Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wynagrodzenie

07.06.12, 12:49
    Witam, czy ktoś może mi policzyć czy dostałam odpowiednią kwotę za pracę ?
    Umowa o pracę (okres próbny 3 miesięczny ) na 1/2 etatu. W umowie mam 934 zł brutto, natomiast dostałam lekko ponad 552 zł.
    Czyli wszystkie te składki wyniosły około 40%. Pytanie moje czy to się zgadza ?
    Pracuję pierwszy miesiąc.
    Obserwuj wątek
      • paula1990r Re: Wynagrodzenie 07.06.12, 12:50
        Dodam jeszcze że te wszystkie kalkulatory w sieci pokazują że powinnam dostać coś koło 700 zł
        • Gość: klaun Re: Wynagrodzenie IP: *.opera-mini.net 07.06.12, 13:01
          Dopytaj się pracodawcy. Według mnie za mało dostałaś.
          • paula1990r Re: Wynagrodzenie 07.06.12, 13:38
            To jest bardzo duża firma wątpie żeby oszukiwali bracuje tam prawie 300 osób ttylko w jednej placówce a jest ich w calym kraju pełno. Myślałem poprostu że ktos sie orientuje :)
            • Gość: dor Re: Wynagrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 14:04
              > To jest bardzo duża firma wątpie żeby oszukiwali bracuje tam prawie 300 osób tt
              > ylko w jednej placówce a jest ich w calym kraju pełno.
              To akurat żaden argument, np. na znanych placach budowy pełno ludzi, mimo, że formalnie nie istnieją oni jako pracownicy, tzn. nie powinno ich tam w ogóle być.
              Moim zdaniem dostałaś za mało. Może masz z automatu robione jakieś potrącenia i dlatego "na rękę" dostajesz mniej niż netto (np. składki na ubezpieczenie na życie, komornik)?
        • paula1990r Re: Wynagrodzenie 07.06.12, 16:35
          Jedyne co mam to właśnie ta wpłatę na konto bankowe.
      • paula1990r Re: Wynagrodzenie 07.06.12, 14:59
        Komornik to napewno nie, nie wiem może na ten 2 czy 3 filar cos wysłali bo tak kiedys wybrałam generali
        • Gość: wlod Re: Wynagrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 15:27
          2 filar OFE jest już uwzględniony w ubezpieczeniach społecznych (ZUS), więc odpada. Być może pani kadrowa wcisnęła ci komercyjne ubezpieczenie na życie. Kiedyś, szczególnie w dużych państwowych przedsiębiorstwach, kadrowe wciskały takie ubezpieczenia podczas załatwiania spraw związanych z podpisaniem umowy o pracę (miały za to płacone). Ludzie nie kumali, myśleli, że tak ma być i podpisywali. Składka była potrącana co miesiąc z wynagrodzenia netto. Myślę jednak, że zwyczajnie za mało ci naliczono, co jest dziwne, bo wynagrodzenie z pewnością jest liczone przez system kadrowo-płacowy, więc błąd liczbowy nie powinien się zdarzyć. Przelewy też pewnie są robione automatycznie. Masz jakiś wydruk (pasek) dotyczący tego wynagrodzenia?
          • Gość: sztandi Re: Wynagrodzenie IP: 94.42.245.* 07.06.12, 16:03
            Zapytaj w kadrach przecież to nic strasznego jak mi czasem się nie zgadza po prostu wyjaśniam sprawę. Wiadomo, że każdy dba o swoje pieniądze na, które pracuje więc to żaden nietakt zapytać.
      • Gość: ja Re: Wynagrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 23:11
        a pracowałaś tam pełny miesiąc???
      • lilith76 Re: Wynagrodzenie 08.06.12, 11:30
        Nie byłaś na zwolnieniu lekarskim?
      • fomica Re: Wynagrodzenie 08.06.12, 12:28
        Z moich obliczeń wychodzi, że powinnas dostać 717,41 zł netto. Przy założeniu standardowych parametrów (18%, 111,25 i 46,33).
        • nchyb Re: Wynagrodzenie 08.06.12, 22:08
          > Z moich obliczeń wychodzi, że powinnas dostać 717,41 zł netto.

a z moich wynika, ze tyle dostałaby autorka wątku teoretycznie bez potrąceń za pełen miesiąc pracy. Być może od razu jakieś dodatkowe ubezpieczenia, koszty ewentualnych dojazdów pracowniczych, różnych abonamentów, składek związkowych (duże firmy takie najróżniejsze cuda miewają wcale nie tak rzadko) ewentualnie kasa zapomogowo-pożyczkowa wchodzą w grę. Być może autorka wątku przepracowała już miesiąc, ale nie od 1 do pierwszego, tylko np. od 6 do 6-tego? Wtedy pełna wypłata będzie dopiero w kolejnym miesiącu, a teraz jedynie od tego przykładowego 6-tego czy siódmego do końca miesiąca.

Najprościej - poprosić w kadrach czy prędzej w rachubie lub w FK (w zależności od struktury org danej firmy różnie sie to zwie) o pasek bądź listę wynagrodzenia. Tam powinno być wszystko o ewentualnych potrąceniach. Najważniejsze jednak, czy autorka wątku przepracowała pełen kalendarzowy miesiąc!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka