01.10.13, 10:37
Zasada gospodarowania pieniedzmi jest, wydawaloby sie, prosta: moge wydac tyle, ile mam. Jezeli mi nie starcza, to mam dwie mozliwosci- albo wiecej zarabiac, albo wiecej oszczedzac.
Czasem moge wziac kredyt,( np. na zakup podstawowego trwalego dobra jakim sa wlasne cztery sciany), jezeli mam mozliwosc splacenia go.
Jezeli nie mam mozliwosci splacenia dlugu, to bankrutuje, bo pieniedzy sobie dodrukowac nie moge, bo za to idzie sie do wiezienia.

Czy te proste zasady nie obowiazuja panstw i politykow?

USA nie jest w stanie wyplacic pensji pracownikom sektora panstwowego. To wiadomosc z dzisiaj, bo jutro pewno zdecyduja na dodrukowanie nowych pieniedzy i bedzie na wyplaty.

W Polsce Balcerowicz wali piescia w sprawie OFE

W Niemczech jeszcze nie ma koalicji rzadowej, ale juz sie mowi o podwyzszeniu podatkow.
Osiem lat temu pierwszym ruchem Merkel po objeciu rzadow bylo podwyzszenie MwSt, czyli VAT. Juz nie wystarcza?
Pomine juz fakt, ze energia, czyli jedno z podstawowych dobr potrzebnych czlowiekowi do tego zeby nie marzl zima i nie siedzial w ciemnosciach, staje sie dobrem luksusowym.

Wiec co sie na tym swiecie dzieje? I co z tym zrobic?

Obserwuj wątek
    • ja.nusz Re: Finanse 01.10.13, 11:18
      Wszystko co piszesz brzmi bardzo logicznie.
      Nie da się jednak porównać 1:1 sytuacji państwa i pojedynczego człowieka.
      Z tymi problemami społeczności są konfrontowane chyba od początku istnienia państwowości jako takiej - no może z nielicznymi wyjątkami.
      Jeżeli USA dodrukują dolarów, to nie będzie żadnego problemu tak długo, jak będzie można za te dolary coś kupić po godziwych cenach.

W Niemczech mówi się aktualnie o podatkach, ale bardziej o tym, że nie będzie podwyżek.
      Jak będzie nikt nie wie - trzeba odczekać i zobaczyć, czy ktoś ewentualnie zrobi z gęby cholewę.
      Ceny energii ostatnio wprawdzie wzrosły, ale do dóbr luksusowych jeszcze bym jej zaliczał.
      Co innego to np. czynsz za mieszkanie w dużym mieście - dzisiaj jest prawie regułą, że za mieszkanie płaci się w Euro tyle ile ostatnio płaciło się w DM.

> Wiec co sie na tym swiecie dzieje? I co z tym zrobic?

Co się dzieje widzimy, ale złotej recepty nikt nie ma - możesz jednak spokojnie spać mario - USA na pewno nie zbankrutują.
      • maria421 Re: Finanse 01.10.13, 13:25
        Janusz, ja spie spokojnie niezaleznie od tego czy USA zbankrutuja czy nie.

Dlaczego sytuacja panstwa nie moze byc porownana 1:1 do sytuacji przecietnej rodziny?

Zalozmy taka sytuacje- rodzina ktora ledwo wiaze koniec z koncem zadluza sie po to, zeby uratowac od bankrutctwa rodzine ktora zyla ponad stan. Albo bierze na wlasne utrzymanie czlonkow innej rodziny. Ma to sens? Ktory odpowiedzialny ojciec rodziny tak postapi?

• zawszekacperek Re: Finanse 02.10.13, 00:08
      Rozumowanie błędne. :)
      Może ten tekst pomoże Tobie zrozumieć problem:

modernmoneytheory.blox.pl/2013/04/16-Podstawy-MMT-W-Mosler.html
      Kacperek

maria421 napisała:

> Zasada gospodarowania pieniedzmi jest, wydawaloby sie, prosta: moge wydac tyle,
      > ile mam. Jezeli mi nie starcza, to mam dwie mozliwosci- albo wiecej zarabiac,
      > albo wiecej oszczedzac.

> Czy te proste zasady nie obowiazuja panstw i politykow?

>
      > Wiec co sie na tym swiecie dzieje? I co z tym zrobic?
      >
      >
      • maria421 Re: Finanse 02.10.13, 09:18
        zawszekacperek napisał:

> Rozumowanie błędne. :)
        > Może ten tekst pomoże Tobie zrozumieć problem:
        >
        > modernmoneytheory.blox.pl/2013/04/16-Podstawy-MMT-W-Mosler.html
        > Kacperek

Hmmm... Ciekawy tekst.
        • zawszekacperek Re: Finanse 03.10.13, 10:59
          Nie tylko ciekawy tekst ale i przekonywujący.Państwo jest w materii pieniądza i największym spekulantem i hochsztaplerem. Może kreować ten uniwersalny towar (pieniądz) dowolnie, w zależności od potrzeb chwili. A w przypadku państwa autarkicznego to już hulaj dusza , diabła nie ma.

Kacperek

maria421 napisała:

> zawszekacperek napisał:
          >
          > > Rozumowanie błędne. :)
          > > Może ten tekst pomoże Tobie zrozumieć problem:
          > >
          > > modernmoneytheory.blox.pl/2013/04/16-Podstawy-MMT-W-Mosler.html
          > > Kacperek
          >
          > Hmmm... Ciekawy tekst.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się