Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca-umowy i odstapienia

23.10.14, 22:45
    witam. zaczynam moja przygode z praca i mam kilka pytan :

1) kiedy przedstawiona zostanie mi umowa o prace? na rozmowie kwalifikacyjnej czy np tydzien po? jak to najczesciej wyglada?

2)mamy dajmy na to 1 stycznia. mam kilka upatrzonych firm w ktorych moglbym pracowac. czy moge prosic pracodawce o to by umowe podpisac dopiero 25 stycznia , by miec czas na zastanowienie sie w ktorej fimie podjac prace?

3) jesli juz podpisze umowe z firma A, a w miedzy czasie odezwie sie do mnie firma B i przedstawi lepsze warunki pracy, czy moge odstapic od umowy z firma A?

4) co do odstapienia od umowy. jesli podpisalem umowe na okres probny 3 miesieczny (naprzyklad) , to jakie sa tu ramy czasowe odstapienia od umowy i zrezygnowania z pracy.

5) to samo pytanie co w 4 , ale jesli umowa zostala podpisana na okres dluzszy, to jakie sa ramy czasowe ( czy dopiero po 2 tygodniach pracy moge odstapic czy jak to wyglada)

6) czy pracodawcy daja czas na zastanowienie sie i daja kopie umowy bym mogl sie z nia zapoznac na spokojnie w domu? jak to zazwyczaj jest?

bardzo was prosze o rady i odpowiedzi na pytania, to moja pierwsza stycznosc z praca.
    Obserwuj wątek
      • tomeczek_44 Re: praca-umowy i odstapienia 24.10.14, 09:06
        1) umowa może być zawarta ustnie ale potwierdzona na piśmie (podpisana) najpóźniej do końca pierwszego dnia pracy (patrz Kodeks Pracy art. 29 par. 2). Jeśli pracodawca mówi Ci, że "dostaniesz umowę za tydzień" to najprawdopodobniej chce Cię oszukać

2) Nie. Albo podpisujesz umowę i pracujesz albo nie podpisujesz i nie pracujesz. Pracodawca nie będzie czekał 25 dni na Twoją decyzję.

3) 4) 5) Możesz "odstąpić" poprzez złożenie wymówienia; okres wymówienia będzie zgodny z przepisami . Patrz Kodeks Pracy art. 30 - 43

6) Nie. Warunki powinny być uzgodnione przed zawarciem umowy i w domu masz się zastanowić nad tymi propozycjami. Przed podpisaniem umowy przeczytaj ją dokładnie kilka razy i sprawdź czy jest w niej wszystko to, co powinno być (patrz Kodeks Pracy art 29 par. 1) i czy jest to dokładnie to co uzgadnialiście. Najczęściej stosowany przez pracodawców "chwyt" to wpisanie w umowę uzgodnionej kwoty jako brutto zamiast netto i okrzyki zdziwienia "A to te dwa tysiące to miały być do ręki?! A to ja źle zrozumiałem... ja myślałem, ze pan chce 2000 brutto..." i tym podobne chamskie zagrywki.

UWAGA: wszystko powyższe odnosi się do zawierania "normalnych" umów o pracę. Natomiast umowy śmieciowe, różne dziwne zlecenia i umowy o dzieło to wolna amerykanka.
      • ewa.kawecka Re: praca-umowy i odstapienia 28.10.14, 23:31
        witam,
        1) najpóźniej pierwszego dnia pracy, draft umowy celem zapoznania powinien być przesłany wcześniej
        2) zależy od dobrej woli potencjalnego pracodawcy. Praktyka rynkowa mówi jednak, że tak nie jest
        3) zgodnie z warunkami umowy i KP - patrz: okres wypowiedzenia
        4) zgodnie z okresem wypowiedzenia
        5) zgodnie z okresem wypowiedzenia
        6) jak punkt 1 - warunki umowy są uzgadniane podczas procesu rekrutacyjnego, natomiast sam draft umowy bywa wysyłany celem zapoznania się, natomiast nie zawsze tak jest. warto się o to dopytać na ostatnim etapie procesu (kiedy wszystkie warunki będą już omówione).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka