Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co może pracownik

IP: *.toya.net.pl 09.04.14, 11:58
    Mam umowę o pracę na czas określony i nie wiem czy będę w stanie dotrwać w tej pracy do końca.
    Umową jedno a rzeczywistość drugie. Dla przykładu:
    - wypłata ma być do 15-go... taaa... przed końcem miesiąca w najlepszym przypadku, odmowa wypłat na konto ( bo widać kiedy weszła) i zmuszanie do poświadczeń nieprawdy- czyli do podpisu listy płac i daty 15 danego miesiąca.
    - niewłaściwe rozliczanie nadgodzin i urlopów
    - fatalne warunki sanitarne, syf w pomieszczeniach socjalnych, totalny bajzel
    - pijaństwo w pracy
    - lewe faktury itd
    Atmosfera jest do kitu- zastraszanie i szantaże w stylu- "jak nie pasuje, to wyp...". Może i tak bym zrobił, ale wolałbym wypowiedzenie z ich strony, chyba że nie wydolę. Szefostwo z nikim i niczym się nie liczy.
    Wiem, że nękają ich PIP-y, Sanepid, skarbówka, ZuS, ale... płacą kary i jest jak było albo i coraz gorzej. Między wierszami czytam, że o każdym zgłoszeniu niezadowolonego pracownika do urzędów są informowani przez "przyjaciół" a donosiciel eliminowany ( nawet dyscyplinarką, jeśli tylko się uda).
    Ciężko się pracuje i nie piszę by się na nich tutaj skarżyć. Chciałbym porady co z tym zrobić, czy jedynym wyjściem będzie zmiana pracodawcy skoro nawet na urzedy liczyć nie można?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Co może pracownik 09.04.14, 13:19
        Gość portalu: Mati napisał(a):

> Mam umowę o pracę na czas określony i nie wiem czy będę w stanie dotrwać w tej
        > pracy do końca.
        > Umową jedno a rzeczywistość drugie. Dla przykładu:
        > - wypłata ma być do 15-go... taaa... przed końcem miesiąca w najlepszym przypad
        > ku, odmowa wypłat na konto ( bo widać kiedy weszła) i zmuszanie do poświadczeń
        > nieprawdy- czyli do podpisu listy płac i daty 15 danego miesiąca.
        > - niewłaściwe rozliczanie nadgodzin i urlopów
        > - fatalne warunki sanitarne, syf w pomieszczeniach socjalnych, totalny bajzel
        > - pijaństwo w pracy
        > - lewe faktury itd
        > Atmosfera jest do kitu- zastraszanie i szantaże w stylu- "jak nie pasuje, to wy
        > p...". Może i tak bym zrobił, ale wolałbym wypowiedzenie z ich strony, chyba że
        > nie wydolę. Szefostwo z nikim i niczym się nie liczy.
        > Wiem, że nękają ich PIP-y, Sanepid, skarbówka, ZuS, ale... płacą kary i jest ja
        > k było albo i coraz gorzej. Między wierszami czytam, że o każdym zgłoszeniu nie
        > zadowolonego pracownika do urzędów są informowani przez "przyjaciół" a donosici
        > el eliminowany ( nawet dyscyplinarką, jeśli tylko się uda).
        > Ciężko się pracuje i nie piszę by się na nich tutaj skarżyć. Chciałbym porady c
        > o z tym zrobić, czy jedynym wyjściem będzie zmiana pracodawcy skoro nawet na ur
        > zedy liczyć nie można?

Chcesz, aby cię zwolnili? Zgłaszaj wszystkie nieprawidłowości do PIP/prokuratury. Podpisuj listę płac wpisując aktualną datę. A gdy cię zwolnią nie zapomnij o wywalczeniu odprawy i ekwiwalentu za urlop.

S.
        • Gość: Mati Re: Co może pracownik IP: *.toya.net.pl 09.04.14, 13:30
          Eeee, odprawa mi się chyba nie należy. ;) Sprawdzę.
          Dzięki, snajper, ale wolałbym tradycyjne wypowiedzenie a nie dyscyplinarkę. ;)
          • snajper55 Re: Co może pracownik 09.04.14, 14:28
            Gość portalu: Mati napisał(a):

> Eeee, odprawa mi się chyba nie należy. ;) Sprawdzę.

Jeśli pracodawca zatrudnia ponad 20 pracowników i rozwiąże umowę z przyczyn leżących po jego stronie, to się należy.

> Dzięki, snajper, ale wolałbym tradycyjne wypowiedzenie a nie dyscyplinarkę. ;)

Dlaczego dyscyplinarkę? NA dyscyplinarkę trzeba zasłużyć. A jeśli niezasłużona, to (darmowy dla pracownika) Sąd Pracy, odszkodowanie itd.

Pracownik niebojący się zwolnienia może naprawdę dużo. :)

S.
        • tomeczek_44 Re: Co może pracownik 09.04.14, 13:40
          snajper55 napisał:

> Gość portalu: Mati napisał(a):
          > (..)
          > > - wypłata ma być do 15-go... taaa... przed końcem miesiąca w najlepszym p
          > rzypad
          > > ku, odmowa wypłat na konto ( bo widać kiedy weszła) i zmuszanie do poświa
          > dczeń
          > > nieprawdy- czyli do podpisu listy płac i daty 15 danego miesiąca.

> Chcesz, aby cię zwolnili? Zgłaszaj wszystkie nieprawidłowości do PIP/prokuratury.
          > Podpisuj listę płac wpisując aktualną datę. A gdy cię zwolnią nie zapomnij o
          > wywalczeniu odprawy i ekwiwalentu za urlop.

Zgodnie z KP art. 85 wynagrodzenie powinno być wypłacane do 10. dnia następnego m-ca a nie 15. Może mógłby to uznać za ciężkie naruszenie obowiązków pracodawcy i zwolnić się bez wypowiedzenia (KP art. 55) , skoro inspekcje odpowiednich urzędów nic nie dają?
          • snajper55 Re: Co może pracownik 09.04.14, 14:30
            tomeczek_44 napisał:

> Zgodnie z KP art. 85 wynagrodzenie powinno być wypłacane do 10. dnia nas
            > tępnego m-ca a nie 15. Może mógłby to uznać za ciężkie naruszenie obowiązków pr
            > acodawcy i zwolnić się bez wypowiedzenia (KP art. 55) , skoro inspekcje odpowie
            > dnich urzędów nic nie dają?

Najpierw musi mieć dowody, czyli podpisywać wypłatę z wpisaniem bieżącej daty i to nie raz, a kilka, a jeszcze lepiej kilkanaście razy. Chyba prędzej go zwolnią. :)

S.
            • Gość: kawez Re: Co może pracownik IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.14, 14:36
              Po co mu to? Jeszcze zarobi dyscyplinarkę, a potem będzie się sądził miesiącami. Lepiej się zwolnić i dać sobie spokój, niż tłumaczyć kolejnym pracodawcom skąd ta dyscyplinarka.

Jak firma nic sobie nie robi z urzędów no to niestety nie wierzę, że mu nie dadzą dyscyplinarki - z takich firm lepiej odejść po prostu.
              • Gość: Mati Re: Co może pracownik IP: *.toya.net.pl 09.04.14, 17:48
                Z dyscyplinarką wcale nie jest tak trudno, naprawdę. Widziałem za co dostawali poprzednicy, znacie to: kto chce uderzyć, rózgę znajdzie. W ogóle rotacja tam zadziwiająca ;).
                Jakoś pracownicy nie są tak chronieni jak pracodawcy ( oszuści, psychopaci, ale też w miarę normalni).
                Jasne, najprościej jak się zwolnię, ale najpierw poszukam innej. Nie wynika to z tchórzostwa a czystej kalkulacji, tę robotę wziąłem odmawiając innym, więc nieco to potrwa.
                Wkurza mnie tylko, że nie ma bata na takich, wszelkie możliwe przepisy łamie i jak widać- kto pracodawcy zabroni? Zmieni się to kiedy?
                Wczoraj była kontrola ze straży i chyba nie widzieli wszechobecnej prowizorki, toć nawet moja babcia wie lepiej co czym grozi. Ale spoko, poszli uśmiechnięci, chyba że rachunek wystawią swoją drogą.
                • Gość: Xena Re: Co może pracownik IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.14, 22:55
                  Nagraj telefonem moment wypłaty - np. najpierw nagraj gazetę z bieżącą datą, a następnie moment, w którym na liście płac musisz wpisać wsteczną datę. Będziesz mieć dowód, kiedy faktycznie otrzymujesz pieniądze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka