Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca Automatyka - programisty plc/hmi/scada

IP: *.toya.net.pl 24.11.13, 18:21
    Witam,

Jestem młodym mgr inżynierem automatyki i robotyki. Pracowałem kilka miesięcy w DUR ale strasznie mi się to nie podobało. Od około roku zajmuję się systemami sterowania opartymi na PLC. Zabiera mi to około 70% czasu w pracy (pisanie programów i uruchomienia).
    Reszta to projektowanie sterowania w eplanie i sporządzanie zestawień elementów automatyki niezbędnych do budowy maszyn.
    Widzę, że ,,kręci mnie to". Mam z tego ,,frajdę" i dość często biorę komputer na weekend do domu w celu poprawy czegoś tam.
    Nie zajmuję się elektromonterka - robią to u mnie w firmie elektrycy.
    Jest rzeczą oczywistą, że czasami podłączę do szafy jakiś czujnik, przyciski lampki, sygnały sterujące falownika itp ale nie ,,szyję szaf".
    Jest to rzecz która mnie nie kręci a dodatkowo szef kazał mi zajmować się sterowaniem, zabezpieczeniami, szukaniem innowacyjności i cięcia kosztów a gdybym nie miał co robić mogę coś podłączyć.
    Jest to według mnie jak najbardziej ok bo zdaję sobie sprawę, że lepiej w przyszłości zarobię jako automatyk niż jako elektromonter.
    Mimo wszystko montażem zajmuję się tak naprawdę sporadycznie - powiedzmy godzinę/dwie w miesiącu. Zastanawiam się czy za jakiś czas nie będę postrzegany jako automatyk teoretyk? Czy nie lepiej pomimo słów szefa kilka dni w miesiącu poświęcić na ,,szycie" szaf czy podłączanie urządzeń?
    [Jest rzeczą oczywistą, że skoro rysuję schematy wg których elektrycy montują okablowanie wiem jak to robić, ale czy nie powinienem zatroszczyć się o praktykę?]

Poproszę o opinię osoby wiedzące o czym piszę.
    Obserwuj wątek
      • Gość: XT60 Re: Praca Automatyka - programisty plc/hmi/scada IP: *.internetia.net.pl 24.11.13, 21:22
        Tak właśnie ma być.
        Szafę otwiera się tylko, żeby podłączyć się do sterownika, ewentualnie poprawia się kabelki jak na uruchomieniu wyjdzie błąd w połączeniach i nie ma pod ręką montera (tak samo czasem trzeba mech. poprawić).
        Oczywiście może być sytuacja że szafa ma być gotowa na wczoraj i każde ręce potrzebne, ale to tylko awaryjnie.
        Jak będziesz pracował przy sterowaniu procesowym (DCS) to tam jeszcze większa specjalizacja, bo automatyk programista zajmuje się tylko programowaniem systemu i praktycznie nie wychodzi ze sterowni/serwerowni, a pracami na obiekcie czyli np. parametryzowaniem falowników, czujników oraz adresowaniem i diagnostyką sieci przemysłowej zajmują się automatycy i elektronicy obiektowi.
      • Gość: Inventum Re: Praca Automatyka - programisty plc/hmi/scada IP: *.webfor.pl 26.06.14, 13:34
        Witam,
        Pilnie poszukujemy trenera z zakresu programowania sterowników PLC.
        Zapewniamy atrakcyjne warunku współpracy
        Osoby zainteresowane prosimy o przesłanie CV na adres: biuro@inventum-global.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka