Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Którą wybrać pracę? - forsa czy pasja?

IP: *.zetosa.com.pl 22.08.04, 12:32
    Czesc,

Nie chce podjąć bledną decyzje. Wysylalam dokumnety do wielu firm, by mieć
    jak największe szanse na zatrudnienie i okazało się, ze przeszłam przez
    wszystkie etapy w 3 z nich. Oczywiście bardzo się cieszę, ale i mam spory
    dylemat.
    Jestem młoda osobą (25 lat), ukończone studia i do tej pory pracowałam w NGOs
    z pasji przy okazji niewiele zarabiając. Ale mam małego syna i musze sama
    zapewnić mu godne warunki.
    Stad też moje rozterki którą pracę wybrać?!

1. w pierwszej już od tygodnia pracuję, obecne stanowisko niezbyt
    ciekawe, ale firma super i juz widzę, że mogłabym przejść do innego
    ciekawszego dla mnie działu. Płaca– 1200 netto.
    2. dokładnie to co chcę robić, ale musiałabym się przeprowadzić do
    innego miasta (koszty wynajmu itd.) chcą znać moją odpowiedz do piątku! Płaca-
    1500 zł netto.

3. trzecia oferta przypadkowa, złożyłam podanie bo było ogłoszenie, nie
    myślałam o tym poważnie – nie wiem jak bym sie w tym czuła, ale super
    warunki, samochód itp, płaca 1800- 2000 netto. Mam dać odpowiedz też do
    piątku!

Nie wiem którą wybrać! Najbliższa mi jest ta 2, pokrywa sie z moimi
    zainteresowaniami, studiami i tym co chciałabym robić w przyszłości. Ale i
    boję sie czy poradzę sobie sama z córką w nowym mieście i czy finansowo dam
    radę! ....choć mnie korci!
    3 znów pozwoli nam na normalne życie, w końcu z samej pasji się nie
    przeżyje....

pozdrawiam,
    Beata
    Obserwuj wątek
      • Gość: magda Tym razem forsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 12:47
        Kiedy już zarobisz wystarczająco dużo, by móc się godnie utrzymać, wtedy
        zadbasz o pasję, którą zawsze możesz pielęgnować zapisując się do jakiegoś
        klubu, nawiązując kontakt z innymi fascynatami itd. Tymczasem teraz lepiej
        zarabiać, żeby móc odłożyć na później i niczego sobie nie odmawiać.
        Powodzenia!
        • Gość: bibi Re: Tym razem forsa IP: *.dwi.uw.edu.pl / *.dwi.uw.edu.pl 22.08.04, 13:11
          na Twoim miejscu wybrałabym nr 3, kiedyś wybierałam to co mnie interesowało, to
          gdzie wydawało mi się, że zdobędę ciekawe doświadczenie, niestety po pewnym
          czasie okazało się, że większą satysfakcję daje mi możliwość samodzielnego
          utrzymania się, zajmowania się po pracą moimi pasjami, a z czasem też istotną
          okazała się możliwość podjęcia studiów na drugim fakultecie - mimo, ze praca
          nie jest zbyt ciekawa to daje mi możliwość realizacji tego, czego nie mogłam
          robić wcześniej wybrawszy to co wydawało mi się zgodne jest z moimi
          zainteresowaniami, na dłuższa metę mało płatna "pasja" stanie się frustrująca
          wybierz forsę, szczególnie że masz dziecko
          • paranormalny Re: Tym razem forsa 22.08.04, 17:54
            Gość portalu: bibi napisał(a):

> na Twoim miejscu wybrałabym nr 3, kiedyś wybierałam to co mnie interesowało,
            to....
            Mój sposób rozumowania jest zbliżony do Twego. Mnie to poszło "na zdrowie":))
            Teraz pracuję kiedy chcę i sam ustalam intensywność tej pracy (przy okazji
            wielkość dochodów). Taki status osiąga się po latach, przy ciągłym pamiętaniu o
            pasji. BTW, dziecko to też pasja;)
      • Gość: KLAUDIUSZ Re: Którą wybrać pracę? - forsa czy pasja? IP: *.zetosa.com.pl 22.08.04, 15:46
        Pieniądze szczęścia nie dają, ale najlepiej to sprawdzić na sobie!
        Forsa, a dzięki niej realizować pasje!
      • Gość: ja to masz syna czy córkę ? IP: 80.51.245.* 24.08.04, 21:15
        jw
      • Gość: ckw Re: Którą wybrać pracę? - forsa czy pasja? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 24.08.04, 21:29
        Jak mowil ludzik z rysunkow w Rzeczpospolitej:
        pieniadze szczescia nie daja-ale nieszczescia tez nie!
      • Gość: Beata Re: Którą wybrać pracę? - forsa czy pasja? IP: *.zetosa.com.pl 24.08.04, 22:23
        SYNA!

Śmieszna wpadka, bo w trakcie pisania pomyślałam, ze powinnam zmienić
        personalia i tak powstała córka....a syna z pierwszej linijki nie zmieniłam.
        Choć pewnie i kiedyś się córki doczekam:)
      • jacobo11 Re: Którą wybrać pracę? - forsa czy pasja? 25.08.04, 22:18
        wybierz pasje
      • Gość: corgan "pieniądze są szóstym zmysłem człowieka... IP: *.chello.pl 26.08.04, 04:33
        który pozwala działać pozostałym pięciu" tak ktoś powiedział i trudno się z tym
        nie zgodzić. Ja bym chyba wybrał tę drugą pracę. Co oczywiście zależne jest od
        tego na jak długi czas jest ta praca, czy jest typowy wyścig szczurków itp. czy
        łatwo wylecieć itp.
        • anastasia27 Re: "pieniądze są szóstym zmysłem człowieka... 26.08.04, 13:20
          Powinnaś się zorientowaś w której pracy miałabyś większe możliwości awansu
          (także finansowego). Czasem jest tak, że w dobrej firmie zaczynasz od 1200
          netto, a po dwóch, trzech latach możesz dostaś sporo więcej, wraz z poruszaniem
          się na tzw. "ścieżce kariery". A w drugiej pracy możesz utknąć na tych 2000,
          jeżeli nie ma tam możliwości rozwoju, bo jest to poprostu samodzielne
          stanowisko, mało wymagające z tak właśnie określonym budżetem.
          Co do "pasji" to różnie bywa. Może się okazać, że i "pasjonujące" zajęcia nie
          są tak pasjonujące jak sądziłaś, albo Ci się znudzą, a różne ciekawe rzeczy,
          jak tu już pisano, można robić też po pracy, zwłaszcza, jeśli się ma trochę
          pieniędzy.
      • kaska_g2 Re: Którą wybrać pracę? - forsa czy pasja? 26.08.04, 19:59
        w twojej sytuacji nie ma sie co zastanawiac nie jestes przeciez dziewczynka, ktora moze wybierac sobie lalki. Ale gdzie ty znalazlas taka robote ja jeszcze nie mam rodziny moge wiec przeniesc sie wszedzie odpada robota za granica chcialabym zostac w Polsce, to nie sentyment wlasnie chwilowo jestem w niemczech jak to sie mowi wszedzie dobrze gdzie nas nie ma ale to prawda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka