Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

8 vs 12 godzinny system pracy

IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 20:14
    Który system pracy wam bardziej odpowiada ???

Ja pracuje od roku jako kierowca i u nas w firmie są etaty 8 godzinne i 12 godzinne. Wybrałem 8 godzinny, ale zaczynam pomału załowac i zastanawiam sie nad przejsciem na 12stki. Na pewno pierwszym minusem jest to, że trzeba 5 dni z rzedu rano wstawac, a ze zaczynam prace o 7 wiec po roku czasu zrobiło sie to mocno zmudne. Na miescie praktycznie nic nie załatwisz, bo wiele urzedow czy przychodni pracuje w takich samych godzinach i wiele spraw spadło na zone. Zanim sie przebije przez korki to do domu wracam ok. 16 i jestem po prostu zdymany i wlasciwie to juz nie wiadomo co robic. Zjem obiad, wezme prysznic, spojrze w telewizor czy komputer i juz 20, za chwile 22 i znowu spac. Poza sezonem wakacyjnym chodze jeszcze na siłke, wiec pon-sr-pt jest kompletnie wyłączona z zycia, ale przynajmniej zonka sie cieszy i mowi ze lepsze to niz wpieprzanie kotletow i lezenie plackiem ;)
    Oczywiscie zeby wynagrodzic nic nie robienie w tygodniu pol soboty pomagam sprzatac, gotowac, zajmowac sie dzieckiem i robie inne rzeczy na ktore nie mam ani czasu ani siły w tygodniu tj. nawet głupie mycie samochodu. Luzniejsza pozostaje jedynie Niedziela.
    Czas za kółkiem leci dosyc szybko bo zawsze cos sie dzieje, wiec nie wiem czy 8 a 12 godzin robiłoby dużą różnice w tym przypadku.
    Oczywiscie w firmie rowniez rozmawiałem z chłopakami i wiekszosc oczywiscie zachwala ze ich system jest lepszy. Powiem z obserwacji, ze młodzi pracownicy w wiekszosci pracują na 12, starsi wolą 8. Wiadomo juz nie mają tyle obowiązkow, poza tym napewno bardzo wazne w ich wypadku są swieta. Na 12 są takze u nas wieksze pieniądze, bo mozna złapac dodatkowe dyzury, na 8 tego nie ma. Wybierając 8 nie patrzyłem na kase, wydawało mi sie ze wolne weekendy, swieta są wazniejsze, tyle swieta są 2 razy w roku, a zycie toczy sie codziennie ... Kolega ktory pracuje na 12 mowi ze nawet w tygodniu gdy trafią sie 2 dni wolnego potrafi zabrac gdzies rodzine nad wode, mi praktycznie trzeba czekac na urlop...

Gdybym nie miał wyboru pewnie bym nie narzekał, wiadomo najwazniejsze ze wogole jest praca, ale skoro mam mozliwosc wyboru to troche ponarzekałem :)
    Obserwuj wątek
      • wypasiona_foczka Re: 8 vs 12 godzinny system pracy 15.07.11, 21:00
        A już za późno na zmianę? Pogadaj z szefem, może uda się przez jakiś czas popracować w systemie 8h, sprawdzisz, zobaczysz różnicę i dowiesz się czy taki system jest dla Ciebie lepszy. Może będziesz bardziej zmęczony niż dotychczas? Wiesz, zawsze tak jest, że trawa zieleńsza po drugiej stronie płotu :D
        Ja się z kolei moim czasem pracy muszę pochwalić :D
        Mam system zadaniowy, jak zrobię co do mnie należy to kończę, nieważne czy zajmie mi to 6 czy 12 godzin dziennie. W praktyce pracuję tylko 4 dni w tygodniu - piątki soboty i niedziele mam ZAWSZE wolne :D :D :D. Baaaaardzo dużo jeżdzę samochodem, po całej Polsce. Sam wiesz, że to strasznie męcząca sprawa czasami. Są dni gdy w aucie spędzam 6 godzin, kolejne 7 pracuję, wracam do domu i padam. Za to nie znam dźwięku budzika, jak się obudzę to wstaję i idę do pracy, jak chcę to i o 12.00 w południe, bylebym skończyła co mam do zrobienia. To jest bardzo zdrowy układ.
        Nie rozumiem czemu trwamy przy tym zmianowym, 8 godzinnym czasie pracy. Miałam kiedyś epizod: pn-pt. 8-16.00 TO BYŁO STRASZNE!!! O 10.00 nie miałam już co robić bo jestem szybka, dobrze zorganizowana i pracę wykonałam ale MUSIAŁAM siedzieć do tej 16.00, dostawałam szału, że marnuje się tyyyyyyyle czasu w trakcie którego można zrobić coś pozytecznego choćby w domu, dla siebie.
        • Gość: peter Re: 8 vs 12 godzinny system pracy IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.11, 12:49
          Ja pracowałem od 10 do 18 wiec wogole nie miałem zycia ... juz chyba lepiej chodzic na 6 i wracac o 14, wtedy jeszcze mozna cos zrobic. Na miescie nic nie mozna załatwic, w soboty musiałem robic to na co nie mam czasu w tygodniu, a było tego mnostwo, bo przy domu zawsze jest cos do roboty ... teraz pracuje na 12 ( dzien i noc ) i jest duzo lepiej. Czasem zdarza sie nawet 3 dni z rzedu wolnego, a na 4 ide na noc, chociaz oczywiscie są maratony ze pracuje ze 3,4 dni z rzedu.
          • nchyb Re: 8 vs 12 godzinny system pracy 17.07.11, 11:18
            zdarzyło mi się chodzić na 6 do pracy, wstawać musiałam dobrze przed 5. Po powrocie z pracy obiad, jakieś zakupy i już tylko myślałam o tym, żeby iść spać. Dla mnie nie było to lepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka