Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Urząd Pracy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.13, 23:59
    Witam
    Mam pytanie, skończyłem szkołę technikum i chce dostać prace a nie jestem zarejestrowany jako bezrobotny, sam jej szukam i czy muszę się rejestrować jako bezrobotny. Czy jak znajdę prace to muszę zanieść do urzędu pracy jakieś dokumenty mimo że nie jestem zarejestrowany, czy jest za to jakaś kara?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Urząd Pracy 03.11.13, 00:42
        Gość portalu: CZATEK8294 napisał(a):

> Witam
        > Mam pytanie, skończyłem szkołę technikum i chce dostać prace a nie jestem zarej
        > estrowany jako bezrobotny, sam jej szukam i czy muszę się rejestrować jako bezr
        > obotny. Czy jak znajdę prace to muszę zanieść do urzędu pracy jakieś dokumenty
        > mimo że nie jestem zarejestrowany, czy jest za to jakaś kara?

Nie musisz się rejestrować i będąc niezarejestrowany nie musisz nic do Urzędu Pracy zanosić, gdy znajdziesz pracę.

Jednak rejestracja w UP daje ci pewne korzyści. Na przykład ubezpieczenie zdrowotne. Teraz pewnie nie jesteś ubezpieczony i nie masz prawa do darmowych świadczeń służby zdrowia.

S.
        • Gość: CZATEK8294 Re: Urząd Pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.13, 00:50
          A jak znajdę prace i będę pracował to będę miał ubezpieczenie zdrowotne.
          Z góry dzięki za pomoc
          • Gość: heartz Re: Urząd Pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.13, 14:12
            Tak, jeśli:
            - będziesz miał umowę o pracę
            lub - będziesz miał umowę zlecenie + Twój pracodawca będzie opłacał za Ciebie dobrowolne składki
            • snajper55 Re: Urząd Pracy 03.11.13, 14:41
              Gość portalu: heartz napisał(a):

> Tak, jeśli:
              > - będziesz miał umowę o pracę
              > lub - będziesz miał umowę zlecenie + Twój pracodawca będzie opłacał za Ciebie d
              > obrowolne składki

Przy umowie zleceniu składka zdrowotna jest obowiązkowa. Nie mieszaj.
              Zresztą składki rentowa i emerytalna też są obowiązkowe.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka