Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Więcej miejsc na studia oficerskie

19.04.11, 10:49
    Żaden prestiż, tylko chętka na łatwą i bardzo dużą kasę. Do armii od wielu lat przychodzą cwaniacy, zaś kryteria naboru i poziom szkolenia są stale obniżane. Jeszcze kilkanaście lat temu - oficer, to była duma. A dziś? Byle licencjat i już kariera otwarta na szybkie awanse. A potem, to niedouczone towarzystwo bierze udział w awanturach wojennych i wozi vipów. Z jakim skutkiem - wiadomo. I jeszcze ta armia cwaniaków domaga się podwyżek, mimo przywilejów porównywalnych z górniczymi. Czy oni nas obronią?
    Obserwuj wątek
      • 11krzych Re: Więcej miejsc na studia oficerskie 19.04.11, 11:19
        Masz rację.
        Dojdzie jeszcze do tego, że będą przyjmować harcerzy po kursach dwutygodniowych, jak to zrobił Antek Sztuczna-Mgła w wywiadzie.
        I potem oficerami są karierowicze i oszuści jak Błasik.
        • Gość: Rafał Re: Więcej miejsc na studia oficerskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 13:46
          Skoro jest tak łatwo, to może sam spróbuj ??
      • Gość: afg Re: Więcej miejsc na studia oficerskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 11:25
        Bardzo dużą kasę?
        To ile zarabiasz człowieku? Najniższą krajową?
        Weź się do normalnej pracy i zarabiaj więcej nieudaczniku, a nie zazdrościsz komuś 2k.
        • hooligan1414 wszystko jest względne 19.04.11, 11:41
          jak dla ludzi, których szczytem możliwości operacyjnych w terenie jest rozwalenie z moździerza chatki pasterza wielbłądów w Afganistanie, to ich tak o jakieś 50% za dużo. Zrozum, że ci "wspaniali" polscy oficerowie to w przypadku wojny pencjonariusze oflagów od pierwszego tygodnia wojny. vide 1939 rok. nikogo przed nikim nie obronią. W 1920 roku Polska jako tako dała radę, bo amia czerwona była bardzo słaba, opierająca się na ilości, zaś 98% polskiego korpusu oficerskiego jeszcze 1,5 roku wcześniej służyło w armiach zaborczych, gdzie zdążyli na tyle przesiąknąć logiką i normalnością, że jeszcze im cokolwiek zostało pod czapkami
          • Gość: gari Re: wszystko jest względne IP: 83.238.72.* 19.04.11, 12:16
            > jak dla ludzi, których szczytem możliwości operacyjnych w terenie jest rozwalen
            > ie z moździerza chatki pasterza wielbłądów w Afganistanie,

Od kiedy to operatorami moździerzy są oficerowie?

• Gość: beastieboy Jest szansa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 14:11
              ... wydymac szympansa!
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Prawdopodobnie wogóle nie zarabia. IP: *.jmdi.pl 20.04.11, 10:04
          Bo nie ma znajomości. A nie ma ich dlatego, że nikt go nie lubi. A nie lubią go dlatego, że wszystko i wszystkich krytykuje, jest zawistny i małostkowy. Może to i lepiej, że nie pracuje, jeszcze by coś po złości spie...ł (napluł do frytek czy coś).
      • hooligan1414 duma? chyba mamusi przed koleżankami z magla 19.04.11, 11:34
      • ojca Prestiż? buahha 19.04.11, 13:16

Jaki prestiż? Czy można mówić o jakimkolwiek prestiżu w instytucji o największym stopniu nepotyzmu? Niestety polscy oficerowie są niedouczeniu, niekompetentni i delikatnie mówiąc...mało zdolni.
        • Gość: Patriota Re: Prestiż? buahha IP: *.play-internet.pl 19.04.11, 13:39
          W dupie byłeś i gó... widziałeś... Aż się ciśnie na usta aby Ci odpowiedzieć. Mało wykształceni hmmm złóżcie papiery na szkołę oficerską i zobaczycie jak mało wykształceni idą ludzie do wojska. Albo najlepiej skończcie którąś ze szkół wojskowych choć cywilnie, zaocznie i wtedy oceniajcie wykształcenie oficerów WP. A jeśli nie próbowaliście lub nie jesteście w wojsku oficerami to się nie wypowiadajcie.
          • hooligan1414 ya ya, naturlich 19.04.11, 13:49
            cos ci się ciśnie na usta? za dużo oralu pewnie. wiem, wiem, wspaniałe założenia wysoki poziometc. Tylko skąd sie wzięło to powiedzenie, że jesli w normalnych uczelniach dawano studentom 10 zeszytów i 1 parę trampek, to na zmechu odwrotnie. Tacy oni wykształceni, że jeszcze niedawno temu jako podchorąży rezerwy musiałem trepostwu tłumaczyc na czym polega działanie kodowanej radiostacji TRC9200 Thomsona.
            • Gość: xxx Re: ya ya, naturlich IP: *.play-internet.pl 19.04.11, 13:53
              podchorąży rezerwy... To dużo tłumaczy :) widocznie byłeś nie dość wykształcony aby ukończyć szkołę.
              • hooligan1414 Re: ya ya, naturlich 19.04.11, 13:54
                niczego nie tłumaczy debilu. Szkołem skończyłem, podporucznikiem prezydent RP mnie mianował, jestem oficerem rezerwy mobilizowanym na czas W, trepem zawodowym bym nie mógł być, bo bym się nie mógł rodzinie na oczy pokazać
                • Gość: xxx Re: ya ya, naturlich IP: *.play-internet.pl 20.04.11, 09:17
                  Bardzo dobrze że odszedłeś bo oficer musi mieć choć trochę kultury osobistej. :)
          • Gość: bbbb Re: Prestiż? buahha IP: 194.116.198.* 19.04.11, 13:51
            mialem kumpla na studiach na jednej z politechnik (okolo 10 lat temu)
            byl cienki i nie dal sobie rady na politechnice
            mial plecy i poszedl do szkoly oficerskiej chyba altylerii
            i skonczyl ja jako jeden z lepszych
            • Gość: xxx Re: Prestiż? buahha IP: *.play-internet.pl 19.04.11, 13:54
              widocznie strzelania z armatek lepiej mu szło :)
      • cheyenne20 Więcej miejsc na studia oficerskie 19.04.11, 13:29
        Cud kariera !

Ojciec niczym, matka niczym a syn w wojsku celowniczym !
      • Gość: tsu kto by nie chciał nic nie robić i dostatnio żyć? IP: *.man.poznan.pl 19.04.11, 14:15
        jedyny minus, że jakiś nadgorliwy premier może do Afganistanu zesłac...
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Jakie nic nie robić, debilu?! IP: *.jmdi.pl 20.04.11, 10:09
          Byłeś w wojsku? Zapieprz jest od 6 rano! Żołnierz więcej zrobi do 9 rano niż większość ludzi przez cały dzień!
      • Gość: bolek50 Więcej miejsc na studia oficerskie IP: *.sileman.net.pl 22.04.11, 08:52
        Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej art.14 zapewnia wolność prasy i
        innych środków przekazu, dlatego pozwolę sobie na odniesienie się do
        średniej emerytury wojskowej , która w/g MON ma wynosić 3000zł.
        Ja to nazywam średnią niedopłatą do starego portfela w zależności od
        stopnia wojskowego dla byłych żołnierzy zawodowych, bo na tyle rżnie
        nas Państwo z MON na czele.
        Jestem młodszym oficerem , który przyjmował się do wojska na zdrowych
        zasadach jak również zwalniał się na tych samych zasadach, kiedy
        obowiązywała mnie ustawa, że emerytury i renty podlegają waloryzacji w
        takim samym stopniu i terminie w jakim następuje zwrost uposażenia
        zasadniczego żołnierzy zawodowych pozostających w służbie i
        zajmujących analogiczne stanowiska.
        W konsekwencji potraktowano mnie i emerytów ze starego portfela z obcasa i
        wprowadzono 01.01.1999r. waloryzację cenową, która nie powinna nas
        dotyczyć,ponieważ byliśmy poza służbą. W ten sposób pozbawiono nas
        praw nabytych.
        Obecne jak również poprzednie ekipy rządzące nic nie zrobiły w sprawie
        emerytur wojskowych, co w konsekwencji doprowadziło do złych nastrojów i
        podziału
        emerytów wojskowych na biednych i średnio uposażonych.
        Dla przykładu emerytura sierżanta obecnie odchodzącego z wojska jest
        wyższa od emerytury st. oficera ze starego portfela.
        Moja podstawa wymiaru/młodszego oficera/ jest na poziomie wynagrodzenia
        st. szeregowego obecnie służącego, co w rezultacie po potrąceniach
        wszystkich składek z 75% podstawy wymiaru daje mi na rękę 1800zł.
        Dowódca pułku w stopniu pułkownika ma emeryturę na poziomie dowócy
        plutonu w stopniu chorążego.
        Chcąc mieć emeryturę na poziomie 1800zł to nie musiałem służyć w
        wojsku, bo po 38 latach pracy/nadal czynny zawodowo/ będąc na
        stanowiskach kierowniczych, miałbym bez problemu na tym samym poziomie, a
        nawet wyższą.
        Dzisiaj taką emeryturę o wiele za małą ma co drugi Polak.
        Szkoda, bo straciłem czas/ na poligonach,ćwiczeniach
        ,służbach,dyżurach/, a mogłem go poświęcić rodzinie,zdrowie,
        najpiekniejsze lata w zamian dostałem od Państwa stary portfel.
        Śpiewkę o braku pieniędzy słyszę od ponad 40 lat.
        Skoro dotknął nas kryzys to proponuję,aby ekipy rządzące z posłami i
        senatorami na czele zredukowali swoje wydatki o 50%, a napewno będą
        lepiej żyć niż my emeryci ze strego portfela.
        Szkoda, że lekceważy się tak dużą armię emerytów wojskowych /trepów
        w brązowych butach/, a historia lubi się powtarzać, oby na czele tej
        armii nie stanął przypadkowy Wernyhora,który pokieruje naszymi sprawami
        i losem.
        Pozdrawiam wszystkich emerytów wojskowych jak również milczących
        kandydatów na emerytów z nadzieją, że emerytury ze starego portfela
        zostaną w Państwie praworządnym załatwione w sposób sprawiedliwy.

Oficer rezerwy
        /w czarnych butach/

• Gość: golmark Re: Więcej miejsc na studia oficerskie IP: *.internetia.net.pl 22.04.11, 18:31
          Pozdrawiam bolek50 . Takich jak Ty jest wielu.
          Oczywiście nieprzestrzeganie konstytucji powinno być karane, ale to towarzystwo rządzące Polską od dawna ma to w nosie. Nie dorobiliśmy się należytej reprezentacji wśród polityków, tylko klakierów. Ot chyba cały problem.
          Dobrze, że pracujesz.
      • Gość: Rafał Re: Więcej miejsc na studia oficerskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 13:43
        ,,Do armii od wielu lat przychodzą cwaniacy, zaś kryteria naboru i poziom szkolenia są stale obniżane" - w tym roku limit miejsc na Studium Oficerskie wynosi 26, chętnych będzie ponad 3000 (dane w artykule już są stare), żeby przebić się przez taką ilość chętnych, trzeba czegoś więcej niż tylko zaliczyć egzaminy(sprawnościowy, i z języka) ma maxa - choć to już jest praktycznie nie osiągalne, więc nie pisz że jest łatwo, jest piekielnie trudno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka