Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Gdzie chcą pracować młodzi informatycy?

IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.14, 20:42
    zatrudnilismy informatyka.
    od lutego byl na bezrobociu.
    popracowal tydzien i ... zwolnil sie.
    bo za duzo pracy...
    Obserwuj wątek
      • Gość: manti Re: Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.14, 21:23
        Bo zapotrzebowanie jest tylko na tych dobrych, których kształci może kilka uczelni w Polsce. W przypadku reszty dawno mamy przesyt i biedronkowe pensje.
      • Gość: Sugestia Re: Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.tmcz.cz 31.05.14, 23:18
        Jednym z powodow przez ktore pracownicy mowia ze maja ze duza pracy,
        jest to ze maja zaduzo pracy...

Takze przed pochwaleniem sie nowym pracownikiem, wypadalo by zaznaczyc ile pracowal bo jest pewna roznica pomiedzy 7.5/5 a 14/7 :p
        • Gość: tomasz Re: Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.14, 00:57
          w poniedzialek: 9:00-16:00
          wtorek-piatek 8:00-16:00

gosc mial 35 lat, byl wybrany z kilkudziesieciu kandydatow
          • Gość: Ostatniegoniepierw Re: Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.14, 12:06
            Sorry, ale trochę nie wierzę :)
            Z własnego doświadczenia właśnie wygląda to tak jak ktoś napisał powyżej, czyli rozmowa, super , fajnie, jesteśmy świetną firmą, z doskonałą atmosferą i kulturą pracy, nadgodziny to u nas coś niestandardowego - chociaż czasami trzeba zostać itd. Oferta pracy też zawierała jedną konkretną rzecz i na rozmowie była mowa tylko o niej.

Po podpisaniu umowy to co powiedziano/napisano powyżej przestaje mieć rację bytu i nagle okazuje się, że co prawda robisz swoją działkę, ale kolega Y idzie za miesiąc na urlop, więc musisz go zastąpić i nauczyć się jego pracy, a kolega X idzie na urlop już za 3dni i też musisz go zastąpić, ponadto kolega Z zwalnia się za tydzień i też będziesz wykonywał jego pracę.
            Nadgodziny tylko i wyłącznie niepłatne (do rzekomego odbioru, którego nie ma kiedy dokonać) i tylko po akceptacji przełożonego, który zawsze twierdzi, że to TWOJA WINA, że się nie wyrobiłeś i niczego nie wpisujemy. Oczywiście w grafiku wszystko jest ok 8-16, ale w rzeczywistości siedzisz i siedzisz...a jak coś nie działa to siedzisz oporu. I jeszcze jeden hit, komórka firmowa, którą masz odbierać o każdej porze dnia i nocy i najlepiej podjechać w razie problemu (kto mi zapłaci za paliwo, czas itd.?).

To o czym piszę powyżej nie dotyczy jakiegoś jednostkowego przypadku, bo to moje doświadczenia i znajomych.

Tak więc podejrzewam, że Pan 35-latek (który pewnie w niejednej firmie pracował i nie jest świeżakiem i naiwniakiem) po prostu racjonalnie ocenił sytuację, że to nie jest na 8h i w najbliższej przyszłości będzie siedział codziennie do 22-23.
            • Gość: pingpong Re: Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.14, 12:55
              Typowe realia polskiego zarządzania w IT. Wyjedź albo zmień firmę na zagraniczną - uwaga, też można się naciąć ale jak popytasz to się dowiesz gdzie traktują pracownika jak człowieka.
              • Gość: Ostatniegoniepierw Re: Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.14, 14:21
                Tak jest niestety nie tylko w IT - tylko praktycznie w każdej pracy. Pracowałem również jako analityk biznesowy na pograniczu IT i finansów i było to samo.

Rozmowa cudowna, wszystko super, team współpracujący w USA i małe zastrzeżenie, że team pracuje od 13 więc możliwe, że czasami (rzadko) będzie trzeba zostać trochę dłużej niż do 16. Po tygodniu okazało się, że musiałbym najpierw odwalać swoją pracę od 8-14, a potem najlepiej do końca amerykańskiej zmiany od 14-22. Podziękowałem....
                Co ciekawe później zrekrutowali mojego kolegę (nie jakiegoś bliskiego więc nie wiedzieliśmy nic o pracy) - dał sobie spokój po miesiącu jak się kiedyś zgadaliśmy z takiego samego powodu.

Ja na umowie o pracę nie widziałem dla siebie alternatywy więc dałem sobie spokój - założyłem swój biznes i teraz wybieram sobie tak kontrahentów, że pracuję w normalnej porze - i jak jest praca to pracuję - jak nie to odpoczywam. Natomiast etacik wygląda tak, że jak się już trafi na miesiąc jeden dzień luźniejszy to jeszcze zaangażują w inny projekt, tak że w tym dniu zamiast 8 to jeszcze dociągniesz do 12h. Podejście do pracownika jest po prostu żenujące, a potem czyta się wypociny w sieci jak to firmy nie mogą znaleźć specjalistów, jak to ludzie się po tygodniu zwalniają itd. Zastanówcie się drodzy pracodawcy na początku dlaczego tak jest...
                • Gość: Bogdan Re: Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.jmdi.pl 01.06.14, 22:25
                  Dokładnie, zgadzam się w 100%, 90% firm zmusza (nie bezpośredni ale stylem pracy, rozkładem obowiązków, rywalizacją, jechaniem po ambicji) do pracy po godzinach, w większości do odbioru, bez możliwości odbioru a w najlepszym razie dają jakiś ochłap w postaci premii w ramach uznania.
                  Dlatego informatycy często zmieniają firmy dotąd, aż znajdą w miarę uczciwą i płacącą przyzwoicie, a wtedy niechętnie ruszają się z miejsca.
                  W mojej firmie płaci się średnio za co drugą nadgodzinę a odbiera połowę tego co się należy, premia jest przyzwoita więc tylko trochę narzekam, ale mając dziecko trochę to jednak stresu w życiu generuje. Za 20 lat okaże się czy ten stres był warty pieniędzy które dostaję.
                  Fakt faktem że procent polskich firm zachowuje się uczciwie, więcej jest uczciwości w zachodnich korporacjach ale w google, microsoft itp są inne wady. Jednak 30k robi wrażenie. Ale ja nie jestem geniuszem tylko pracowitym, stosunkowo zdolnym i ambitnym człowiekiem.
            • Gość: Tomasz Re: Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.static.chello.pl 02.06.14, 11:27
              >> Sorry, ale trochę nie wierzę :)

coz, Twoj problem :-)

ps:
              wawa, firma programistyczno-serwisowa (gosc mial pracowac w serwisie), od 1990r na rynku
              nadgodziny - od swieta (praca nie zajac), odbierane w pierwszej kolejnosci w dowolnym (dla pracownika) terminie

pps:
              podejrzewamy, ze gosc musial tydzien 'popracowac' aby przedluzyc sobie kuroniowke
      • Gość: t. Google Poland? IP: *.range86-183.btcentralplus.com 01.06.14, 01:06
        Propaganda Google robi swoje... Ludziom sie w glowie poprzewracalo jak sobie poczytali co Google zapewnia w Mountain View (restauracje, itp.). W Polsce sie oczywiscie nie wysilaja.
      • Gość: stachu Apple? IP: *.range86-183.btcentralplus.com 01.06.14, 01:08
        Apple zatrudnia w ogole jakis informatykow w Polsce? Chyba ma tylko dzial sprzedazy.

Po co KGHM prawdziwi informatycy?
      • Gość: tavi Re: Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.14, 08:03
        W google nie chciałbym pracować z następujących względów:

1. Dla google work-life balance polega na zrobieniu pracownikom drugiego domu w pracy. Człowiek po pewnym czasie woli zostać w pracy niż wrócić do domu.
        2. Niska płaca. Może na kimś może robić wrażenie 100-150k dolarów rocznie ale to są niskie zarobki biorąc pod uwagę, że tam pracują geniusze którzy byli by świetnymi specjalistami w każdej branży, mogli by prowadzić własne firmy i zarabiać miliony dolarów rocznie.
        Google, Apple i paru innych gigantów zawarło pakt, aby nie rywalizować między sobą o pracowników stąd ograniczenie pensji.

Są firmy które płacą znacznie lepiej zdolnym ludziom.

3. Praca w google to wyścig szczurów, wyobraźcie sobie środowisko w którym pracują zdolni, ambitni, pracowici ludzie. Średnia wieku w google wynosi 30 lat, dlatego że ludzie nie wytrzymują zbyt długo takiej rywalizacji, zakładasz rodzinę i okazuje się, że nie wytrzymujesz konkurencji z 20 latkiem który jest w stanie z przyjemnością pracować 24/h.
        • Gość: Trzeźwy Nie chciałbyś? Bo nie masz szans IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.14, 19:20
          Rozumiem, że na tobie 150k$ rocznie nie robi absolutnie żadnego wrażenia, że za takie kieszonkowe nie chciałbyś z domu wychodzić.
          Reszta twojej wypowiedzi ma podobny "sens".

BTW: Ja tam lubię pracę w domu (nie pracuję w google, ale to bez znaczenia) - można coś zrobić wieczorem, jak się ma wenę, czy rano można "zaspać". Albo zostać z dzieckiem w domu.
          • Gość: QW Re: Nie chciałbyś? Bo nie masz szans IP: *.31.184.255.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.06.14, 10:01
            W google nie pracuje się w domu, tylko praca zastępuje dom. Wszystkie te atrakcje w firmie mają sprawić że przyjemniej jest zostać w pracy niż wrócić do domu.
            Kolejną sprawą jest że przedmówca nie pisał o wszystkich pracownikach google tylko o tych najzdolniejszych, którzy pracując dla innych firm lub na własny rachunek mogliby zarabiać więcej.
      • Gość: cc Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.14, 09:42
        Litości!
        Jaki % informatyków pracuje w Google?
        • Gość: zenek Re: Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.kg.net.pl 01.06.14, 17:55
          informatyków coraz mniej, a coraz więcej piarowców, marketingowców i dyrektorów kreatywnych
          • Gość: :)moe Re: Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.homenett.pl 01.06.14, 23:37
            Ale w Google to liczba pracowników odpowiada liczbie pracowników w polskim przemyśle kosmicznym,po prawdzie to w polskim przemyśle kosmicznym pracuje wiecej pracowników
      • Gość: Riri Daliście mu chociaż z piętnastaka??? IP: *.204.13.75.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.06.14, 11:37
        Bo jak nie to wcale sie nie dziwę. pewnie chceliście by prał pracę do domu, był twórczy i kreatywny za 5 tys. Za tyle to k... róbcie sobie sami.
      • Gość: jasio Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.14, 13:55
        Informatycy to znaczy kto ,po paru dekadach bo to młody zawód , podzieliło sie to na tyle specjalności że jeden tak naprawde nic nie wie o pracy drugiego .
      • Gość: TML3000 Gdzie chcą pracować młodzi informatycy? IP: 212.75.111.* 01.06.14, 15:08
        Najlepsza praca dla typowego informatyka to ciepła posadka w ministerstwie, ostatecznie korporacji. Dobre zarobki i można wiele ściemnić. Żadne tam "gógle".
      • Gość: Trzeźwy Płytkie pytanie, płytka analiza IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.14, 19:23
        Czy chciałbym pracować w Google ...np. przy serwowaniu kanapek? A może w BMW przy myciu kibli?

A może chciałbym pracować w mało znanej firmie, ale jako współtwórca ich rozwiązań? I zarabiać 30k PLN miesięcznie?
        A firma nieznana, bez renomy...

Tyle są warte pytania o pracę w firmie X.
        • Gość: Rochu Re: Płytkie pytanie, płytka analiza IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.14, 22:07
          Dokładnie tak jak piszesz. Również pytanie o zarobki studentów nie ma sensu. Też z zainteresowaniem kiedyś patrzyłem na takie opracowania. Zrozumiałem jaki to bullshit jakieś pół roku po ukończeniu studiów i pracy na pełnym etacie.
          Jedno, że nie mają oni pojęcia jak praca wygląda w tych firmach, a jedynie kojarzą marki. Drugie, nie wiedzą jeszcze jakie rzeczywiście ponosi się wydatki, gdy nie mieszka się w akademiku, po wałówkę jeździ ro rodziców i generalnie piwo na stancji u kumpli czy impreza w akademiku przestaje być podstawową rozrywką. Nie żeby to było coś złego, też tak miałem.
          Jednak takie analizy powinny być robione wśród absolwentów rok, pięć i dziesięć lat po studiach, żeby mogły cokolwiek sensownego o rynku pracy powiedzieć...
      • Gość: MyMalaga A może tak w słonecznej Maladze? IP: *.Red-2-138-235.dynamicIP.rima-tde.net 06.06.14, 08:50
        Malaga pilnie poszukuje Java Developerów i nie tylko ;)
        Więcej na www.mymalaga.pl/#!oferty-pracy/c1cbj
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka