Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Możliwość darmowej praktyki

10.08.13, 23:10
    Skończyłem w lipcu studia informatyczne I stopnia (3 lata na licencjat) na uniwersytecie. Od października zaczynam II stopnia (dodatkowe 2 lata na mgr). Teraz mam jeszcze prawie 2 miesiące wolne.
    Dostałem propozycję DARMOWEJ PRAKTYKI w Wirtualnej Polsce. Znany portal informacyjny chyba nawet w skali krajowej. Czy warto ZA DARMO pracować u nich? Wiadomo, że szansa na nabranie doświadczenia jeśli faktycznie będą mi coś dawać do pracy ... Wpis znanego portalu w CV przy szukaniu konkretnej pracy po studiach się przyda.
    Słyszałem jednak, że takie darmowe praktyki to ZWYKŁE NACIĄGANIE STUDENTÓW w celu znalezienia DARMOWEJ SIŁY ROBOCZEJ.
    Ale co szkodzi popracować 1-2 miesiące nawet darmo jak nie jestem w trudnej sytuacji finansowej. Taki wpis ze znanej firmy w CV może zwrócić się w przyszłości z nawiązką w selekcji do dobrze płatnej pracy.
    Obserwuj wątek
      • Gość: JanKran Re: Możliwość darmowej praktyki IP: *.opole.hypnet.pl 11.08.13, 07:06
        wp znana firma

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

• tomeczek_44 Re: Możliwość darmowej praktyki 11.08.13, 15:13
        Wg mnie _jedna_ taka praktyka nie zaszkodzi, właśnie żeby było co wpisać potem w CV.
        Natomiast wszelkie regularne propozycje takiej 'pracy' w przyszłości olewać. Po co rozpieszczać pracodawców?
        • Gość: Zuzza Re: Możliwość darmowej praktyki IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.13, 18:29
          A co będziesz tam robił?Jeśli pykał FB na komputerku to ok lub leżał z założonymi ręcami i patrzył przez okno, jaknajbardziej można. Ale jeśli to ma być regularna praca 8h a napewno będzie to węcej to bym się zastanowiła. Przychodzisz, wstajesz rano, ponosisz koszty(dojazd-choćby bilet,lub samochód) i wykonujesz jakąś tam pracę, więc kasa się należy.
          Jak napisałeś, nie masz finansowego noża na gardle więc po co zaniżać poziom? Bo przez takich jak Ty zgnilizna się poszerza. Pomyśl również, że za conajmniej 2,3 lata wejdziesz na regularny rynek pracy i będziesz oczekiwał godziwego wynagrodzenia (po studiach informatycznych itd...) i wtedy może sie pojawić ktoś taki jak Tyo becnie(a będzie tego coraz więcej i bardziej zdesperowani) i zgodzi się pracować za darmo i jak myślisz kogo pracodawca wybierze??
          Pamiętaj, że za każdą pracę należy się zapłata!!!!!!! Choćbyś tam miał z kserem latać po piętrach. Chyba że jesteś filantropem i lubisz wolontariat i freelancerstwo, ale z tego raczej w przyszłości rachunków nie opłacisz. Bo co to wogóle jest praca za darmo?? Jeszcze taki portal WP , toż to jawne kombinatorstwo i szukanie darmowych jeleni. Nie stać ich nawet zapłacić 8zł/h????
          Jest to odpowiedź dla Ciebie ale tyczy się to także wielu innych osób.
          I na koniec moje ulubione motto o pracy za darmo: Za darmo praca w g.... no się obraca :)
          Powodzenia!
      • ak-69 Re: Możliwość darmowej praktyki 11.08.13, 21:31
        Większość z siostrą na czele jednak odradza mi zabawę z Wirtualną Polską za darmo.
        Wcześniej rozważałem propozycję praktyki w Lufthansa. Spełniałem warunki nawet takie jak średnia ze studiów informatycznych przynajmniej 4. Ale te letnie praktyki z reguły były od 1 lipca, a w tym roku w lipcu zajmowałem się licencjatem kończącym I poziom studiów, więc było za późno na CV.
        Może jednak podaruję sobie tą Wirtualną Polskę. W przyszłe wakacje po IV roku pójdę na 3 miesiące lipiec-wrzesień choćby w takiej firmie jak Lufthansa lub takiej Comarch, gdzie można i dostać doświadczenie i pieniądze. Pewnie takie praktyki dają co roku.
        Pustego CV po 3 latach studiów już nie mam. Marne stanowiska typu 3-miesięczny staż na serwisie komputerowym w odzieżowej firmie LPP S.A., czy 3 miesiące na umowę w małej firmie informatycznej mające więcej wspólnego z obsługą internetu niż np. programowaniem. Ale jakiś wpis w CV jest. Zarobek jednak był od 1200 do 1300zł netto za miesiąc.
        W wakacje uczę się samodzielnie dobrego języka programowania, którego na studiach nie było wiele, a jest bardzo dużo ofert pracy z nim związanych. To chyba mi więcej da niż miesiąc darmowej pracy.
        Darmowa praktyka to raczej byłoby zniżenie poziomu niż postęp.
        • agulha Re: Możliwość darmowej praktyki 12.08.13, 01:39
          Wiesz co, taka dobra rada. Nie podawaj takich szczegółów w Internecie. Każdy Twój były, obecny czy przyszły pracodawca Cię zidentyfikuje i coś mu się może nie spodobać. Chociażby podawanie, ile się u niego zarabia.
          Poradzenie się na forum - OK, ale bardziej oględnie - musiałeś pisać, że to WP? Dlaczego nie "duży portal (...)"?
          Ale oczywiście - to Twoja sprawa, dla czytających takie szczegóły czynią Twoje rozważania nawet ciekawszymi.
          • ak-69 Re: Możliwość darmowej praktyki 12.08.13, 11:59
            Jak jakaś firma w naborze na pracę, staż, praktykę będzie chciała wejść na moje dane, to żaden dla niej problem. Nie ważne, czy podam konkretną nazwę uczelni na której studiowałem, nazwę firmy w miejscu praktyki, wysokość zarobków itp., czy napiszę ogólniki typu "uniwersytet, firma, wynagrodzenie".
            Internet nigdy nie był ANONIMOWY. Jak ktoś chce to znajdzie wszystko. Sprawa techniki i umiejętności.
            Również kwestia UCZCIWOŚCI firmy wobec obecnych i przyszłych pracowników. Jak podane dane, opinie, będą działać odstraszająco to proszę bardzo. Sam nie chciałbym u takich pracować, więc żadna strata dla mnie. Znajdę sobie masę lepszych propozycji w swoim zawodzie. Dla pracodawcy będzie to sygnałem że nie jestem ciemniakiem, któremu można WSZYSTKO WCISNĄĆ. Wbrew pozorom na rekruterów w dużych, renomowanych firmach działa to zachęcająco, nie odstraszająco.
            • agulha Re: Możliwość darmowej praktyki 12.08.13, 15:24
              >>Dla pracodawcy będzie to sygnałem że nie jestem ciemniakiem, któremu można WSZYSTKO WCISNĄĆ. Wbrew pozorom na rekruterów w dużych, renomowanych firmach działa to zachęcająco, nie odstraszająco.
              Ty masz swoje doświadczenie (zdobyte w czasie studiów, czyli 3-4 lata) plus opowieści znajomych (większość pewnie z podobnym stażem. Ja mam swoje (20 lat pracy zawodowej i znajomi z podobnym stażem). Jak mówiłam - zrobisz, jak zechcesz. Każdy kształtuje swój wizerunek, jak sobie życzy ("nie ciemniak").
        • Gość: MM Re: Możliwość darmowej praktyki IP: *.rfc.pl 13.08.13, 01:54
          Powiem tak (jako szef działu IT i osoba, która zatrudnia): jeśli masz lepszą propozycję na te wakacje, to z niej skorzystaj, jeśli nie, to bierz tą.
          Nie słuchaj ludzi, którzy Ci tu radzą, że lepiej leżeć do góry brzuchem, niż pracować za darmo.... Może w innej branży byłaby to trafna rada, w IT - nie.
          Mowa tu oczywiście o praktykach wakacyjnych, a nie o pracy już po studiach, bo wówczas absolutnie nie warto się pchać do byle pracy, tylko szukać dobrej pracy. To czy znajdziesz dobrą pracę po studiach, mocno wpłynie na Twoja karierę - czy będziesz po kilku latach zarabiał 3tys. czy 13tys. Ale tej dobrej pracy po studiach nie znajdziesz, jeśli teraz nie będziesz w siebie inwestować i jeśli po 5 latach studiów będziesz miał jedynie papierek i jakieś doświadczenie w serwisie... Teraz są na rynku pracy ludzie, którzy skończyli 2 lata studiów i już wymiatają.... Tacy, ktorzy koncząc studia mają juz kilkuletnie doswiadczenie zawodowe. Twoja wiedza i umiejętności po samych studiach będzie naprawdę mizerna, więc radzę Ci, żebyś korzystał z okazji, aby tak nie było. A po takim miesiącu darmowym, radzę wystąpić tam (lub w jakiejs innej firmie softwarowej) z prośbą o zatrudnienie na umowę zlecenie lub o dzieło. A pracę w serwisach sprzetowych radzę omijać dużym łukiem, choćby płacili kokosy.... Chyba ze chcesz być "panem informatykiem" od wszystkiego, czyli od niczego....
          Oczywiście możesz z tych rad nie skorzystać,tylko się potem nie zdziw, ze wbrew powszechnej opinii o tym rynku pracy, jesteś bezrobotnym programistą... Chyba że masz szczęście lub zamierzasz mieszkać w W-wie, bo tam rynek pracy IT jest taki, ze dla każdego praca się znajdzie. Pytanie tylko jaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka