Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

L4 przez weekend - odpracowanie????

17.02.13, 20:38
    Witam!
    Pracuję zmianowo po 12 godz i w grafiku miałem do przepracowania sob i niedzielę. Niestety rozchorowałem się i miałem 1,5 tygodnia L-4 które obejmowało tenże weekend. Otrzymałem od pracodawcy że będę musiał odrobić 2 dniówki weekendowe bo nie wyrobię godzin...Czy to jest zgodne z przepisami? Przecież miałem L4...
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: L4 przez weekend - odpracowanie???? 17.02.13, 21:25
        krzysiekkce napisał:

> Witam!
        > Pracuję zmianowo po 12 godz i w grafiku miałem do przepracowania sob i niedziel
        > ę. Niestety rozchorowałem się i miałem 1,5 tygodnia L-4 które obejmowało tenże
        > weekend. Otrzymałem od pracodawcy że będę musiał odrobić 2 dniówki weekendowe b
        > o nie wyrobię godzin...Czy to jest zgodne z przepisami? Przecież miałem L4...

Nie, nie jest zgodne. Na istnieje odrabianie godzin, których się nie przepracowało z powodu zwolnienia chorobowego.

S.
        • krzysiekkce Re: L4 przez weekend - odpracowanie???? 18.02.13, 10:38
          Dziękuję za odpowiedź...
          Czy możecie mi podać podstawę prawną tego faktu? Sam fakt że na forum tak uważają nie jest dla kierownika argumentem. czy jeśli w czasie mojego l_4 kierownik zmienił grafik i skreślił mi pracujący weekend w czasie mojego l4 przeniósł na inny termin to wówczas ma rację i musze odrobić?
          • snajper55 Re: L4 przez weekend - odpracowanie???? 18.02.13, 15:01
            krzysiekkce napisał:

> Dziękuję za odpowiedź...
            > Czy możecie mi podać podstawę prawną tego faktu? Sam fakt że na forum tak uważa
            > ją nie jest dla kierownika argumentem. czy jeśli w czasie mojego l_4 kierownik
            > zmienił grafik i skreślił mi pracujący weekend w czasie mojego l4 przeniósł na
            > inny termin to wówczas ma rację i musze odrobić?

A jeśli kierownik każe ci urlop odpracować, to też będziesz się pytać o przepis, który mu tego zabrania?

Dam ci radę. Idź do Inspekcji Pracy, opisz całą sytuację i poproś, aby napisali dla pana kierownika, iż jego postępowanie jest nielegalne, bo on tego nie wie. Mogą też dopisać co mu za takie machlojki (także te ze zmianami grafiku) grozi.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka