Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bez podwyżki - uzasadnienie: urlop macierzyński

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 13:29
    Witam. Jestem rencistą, żona pracuje w Starostwie, mamy synka 2 lata. Po
    urlopie macieżyńskim żona wróciła do pracy, ja opiekuję się dzieckiem. Po
    przepracowaniu ok. 1 roku były podwyżki płac w Starostwie, a moja żona nie
    dostała ani grosza. Uzasadnieniem Pani Naczelnik było to że żona po urodzeniu
    dziecka była na urlopie macieżyńskim.
    Co myślicie na ten temat, bo mnie szlag trafia!
    Obserwuj wątek
      • Gość: pixi Re: Bez podwyżki - uzasadnienie: urlop macierzyńs IP: 212.160.164.* 26.07.04, 14:20
        mnie też by szlag trafił! ale taka właśnie Polska nasza! Rodźmy więcej dzieci,
        bo przyrost naturalny maleje katastrofalnie! buhaha
        PS. Moja koleżanka, mieszkająca w Niemczech szukała pracy będąc w 4 miesiącu
        ciąży, czego nie ukrywała przed potencjalnym pracodawcą. Pracę dostała bez
        problemu, poszła na macieżyński, potem na krótki wychowawczy i wszystko jest
        cool. W Polsce kobieta w ciązy szukająca pracy została by, co najmniej,
        wyśmiana, przypuszczam, że nawet uznana za jakąś pomyloną!
        Pozdrawiam
      • Gość: Waylie Re: Bez podwyżki - uzasadnienie: urlop macierzyńs IP: *.k.mcnet.pl 26.07.04, 14:26
        I nie dziwię się, utrzymujemy z naszych podatków i Ciebie jako rencistę i Twoją
        żonę jako pracownika budżetówki i to chyba wystarczy, zwłaszcza, że Panie w
        Starostwie do pracy się nie przykładają.
        • Gość: Mirek Re: Bez podwyżki - uzasadnienie: urlop macierzyńs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 15:43
          Człowieczku! Gdybys siedział po 10 godzin z ludźmi sobie podobnymi cuchnącymi
          potem i nie potrafiącymi się wysławiać to na pewno zmieniłbyś zdanie o pracy
          Pań w Starostwie, a moja renta jest skutkiem choroby z grupą inwalidzką, więc
          ZAMILCZ!!!!!!!!
          • Gość: Waylie Re: Bez podwyżki - uzasadnienie: urlop macierzyńs IP: *.k.mcnet.pl 26.07.04, 16:19
            A ja zapycham 12 godzin dziennie i nie śmieszy mnie utrzymywanie pseudo
            rencistów (zwracam honor Tobie). A jezeli chodzi o Starostwo to parę razy
            miałem okazję załatwiać tam sprawy i poziom Pań tam pracujacyh a raczej
            urzędujących był żenujący (odsyłanie po pokojach, ślamazarne tempo załatwiania
            klientów). Te Panie siedzą tam (bo nie pracują) za moje podatki, więc nie
            wciskaj mi kitu o ich cięzkiej pracy nikt ich nie zmuszał do pracy w Starostwie.
            • Gość: Waylie Re: Bez podwyżki - uzasadnienie: urlop macierzyńs IP: *.k.mcnet.pl 26.07.04, 16:21
              Sorry za literówkę, miało być pracujacych przez ch a nie h.
      • krzysztofsf Re: Bez podwyżki - uzasadnienie: urlop macierzyńs 26.07.04, 14:38
        Gość portalu: mirek napisał(a):

> Witam. Jestem rencistą, żona pracuje w Starostwie, mamy synka 2 lata. Po
        > urlopie macieżyńskim żona wróciła do pracy, ja opiekuję się dzieckiem. Po
        > przepracowaniu ok. 1 roku były podwyżki płac w Starostwie, a moja żona nie
        > dostała ani grosza. Uzasadnieniem Pani Naczelnik było to że żona po urodzeniu
        > dziecka była na urlopie macieżyńskim.
        > Co myślicie na ten temat, bo mnie szlag trafia!

To Twoja zona przepracowala ten rok czy byla w tym czasie na urlopie maciezynskim a rzeczywisty okres przepracowany wyniosl ....?
        • Gość: Mirek Re: Bez podwyżki - uzasadnienie: urlop macierzyńs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 15:39
          Prze z ten rok przcowała jak wszyscy i wszyscy dostali, a ona nie. Mirek
          • krzysztofsf Re: Bez podwyżki - uzasadnienie: urlop macierzyńs 26.07.04, 23:44
            Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Prze z ten rok przcowała jak wszyscy i wszyscy dostali, a ona nie. Mirek
            Zeby sprawiedliwie skomentowc takie zarzuty, trzebaby wiedziec wiecej.
            Bo zakladam, ze szukasz tu poparcia, bo raczej nie znajdziesz jakisgos lekarstwa na przyznanie podwyzki.

Rozumiem, ze zona poszla do pracy w starostwie okolo 3 lub wiecej lata temu, w miedzyczasie 2 lata temu urodzila dziecko i po macierzynskim, nie biorac wychowawczego wrocila do pracy.
            Teraz nie wiadomo, czy podwyzki przyznawane sa corocznie, czy tez jest to pierwsza podwyzka za dluzszy okres czasu i poprzednie byly jeszcze przed macierzynskim Twojej zony, (jesli coroczne mozliwe, ze zona zaraz po powrocie z macierzynskiego dostala coroczna podwyzke i pracownicy pracujacy przez ten okres za nia mieli o to pretensje).
            Wtedy mimo, ze kryterium przyznawania dotyczylo sprawowania pracownikow rok wstecz, mozliwe jest uzglednienie i macierzynskeigo i ewentualnie okresu zwolnien ciazowych, jako czasu niepelnej wydajnosci pracownika (Pisze o sprawiedliwosci przy dzieleniu puli pieniedzy na podwyzki)
            W takich komorkach na dzial jest okreslona pula pieniedzy, ktora przelozeniu rozdzielaja na pracownikow.
            Opisujesz wspolpracownice jako nieciekawe osoby - czy nie sa one przypadkiem w wieku przedemerytalnym? Wtedy tez czesto stara sie jak najwiecej pieniedzy dac takiej osobie, zeby miala w miare wysoka podstawe do naliczenia. Kuedys sie mowilo otwarcie, ze "Kowalska dostala najwiecej, bo za rok idzie na emeryture" - mozliwe, ze obecnie nawet w budzecie juz sie tego tak nawet poloficjalnie nie uzasadnia.
            Jakby nie patrzec, wspolczuje braku kwoty podwyzki w domowym budzecie, bo jest to zawsze bolesna sprawa dla zainteresowanych.
      • Gość: A Re: Bez podwyżki - uzasadnienie: urlop macierzyńs IP: 195.150.115.* 26.07.04, 14:51
        Zależy jaki był powód podwyżek. Jezeli dostawali wszyscy jak leci (od
        najgorszego obiboka do dyrektora) to powinna dostać, ale jeśli otrzymywali ci
        którzy mieli najlepsze wyniki w pracy (np. najwięcej załatwionych spraw,
        najwięcej obsłuzonych klientów) to nie powinna dostawać.
      • Gość: mgrinz Re: Bez podwyżki - uzasadnienie: urlop macierzyńs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 15:53
        a u mnie wogóle nie ma podwyżek, co najwyżej ludzi się wywala i bierze nowych z dofinansowaniem z urzędu, więc nie ma co narzekać... ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka