Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

działalność gosp. - pytanie

28.07.13, 15:44
    Witam, czy ktoś mógłby mnie oświecić w takiej kwestii:
    3 lata temu zarejestrowałam działalność gospodarczą w urzędzie miasta, jednak nie dopełaniłam formalności, bo w krótkim czasie otrzymałam pracę, więc nie było potrzeby prowadzić własnej działalności. po jakimś czasie wyrejestrowałam tę działalność. Nigdy nie zgłaszałam jej nigdzie poza urzędem miasta, nie miałam regonu, nie rozpoczęłam w ogóle działalnośći.
    Moje pytanie: jeśli teraz zarejestruję działalność, jakie będę płaciła składki do ZUS - preferencyjne przez 2 lata, jakbym nigdy nie miała działalności, czy pełne, bo jednak firma była przez krótki czas zarejestrowana w urzędzie miasta (choć nigdzie poza nim)?
    Dzięki z góry
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: działalność gosp. - pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.13, 16:00
        Może pomoże Ci cokolwiek poniższa opinia:

www.mg.gov.pl/node/17943
        • arlenaa Re: działalność gosp. - pytanie 01.08.13, 21:16
          podbijam, może ktoś jeszcze się wypowie, może ktoś był w podobnej sytuacji
      • snajper55 Re: działalność gosp. - pytanie 01.08.13, 21:52
        arlenaa napisał(a):

> 3 lata temu zarejestrowałam działalność gospodarczą w urzędzie miasta, jednak n
        > ie dopełaniłam formalności, bo w krótkim czasie otrzymałam pracę, więc nie było
        > potrzeby prowadzić własnej działalności. po jakimś czasie wyrejestrowałam tę d
        > ziałalność. Nigdy nie zgłaszałam jej nigdzie poza urzędem miasta, nie miałam re
        > gonu, nie rozpoczęłam w ogóle działalnośći.
        > Moje pytanie: jeśli teraz zarejestruję działalność, jakie będę płaciła składki
        > do ZUS - preferencyjne przez 2 lata, jakbym nigdy nie miała działalności, czy p
        > ełne, bo jednak firma była przez krótki czas zarejestrowana w urzędzie miasta (
        > choć nigdzie poza nim)?

Rejestracja działalności to nie jest jeszcze jej rozpoczęcie. Datę rozpoczęcia DG ustalasz składając wniosek o wpis do CEIDG/KRS:

Ustawa z dnia 2.07.2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej

Art. 14. 1. Przedsiębiorca może podjąć działalność gospodarczą w dniu złożenia wniosku o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej albo po uzyskaniu wpisu do rejestru przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym.
        (...)

3. Przedsiębiorca ma prawo we wniosku o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej określić późniejszy dzień podjęcia działalności gospodarczej niż dzień złożenia wniosku.

Ponieważ takiego wniosku nigdy nie składałaś (nie określiłaś daty rozpoczęcia DG), to należą Ci się preferencyjne stawki ZUS.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka