Gość: Nowojorczyk Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.proxy.aol.com 17.08.04, 13:48 Artykul jest oszukanczy jak z dawnej Trybuny Ludu! Rzeczywiscie praca czeka na pielegniarki, ale tylko na te, ktore mowia, czytaja i pisza dosc biegle po angielsku (koniecznosc zdania testowego egzaminu), maja uniwersyteckie wyksztalcenie pielegniarskie (college) i zdadza trudny egamin z szerokiej wiedzy pielegniarskiej, ktory jest warunkiem otrzymania licencji stanowej "registered nurse". Bez tego nie ma mozliwosci pracy w zawodzie pielegniarki dyplomowanej. Przygotowanie do takiego egzaminu zajmuje polskiej pielegniarce okolo minimum roku - w dodatku uczeszczajac na specjalne kursy przygotowywacze. Roznica wymagan teoretycznych jest KOLOSALNA! Tak wiec realnie patrzac - nie wiem czy jest w Polsce kilkadziesiat pielegniarek, ktore moga pokusic sie o probe zdawania tych specjalnych egzaminow, ktore daja promese wizy pracujacej. Innej drogo do zawodu nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re:Szkoda, że na posłów i senatorów nie ma popytu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 13:55 Sprawą emigracji zarobkowej powinno zająć się kompetentne grono polityków. Nie może tak być aby USA bogaty kraj wysysał naszą inteligencję. Cały naród łoży na rozwój szkolnictwa a kowboje zgarniają absolwentów bez najmniejszej rekompensaty. Jest to bezczelny wyzysk słabszych ekonomicznie krajów przez bogate kraje. Moim zdaniem, obcy kraj zatrudniający naszych fachowców powinien partycypować w kosztach przygotowania tych fachowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jz166 Re:Szkoda, że na posłów i senatorów nie ma popytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 21:20 a kto nam kazal byc slabym ekonomicznie krajem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: 216.233.75.* 17.08.04, 14:01 OK - o to Jak wyglada oferta pracy. Job Title: LIC PRACTICAL NURSE DUTIES: Provide direct care including assisting and administering tests / procedures, immunizations and injections, patient instruction, patient flow activities, documentation, preparing exam rooms, ordering / stocking supplies, allergy injections and IV infusion. DEPARTMENT QUALIFICATIONS: Demonstrated effective verbal and written communication skills. Demostrated effective interpersonal skills with ability to prioritize and problem solve. Recent Ambulatory Care nursing experience helpful. Ability to work in a dynamic setting and manage multiple tasks. Canton Health Center provides Internal Medicine, Med Peds, Pediatrics, Obstetrics and Gynecology Services. MINIMUM QUALIFICATIONS: Graduation from an approved school for practical nursing is necessary. Current licensure as a Licensed Practical Nurse in the State of Michigan is necessary. Successful completion of a pharmacology course in an accredited program is necessary. websvcs.itcs.umich.edu/jobnet/job_posting.php?postingnumber=039757 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majkel Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: 5.3.1R* / 62.6.139.* 17.08.04, 14:02 Pieknie. 22 dolary za godzine to moze nieduzo ale w porownaniu z 800-1000 zl miesiecznie to zawrotna kwota. Wyglada na to, ze jesli w najblizszym czasie drastycznie nie zmienia sie warunki zatrudnienia pielegniarek w Polsce to wiekszosc chetnych wyjedzie. Tymczasem w Polsce pielegniarki sie zwalnia w ramach oszczednosci (mimo, ze sa potrzebne i pracuje ich relatywanie mniej niz potrzeba), zmniejsza sie im pensje i zabiera dodatki. Brak jest chetnych do pracy w tym zawodzie (i nie dziwne) wiec z braku naboru zamyka sie szkoly plegeniarskie. Z tego artykulu wynika, ze USA jest w stanie wydrenowac Polske ze wszystkich chetnych pielegniarek w ciagu najblizszych kilku lat. A polskie pielegniarki sa bardzo dobrze przygotowane do zawodu i doskonale pracuja. Szkoda, ze pozostaja niedoceniane. Jedno jest pewne - jesli niedobor pielegniarek sie poglebi bedzie to kolejny gwozdz do trumny polskiej "sluzby zdrowia". Bo bez pielegniarek lekarze po prostu nie sa w stanie pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... OK. $ 200 ...DZIENNIE IP: *.avenel01.nj.comcast.net 17.08.04, 14:11 ...na poczatek...to nie duzo...dobre sobie...w polsce na takie pieniadze wielu pracuje caly miesiac...ja rozumie ...,ze apartamentu poszly w gore...ale jak sie dwie lub trzy siostry stykna razem...to moga wynajac apartamet jak sie patrzy...nich kazda z nich poswieci na niego z dwa dni pracy...pozatym nasze pielegniarki sa piekne i szybko beda wychodzic ...za maz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Gazeta IP: 216.233.75.* 17.08.04, 14:21 Co mnie najbardziej ciekawy to w jakim celu gazeta zamiescila ten klamliwy arty? Widac tu oszustwo jak na dloni. A tak o politykach czy to nie oni powinii zajmowac sie polityka i aby jak naj wiecej miesc pracy bylo w Polsce. My tu mamy tylko 5. 6% bezrobocia i tak wydaje sie ze to bardzo duzo, a w Polsce jest 20% i sie mowi ze jest OK. Jedno wiem Gazeta Powinna informowac czytelnikow a nie oszukiwac ich za ich wlasne pieniadze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIELEGNIARZ Re: Pielegniarze też Mee :-) IP: 212.244.128.* 17.08.04, 14:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech, Boston USA Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.ne.client2.attbi.com 17.08.04, 14:43 Wszystkim chetnym na takie wyjazdy radze NAJPIERW zapoznac sie dokladnie z wymaganiami, jakie musza spelnic. Zawody lekarskie i wszelkie paramedyczne w USA sa nieslychanie obwarowane wszelkiego rodzaju przepisami i licencjami, roznymi w kazdym stanie! Przestrzegam przed jedynie liczeniem zarobionych w przyszlosci pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nela Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.czyzyny.sdi.tpnet.pl 17.08.04, 14:44 Ten artykul to poprostu reklama firmy Job Net. Chcialabym zeby odezwala sie przynajmniej jedna osoba ktora na takim spotkaniu byla. Zdziwie sie okrutnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karaluch US Pielegniarska School IP: *.253-136-217.adsl-fix.skynet.be 17.08.04, 14:47 No ciekawy pomysl. Moze to zmusi innych do konkurencji. A swoja droga, co tam oprocz terminologii beda inaczej uczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIELEGNIARZ Przeczytajcie to ludzie to się pośmiejecie IP: 212.244.128.* 17.08.04, 15:08 Po wstąpieniu do Unii rozgorzała dyskusja na temat uznania dyplomów polskich pielęgniarek. Problem z tym związany dotyczył większej liczby godzin praktyk które odbywają w czasie edukacji pielęgniarki w innych krajach. Okazało się że ta liczba godzin praktyk w unii to praca samodzielna w domu polegająca na przygotowywaniu sie do zajęć, a my Polacy odbywamy te praktyki w szpitalu ciężko pracując nie dostając nawet posiłku. Gdybym podliczył ilość godzin spędzonych na ich tak zwanej praktyce to wyszła by mi astronomiczna liczba. Nie sięgają nam nawet do pięt. Ewentualnie najlepsi są może na takim poziomie jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Ameryka upada naukowo, medycznie i intelektualnie; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 15:23 Jakas nawiedzona Niemra twierdzi tu, ze Ameryka wyludnia sie z ludzi myslacych i kompetentnych ( o ile w ogole tu tacy kiedykolwiek byli) i eksportuje nauke, technologie itd. do krajow III swiata, w tym Polski. No coz... Mozna tylko wzruszc ramionami, bo sama tylko LICZBA PATENTOW w skali swiatowej wskazuje, ze uczelnie i instytuty amerykanskie wypuszczaja wciaz wystarczajaco wielu doskonale wyksztalconych i wybitnie utalentowanych absolwentow o anglosaskim rodowodzie. Ameryka nie musi nawet prowadzic drenazu mozgow, bowiem, najzdolniejsi i najambitniejsi naukowcy francuscy, wloscy, brytyjscy i niemieccy SAMI wybywaja przy pierwszej sposobnosci do USA, juz nie wzgledu na uposazenia nawet, ale sama szanse pracowania w najnowoczesniejszych laboratoriach swiata, wposazonych w unikalna nierzadko aparature, co zwieksza powaznie ich szanse dokonania znaczacych odkryc i wynalazkow. Tak wiec ci, ktorzy od ponad 200tu lat czekaja na upadek Ameryki beda musieli poczekac nan co najmniej drugie tyle. Good luck! :-)))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Program byl od dawna - wiza patrz H1A IP: *.gs.com 17.08.04, 15:18 Ale nasi wola trabic o wyjazdach do pracy przy sprzataniu czy na budowie. Wiza H1A jest mocniejsza niz H1B wydawana pracownikom technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 15:53 znając dobrą ręke Gazety, bedą zebrać na amerykańskich ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wezyr Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.net.autocom.pl 17.08.04, 17:46 NIECH ZARZĄD GW TAM JEDZIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azi Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.gostyn.com / 80.53.6.* 17.08.04, 17:54 czy ktos moze mi podac gdzie mozna kupic podreczniki do przygotowywania sie do egzaminow CGFNS i NCLEX. Bede wdzieczna za info. Osoby zainteresowane nieznosnymi uwagami prosze o nie zamieszczanie komentarza. dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homer J Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: 208.247.54.* 17.08.04, 18:16 My recommendation: Go to yahoo or google or something like that and simply type in: "CGFNS" or "NCLEX" and Voila!!!!!!! I am sure you can find something it's all out there you just have to get your butt off the couch and stop being a Polak and waiting for someone else to deliver, if you don't do it yourself noone will come to you and let you have it. P.S: Welcome to America, now do it YOURSELF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azi To: Homer J IP: *.gostyn.pl / 217.97.143.* 18.08.04, 13:13 Thank you :) Odpowiedz Link Zgłoś
lpn Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA 25.08.04, 20:54 CGFNS ma internetowy sklep, gdzie mozna zamowic broszury: www.cgfns.org/cgfns/index.html NCLEX podreczniki nowe i uzywane sa dostepne na witrynach Amazon.com, barnes&noble.com, borders.com, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homer J W Atlancie to benda murzynom tylki wycierac bo.... IP: 208.247.54.* 17.08.04, 18:00 ...tam nikt inny nie mieszka tylko murzynki bambo. Niech sie spodziewaja duzo odchodow ze smazonych kurczakow i arbuza. Nauczcie sie tez Ebonics, takich jak: "yo yo yo bitch, what up?" lub "Shiiiiiiiiit MoFo !!!!!" i bedziecie tam mile widziani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIELEGNIARZ Re: HOMER J co z tego że murzynom....:-) IP: 212.244.128.* 17.08.04, 18:43 W Polsce miałem na swoich praktykach takie przypadki że to co opisujesz to bajka. Nie trzeba jechać do usa do Atlanty żeby mieć do czynienia z ludzmi bez kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homer J Re: HOMER J co z tego że murzynom....:-) IP: 208.247.54.* 17.08.04, 18:44 Oni maja kulture, tylko ze troszeczke inna niz nasza. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: W Atlancie to benda murzynom tylki wycierac b 17.08.04, 19:49 Ooooo... widze, ze znawca kultury poludniowej sie znalazl. A ja mieszkam w ATL od roku i jakos sie nie spotkalem z takimi odzywkami ze strony moich znajomych. I tak sobie mysle, ze polscy dresiarze w porownaniu z niekulturalnymi ludzmi w ATL sa duuuzo gorsi. Ci drudzy chociaz nie bija. Prosze sie wybrac w sobotni wieczor do Buckhead. Jeszcze ani razu nie widzialem tam bojki. A w Tourniu na przyklad na Szerokiej widzialem chyba z 5 razy jak dresy sie bija. Taka to juz nasza wyzsza polska kultura. Nie pozdrawiam idiotow. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homer J Jak ty mieszkasz w ATL to ja w ORD IP: 208.247.54.* 17.08.04, 21:28 Co ty misiu na lotnisku se kwatere znalazles??? Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Jak ty mieszkasz w ATL to ja w ORD 18.08.04, 01:53 To to jest Twoja odpowiedz na to co napisalem o Twoim prostactwie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homer J Re: Jak ty mieszkasz w ATL to ja w ORD IP: 208.247.54.* 18.08.04, 16:37 no to sie popisales swoim intelektem, oj popisales sie. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Jak ty mieszkasz w ATL to ja w ORD 18.08.04, 16:52 Gość portalu: Homer J napisał(a): > no to sie popisales swoim intelektem, oj popisales sie. No brawo... Ale zastanowiles sie chociaz nad tym co napisales ? Pseudointeligent i rasista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homer J Re: Jak ty mieszkasz w ATL to ja w ORD IP: 208.247.54.* 18.08.04, 16:54 no tak powyzywaj mnie jeszcze, twoja kultura i intelekt jest wiele warty. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Jak ty mieszkasz w ATL to ja w ORD 18.08.04, 23:07 Gość portalu: Homer J napisał(a): > no tak powyzywaj mnie jeszcze, twoja kultura i intelekt jest wiele warty. Hmmm... Zazwyczaj nie komentuje takuch postow, ale tym razem pozwole sobie na mala refleksje. Na Twoj rasistowski post moj odzew byl rzeczowy. Ty starales sie wcisnac ludziom, ze czarnoskorzy z ATL (a to jest skrot nazwy miasta ktory tutjesi czesto uzywaja, a nie lotniska) maja niska kulture osobista. Ja odpisalem, ze z autopsji wiem ze kultura przecietnego mieszkanca Atlanty jest duzo wyzsza niz kultura przecietnego mieszkanca Torunia. Takie sa moje obserwacje. Ty mi na to odpisales pseudointeligentna odpowiedz, ktora miala mnie w jakis sposob osmieszyc (to glupie odniesienie do lotnisk). Ja zapytalem czy to jest Twoja odpowiedz na moj post wskazujacy Twoje prostactwo.... No i zaczelo sie robic fajnie. To co zaprezentowales nazywa sie analfabetyzmem funkcjonalnym. Napisales : "no to sie popisales swoim intelektem, oj popisales sie" Smiem twierdzic, ze nie masz pojecia jaka jest tresc tego co napisales. Nie rozumiesz swojego wlasnego przekazu. Zdanie to ma byc z zalozenia sarkastyczna krytyka mojego sposobu rozumowania. No i teraz jest problem. Piszac ten bzdurny komentarz lotniskowy sam zapomniales o temacie dyskusji i chciales po prostu nieudolnie zrobic ze mnie durnia. Ja wtedy zapytalem czy to Twoja odpowiedz na moj komentarz o twoim prostactwie. To bylo pytanie. Twoja odpowiedz to sarkastyczna krytyka mojej inteligencji. No smiem twierdzic ze jestes analfabeta funkcjonalnym i nie wiesz co piszesz. Ja zadalem tylko pytanie, ktore bylo jak bardziej na miejscu. Nie wiedziales co napisac no wiec napisales jakas bzdure, ktorej sam nie rozumiesz. idac dalej... Ja odpowiedzialem : "........... Pseudointeligent i rasista..." ty mi teraz chcesz wcisnac ze ja cie wyzywam i tym samym chcesz mnie wrzucic do szuflady z etykieta "NIEKULTURALNI NIEPOTRAFIACY DYSKUTOWAC" Pseudointeligent = czlowiek, ktory stara sie stworzyc iluzje na podstawie ktorej ludzie beda mysleli ze jest inteligentny czyli nie wyzywam cie tylko stwierdzam fakt Rasista = czlowiek, ktory wartosciuje innych ludzi na podstwaie ich przynaleznosci rasowej znowu nie wyzywam tylko stwierdzam fakt Zebys aby na pewno zrozumial o czym pisze : Wyzywac = obrzucac adwersarza inwektywami, ktore niekoniecznie maja cokolwiek wspolnego z rzeczywistymi jego walorami Mam nadzieje, ze poskladales sobie to wszystko do kupy i zrozumiales ze jestes analfabeta funkcjonalnym (nie rozumiesz znaczenia tego co sam mowisz). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pielęgniarka Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 18:29 Może ktoś w tym kraju wreszcie zauważy, że jesteśmy warte szacunku. Wyjeżdżamy nie tylko po pieniądze, ale również po szacunek dla naszej wiedzy, umiejętności i ciężkiej pracy. W przeciętnym polskim szpitalu wszyscy pracownicy są znacznie lepiej traktowani, niż pielęgniarki (pracownicy administracji odnoszą się do nas jak do niemyślących półgłówków). Dyrekcje szpitali, ordynatorzy (szczególnie szpitali klinicznych) traktują nas jak g...o. Pacjenci swoje niezadowolenie wyładowują na nas (również, jeżeli pretensje odnoszą się do działań lekarzy). Nawet moja ulubiona Gazeta Wyborcza nie potrafi odpuścić nam lekceważącego zwrotu "siostry" i mało zabawnego wizerunku pielęgniarki oczywiście z... basenem. No cóż, proszę mi podać choćby jeden powód, dla którego miałabyśmy zostać w tym kraju? Czy wiecie Państwo, że w przeciętnym polskim szpitalu pielęgniarka zarabia mniej od pracowników administracji (administracja w placówkach służby zdrowia zarabia często więcej również od lekarzy). A jak myślicie, kto za osiągnięcia szpitala otrzymuje nagrody roczne (podpowiem, nie jest to "biały" personel, no może załapie się czasami jakiś ordynator lub piel. oddziałowa). Jeszcze jeden fakt. Skończyłam studia na poznańskiej Akademii Medycznej, ale kiedy potem podjęłam pracę w szpitalu tej samej Akademii, która mnie wykształciła, nikt poważnie tego wykształcenia nie potraktował (inaczej mówiąc nie zatrudniono mnie na etacie mł. asystenta, do którego uprawnia ukończenie studiów). Niestety zdecydowana większość pielęgniarek naczelnych po objęciu swoich stanowisk, także przestaje zajmować się rozwojem i promowaniem pielęgniarstwa i oczywiście tępi co zdolniejsze pielęgniarki (po co pozwolić rozwijać się konkurencji). Przykre jest to, że tyle pielęgniarek wyjeżdża z tego kraju, ale pewnie tylko widok szpitali zamykanych z powodu ich braku, może otworzyć oczy tym, którzy mogą nas jeszcze zatrzymać. Proszę mi wierzyć, szpital bez pielęgniarek naprawdę nie może istnieć. To nie jest tak, że pielęgniarstwa można nauczyć się w kilka miesięcy. Jeżeli ktoś tego nie rozumie... no cóż, życzę szybkiego powrotu do zdrowia pod opieką dziewczyn ze wschodu. I jeszcze jedno zdanie do tych wszystkich, którzy mają obawy podobne do "dyplomaty" wypowiadającego się poniżej. Pielęgniarki są w dużo lepszej sytuacji. Po pierwsze w świecie jest olbrzymie zapotrzebowanie na ten zawód i wzrasta ono z roku na rok. Na naszą korzyść przemawia również to, że do wykonywania tego zawodu potrzebne są konkretne kwalifikacje, a więc nie można nas tak sobie zastąpić pierwszą osobą z brzegu. Po drugie pielęgniarki nie wyjeżdżają do pracy w ciemno, błagając o jakiekolwiek zatrudnienie, ale pracodawcy przyjeżdżają po nie do Polski, bo to im bardziej zależy. No i bardzo istotny fakt. To nie są pierwsze propozycje pracy. Od około czterech lat pielęgniarki otrzymują propozycje wyjazdów do różnych krajów Europy i do USA, i część pielęgniarek już z nich skorzystała. Te co wyjeżdżają i nie chcą już wracać. One przetarły pierwsze szlaki i przyjeżdżając na wakacje zachęcają, aby nie narzekać, na nic już nie czekać, tylko wyjeżdżać stąd. I na koniec. To też nie jest prawda, że polskie pielęgnierki są zatrudniane do najgorszych prac (domy opieki społecznej). Tak jest najczęściej na początku, ale szybko potwierdzają swoją wiedzę i umiejętności (no i "szlifują" język), ale po około 2 latach prawie wszystkie te, które chcą pracują już w szpitalach (również na IOM-ach). Pewnie nie jesteśmy idealne, ale myślę, że warto nas zatrzymać, tylko czy komuś tak naprawdę na tym zależy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WN Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 20:50 Brawo. Mogę tylko potwierdzić to, o czym Pani napisała. Dziękuję za tak obszerną i pełną prawdy wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA 26.08.04, 11:29 Dokładnie tak wygląda rzeczywistość w zawodzie pielęgniarki polskiej. Cieszę się, że są osoby, które to widzą i umieją o tym mówić. Ja już pewnie nie wyjadę, bo z ww powodów zrezygnowałam z zawodu i finansowo jak na polskie warunki nie mam źle, ale życzę wszystkim powodzenia. I jeszcze jedno do tych, którzy piszą, a właściwie straszą testami i wiedzą jaką muszą mieć pielęgniarki np. w USA. Pewnie, że bariera językowa i inna specyfika nie ułatwiają zadania, ale te pielęgniarki, które w kraju ukończyły studia pielęgniarskie i 2 letnie specjalizacje dadzą sobie radę. Nie jest to niewykonalne, a w polskich szpitalach pracujemy na pewno ciężej, szczególnie teraz gdy pod opieką 1 pielęgniarki bywa np. 30-40 pacjentów chirurgicznych lub 5 na intensywnej terapii. Gdy pracowałam, było tak, że na nocy na OIOM-ie miałam dyżur sama, bez salowej, lekarz spał w gabinecie. Więc proszę nie uświadamiać nam jaka to ciężka praca, bo doskonale to znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylvia Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.tychy.net.pl / *.media-com.com.pl 17.08.04, 19:01 ...no wiec wlasnie...Kuszace wyzwanie i odwazny krok.Szkoda tylko,ze"nasi boscy"...(bez podtekstow;)),nie chca docenic tego szlachetnego zawodu:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylvia Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.tychy.net.pl / *.media-com.com.pl 17.08.04, 19:24 ...jak mozna w tak perfidny sposob drwic z owego zawodu...Ps.Uwierzcie to klam i propaganda,sluzaca zamydleniu oczu.A wy(sorry,tak wyszlo)u gory-odstawcie mordy od koryta i wezcie sie do roboty,nie powwiem-pracy.Przepraszam za wulgaryzm,jesli ktokolwiek z rozmowcow poczul niesmak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Informacje IP: 216.233.75.* 17.08.04, 19:55 Niewiem czy ta informacja o tym ze praca czeka na Polskie pielegniarki jest prawdziwa cos mi tu nie gra i czuje oszustwo. 1. Tu pielegniarka ma skonczona szkole - College, dobra znajomosc Jezyka w mowie i pisaniu + w czytaniu. Zaden szpital nie przyjmie osobe ktora nie spelnia tych wymoga, chyba na stanowisko sprzetaczki i na te stanowisko jest sie bardzo trudno dostac przecientnemu obywatelowi... po 2 jaki szpital tu bedzie ryzykowal przyjmujac taka osobe gdy tu mala pomyka moze szpital kosztowac miliony $. Mysle ze gazeta przesadzila z ta informacja. A o to informacje jak wyglada nauka ale tylko na poziomie Community Collage po ktorym sie nie jest 100% pielegniarka ( to ok $20000 rocznie) przepraszam ale tylko po angielsku - Course Information: Fall 2004 The course descriptions provided here are valid for Fall 2004. www.wccnet.edu/courses/course.php?disc=NUR&term=200409 Co mnie najbardziej ciekawy to w jakim celu gazeta zamiescila ten klamliwy arty? Widac tu oszustwo jak na dloni. A tak o politykach czy to nie oni powinii zajmowac sie polityka i aby jak naj wiecej miesc pracy bylo w Polsce. My tu mamy tylko 5. 6% bezrobocia i tak wydaje sie ze to bardzo duzo, a w Polsce jest 20% i sie mowi ze jest OK. Jedno wiem Gazeta Powinna informowac czytelnikow a nie oszukiwac ich za ich wlasne pieniadze... OK - o to Jak wyglada oferta pracy. Job Title: LIC PRACTICAL NURSE DUTIES: Provide direct care including assisting and administering tests / procedures, immunizations and injections, patient instruction, patient flow activities, documentation, preparing exam rooms, ordering / stocking supplies, allergy injections and IV infusion. DEPARTMENT QUALIFICATIONS: Demonstrated effective verbal and written communication skills. Demostrated effective interpersonal skills with ability to prioritize and problem solve. Recent Ambulatory Care nursing experience helpful. Ability to work in a dynamic setting and manage multiple tasks. Canton Health Center provides Internal Medicine, Med Peds, Pediatrics, Obstetrics and Gynecology Services. MINIMUM QUALIFICATIONS: Graduation from an approved school for practical nursing is necessary. Current licensure as a Licensed Practical Nurse in the State of Michigan is necessary. Successful completion of a pharmacology course in an accredited program is necessary. websvcs.itcs.umich.edu/jobnet/job_posting.php?postingnumber=039757 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Informacje IP: 208.247.54.* 17.08.04, 21:40 ales ty madra, a co z tymi Filipinczykami i innymi co pracuja w szpitalach? I TAK, w US jest "shortage of nursing staff" Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek SLD likwiduje celowo miejsca pracy w Polsce IP: *.cisco.com 17.08.04, 21:57 po to by moc zarobic na polskich pracownikach i oslabic opozycje. Zamiast sie buntowac przeciw SLD lepiej wyjechac. Rzad zawsze sie wyzywi. Ile SLD wezmie na godzine za kazda pielengniarke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marko DRENAZ LUDZI ROZPOCZETY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 22:10 Z czego sie tak ciesza dziennikarze? jak wyjada pielegnierki to bedzie ich mniej u nas - trzeba bedzie pozostalym podniesc pensje - co oznacza podniesienienie podatkow lub stawki zdrowotnej,amerykanie bezczelnie drenuja polske z kadr - jesli pielegniarki wyjada to jako obywatele sa praktycznie stracone(wiekszosc z nich zostanie w USA) lepiej zeby pielegniarki pracowaly w UE - wieksze prawdopodobienstwo ze wroca(blizej do rodziny) Jaki interes ma Polska w emigracji obywateli ktorzy bede budowac PKB USA a nie Polski? Rzad powinien polepszyc byt pielegniarek a nie je "exportowac" - to zdrada interesu narodowego. I TO MA BYC KORZYSTNE DLA POLSKI ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: DRENAZ LUDZI ROZPOCZETY IP: 216.233.75.* 17.08.04, 22:28 Nie moge zrozumiec ludzi na forum, spieracie sie o to czy ktos dostanie prace w Ameryce, po arty. w gazecie artykol nie jest prawdziwy wiecjej jest oszustem nikt tu w Ameryce bez Amerykanskich papierow nie dostanie zadnej pracy tym bardziej w sluzbie zdrowia, to by musialo byc zlamanie prawa przez pracodawcow (nie chodzi mi o prawo emigracyjne)itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WN Re: DRENAZ LUDZI ROZPOCZETY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 07:32 No cóż, można zostać w Polsce i czekać, aż ktoś na górze zechce poprawić byt pielęgniarek. Czekać i czekac i czekać... Wielu czekało w PRL. A jak wielu doczekało paszportu? Życie to nie gra komputerowa, że można krzyknąć "mam jeszcze jedno życie!". Jedną z najważniejszych potrzeb człowieka jest samorealizacja. Dla niej ludzie poszukują swojego miejsca w świecie. I wszystko jedno, gdzie ono jest. Ważne, żeby pod koniec życia można było powiedzieć: "Spełniłem się w moim życiu, mogę odejść". Pielęgniarki znają tę prawdę, bo towarzyszą ludziom umierającym. Odwoływanie się do patriotyzmu pielęgniarek po to, by je zatrzymać w kraju, to zwykła manipulacja, to mówienie "jesteś zakladniczką, jesteś niewolnicą". To ukrywanie pod patetycznymi słowami nieudolności rządzących. Przecież to nie jest wina pielegniarek, że Polska jest takim krajem, że jest takim krajem w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michnik RADIO EREWAN IWONY HAJNOSZ IP: *.mad.east.verizon.net 18.08.04, 00:49 Oj Iwonko, w Hameryce sie nie bylo, a i z angielskim nie najlepiej. Pielegniarka (RN) w USA za 20/h to z lozka rano nie wstanie. A moze by tak $45/h+? Tylko zeby dostac licencje trzeba miec szkoly nie gorzej niz lekarz (odpowiednik magistra) i zdac egzaminy pielegniarskie przed odpowiednia komisja. www.rtstudents.com/rnstudents/rn-boards.htm Zeby przekonac sie Iwonko jakie brednie piszesz, to sprobuj rozwiazac pare przykladowych pytan z egzaminow: www.nclexinfo.com/nclex_practice1-10.htm Do tego czasu oddaj pisanie artykulow prawdziwym dziennikarzom. Wypisujesz brednie. Ten hochsztapler ma ma mysli jakies pomoce szpitalne, a nie pielegniarki. tajnedokumenty.com/kawecki.html Odpowiedz Link Zgłoś
lombat Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA 18.08.04, 05:06 Spojrzenie z Australii Pielegniarki w Au dziela sie na dwie grupy: Enrolled Nurse i Registred Nurse. EN jest pielegniarka po kursie w TAFE, polwyzszym. RN jest po uniwesytecie i ma bakalarat z pielegniarstwa. Roznica w placy, w zakresie obowizkow i w zakresie wykonywanych czynnosci. Polskie pielegniarki, po pielegniarstwie na UMCS dostawaly prace od razu. Pielegniarki po Liceach Pilegniarskich czasami zalapywaly sie na RN. Teraz, gdy wprowadzono ksztalcenie RN (od polowy lat '80) caly system sie unormowal i duzo trudniej zdobyc zatrudnienie. Zarobki: RN ok A$60k rocznie, EN ok A$40K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nurse z Californi Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 26.08.04, 09:28 Mam ukonczone studia pielegniarskie w US. Zarobki sa dobre, klimat piekny, ludzie przyjemni. Negatywny jest tylko prywatny system opieki medycznej - bo czesto sie zdaza ze ludzie nie maja insurancu i do szpitala przychodza w stanie juz naprawde ciezkim - takze czesto na medical-surgical opiekujesz sie przypadkami naprawde cizkimi. Znajomosc telemetry (training sie dostaje) jest potrzebna. Ale jak wszedzie sa plusy i minusy. Przyjezdzajcie dziewczyny i panowie tez (bo w tym zawodzie potrzebujemy panow tez i nawet tutaj coraz wiecej mezszczyzn sie decyduje konczyc nursing i pracuja jako pielegniarki - sa swietnymi pielegniarkami! Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA 18.08.04, 07:57 hmmm. Do artykułów wybiórczej zachwalających pracę za granicą mam niezbyt wielkie zaufanie. Szczególnie jeśli reklamuje jakichś pośredników. Jechać na pewno warto, ale jak znam życie, to niełatwo zostac dyplomowaną pielęgniarką w USA. Aha, no i jeśli już jechać, to szerokim łukiem omijać przedstawianych w GW pośredników Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:31 DO WSZYSTKICH .Uwaznie czytajcie umowy czesto jest tak ze firma co innego obiecuje w kraju ,a co innego pracownik zastaje na miejscu.Zanizanie stawek godzinowych , brak wynagrodzenia za godziny nadliczbowe,kombinatorstwo z pakietem socjalnym ( ZASILKI RODZINNE NA DZIECI SZLY DO KIESZENI PRACODAWCY ) TRUDNOSCI Z MELDUNKIEM , UZYSKANIEM ORYGINALU CODICE FISCALE , NO INNY STANDART ZAKWATEROWANIA OD OBIECYWANEGO.Dokladnie pytajcie przed wyjazdem o wsztstko, doslownie o wszystko , zazwyczj polska firma kierujaca nie bedzie sie juz wami po wyjezdzie interesowac , bedziecie zdani tylko na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: 216.233.73.* 18.08.04, 13:17 Prawdopodobnie juz niedlogim czasie ktos gazete poda do sadu za i nie tylko desinformacje ale szczegulnie za oszukacze artykoly. Przeciesz to ze dany czlowiek uwiezy ze informacja w gazecie jest prawdziwa moze stracic setki $, wlasnie tak bylo z praca w Angli ludzie uwiezyli w informacje nadawane w gazetach i wielu z nich stracilo. Ciekawe ile redaktor dostal pieniedzy za ten artykol, o tej firmy ktora ma posredniczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabina Z-ska Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.client.comcast.net 18.08.04, 21:39 Zgadzam sie ze ten artykul ma "rybi zapach" i wyglada na reklame firmy posredniczacej. Faktem tez jest, ze w Stanach bardzo brakuje pielegniarek i w gazetach najwiecej jest ogloszen o poszukiwaniu wlasnie pielegniarek a nie np.informatykow czy kierowcow. Popieram tez rade aby bardzo dokladnie czytac tresc wszystkiego co jest podsuwane do podpisu. Najlepiej miec , w takim przypadku , prawnika ze soba. To oczywisce kosztuje ,ale ten koszt oplaca sie jesli ma zaoszczedzic dramatycznych rozczarowan i w dalszej perspektywie jeszcze wiekszych pieniedzy. Po prostu starajcie sie ,dziewczyny, nie dac wrobic w role "gaski". Jestescie przeciez madre,wyksztalcone i nie z wami "takie numery". Dobrze jest sie rozgladnac wokol i znalezc kogos ,kto jest pielegniarka z Polski gdzies w swiecie. I to jest zrodlo informacji bardzo dobre.' Starajcie sie byc krytyczne wobec wszystkiego co moze byc wam powiedziane,nie polegajcie na plotkach i starajcie sie sprawdzac wszelkie zrodla informacji. A przede wszystkim szukajcie naprawde zyczliwych wam osob,wolnych od zazdrosci. To one moga byc nieocenionym zrodlem informacji;nie mozecie przeciez wiedziec wszystkiego. I co najwazniejsze,starajcie sie zorganizowac w grupe,te wszystkie ktore chca wyjechac.Latwiej jest sie przygotowywac np do egzaminu z angielskiego czy innych wymaganych. Jak rowniez dzielic uzytecznymi informacjami. Latwiej tez 2 czy 4 osobom wynajac dobrego prawnika ,ze sprawdzonej kancelarii ,i oplacic go za pomoc w przegladnieciu dokumentow. Wielu jest w swiecie takich co usiluja znalezc "jelenia" i oskubac go. Badzcie madre. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruphee Re: Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.compower.pl 25.08.04, 12:58 Czy ktoś w Krakowie wie może gdzie można zasięgnąć więcej informacji na temat pracy pielęgniarki w USA....gdzie można cos załatwić w tym temacie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruphee Praca dla pielęgniarek czeka w USA IP: *.compower.pl 25.08.04, 13:01 Czy ktoś w Krakowie wie może gdzie można zasięgnąć więcej informacji na temat > pracy pielęgniarki w USA....gdzie można cos załatwić w tym temacie?? Odpowiedz Link Zgłoś