Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CV na szóstkę, czyli co powinno się znaleźć w d...

IP: *.24.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 08.02.13, 14:06
    Warto też dodać, ze firmy, które pomagają pisać profesjonalne CV życzą sobie za to dużo pieniędzy ( kilkaset złotych !!! ) a mają do czynienia zwykle z bezrobotnymi, bez dochodów !!!!!!!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: GOŚĆ CV na szóstkę, czyli co powinno się znaleźć w d... IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.13, 15:03
        Nie rozumiem rozumowania /a tym samym elementarnej wiedzy i doświadczenia "rekruterskiego" Pani Zdybickiej..Pisze Ona mianowicie, iż posiadane hobby czy zainteresowania są istotne / ale dla KOGO/..Każdy posiada jakieś hobby -zainteresowania-pasje ,a w/g Pani Zdybickiej ich posiadanie ""dodaje Nam wartości ""-ALE JAKICH? -DLA KOGO - W/G JAKIEGO KRYTERIUM WARTOŚCIOWANIA TYCHŻE : HOBBY czy zainteresowań?? Dla Rekrutera ??Firmy zlecającej rekrutację??....Jeśli napiszę, iż me hobby np: to ""dokształcanie się w technikach sprzedaży- marketingu " itp bądż też : brydż--to KTO to będzie OCENIAŁ I WARTOŚCIOWAŁ / KRYTERIA ??/, Iż .że jest to ciekawe lub NIE..MASŁO MAŚLANE..O hooby mogę porozmawiać na ew. rozmowie rekrutacyjnej i sam zadać osobie ją prowadzącą: A to czemu me hobby czy zainteresowania są : ciekawe- ew. przydatne w przyszłej pracy i CO MNIE ŚWIADCZĄ??a tu już ""kłania""się SUBIEKTYWIZM ""OPINIUJĄCO-OCENIAJĄCY""- A to w takim razie nie świadczy o profesjonaliżmie REKRUTERA..DZIĘKUJĘ..
      • Gość: JanKran CV na szóstkę, czyli co powinno się znaleźć w d... IP: *.opole.hypnet.pl 08.02.13, 16:39
        ale bzdury - referencje podaje się dopiero przed ostatnim etapem rekrutacji JEŚLI rekrutujący o nie poprosi, a nie zawsze tak się dzieje.

ktoś kto rozpowszechnia dane kontaktowe ex przełożonych, czy współpracowników, narażając ich na SPAM jest idiotą, któremu nikt nie wystawi pozytywnych referencji. z resztą sam fakt braku poszanowania prywatności innych (ważnych skądindąd) osób odpowiednio świadczy o takim kandydacie.
      • Gość: GOŚĆ CV na szóstkę, czyli co powinno się znaleźć w d... IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.13, 12:37
        Pani udzielająca tych rad- w zasadzie ma wiele racji.Ale pisanie o hobby czy zainteresowaniach kandydata to już TOTALNE NIEPOROZUMIENIE. Nie jest istotne czy np: interesuje mnie : piłka nożna czy też muzyka poważna etc. etc. bowiem te info. TOTALNIE NIC O MNIE NIE MÓWI. WRĘCZ PRZECIWNIE może ""kłócić "się ze opinią REKRUTERA -czym jest ""godne uwagi""hobby czy też zainteresowania. Odbyłem wiele rozmów w właścicielami Firm / także dużych /--ZUPEŁNIE nie interesowało ich co: lubię- co porabiam w czasie wolnym / hobby /---główny nacisk kładli na : czyjeś kwalifikacje, doświadczenie, kto i czym zajmował się w jakiejś Firmie etc.etc. Ba?? Nawet nieomal ""krzywo""patrzyli na specyfikacje / w CV/ hobby czy zainteresowań, bo akurat byli do ""takich a nie innych"" negatywnie nastawieni.Nie wiem, na czym bazuje swe rady Pani udzielająca swego zdania--ale mam wrażenie, iż przydałoby by się Jej przygotowanie psychologiczne- bowiem , to, co napisała- NIE MA SIĘ NIJAK DO RZECZYWISTOŚCI i świadczy o ""bujaniu w obłokach"..DZIĘKUJĘ..
      • Gość: gonzo Re: CV na szóstkę, czyli co powinno się znaleźć w IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.13, 13:18
        Z artykułu wynika że tylko ludzie z wyższym wykształceniem nie potrafią napisać CV i to właśnie oni powinni skorzystać z agencji piszącej tzw. profesjonalne CV. Wniosek: artykuł pisany na zlecenie tychże agencji i robienie z ludzi debili. Dawać kasę głupole.
      • Gość: gonzo Re: CV na szóstkę, czyli co powinno się znaleźć w IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.13, 13:24
        - Nie zapomnijmy także o opisaniu obowiązków, za które byliśmy odpowiedzialni w poprzedniej pracy. Nie wystarczy wymienić nazwę stanowiska oraz firmę - liczą się konkrety. Postaraj się, by rekruter mógł zrozumieć, co należało do Twoich codziennych obowiązków oraz poznać, co było Twoimi dodatkowymi osiągnięciami w pracy - dodaje Zdybicka.

Ciekaw jestem który rekruter będzie czytał 20 stron CV, bo takie mogło by być moje CV i czy uwierzy w to że na stanowisku np. mechanik maszyn można wykonywać czynności diametralnie inne, nie zgodne z profilem stanowiska.
      • Gość: gonzo Re: CV na szóstkę, czyli co powinno się znaleźć w IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.13, 13:45
        Mnie uczono w podstawówce jak napisać życiorys. Obecnie, żadne wzory czy inne cuda nie są mi potrzebne. Te wszystkie firemki i portale piszące życiorysy to zwykli naciągacze wykorzystujący leni i nieuków. Głupiś, to płać.
      • ak-69 Re: CV na szóstkę, czyli co powinno się znaleźć w 30.05.13, 10:28
        >wielu kandydatów nie jest zaproszonych na rozmowę kwalifikacyjną z powodu błędnego
        >numeru telefonu w swoim życiorysie

Widać z jakimi "profesjonalistami" mamy do czynienia w tym artykule. Jaki pracodawca prosi o wysłanie mu swojego ŻYCIORYSU, a nie CV i listu motywacyjnego. Gdybym był pracodawcą, to prędzej odrzuciłbym, gdyby ktoś napisał: "Witam, przesyłam swój życiorys ..." w liście z CV, listem motywacyjnym. Błąd, pomylenie 1 cyfry w 9-cyfrowym numerze może się zdarzyć każdemu. Odpowiedzieć kandydatowi można również na ewentualny e-mail jeśli jest zamieszczony. Jak kandydat prezentuje się lepiej niż inni, to nie sądzę, by pracodawca odrzucił go jedynie z powodu błędu w numerze telefonu, a rozpatrywał innych z dobrymi nawet jak maja gorsze wykształcenie. Błąd w numerze telefonu, to przeoczenie. Myślenie, że CV jest życiorysem, to już braki w wiedzy i dowód intelektu kandydata.
        • Gość: gonzo Do szkoły! IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.13, 15:44
          Życiorys – skrótowe opisanie przebiegu dotychczasowego życia człowieka, ograniczone do istotnych faktów.

Najczęściej przedstawione w postaci syntetycznej z podaniem dat i przypisanych do nich faktów, często w postaci pisma urzędowego, notatki biograficznej itp.

Rozbudowaną i analityczną formą życiorysu jest biografia, natomiast jedną ze sformalizowanych postaci życiorysu jest curriculum vitae (CV).
      • Gość: Iza CV na szóstkę, czyli co powinno się znaleźć w d... IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.13, 15:11
        Co za bzdety w tym artykule. Chyba "autor" ćwiczy swoje zdolności wyrażania się na ten sam temat. Ciągle wałkujecie te pomysły na CV i niczego w tej redakcji nie wymyśliliście. Frazesy i nic więcej. Sama z nudów mogłabym takie informacje "rzygnąć".
      • Gość: @ CV na szóstkę, czyli co powinno się znaleźć w d... IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.04.14, 13:38
        Słuchaaaam? A skąd te bezpodstawne przypuszczenia, że osoba lubiąca czytać czy majsterkować nie będzie dobrym handlowcem? Zabawne, jakie dziwaczne wnioski potrafią wyciągać rekruterzy, a potem ludzie nie mają pracy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka