Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Prosze o odpowiedź

IP: *.korbank.pl 27.02.13, 13:24
    Witam,

mam takie pytanko.

Cały 2012 rok pracowalem na umowe - zlecenie z pensją wyższą od minimalnej. W takim przypadku mam prawo do zasiłku. W styczniu 2013 podpisałem umowę o dzieło i wiem, że maksymalnie mogę popracować jeszcze powiedzmy do kwietnia, żeby zasiłku nie stracić (będą patrzeć 18 miesięcy wstecz czy mam przepracowany rok). Ale umowa o dzieło, na której teraz jestem nie ma wpisanej daty zakończenia oraz brak jest informacji o okresie wypowiedzenia (nie wiem czemu to podpisałem). Moje pytania:

1. Czy jeśli sam wypowiem tę umowę, to będzie to traktowane jako zwolnienie się na własne życzenie i stracę prawo do zasiłku lub nabędę je później?
    2. Jak powinienem wymówić taką umowę i czy muszę dostać jakieś pisemne potwierdzenie?

Uprzejmie proszę o odpowiedź
    Obserwuj wątek
      • Gość: p Re: Prosze o odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.13, 14:09
        jeśli dobrze rozumiem liczysz na to, że dostaniesz zasiłek pracując na umowę o dzieło???
        Nie wiem dlaczego to robię, ale ci podpowiem:
        zajrzyj na stronę UP-tam jest wypisane kiedy dostaniesz zasiłek i wg mnie umowa o dziło nic nie daje
        • snajper55 Re: Prosze o odpowiedź 27.02.13, 14:19
          Gość portalu: p napisał(a):

> jeśli dobrze rozumiem liczysz na to, że dostaniesz zasiłek pracując na umowę o
          > dzieło???

Nie, nie, wprost przeciwnie. :) Jemu właśnie chodzi o to, aby zerwać umowę o dzieło aby dostać zasiłek.

S.
      • snajper55 Re: Prosze o odpowiedź 27.02.13, 14:14
        Gość portalu: K. napisał(a):

> Cały 2012 rok pracowalem na umowe - zlecenie z pensją wyższą od minimalnej. W t
        > akim przypadku mam prawo do zasiłku. W styczniu 2013 podpisałem umowę o dzieło
        > i wiem, że maksymalnie mogę popracować jeszcze powiedzmy do kwietnia, żeby zasi
        > łku nie stracić (będą patrzeć 18 miesięcy wstecz czy mam przepracowany rok). Al
        > e umowa o dzieło, na której teraz jestem nie ma wpisanej daty zakończenia oraz
        > brak jest informacji o okresie wypowiedzenia (nie wiem czemu to podpisałem). Mo
        > je pytania:
        >
        > 1. Czy jeśli sam wypowiem tę umowę, to będzie to traktowane jako zwolnienie się
        > na własne życzenie i stracę prawo do zasiłku lub nabędę je później?
        > 2. Jak powinienem wymówić taką umowę i czy muszę dostać jakieś pisemne potwierd
        > zenie?

Po pierwsze pamiętaj, że to ma nie być rok pracy, tylko 365 dni. Ta różnica jest istotna.

1. Sposób rozwiązania umowy o dzieło czy umowy zlecenia przy określania prawa do zasiłku nie ma znaczenia. Ważne jest tylko ewentualne rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego.

2. Skoro umowa ma formę pisemną powinieneś złożyć na piśmie oświadczenie o odstąpieniu od wykonywania umowy. Potwierdzenie czego jest ci potrzebne? PITa musisz za jakiś czas dostać. Poza tym trzeba znać umowę, aby o szczegółach pisać.

S.
        • Gość: K. Re: Prosze o odpowiedź IP: *.korbank.pl 27.02.13, 14:36
          Dziękuję @snajper55 za odpowiedź.
          Papier o rozwiązaniu myślałem, że jest potrzebny w Urzędzie Pracy, aby potwierdzić, że nie pracuję obecnie na żadnej umowie (bo w tej co mam teraz jest brak daty zakończenia).

Jeśli chodzi o te 365 dni, to w moich umowach było tak, że podpisywałem je cyklicznie co miesiąc (pełne miesiące od pierwszego do ostatniego dnia), więc dni nawet świąteczne chyba też się wliczają?
          • lilith76 Re: Prosze o odpowiedź 27.02.13, 15:47
            Snajperowi chyba o to chodziło, że te 365 dni przepracowane w ciągu 18 ms mogą być, ale nie muszą być przepracowane jednym ciągiem - mogą być pomiędzy nimi przerwy.
            • snajper55 Re: Prosze o odpowiedź 27.02.13, 16:01
              lilith76 napisała:

> Snajperowi chyba o to chodziło, że te 365 dni przepracowane w ciągu 18 ms mogą
              > być, ale nie muszą być przepracowane jednym ciągiem - mogą być pomiędzy nimi pr
              > zerwy.

Nie. Chodziło mi o to, że niektórzy mają umowy podpisane od 2 stycznia do 31 grudnia i mają z tego powodu problemyi.

S.
          • snajper55 Re: Prosze o odpowiedź 27.02.13, 16:07
            Gość portalu: K. napisał(a):

> Dziękuję @snajper55 za odpowiedź.
            > Papier o rozwiązaniu myślałem, że jest potrzebny w Urzędzie Pracy, aby potwierd
            > zić, że nie pracuję obecnie na żadnej umowie (bo w tej co mam teraz jest brak d
            > aty zakończenia).

Nie sądzę, aby było to potrzebne. No bo jak udowodnisz, że nie pracujesz w pozostałych, istniejących na świecie firmach? :)

> Jeśli chodzi o te 365 dni, to w moich umowach było tak, że podpisywałem je cykl
            > icznie co miesiąc (pełne miesiące od pierwszego do ostatniego dnia), więc dni n
            > awet świąteczne chyba też się wliczają?

Dni świąteczne, które obejmuje umowa o pracę - tak. Ale jeśli masz na przykład umowę na listopad podpisaną od 2 do 30 listopada, to możesz mieć trudności. Co prawda luty miał 29 dni... Zsumuj sobie lepiej dni umów to będziesz wiedzieć.

S.
            • Gość: K. Re: Prosze o odpowiedź IP: *.korbank.pl 28.02.13, 09:15
              >Dni świąteczne, które obejmuje umowa o pracę - tak.
              >Ale jeśli masz na przykład umowę na listopad podpisaną od 2 do 30 listopada,
              >to możesz mieć trudności. Co prawda luty miał 29 dni...
              >Zsumuj sobie lepiej dni umów to będziesz wiedzieć.

Dziękuję. Tutaj wszystko się zgadza. Prawo do zasiłku mnie obejmuje.
              Zastanawiam się tylko nad tym, że na pewnym forum prawnym odpowiedź jest taka, że umowa o dzieło musi się skończyć z winy zleceniodawcy lub po wygaśnięciu daty na takiej umowie (tu jednak daty nie ma)... Bo inaczej będę musiał poczekać 3 miesiące na zasiłek...

Może spróbuję ponegocjować warunki i wpisać jednak datę zakończenia oraz okres wypowiedzenia.
              • Gość: Mela wykonaj dzieło, podpiszcie protokół odbioru IP: *.146.57.129.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.02.13, 13:05
                Po prostu wykonaj dzieło, które masz do wykonania. Podpiszcie (Ty i zamawiający dzieło) rachunek oraz protokół odbioru.
                Te dokumenty wystarczą, by potwierdzić, że robota, której dotyczyła umowa o dzieło już jest zakończona.

Co do winy pracodawcy: Zrealizowanie umowy o dzieło jest jak wygaśnięcie umowy o pracę na czas określony. Czyli nie ma niczyjej winy ani wypowiedzenia. Po prostu umowa się skończyła.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka