Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podatek od integracji

IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.12, 15:13
    Jedna firma płaci komuś 5.000 zł.
    Druga 2.000 + kombinuje że to pakiecik medyczny, to bon, to wycieczka, to auto służbowe, to komórka etc. etc. Wyjdzie korzyść na tyle, że również 5 tys.
    Zachęcam do lektury art. 32 Konstytucji.
    Ten drugi pracownik też do końca nie jest w tak komfortowej sytuacji, bo ma np. niższą zdolność kredytową, będzie miał niższą emeryturę itp.
    Natomiast oczywiście - trzeba dyskutować, to są przypadki złożone, bywa tak, że pracownik z czegoś nie skorzysta, ale np. odsprzedaje za 85 % wartości tego, tu wydaje się że korzyścią mogłoby być 85% wartości itp.
    Choć oczywiście są i argumenty - również natury konstytucyjnej - że impreza integracyjna nie powinna być przymusowa, że są inne prawa i wolności konstytucyjne (niż powoływanie się na zasadę wynikającą z art. 32 Konstytucji), że bezpłatna "noc muzeum" oznaczałąby konieczność opodatkowania każdego, kto przyszedł czy nawet miał możliwość przyjść.
    Może zasadne byłoby zwolnienie podatkowe np. do 100 zł na osobę w roku przy imprezie integracyjnej...
    Opinia ma charakter zupełnie prywatny :)

Obserwuj wątek
      • Gość: bilotka Podatek od integracji IP: *.europolgaz.com.pl 25.01.12, 16:29
        Skoro, państwo tak łatwo wyciąga swoje lepkie paluchy po rzekomy "przychód" wynikający z integracji, to niech równie ochoczo przyjmie rzeczywiste koszty uzyskania przychodu dla praowników najemnych. Ja bardzo chętnie zapłacę podatek od imprezy firmowej na której nawet mnie nie będzie, ale w zwiąku z tym chciałbym w każdym miesiącu odliczyć koszty związane z wykonywaniem przeze mnie pracy (oczywiście na podstawie faktur), a mianowicie:
        - koszty paliwa (dojazdu),
        - przedszkola dla dwójki moich dzieci (gdybym ich tam nie posłał nie mógłbym pracować, więc związek z przychodem chyba ewidentny),
        - wyżywienia w czasie pracy,
        - prania ubrań,
        - kosztów higieny osobistej,
        - itd.
        Jak fiskus chce być taki mądry i opodatkować każdy przychód, to niech zapewni możliwość rozliczania kosztów uzyskania tegoż przychodu. Z tego co wiem PIT to podatek dochodowy (przychody minus koszty).
        • Gość: milord Re: Podatek od integracji IP: *.static.korbank.pl 19.02.12, 15:51
          Czy to nie pochodzi pod Koszty uzyskania przychodu? Z moich informacji tak wynika...
      • Gość: me Podatek od integracji IP: *.me.uk 25.01.12, 17:18
        Co to za bzdury z tym rzekomym przychodem pracownika z tytułu imprezy integracyjnej? Takie imprezy służą interesowi firmy umożliwiając lepszą (nomen omen) integrację zespołu, a w efekcie lepszą wydajność i motywację. Zwykle są de facto obowiązkowe – nawet jeśli nie będzie to nigdzie jawnie wyrażone, to oczywistym jest, że rezygnacja z udziału będzie odebrana jako brak lojalności wobec firmy.

Ewentualna korzyść pracownika jest jedynie taka, jaka korzyść dla samej firmy (lepsze wyniki, więc może w przyszłości premia), czyli zawodowa, a nie osobista, choć sama impreza jest zazwyczaj stratą – niejednokrotnie odbywa się poza godzinami pracy, wręcz nawet w weekendy i/lub obejmuje nocleg poza miejscem zamieszkania, a zatem wymaga rezygnacji z przewidzianych na ten czas planów osobistych (np. weekendu spędzonego z rodziną). W rezultacie niczym się nie różni od zwykłej delegacji, a pokrywanych przez pracodawcę poniesionych przez pracownika związanych z delegacją wydatków przecież nie obciążamy podatkiem jako przychodu pracownika, prawda?
        • Gość: Piper Re: Podatek od integracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 18:05
          To jest właściwa decyzja sądu bo tego typu spędy niczemu nie służą, to jedynie kolejny pretekst do ciemnego wyprowadzenie pieniędzy. Niech te firmy zamiast zmuszać pracowników do tego typu spędów lepiej zapłacą uczciwie wtedy pracownik będzie miał kasę na spotkania z kolegami z pracy bez nadzoru kierownictwa i kadrowego.
          • Gość: qqryq Re: Podatek od integracji IP: *.ipartners.pl 26.01.12, 08:29
            Kolego (koleżanko?), sąd nie opodatkował firm a pracowników. Ja osobiście uważam takie imprezy za przykry i przeszkadzający w odpoczynku po pracy obowiązek. Wiem jednak, że jak nie pójdę na ten, jak to określasz, spęd, to zostanie to odebrane jako wyłączenie się z życia zespołu / firmy. Stad już jeden krok do założenia, że chciałbym opuścić firmę i pracodawca może chcieć sie na tą okazję zabezpieczyć szukając na moje miejsce kogoś innego.Jeden z przedmówców wskazał na szereg korzyści dodatkowych, jakie oferują firmy w zamian za niższą pensję. Pakiet medyczny, samochód, etc. Niestety to wszystko jest bardziej w interesie firm a nie pracowników, bo pracownik z lepszą opieką medyczną będzie rzadziej na zwolnieniu, jak będzie miał samochód, to nie bedzie mógł powiedzieć, że nie zostaje dłużej w pracy, bo nie będzie miał czym wrócić do domu, etc. Ten sam przedmówca zwraca uwage na to, że przy jednoczesnym opodatkowywaniu wszystkiego co się da, rząd nie zakłada żadnych odliczeń od niewątpliwych kosztów uzyskania dochodu, takich jak bilety, przedszkola / żłobki / opiekunki, zakup odpowiedniej do stanowiska odzieży. Niestety, decyzja NSA po raz kolejny udowadnia, że aby zostać sędzią w Polsce nie trzeba być mądrym. Wystarczy przepchnąć się przez studia, załapać się (baaardzo często po znajomości) na aplikację a potem (nierzadko również dzięki koneksjom a nie umiejętnościom) piąć się po szczeblach kariery. Przykre to, bo teraz będę musiał płacić za obowiązki służbowe podatek dochodowy.
            p.s. kwestia opodatkowania teoretycznych zysków wymaga już znacznie mocniejszego komentarza, którego wolę na forum nie przytaczać, bo zostanie to zapewne uznane za prawdziwe, acz obraźliwe.
        • Gość: fakej Re: Podatek od integracji IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.12, 08:22
          Podatek od potencjalnego przychodu to jakaś horrendalna bzdura, co w przypadku jak impreza będzie w aqua-parku a ktoś nie umie pływać i korzyść z takiej imprezy będzie żadna? Podatek powinien być od rzeczywistego przychodu tzn. np każdego centymetra zjedzonej kiełbasy.

Ale jednak następstwo podatkowe od udziału w takiej imprezie powinno być jeśli odbyła się w czasie wolnym od pracy. W takim przypadku sąd powinien podjąć z dwóch decyzji:
          -albo zobowiązuje pracowników do zapłaty podatku od uczestnictwa w imprezie
          -albo zobowiązuje pacodawcę do wypłaty zaległego wynagrodzenia

Jeśli impreza była w godzinach pracy i płatna to nie ma mowy o żadnym innym przychodzie poza tym który wynikał z wynagrodzenia przysługującego za czas pracy odpowiadający czasowi trwania imprezy.
          • ojciecrydzyk1 Re: Podatek od integracji 26.01.12, 10:00
            To niech podatek płaci pracodawca, będzie przynajmniej spokój z tymi przykrymi obowiązkowymi imprezami integracyjnymi. Komu to potrzebne.
            • sowa_46 Re: Podatek od integracji 27.01.12, 04:43
              ojciecrydzyk1 napisał:

> To niech podatek płaci pracodawca, będzie przynajmniej spokój z tymi przykrymi
              > obowiązkowymi imprezami integracyjnymi. Komu to potrzebne.

*** Pracodawca taką imprezę wrzuca w koszty reprezentacyjne i ma w doopie wszystko.
              Jeżeli pracownik musiałbypłacić jakiś kretyński POdatek to pracodawca nie mógłby kosztów imprezy rozpisać w kosztach firmy. Ja naprawdę uważam, że komuś należy się wp..dol!!!
              • nchyb Re: Podatek od integracji 27.01.12, 09:43
                koszty integracji i koszty reprezentacji to całkiem inne koszta, więc jednych w drugie się nie wrzuca.
                To tak poza tematem głównym, ale na temat twojej wypowiedzi...

A co do tematu głównego, niestety, fiskusz szuka kasy gdzie się da. Szkoda, ze nie u tych, co naprawdę mają duże przychody za nic nierobienie...
      • szefunio1 Re: Podatek od integracji 25.01.12, 17:57
        Jak myślicie: kiedy seks z własną żoną zostanie uznany za przychód i w związku z tym trzeba będzie płacić od niego podatek - i nawet udowodnienie, że ktoś ze swoją żoną nie sypiał nie pomoże, bo aby zostać opodatkowanym wystarczy, że miał taką możliwość.
        • Gość: Piper Re: Podatek od integracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 18:08
          Przestań pieprzyć, byłeś na spędzie integracyjnym to płać podatek , co kogo obchodzi że nie jadłeś kiełbasy czy nie pływałeś w basenie, to twój wybór, Trzeba było nie jechać to byś nie zapłacił.
          • luni8 Re: Podatek od integracji 25.01.12, 23:31
            > Przestań pieprzyć, byłeś na spędzie integracyjnym to płać podatek , co kogo obc
            > hodzi że nie jadłeś kiełbasy czy nie pływałeś w basenie, to twój wybór, Trzeba
            > było nie jechać to byś nie zapłacił.

Też przestań pieprzyć.
            Wyjazd integracyjny czy imprezy firmowe to dla mnie w większości wypadków bezpłatne nadgodziny, z tą różnicą że robię co innego niż w pracy. Fakt że zazwyczaj dobrze się bawię, ale zostaję do tej zabawy niejako zmuszony kiedy wolałbym robić coś innego.
            • ojciecrydzyk1 Re: Podatek od integracji 26.01.12, 09:56
              No to trzeba zmienić przepisy o prawie pracy, takie wyjazdy często przymusowe to zwyczajne nadgodziny. Pracodawca nie powinien przymuszać a jeśli to robi powinien być karany za naruszanie praw pracowniczych a może i osobistych.
              • sowa_46 Re: Podatek od integracji 27.01.12, 04:39
                No to musiałbyś wiedzieć cokolwiek na temat zatrudnienia w sektorze rządowym, tam to dopiro sqrwysyństwo panuje, technik wyjeżdżający z Wa-wy na wybrzeże służbowym samochodem pracuje docelowo jakieś 4 godziny na miejscu, po powrocie każą mu dopracować do pełnego wymiaru godzin, nie wliczają w to czasu jazdy do celu i z powrotem, to dopiero bandytyzm, takich sqrwieli POwiesiłbym na suchej gałęzi nad jeziorem. Myślę, że sPOłeczeństwo jest już tak ogłupiałe, że nie panuje nad nieRządem ryżych bandytów, kiedyś ta miarka się przeleje i nastąpi 'noc długich noży", oby jak najszybciej!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • nchyb Re: Podatek od integracji 27.01.12, 09:46
                  a myślisz, ze za poprzednich rządów innych partii tak nie było? Czy to taka głupota, czy naiwność, czy po prostu chcesz w to wierzyć?
        • Gość: chodu Re: Podatek od integracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 19:18
          Albo rżniesz głupa, albo żona płaci ci za seks. W pierwszym przypadku nie rozumiesz znaczenia słowa przychód, a w drugim - rozumiesz. A podatek płaci się nie od przychodu, tylko od dochodu.
          • szefunio1 Re: Podatek od integracji 25.01.12, 20:56
            Znam, tę problematykę bo jestem tzw. "samozatrudnionym". I widzę, że to Ty masz problem z rozumieniem...
            > A podatek płaci się nie od przychodu, tylko od dochodu.
            ... więc od początku:
            Jeśli jadłem na imprezie integracyjnej, to osiągnąłem w związku z jedzeniem dochód bo za jedzenie nie płaciłem (tj. odniosłem korzyść, która "normalnie" jest płatna).

W związku z powyższą logiką było już kilka przypadków, gdy skarbówki zażądały podatków od świadczonych sobie bezpłatnie usług np. była wymiana usług "ja Ci naprawię samochód, a tym mi w zamian pomalujesz płot" po czym wkraczała "skarbówka" i żądała od delikwentów zapłacenia podatków, w związku o osiągnięciem przez nich dochodów w wyniku tej wymiany (obydwaj odnieśli korzyści, która "normalnie" są płatne).

Na upartego, można tę logikę zastosować i w przypadku seksu w małżeństwie.

• Gość: pmc Re: Podatek od integracji IP: *.net-serwis.pl 25.01.12, 23:38
              > Na upartego, można tę logikę zastosować i w przypadku seksu w małżeństwie.
              Chyba nie można,

W Polsce nie można czerpać korzyści z cudzego nierządu (sutenerstwo) i państwo chyba nie może przychodu z seksu opodatkować.
              Z drugiej strony, pytanie czy seks w małżeństwie to nierząd.

W małżeństwie to pół biedy, zwłaszcza jak jest wspólnota majątkowa.
              Jak mieszkasz z dziewczyną to już przesrane.
              Pytanie czy urząd skarbowy rozróżnia różne rodzaje usług seksu i bierze inne stawki?

• aleiz Re: Podatek od integracji 26.01.12, 07:28
          Idac ich tokiem rozumowania, wystarczy ze taki wyjazd byl zorganizowany przez pracodawce, nieistotne czy pojechales czy nie, miales mozliwosc !! Podatek sie nalezy !!! Idac dalej, bezrobotny dostal oferte z Urzedu Pracy ale jej nie przyjal, nie wazne, opodatkowac go, zaistniala mozliwosc zarobku !!!! Co za debile.
          • ojciecrydzyk1 Re: Podatek od integracji 26.01.12, 10:04
            Nie ten co nie jedzie nie płaci ale jest za to szykanowany przez pracodawcę co jest w Polsce surowo karane, przynajmiej tak stanowi prawo gożej z wykonastwem tego prawa.
            • rafi373 Re: Podatek od integracji 26.01.12, 13:52
              Uważam, że ten kto nie pojedzie także zapłaci, jeśli uprzednio potwierdzi pracodawcy akces (będzie uwzględniony w zamówieniu przesłanym do usługodawcy), a faktura zostanie wystawiona na podstawie ilości miejsc zamówionych, a nie - faktycznie wykorzystanych.
              Chyba, że wystawca faktury potraktuje pracodawce łagodnie, licząc go od ilość faktycznie wykorzystanych miejsc, a nie od ilości miejsc uprzednio zamówionych (np. uda mu się sprzedać wolny pokój komuś innemu).
        • rafi373 Re: Podatek od integracji 26.01.12, 13:37
          Wtedy, kiedy żona przygotuje cennik usług i wystawi fakturę.
      • piotrns Firma powinna wręczać pracownikom 25.01.12, 19:21
        polecenie wyjazdu służbowego i pokryć jego koszty. Takie wyjazdy służą firmie, a nie pracownikom.
      • Gość: Gość Podatek od integracji IP: *.acn.waw.pl 25.01.12, 20:46
        Czekamy na opodatkowanie kawy, herbaty, papieru toaletowego i mydła w pracy :)
        • aggie_xx Re: Podatek od integracji 25.01.12, 20:50
          A ten pomysł to już chyba był:-( papier może nie, ale kawa i herbata tak.
          Ale faktycznie, za chwilę będzie podatek od sikania w pracy, też zysk, bo nie wydajemy w domu na wodę i odprowadzanie ścieków...
          • ojciecrydzyk1 Re: Podatek od integracji 26.01.12, 10:07
            Zapewnienie napojów czy podstawowych warunków sanitarnych jest obowiązkiem pracodawcy ale już wyjazd na przymus integracyjny to okradanie państwa, tak firmy płaca swoim pracownikom unikając płacenia podatków .
      • aggie_xx Re: Podatek od integracji 25.01.12, 20:51
        Cholera jasna... jak podatek od "możliwego" przychodu, to strach w totka zagrać.
        Niech tak każdemu grającemu dowalą podatek od tego miliona...
      • Gość: 03730 będą szkolenia pracowników IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 21:49
        i przepuszczę to co trzeba przez firmę szkoleniową i mogą mnie gryznąć w d... na papierze będzie usługa szkoleniowa, żadnej imprezy, integracji papier wszystko przyjmie
        • luni8 Re: będą szkolenia pracowników 25.01.12, 23:37
          > i przepuszczę to co trzeba przez firmę szkoleniową i mogą mnie gryznąć w d... n
          > a papierze będzie usługa szkoleniowa, żadnej imprezy, integracji papier wszystk
          > o przyjmie

Szkolenie to też potencjalny zysk.
          Podatek od tego co byś normalnie wydał na takie szkolenie.
          • Gość: Batiania Re: będą szkolenia pracowników IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.12, 19:52
            Nieprawda. Szkolenie to obowiązek i jest zwolnione z VAT.
      • adamowski1 Podatek od integracji 25.01.12, 23:51
        Ciekaw jestem czy ta banda z Wiejskiej płaci podatki za wyjazdy integracyjne,co rusz słychać jak to posłowie fundują sobie w atrakcyjnych ośrodkach wyjazdowe posiedzenia komisji sejmowych.
      • Gość: taki o Podatek od integracji IP: 37.8.211.* 26.01.12, 01:19
        to jak otworzę drzwi jakiejś np. kobiecie to musi ona automatycznie odprowadzić podatek od tej usługi, którą wyświadczyłem na jej rzecz ? Ile bierze oddźwierny pewnie łatwo wyliczyć. A jak wskarzę drogę zagubionemu wędrowcy to osiągnie on dochód w postaci usługi przewodnika? A jak tylko wyrażę chęć swojej pomocy to też osiągnie dochód w związku z możliwością skorzystania? PUBLICZNIE WIĘC PROPONUJĘ USŁUGĘ WSKAZANIA KIERUNKU, UDZIELENIA INFORMACJI CZY CHOCIAŻBY OTWARCIA DRZWI KAŻDEMU POLSKIEMU PRACOWNIKOWI SKARBÓWKI. NIECH SOBIE TERAZ WYLICZĄ I ODPROWADZĄ NALEŻNY PODATEK ALBO PODDADZĄ SIĘ DOBROWOLNIE KARZE, WYRAŻĄ CZYNNY ŻAL CZY H.. WIE CO JESZCZE. NIECH PŁACĄ!!!!!!!!!! Mam to głęboko w d... czy skorzystali czy nie, mieli możliwość NIECH WIĘC PŁACĄ !!!!!
        • rafi373 Re: Podatek od integracji 26.01.12, 13:55
          Ażeby zapłacić podatek za otwarcie drzwi, trzeba mieć możliwość jego wyliczenia. Konieczne jest zatem okreslenie ceny tej usługi, przedstawienie jej osobie, której drzwi się otwiera, i wystawienia jej faktury. Zarejestruj firmę i spróbuj swoich sił! Od odźwiernego do milionera!
      • sowa_46 Chyba komuś należy się wp...dol! 26.01.12, 03:43
        "Nie ma znaczenia, czy pracownik korzystał z przygotowanych dla niego atrakcji - zdaniem NSA liczy się sama możliwość odniesienia korzyści."

*** A to ciekawe, nie korzystam a płacić muszę, czy w tym sądzie są sami debile?
        Może by tak tego sedziego-PO.je.ba zmusić do płacenia podatku od każdego losowania LOTTO i wielu innych, zapłać bo mogłeś wygrać, nie grasz to twój problem ale my chcemy kasy.
        Jeżeli takie POstępowanie jest zgodne z Konstytucją to znaczy, że nie jest to Konstytucja tylko Prostytucja co usprawiedliwiałoby tego, kto to wymyślił.
        • the_rapist Jedziemy dalej 31.01.12, 22:50
          1. Kumpel proponuje ci wyjscie na piwo i dodaje ''ja stawiam''. Zabulisz nie tylko podatek od tego, co wypijesz, ale od kazdego trunku, ktory serwuje knajpa, bo przeciez ''mogles skorzystac''.
          2. Znajomi zapraszaja cie na obiad. Zasugeruj im, zeby przygotowali go wylacznie z produktow z przeceny, tylko jedno danie, zadnych deserow i udziwnien, do popicia woda z kranu. Najwazniejsze! Upewnij sie, ze w ich mieszkaniu nie bedzie absolutnie zadnych innych produktow spozywczych. Bo jak wpadnie kontrola skarbowa to sie okaze, ze mogles skorzystac. I domiar gotowy.
          3. Ktokolwiek czymkolwiek cie czestuje - uciekaj z wrzaskiem. Krzycz, ze masz cukrzyce/alergie/nietolerancje na dany produkt, niech wszyscy wiedza, ze NIE MOGLES skorzystac.
          4. W supermarketach stoja czasem hostessy czestujace roznymi produktami. NIE KORZYSTAJ, uciekaj, moze sie wybronisz.
          5. W zadnym wypadku nawet nie patrz (nie mowiac juz o braniu do reki) nawet na jakiekolwiek kupony, vouchery na znizki, rabaty, przeceny, karty lojalnosciowe. Chociaz jak ci powiedza, ze jednak mogles skorzystac to i tak masz przesrane.
      • Gość: poliszczuk Podatek od integracji IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.01.12, 04:02
        Chore,chore i chore.
        Niewolnictwo ,ktorego nigdzie na swiecie nie ma
        Podatek od czegos czego sie nie dostaje!!!!!!
        Chore!!!!
        • ojciecrydzyk1 Re: Podatek od integracji 26.01.12, 10:10
          Chore to są te przymusowe wyjazdy integracyjne. Niech zapłacą mi za pracę odpowiednio sam sobie zorganizuję wyjazd z kolegami z pracy bez kadrowca na karku i kierownika szpiegującego co robię.
          • sowa_46 Re: Podatek od integracji 27.01.12, 04:45
            ojciecrydzyk1 napisał:

> Chore to są te przymusowe wyjazdy integracyjne. Niech zapłacą mi za pracę odpow
            > iednio sam sobie zorganizuję wyjazd z kolegami z pracy bez kadrowca na karku i
            > kierownika szpiegującego co robię.

*** Niedługo będziesz wyjeżdżał tam, gdzie Ci nieRząd POzwoli.
      • mineyko Podatek od integracji 26.01.12, 10:42
        Słusznie.
        Wizyta w agencji towarzyskiej tez kosztuje!
      • Gość: Albin Siwak Triumf etatyzmu IP: 91.230.58.* 26.01.12, 11:57
        a wystarczy zlikwidować archaiczny podatek dochodowy. No ale socjalistom to do głowy nie przyjdzie...
      • Gość: Rutek Podatek od przywilejów sędziowskich IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.12, 12:35
        Wiele firm udziela rabatów dla przedstawicieli zawodu sędziego. Powinni oni (sędziowie) płacic od tego podatek. nie ważne jest, czy korzystają z tych atrakcji. Liczy się sama możliwość korzystania z tego przywileju.
        • Gość: sonia Re: Podatek od przywilejów sędziowskich IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.12, 13:21
          Podatek od idiotyzmu NSA, byłby najodpowiedniejszy,
          wchodząc rudemu w doope bez mydła.
      • Gość: Boclio Podatek od integracji IP: *.mmpnet213.tnp.pl 31.01.12, 18:26
        "W ocenie NSA trudności w ustaleniu faktycznej wartości świadczenia nie mogą wpływać na fakt opodatkowania takich świadczeń. "

To jest cytat miesiąca, może nawet roku.

Innymi słowo - nawet jeśli Państwo nie potrafi wykazać, że ktoś powinien zapłacić podatek to nie stanowi to powodu do tego by nie zapłacił.

To może w myśl tego niech samo sobie weźmie ile chce...
        • Gość: degenerat Re: Podatek od integracji IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.12, 19:45
          Już zaczynam bać się zwiedzania muzeum. Przecież mógłbym kupić "Damę z łasiczką", albo "Bitwę pod Grunwaldem". Albo oba obrazy naraz. Brrrrr strach się bać.
      • Gość: Tirinti Dlatego umowa o pracęjest śmieciowa. IP: *.acn.waw.pl 31.01.12, 20:50
        Najlepsza jest włąsna działalność i wystawianie faktur pracodawcy.
      • Gość: fdf wystarczająca jest możliwość odniesienia korzyści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 11:35
        "Co więcej, dla wystąpienia przychodu wystarczająca jest sama możliwość odniesienia korzyści" - dlatego wszystkich grających w totka powinni obciązyć podatkiem od wygranej w pełnej wysokości "bo mogli wygrać"
        a wszystkich mężczyzn powinni karać za gwałt. Bo mogą.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka