mike_mike 26.05.04, 12:14 Witam, czy w obecnie obowiązującym prawie, pracodawca może odmówić wypłacenia nadgodzin i w zamian dać wolne godziny? Czy wymagana jest zgoda pracownika? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcin_33 Re: Nadgodziny 26.05.04, 12:31 Pracodawca nie musi miec Twojej zgody. Wystarczy, ze skorzysta z uprawnienia jakie daje mu art 151(2)par.2 kp - "Udzielenie czasu wolnego w zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych moze nastapic takze bez wniosku pracownika..." Jednak wowczas, pracodawca powinien Ci udzielic czasu wolnego w wymiarze o polowe wyzszym niz liczba nadgodzin (czyli 1,5 godziny wolnej za 1 nadliczbowa). Takie dzialanie nie moze obnizyc wynagrodzenia naleznego pracownikowi za przepracowanie pelnego miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: Nadgodziny 26.05.04, 12:32 marcin_33 napisał: > Pracodawca nie musi miec Twojej zgody. Wystarczy, ze skorzysta z uprawnienia > jakie daje mu art 151(2)par.2 kp - "Udzielenie czasu wolnego w zamian za czas > przepracowany w godzinach nadliczbowych moze nastapic takze bez wniosku > pracownika..." > Jednak wowczas, pracodawca powinien Ci udzielic czasu wolnego w wymiarze o > polowe wyzszym niz liczba nadgodzin (czyli 1,5 godziny wolnej za 1 nadliczbowa) > . > Takie dzialanie nie moze obnizyc wynagrodzenia naleznego pracownikowi za > przepracowanie pelnego miesiaca. Rizumiem, dziękuję za informację. Ciekawi mnie tylko, czy będą mnie nakłaniać, żebym sam wystąpił o zwrot w godzinach (żeby dać 1 do 1).... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_33 Re: Nadgodziny 26.05.04, 12:35 mike_mike napisał: > Rizumiem, dziękuję za informację. Ciekawi mnie tylko, czy będą mnie nakłaniać, > > żebym sam wystąpił o zwrot w godzinach (żeby dać 1 do 1).... .... a to zalezy jakiego masz pracodawce.... ale po Twoim poscie sade,ze beda, tak czy inaczej powodzenia w walce o swoje.... Odpowiedz Link Zgłoś