Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nadgodziny

26.05.04, 12:14
    Witam, czy w obecnie obowiązującym prawie, pracodawca może odmówić wypłacenia
    nadgodzin i w zamian dać wolne godziny? Czy wymagana jest zgoda pracownika?
    Obserwuj wątek
      • marcin_33 Re: Nadgodziny 26.05.04, 12:31
        Pracodawca nie musi miec Twojej zgody. Wystarczy, ze skorzysta z uprawnienia
        jakie daje mu art 151(2)par.2 kp - "Udzielenie czasu wolnego w zamian za czas
        przepracowany w godzinach nadliczbowych moze nastapic takze bez wniosku
        pracownika..."
        Jednak wowczas, pracodawca powinien Ci udzielic czasu wolnego w wymiarze o
        polowe wyzszym niz liczba nadgodzin (czyli 1,5 godziny wolnej za 1 nadliczbowa).
        Takie dzialanie nie moze obnizyc wynagrodzenia naleznego pracownikowi za
        przepracowanie pelnego miesiaca.
        • mike_mike Re: Nadgodziny 26.05.04, 12:32
          marcin_33 napisał:

> Pracodawca nie musi miec Twojej zgody. Wystarczy, ze skorzysta z uprawnienia
          > jakie daje mu art 151(2)par.2 kp - "Udzielenie czasu wolnego w zamian za czas
          > przepracowany w godzinach nadliczbowych moze nastapic takze bez wniosku
          > pracownika..."
          > Jednak wowczas, pracodawca powinien Ci udzielic czasu wolnego w wymiarze o
          > polowe wyzszym niz liczba nadgodzin (czyli 1,5 godziny wolnej za 1
          nadliczbowa)
          > .
          > Takie dzialanie nie moze obnizyc wynagrodzenia naleznego pracownikowi za
          > przepracowanie pelnego miesiaca.

Rizumiem, dziękuję za informację. Ciekawi mnie tylko, czy będą mnie nakłaniać,
          żebym sam wystąpił o zwrot w godzinach (żeby dać 1 do 1)....
          • marcin_33 Re: Nadgodziny 26.05.04, 12:35
            mike_mike napisał:

> Rizumiem, dziękuję za informację. Ciekawi mnie tylko, czy będą mnie
            nakłaniać,
            >
            > żebym sam wystąpił o zwrot w godzinach (żeby dać 1 do 1)....

.... a to zalezy jakiego masz pracodawce.... ale po Twoim poscie sade,ze beda,
            tak czy inaczej powodzenia w walce o swoje....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka