Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 01:30
    Wczoraj rozmawiałam z dwojgiem dwudziestoparolatków i każde z nich uczęszcza na prywatne studia. N a szcęście nie są to humanistyczne kierunki i zapewne dlatego oboje maja już całkiem dobrą pracę tzw. biurową. Rozmawiając o naszej wspólnej znajomej, która pracuje fizycznie i zrezygnowała matury, z oburzeniem stwierdzili, ze jak to tak można. Jak mozan nie pójść na studia i pracwowac jako fizol do końca życia>

Wkurzyli mnie tym bardzo. Przecież nie ma pracy umysłowej dla wszystkich. W końcu ktoś musi zamiatać ulice, wywozić śmieci, sprzątać, sprzedawać w sklepieitp. A dzisiejsza młodzież myłśi o fizycznej pracy jak o czyms nie do przyjecia. nawet jeśi jego inteligencja jest znaczenie poniżej średniej.
    Obserwuj wątek
      • nothing.at.all Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? 13.06.11, 09:35
        To trzeba było im to powiedzieć, w czym problem?
        Ja nie uważam, że praca fizyczna jest gorsza.
        • Gość: Wiktor Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? IP: *.acn.waw.pl 13.06.11, 20:31
          Żadna praca nie hańbi, każdy niech robi to co lubi lub to za co mu płacą. Jeśli sam uważasz, że dane zajęcie nie zaniża Twojego poziomu samooceny to chyba nie ma problemu?

--
          Jeśli potrzebujesz pomocy w szukaniu pracy zajrzyj tutaj
      • pajacykotusk24 stolarz czy mechanik - cos potrafia a tacy 13.06.11, 09:41
        absolwenci politologii czy kulturoznawstwa - juz niekoniecznie...
      • truten.zenobi Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? 13.06.11, 10:30
        nie nie musi.
        ale chyba lepiej pracować w biurze niż fizycznie chociazby dlatego że przeciez zdrowie zwykłym ludziom nie pozwoli dopracować do emerytury.

tak więc jesli masie takie możliwości a wynagrodzenie za pracę fizyczną nie jestodpowiedniu duże to chyba lepiej wybrac prace umysłową.
        • Gość: bezrobotny Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 10:39
          truten.zenobi napisał:

> nie nie musi.
          > ale chyba lepiej pracować w biurze niż fizycznie chociazby dlatego że przeciez
          > zdrowie zwykłym ludziom nie pozwoli dopracować do emerytury.
          >
          > tak więc jesli masie takie możliwości a wynagrodzenie za pracę fizyczną nie jes
          > todpowiedniu duże to chyba lepiej wybrac prace umysłową.

no to dlaczego nie rozumiesz frustracji i narzekan takich jak ja, ktorzy studiowali 5 lat, maja szerokie horyzonty intelektualne, wysoki iloraz inteligencji, znaja BIEGLE 2 jezyki obce, wywodza sie z rodziny inteligenckiej...... i nie maja pracy?

teraz mowisz z sensem (Twoja powyzsza wypowiedz)

a wiec, jesli nawet wypowiadajac sie o kims kilka lat mlodszym sugerujesz, ze praca umyslowa jest jednak lepsza, to co dopiero mowic o takim kims jak ja?

niektorzy "inteligentni inaczej" na tym forum radza mi isc na budowe i ukladac cegly, ja uwazam takie rady za absurd
          • pajacykotusk24 bezrobotny - alez ty pier... 13.06.11, 10:56
            1.maja szerokie horyzonty intelektualne
            2.wywodza sie z rodziny inteligenckiej
            3.studiowali 5 lat
            4.wysoki iloraz inteligencji

2 i 3 - i dlatego powinni miec prace
            1 i 4 - to twoje zdanie.
            inteligentna osoba nie podkreslalaby jako swoj atut "inteligenckiego pochodzenia" i o "polskim odpowiedniku ivy league".

zrozum, ze praca koncepcyjna i intelektualna to moze 1 proc. pracy jaka jest do wykonania.
            jak myslisz - jako absolweny politologii z bieglym angielskim - masz wielka szanse zalapac sie na pasjonujaca intelektualnie robote?
          • truten.zenobi Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? 13.06.11, 15:24
            bo jest róznica pomiędzy "nie opłaca się", "nie mam odpowiednich warunków/ kwalifikacji", itp.
            a "nie bo to ponizej mojej godnosci".

wielokrotnie potępiałem Ciebie bo chcesz żyć na koszt innych.

zauważ też że i tu pisałem że lepiej jest pracowac w biurze ale nie stawiałem sprawy w sposób albo biuro albo nic.

jesli ktos nie ma szans na prace w biurze to musi jakoś inaczej się utrzymywać... i nie widze nic w tym złego by pracował fizycznie czy umysłowo (ale poza ciepła posadką)

poza tym nie można tak generalizować co i dlakogo jest lepsze zależy od konkretnych warunków działania i jego cech indywidualnych...
          • Gość: heh Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 17:03
            Dla mnie rachunek jest prosty. W Polsce biurowych stanowisk są setki tysięcy. Skoro Ty, żeby takie zdobyć potrzebowałbyś 'znajomych', bo inaczej nie potrafisz - wniosek jest jeden.

Pora zejść na ziemię ze swoim wybujałym ego. Do Ciebie po prostu nie dochodzi prosta informacja: politologów jest za dużo i część MUSI znaleźć sobie inne zajęcie. Kiedy dotrze do Ciebie w końcu to, że wcale nie jesteś inteligentniejszy od innych, wcale nie masz lepszych kwalifikacji? Za to najprawdopodobniej masz gorsze - brak pracy - co nie przekreśla Twoich szans na budowie :)

Odpisujecie często, że wszyscy się do Warszawy nie mogą przeprowadzić. No to teraz ja: najwidoczniej wszyscy nie mogą mieć wymarzonej pracy. Skoro poradzili sobie inteligentniejsi koledzy, a dla ciebie miejsca zabrakło - chwytaj za łopatę.
            • Gość: bezrobotny Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 17:28
              zalosne argumenty, a najlepsze jest watpienie w moja inteligencje

ja cie poniekad rozumiem, bo wg wielu osob idiota tez czesto uwaza sie za inteligentnego
              ale osoba naprawde inteligentna (o ile nie jest przesadnie skromna) tez bedzie twierdzila, ze jest inteligentna !

ja wiem, ze ty moze wolno myslisz, wiec przeczytaj powyzsze zdania 3 razy

a teraz to samo w innych, prostych slowach

ja jestem ponadprzecietnie inteligentny, na tego potwierdzenie mam 3 testy IQ robione w roznych okresach zycia oraz zgromadzone przez lata opinie wielu osob (zanim sie przyczepisz, nie, nie gromadze opini innych na swoj temat, po prostu gdy ktos wielokrotnie jest chwalony przez obce osoby za swoja inteligencje, to to pamieta)

wniosek jest jeden, jestem ponadprzecietnie inteligentny, pisalem miesiacami prace magisterska o bardzo wysokim poziomie, znam biegle 2 jezyki obce

jesli taki ktos jak ja mialby isc na budowe, to by swiadczylo tylko o jednej rzeczy, mianowicie, ze zyjemy w totalnie chorym kraju !
              • Gość: heh Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 17:31
                na bank prowokacja, ale...

> zalosne argumenty, a najlepsze jest watpienie w moja inteligencje

kryterium jest proste: politologów mających pracę są tysiące. Ty nie masz pracy. Resztę wydedukuj sam, podobno inteligentny jesteś.

...

Zgadłeś! Do łopaty.

• Gość: xiunc Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.11, 11:15
          I dlatego praca fizyczna powinna być o wiele więcej płatna, tak np. minimum 3 razy więcej od umysłowej.
          • pajacykotusk24 przeciez tak jest... 13.06.11, 11:19
            intelektualna praca to np. praca lekarza, tlumacza, prawdziwego naukowca, dobrego architekta, inzyniera w biurze projektowym(w polsce o biura projektowe ciezko) - lekarz, dobry tlumacz, inzynier ktory projektuje samochody czy samoloty - zarabiaja wiecej niz kafelkarze i hydraulicy..
            • Gość: xiunc Re: przeciez tak jest... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.11, 11:24
              Nie miałem na myśli tych zawodów. Miałem na myśli gryzipiórków z fakultetami do niczego nie potrzebnych.
              • pajacykotusk24 sorki.. 13.06.11, 11:28
                nie doczytalem.

uwazam, ze kserujacy i parzacy kawe w biurze absolwent mega elitarnego kierunku na uw (politologii, stosunkow miedzynarodowych itp.) powinien zarabiac jakies 5 razy mniej niz dobry stolarz albo gosc robiacy kominki.
                • Gość: heh Re: sorki.. IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 17:16
                  Średnio na pewno tak jest. Jeden pracuje, 3 na bezrobociu.
                • Gość: Piotr Re: sorki.. IP: *.pabianice.msk.pl 13.06.11, 20:20
                  Kserujący i parzący kawę NIE jest pracownikiem umysłowym. To, jak się to teraz ładnie określa, robotnik biurowy. I nie ma powodów żeby płacić mu więcej niż wykwalifikowanemu robotnikowi w przemyśle, zwłaszcza że często praca tego drugiego wymaga większej wiedzy i odpowiedzialności.
                  P
            • Gość: projektant Re: przeciez tak jest... IP: *.leon.com.pl 14.06.11, 08:15
              Jak się chce wyrażać sądy, to trzeba znać rzeczywistość - biur projektowych w Polsce jest od groma. Tylko nikt nie potrzebuje inteligentnych inaczej
              • pajacykotusk26 jasne ze od groma 14.06.11, 08:40
                samochod ktorym jezdze zaprojektowal polski inzynier w biurze w polsce - laptopa tak samo.
                glupia maszynke do golenia - zaprojektowali polscy inzynierowie.
                czesci od mojego roweru to dzielo pracy polskich inzynierow...

nie....

w porownainu z usa, uk, francja, niemcami, szwajcaria itd. to jestemy pustynia jesli chodzi o inzynieryjna robote
        • Gość: pepsikola Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 12:51
          Oczywiście że lepiej pracować umysłowo. Ale nie oszukujmy sie nie ma w kraju miejsa w biurach dla wszystkich ludzi. Jęlsi moja koleżanka ukończyła technikum handlowe i wie że nie nadaje się do pracy umysłowej to po co na siłe ma robić maturę i iśc na studia, po których będzie co najwyżej sfrustrowana, że nie ma dla niej pracy.

Zawsze byli ludzi inteligentni i mniej inteligentni. Ci pierwsi pracowali głową, a ci drudzy rękami. Co w tym złego. Każdy wie na co go stać i tym się zajmuje.
          • Gość: heh ale tu chodzi o bezrobotnego IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 17:19
            ale tu nie chodzi o Twoją koleżankę, bo ona to wie. Tu chodzi o bezrobotnego, który jest żywym przykładem człowieka starającego się wybić ponad możliwości. Nie dociera do niego, że po prostu jest za słaby i pora chwycić za łopatę/mopa/odkurzacz.

Jakoś cała masa absolwentów politologii czy stosunków ma pracę biurową. Czy to, że się bezrobotnemu nie udało o czymś nie świadczy? Jak dla mnie wystarczająco.
            • Gość: Piotr Re: ale tu chodzi o bezrobotnego IP: *.pabianice.msk.pl 13.06.11, 20:33
              Ambicja to akurat pozytywna cecha. Problem w tym że zabiera się do znalezienia sobie zajęcia w sposób nie dający szans na sukces.
      • Gość: apsik Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 22:57
        Ja akurat pracuję w biurze, ale bardzo szanuję ludzi wykonujących prace fizyczne.
        Nie uważam się lepsza od nich.
        • Gość: przyszły fizol Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 12:20
          A ja coraz bardziej żałuję że nie wybrałem zawodówki zamiast liceum, studiów na uczelniach.
          Uważam, że praca mechanika samochodowego jest 100 razy ciekawsza od większości prac za biurkiem (box - to już w ogóle tragedia). Poza tym dobry mechanik, mający własny warsztat, zarabia często więcej nie menago z korporacji. Jeszcze jedna ważna zaleta - po racy od razu może się zresetować. Ktoś kto miał stresującą pracę za biurkiem, wie, o czym mowa.
          Od pracy księgowej, ciekawsza jest każda praca fizyczna :-)
          Dużo bym dał, żebym mógł cofnąć czas i przez te wszystkie lata zdobywać praktyczne umiejętności związane z ciekawą pracą fizyczną.
      • tibarngirl Re: Czy dzisiaj każdy musi pracować umysłowo? 14.06.11, 15:01
        Nie musi. Wielu młodych chętnie poszłoby np. do sklepów. Tyle, że.... branie pracy sprzedawcy jest często postrzegane jako 'cofanie się w rozwoju' w CV i taki człowiek nie może potem wyjść z tej szufladki - chce potem pracować gdzieś indziej to odrzucają jego CV, bo "jak to, ja tutaj wystawiam ogłoszenie a mi aplikują kucharki, ekspedientki czy murarze! Co to ma być! Czy ci ludzie nie znają swego miejsca?" - do tej pory pamiętam taką wypowiedź, która to padła na forum z klawiatury Pracodawcy.
        Inna sprawa: sama aplikuję do sklepów, jako że muszę za coś żyć i na tym etapie szukania pracy od prawie już roku jak tak zsumuję - mało mnie interesuje równa "ścieżka kariery" w CV.
        W sklepach też nie chcą zatrudniać absolwentów, głównie dlatego, że trzeba im opłacać składki. Do tego, jak ktoś nie ma doświadczenia w handlu, a jest do tego absolwentem właśnie, to za ladę nijak nie może się dostać. Nawet markety selekcjonują. I gdzie mają iść młodzi, jak w fizycznej też ich nie chcą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka