fobis33
23.10.14, 22:45
witam. zaczynam moja przygode z praca i mam kilka pytan :
1) kiedy przedstawiona zostanie mi umowa o prace? na rozmowie kwalifikacyjnej czy np tydzien po? jak to najczesciej wyglada?
2)mamy dajmy na to 1 stycznia. mam kilka upatrzonych firm w ktorych moglbym pracowac. czy moge prosic pracodawce o to by umowe podpisac dopiero 25 stycznia , by miec czas na zastanowienie sie w ktorej fimie podjac prace?
3) jesli juz podpisze umowe z firma A, a w miedzy czasie odezwie sie do mnie firma B i przedstawi lepsze warunki pracy, czy moge odstapic od umowy z firma A?
4) co do odstapienia od umowy. jesli podpisalem umowe na okres probny 3 miesieczny (naprzyklad) , to jakie sa tu ramy czasowe odstapienia od umowy i zrezygnowania z pracy.
5) to samo pytanie co w 4 , ale jesli umowa zostala podpisana na okres dluzszy, to jakie sa ramy czasowe ( czy dopiero po 2 tygodniach pracy moge odstapic czy jak to wyglada)
6) czy pracodawcy daja czas na zastanowienie sie i daja kopie umowy bym mogl sie z nia zapoznac na spokojnie w domu? jak to zazwyczaj jest?
bardzo was prosze o rady i odpowiedzi na pytania, to moja pierwsza stycznosc z praca.