl 21.02.11, 18:02
        I bardzo dobrze, ktoś musi robic i placic podatki datki dla rodzin ze Smoleńska,
        • Gość: asd Re: Kogo szukali pracodawcy IP: *.srv.az.pl 21.02.11, 19:40
          A może z Witebska?
      • Gość: bezrobotny Kogo szukali pracodawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.11, 18:02
        u nas tablice z ofertami pracy świecą pustkami !

ludzie ! gdzie jest ta praca ? bo u nas bieda !
        • Gość: jaro Re: Kogo szukali pracodawcy IP: *.multimo.pl 21.02.11, 18:04
          Obok mnie w pieczarkarni jest praca, umowa o dzieło i 20 gr od zebranego posortowanego kilograma. Wiecej zarobisz zbierając puszki w rowach.
          • Gość: Piper Re: Kogo szukali pracodawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.11, 18:13
            To właściciel chyba sam zbiera te pieczarki albo co jest bardziej prawdopodobne, nie zrozumiałeś oferty pracy.
            • Gość: jaro Re: Kogo szukali pracodawcy IP: *.multimo.pl 21.02.11, 20:22
              Zdziwił by się Pan :) ma pracowników którzy pracują 7 dni w tygodniu po kilkanaście godzin dziennie i zarobią te 1000zł za czas pracy jak na dwóch etatach. Tyle że to województwo lubelskie i szukanie pracy tutaj jest podobne do szukania śniegu na pustyni.
              • Gość: www Re: Kogo szukali pracodawcy IP: 222.128.41.* 22.02.11, 06:10
                To sie przeprowadz!

Jak to jest, ze Mazowieckie ma 280 tys ofert pracy!!

Ile jeszcze jest po prostu wywieszane na szybie np. w kawiarniach, piekarniach i innego typu malych sklepach?
                • Gość: jaro Re: Kogo szukali pracodawcy IP: *.multimo.pl 22.02.11, 14:18
                  Wszystko fajnie tylko że za pieniądze które zarobie nie dam rady utrzymać się w obcym mieście. Wiem bo próbowałem.
      • Gość: greenlander szukali bezmyslnych matolow do tasmowej roboty IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.11, 18:33
        za psie pieniadze

tak jest na zielonej wyspie
      • sselrats Firmy rekrutujace beda musialy przestawic sie 21.02.11, 18:53
        do pracy na czarno zeby przechwycic te czesc rynku.
      • tibarngirl Kogo szukali pracodawcy 21.02.11, 18:59
        Mam wrażenie, że w moim mieście poszukiwani są wyłącznie akwizytorzy czy ludzie do szemranych operacji na skrzynkach mailowych. Tak przynajmniej wynika z ogłoszeń, jakie ukazują się w sieci. Dochodzi do tego, że aplikuje się na ogłoszenie, w którym są jasno podane zadania biurowe a w odpowiedzi przybywa mail z instrukcjami 'zarobków w domu przez internet'. I co z tego, że liczba ogłoszeń wzrosła? Czy ilość stanowisk też? Przecież ponad połowa z tego to ogłoszenia szemrańców, mających ciągłą rotację, a 1/2 pozostałych to zupełnie fikcyjne nabory, zbierające dane osobowe.
        Prawdziwa praca to towar luksusowy - rekrutacje do firm, które nie są akwizytorstwem pod przykrywką odbywa się przy pomocy znajomości. I pracodawcy są z tego dumni, gdyż dzięki temu pracuje dla nic swój człowiek. Tyle tylko, że skoro nikogo nie interesują młodzi ludzie po studiach, bądź tacy, którzy chcą się przekwalifikować ('taaakie oczy' na kogoś, kto mając doświadczenie w sklepie przychodzi do pracy biurowej, choć wymogi co do znajomości urządzeń oraz programów spełnia), to za jakiś czas zabraknie nowej siły roboczej a firmy będą się biły o wyszkolonych pracowników (jak ognia unikając szkolenia nowych, bo to szkoda czasu i atłasu).
      • chada hehe 21.02.11, 22:00
        Tusk to pisał? Nakręca się na wybory?
      • Gość: zenobiusz Kogo szukali pracodawcy IP: *.morag.vectranet.pl 21.02.11, 23:34
        jak dzwonię czasem do takiego typa co się ogłasza ,że ma pracę, to ku...ca mnie bierze.Zawsze coś mu nie pasuje,a to że musiałbym dojeżdżać ,a to za stary jestem /"szukam kogoś mlodszego"- tak odpowiada/,i jeszcze parę innych odpowiedzi.Tak się zastanawiam czasem ,czy oni w ogóle mają jakąś robotę.
        Dobrze ,ze w domu mam telefon z umową z dużą iloscią minut wliczonych ,,to nie kosztuje mnie to dodatkowo .Ale rozmowa z co poniektórymi ,to może wku...ć i zepsuć cały dzień.
        • Gość: wwww Re: Kogo szukali pracodawcy IP: 222.128.41.* 22.02.11, 06:15
          No masz racje. Ja pracuje za granica i czasem znajde jakas oferte w PL, ktora wydaje mi sie ciekawa. Poziom rekruterow jest zenujacy, arogancja, nie odpowiadanie na maile itp.

Mam dobra prace i mnie to grzeje, ale jesli ktos musialby sie tym na codzien zajmowac to naprawde wspolczuje..
          • Gość: dziadek Re: Kogo szukali pracodawcy IP: *.xdsl.centertel.pl 22.02.11, 07:23
            wykwalifikowanych niewolników, nawet biblia chwali dobrych niewolników.
      • Gość: Gość Szukali akwizytorów i tak jest od 20 lat. IP: *.41.80.212.sub.mbb.three.co.uk 22.02.11, 01:38
        Wiec po co takie artykuły?
      • kwis.abcdw.pl Nie wierzę, że można znaleźć programistów do pracy 22.02.11, 06:39
        Z ubolewaniem stwierdzam, że się poddaję. Od miesiąca szukam do pracy programistów ASP.NET i nic. Po prostu nic. Trzy aplikacje na krzyż i nie ma w czym wybierać. Nie wiem, co będzie dalej, ale nie jestem w stanie zapełnić wakatów. Nowa firma i brak ludzi :(
        Więcej w moim blogu o takiej nazwie jak podpis.
        • Gość: wwww Re: Nie wierzę, że można znaleźć programistów do IP: 222.128.41.* 22.02.11, 08:47
          Podnies place. Nie wierze, ze za 6-8 brutto nie znajdziesz programisty bo w Comarchu ludzie z 2 letnim doswiadczeniem dostaja 4-5 brutto....

Wszystko jest kwestia ceny
          • Gość: s42 Re: Nie wierzę, że można znaleźć programistów do IP: *.toya.net.pl 22.02.11, 10:55

Po prostu dobry programista już ma pracę i nie szuka jej często. Chcesz dobrego programistę, to wyciągnij go z innej firmy - czyli musisz zaproponować coś więcej.
            • Gość: gość portalu Re: Nie wierzę, że można znaleźć programistów do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 13:59
              W Polsce nie ma dobrych programistów. Wyjechali.

.NET jeszcze można wyciągnąć z takiej outsourcingowej przystani dla niedobitków jak Comarch (oczywiście astralne wymagania płacowe i najlepiej za 4 godziny pracy w tygodniu i comiesieczne wakacje), ale już Scala, F#, Haskell, to można pakować biznes.
              • Gość: Ewa Re: Nie wierzę, że można znaleźć programistów do IP: *.182.193.26.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.02.11, 19:27
                Skoro mogli wyjechać to mogą też wrócić tylko im odpowiednio zapłać
        • Gość: hahha Re: Nie wierzę, że można znaleźć programistów do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 11:58
          a kto programuje w asp.net ? daj spokój, juz predzej programistow atari znajdziesz, przerzuc sie na cos aktualnego
          • Gość: gość portalu Re: Nie wierzę, że można znaleźć programistów do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 14:01
            StackOverflow jest w ASP/.NET pajacu.
            • Gość: haha Re: Nie wierzę, że można znaleźć programistów do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 14:09
              nie jest, jeszcze jakas ostrona oprócz 1? hah glupek
              • Gość: gość portalu Re: Nie wierzę, że można znaleźć programistów do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 14:17
                highscalability.com/blog/2009/8/5/stack-overflow-architecture.html
        • Gość: Lipo To sam się naucz programować w ASP.NET IP: 89.174.215.* 22.02.11, 15:20
          Pracodawcy w Polsce szukają jeleni do czarnej roboty a nie specjalistów. Dobrzy specjaliści znający angielski lub niemiecki znajdą pracę za 5000 EUR miesięcznie w warunkach o niebo lepszych niż w polskich firmach.
        • Gość: p Re: Nie wierzę, że można znaleźć programistów do IP: *.chase.com 25.02.11, 08:54
          witam proponuje dac w miare godne pieniadze a nie jalmuzne a napewno chetni sie znajda :) pzdr
        • Gość: Adam Re: Nie wierzę, że można znaleźć programistów do IP: *.dg-net.pl 27.02.11, 12:20
          a ile lat powinien miec ten kandydat? Czy czlowieka po 40-tce zaprosilbys na rozmowe kwalifikacyjna czy tez taka jak pewien Team Leader z duzej firmy IT na poludniu Polski stwierdziesz "dziadków po 35 roku zycia nie przyjmujemy do pracy". Na pytanie o to czy nie jest to dyskryminacja ze wzgledu na wiek odpowiedział "ludzie po studiach potrzebuja miec jak wpis do CV wiec chetnie pracuja 10 godzin dziennie zamiast 8 i nie domaga sie za to wynagrodzenia a ponadto przyjda w sobote lub niedziele. Ludzie po 35 roku zycia maja swoje rodziny, maja dzieci i oni chca pracowac 8 godzin dziennie i isc do domu, nie chca takze przychodzic w sobote i niedziele za free bo wola spedzic czas z rodzina.
      • Gość: viki Na portalu "Gazeta Praca" od lat te same IP: *.acn.waw.pl 22.02.11, 07:32
        ogłoszenia na te same stanowiska od tych samych "pracodawców".
        Czyli że sytuacja na rynku ogloszeń o pracę na pewno się poprawiła,bo najlepsi pracodawcy to ci,którzy najczęściej zamieszczają ogloszenia.Sukces.
      • Gość: Czytelnik XY uregulować prostytucję IP: *.mtu.de 22.02.11, 07:34
        Jak mówią statystyki, kobiety coraz częściej podejmują pracę prostytutki. Problem w tym, że w Polsce nie ma regulacji prawnych dotyczacych tego zawodu i często prostytutkami zostają osoby o nieodpowiednich kwalifikacjach: brzydkie, niedbające o higienę. Niestety klient niejednokrotnie jest w stanie to stwierdzić dopiero po uiszczeniu zapłaty, bo wtedy zaczynają się rozbierać.

Owszem, są zdjecia w necie, można je obejrzeć. Tylko, że bardzo często to fotografie innych kobiet, dużo atrakcyjniejszych. Naprawdę ładnych i czystych prostytutek jest ledwie kilkanaście %.
        Drugi problem to gigantyczne sumy (setki milionów zł rocznie), które przeciekają między palcami fiskusa, bo przecież te usługi są nieopodatkowane.

Kolejna sprawa to prostytucja nieletnich; coraz większa grupa gimnazjalistek (szacuje się, że kilkadziesiąt tysięcy) świadczy usługi seksualne nie za pieniądze, ale za określone towary: ubrania, kosmetyki, alkohol, papierosy itd. Tu jest wyzwanie dla ustawodawcy jak opodatkować działalność, w której środkiem płatniczym są przedmioty a nie pieniądze?

Jedna rzecz jest pewna: Sejm powinien wreszcie rozwiązać sprawę ogromnej rzeszy prostytutek w Polsce.

• Gość: haha Re: uregulować prostytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 12:00
          te z takim pierdzieleniem od rzeczy myslisz ze prace jako redkator gw znajdziesz? oni juz maja takich agitatorów na pęczki
        • michalcyprian Re: uregulować prostytucję 22.02.11, 12:48
          Fakt, pasztety bywają straszne. W dodatku o znikomych umiejętnościach, zwykłe kłody, tak z wyglądu, jak i charakteru.
      • Gość: kolo Praca dla komiwojażerów i naganiaczy finansowych IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.11, 08:10
        świadczy o kryzysie a nie o rozwoju. Tzw. wzrost zatrudnienia to wymiana pracowników z angażami na pracowników tymczasowych. A taki piękny PR jak się nie wchodzi w szczegóły.
      • sykosonik Re: ja kogoś 22.02.11, 09:06
        Co do ogłoszeń o "pracę zdalną w domu", która w rzeczywistości to skręcanie długopisów, to to nie jest żadna praca w domu, ale zawsze oszustwo. Poczytajcie sobie dlaczego prace chałupnicze są ekonomicznie nieopłacalne: like-a-geek.jogger.pl/2011/02/07/skrecanie-dlugopisow-praca-w-domu-wyglada-inaczej/
      • Gość: tak się mi wydaje Jak głosowałeś tak masz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 09:37
        Czego się można spodziewać, kiedy "wygasza" się całe gałęzie przemysłu? Dla przykładu produkcja statków, cukru, samochodów, zakłady naprawcze taboru kolejowego, wydobycie węgla, etc. Produkcja daje zatrudnienie, nie handelek !!!
        Zagłosowałeś jeden z drugim na historyków, na słońce peru i gajowego to teraz zaciśnij zęby oraz doope i czekaj na lepsze czasy :). Obyś się doczekał. Módl się by cie nie sprzedali.
        Pora by do władzy doszli techniczni. Kto stanął w obronie Prawdy w lutym bieżącego roku? Naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego z wydziałów nauk scisłych ; chemicy, fizycy , matematycy. Jest nadzieja, że wypchnie się ludzi na margines tych z pod znaku "szklanej kuli"
        -politologów , prawników, psychologów, socjologów, manipulantów prasowych i innych "humanistów" :))
        • Gość: stocznie Re: Jak głosowałeś tak masz. IP: 212.160.172.* 22.02.11, 14:15
          a jakże to Ekonomisto chcesz konkurować ze statkami z azjatyckich (np. południowokoreańskich) stoczni, które są masowo dotowane ? komu zabierzesz fundusze żeby dotować statki produkowane w polskich stoczniach ?
          • Gość: antyHipokryta Re: Jak głosowałeś tak masz. IP: 193.106.85.* 22.02.11, 16:08
            dziwne mysleni, im sie dotacje oplacaja a nam nie moga? tak o poprostu nie bo nie bo Polakom sie nie bedzie oplacalo? pomysl zanim cos napiszesz.
        • Gość: aurelis07 Re: Jak głosowałeś tak masz. IP: *.mmj.pl 22.02.11, 14:28
          Produkcja się sypnęła za czasów pewnego guru w okularkach, który jest ekonomistą, a nie historykiem.
      • Gość: jaosansi Kogo szukali pracodawcy IP: *.psychz.net 22.02.11, 13:00
        a ja ciągle nie mam pracy...

---
        mimk.pl
      • Gość: radek 28 jestem 28letnim politologiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 14:09
        kto da MI prace?

jestem osoba inteligentna, solidna, uczciwa, znam biegle angielski i obsluge komputera/internetu
      • Gość: bezr53 Kogo szukali pracodawcy IP: 193.239.63.* 22.02.11, 14:34
        prawo jazdy B, (bez doświadczenia) operator wózka widłowego , koparko-ładowarki, komp i na śląsku ZERO ... komu takie ściemy???
      • Gość: Gość Kogo szukali pracodawcy IP: *.tktelekom.pl 24.02.11, 10:43
        Proszę powiedzieć ile ofert dotyczyło osób po 50 roku życia. Mężczyźni mają przed sobą jeszcze 15 lat lpracy ( Rząd dąży, aby pracować do 70 roku życia - wtedy jeszcze 20 lat pracy), a kobiety 10. Ludzie po 50 roku życia z różnych przyczyn tracą pracę ( upadłość firmy, reorganizacja, pracodawca chce pracować z ludzimi młodymi, lekarz odsuwa podczas badań okresowych itp. ), "kuroniówka" należy się przez pewien okres czasu. I CO DALEJ ?
        Urząd Pracy nie chce wysyłać na kursy, aby starsi ludzie przekawalifikowali się. Pieniądze unijne topione są w nikomu nie potrzebnych kursach, szkoleniach dla ludzi młodych a pracy jak nie było tak. Proszę spojrzeć na mapę zatrudnienia, gospodarczą, demograficzną Polski.
      • sprocket74 Chcecie wyższych płac? 25.02.11, 12:53
        To nie kupujcie w Biedronkach. Do tego prostego przykładu sprowadza się sytuacja na rynku pracy w Polsce. Każdy chciałby zarabiać grubą kasę ale jak idzie do sklepu to kupuje najtańszy serek, szynkę w cenie 6zł/kg itd. Prawda jest taka, że dla 95% konsumentów liczy się tylko jak najniższa cena.
        No i żeby dostarczyć ten przykładowy "serek za złotówkę" do przykładowej "biedronki" pracodawca musi maksymalnie ciąć koszty i oszczędzać na wszystkim: na podatkach, na surowcach, na pracownikach, na płacach. Efekt tego jest taki, że jedynym wygranym jest właśnie rzeczona "biedronka" która tłucze ciężką kasę.
        A tak kółko się zamyka: ludzie zarabiają gó...ane pieniądze, więc idą do biedronki kupować gó...ane produktu za gó...aną kasę.
        I tak będzie dopóki my jako społeczeństwo nie zaczniemy dbać o nasz własny rynek: kupować świadomie, kupować od rzetelnych producentów itd, itp.
        • Gość: guzik prawda Re: Chcecie wyższych płac? IP: *.midd.adsl.virginmedia.com 27.02.11, 16:08
          po pierwsze biedronka ma sporo polskich produktow wiec zasilam tylko polski rynek a nie place za transport z zagranicy i nabijam kieszeni zargranicznym producetom.po 2 to ze cos jest drozsze nie znaczy lepsze. po 3 czesto produkty pod znakiem firmowym to doslownie to samo co produkt przykladowo made in biedronka tylko inaczej zapakowany. wiele firm produkuje ten sam produkt pakujac w inne pudelka w zaleznosci od odbiorcy.na wielu produktach np wedliny ryby warzywa konserwowe maja nadrukowane biale koleczka na ktorych widnieja sybole producenta.przygladajac sie wielu produktom okaze sie ze groszek np bonduelle ma ten sam znaczek co groszek made for biedronka.wniosek ten sam prducent tylko inne powiazania z kontrahentami.a kazdy znaleziony kod z bialego kolka mozna sobie sprawdzic w internecie i dowiedziec sie kto jest wlasciwym producentem.firmy wyciagaja kase od klientow za slynne logo, reklamowane bez przerwy w telewizji wlasnie za nasze wladowane bez sensu pieniadze i tak sie narkeca interes.to czy produkt jest dobry to sobie ktos sam moze ocenic poznajac smak produktu, przydatnosc, swiezosc i czytajac liste skladnikow wykorzystanych do jego produkcji a takze zrodlo pochodzenia.nie przeplacajac i slepo wierzac ze jak zaplacilem to teraz mam sprawdzone i dobre i od dzis swiat bedzie lepszy i dostatni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka