Gość: Weronika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.12, 01:31 Czy bonusy, np. karta multisport albo "kafeteria" wiążą się z odcinananiem części wynagrodzenia? Drugie pytanie- jeśli nie chcę żadnych bonusów, to czy mogę ich nie przyjąć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
najlepszygeorge Re: Bonusy w pracy 13.03.12, 02:03 "Czy bonusy, np. karta multisport albo "kafeteria" wiążą się z odcinananiem części wynagrodzenia?" Jakby się wiązało to trudno by to nazwać bonusem :) "Drugie pytanie- jeśli nie chcę żadnych bonusów, to czy mogę ich nie przyjąć?" Nikt przecież nie zmusi Cię do chodzenia na fitness czy do kawiarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: Bonusy w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.12, 02:43 Też myślę, że wobec tego nie można tego nazwać bonusem ale gdzieś przeczytałam, że ta cała "kafeteria" polega właśnie na tym, że Ty sobie wybierasz coś z "pakietu" tego co oferuje pracodawca, a on Ci to odcina z pensji (zysk dla Ciebie jest niby taki, że to jest zwolnione od podatku dochodowego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makler Re: Bonusy w pracy IP: *.krak.tke.pl 13.03.12, 06:32 Co miesiac przy umowie o prace placi bardzo niewielka czesc wynagrodzenia na tzw. fundusz socjalny. Nastepnie roznego rodzaju benefity ida wlasnie z tego funduszu, przez co pracodawca tak naprawde wychodzi na 0. bo zalozmy kazdy pracownik placi 10zł miesiecznie, karta kosztuje 100zł. Ale z takiej karty tak naprawde korzysta tylko 10% pracownikow. wiec wszystko idzie z funduszu i pracodawca nic nie musi dokladac. Z tego samego funduszu socjalnego ida rowniez m.in bony na swieta czy roznego rodzaju dodatki jak np. wakacje pod grusza - w zalezosci od tego oczywiscie, ktora prowadzi dany pracodawca Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Bonusy w pracy 13.03.12, 02:55 A nie jest tak, że tego typu bonusy są doliczane do podstawy opodatkowania i płacisz od nich podatek - czyli istotnie, w pieniądzach dostajesz mniej? U nas tak jest z abonamentem medycznym. I dlatego nie jest on obowiązkowy. Odpowiedz Link Zgłoś