Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kolejny raz straciłam pracę :(

01.08.15, 17:26
    Nie ze swojej winy - powodem jest likwidacja zakładu pracy. W ciągu trzech lat "kariery zawodowej" po studiach pracowałam już w czterech miejscach. Utrata pracy nigdy nie wynikała z mojej niekompetencji, a była wynikiem zmiany miejsca zamieszkania, pracy na zastępstwo i dwa razy likwidacji zakładu pracy... Niestety trudno to wyjaśnić w CV. Boję się, że będę postrzegana jako "skoczek" i osoba niesolidna, i nie znajdę zatrudnienia w zawodzie :( Ba, WIEM że będę tak postrzegana - już przy ostatniej rekrutacji pojawiły się pytania odnośnie krótkich okresów zatrudnienia. A konkurencja w zawodzie duża. Jestem naprawdę załamana :((
    Obserwuj wątek
      • atria1987 Re: Kolejny raz straciłam pracę :( 01.08.15, 17:40
        Zawsze pisz w CV prawdziwe informacje w nawiasie (likwidacja zakładu pracy) nikt nie powinien się dopytywać ani czepiać.
        • tomiiizkat24 Re: Kolejny raz straciłam pracę :( 01.08.15, 22:03
          Po pierwsze skoczek nie jest postrzegany zle. Na pewno nie gorzej niż ten co nie ma nic. Zły to był rynek pracy w Polsce przez ostatnie 20 lat i każdy pracodawca który nie pajacuje o tym dobrze wie. Nie ma co sieę załamywać Ja mam trzydziesci pare lat i 10 firm odwiedziłem, 3 razy mnie wywalili, bo trafiałem też na zwykłych bandytów jak to na rynku pracy w PL i co? .....znalazłem bardzo dobrą prace w świetnej firmie . Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą -coś w tym jest .
      • humbold Re: Kolejny raz straciłam pracę :( 02.08.15, 01:12
        Wpisz po prostu obok miejsca pracy - rodzaj umowy albo, że nastąpiła likwidacja (to łatwo zweryfikować) i problem się rozwiąże. Naprawdę nie ma się o co martwić :)
      • uthark Re: Kolejny raz straciłam pracę :( 02.08.15, 10:39
        > już przy ostatniej rekrutacji pojawiły się pytania odnośnie krótkich ok
        > resów zatrudnienia

Krótkie okresy zatrudnienia nie powinny nikogo dziwić, a zakłady pracy aka firmy powstają i zwijają się. Dopisz w CV powód i to samo powtórz na rozmowie, jak padnie pytanie o powód zwolnienia.

> W ciągu trzech lat
        > "kariery zawodowej" po studiach pracowałam już w czterech miejscach.

Czyli masz trzy lata doświadczenia zawodowego, tak poszukiwanego przez pracodawców.

> Jestem naprawdę załamana :((

I taka załamana pójdziesz na rozmowę o pracę. Głowa do góry.
      • naturalny80 Re: Kolejny raz straciłam pracę :( 24.08.15, 18:13
        Ojej 25 lat i już 4 miejsca pracy, wiele ludzi w tym wieku jeszcze nigdzie nie pracowało więc nie przesadzaj bo można to nazwać ....nadgorliwością do n-tej potęgi. Mój lat ma 33 lata i szuka pracy 5 lat, pracowałe jak dotąd pół roku.
        • naturalny80 Re: Kolejny raz straciłam pracę :( 24.08.15, 18:14
          mój brat chciałem napisać
        • klawo.jak.cholewa Re: Kolejny raz straciłam pracę :( 24.08.15, 21:22
          Brat jest pełnosprawny? Nie znaleźć pracę przez 5 lat będąc młodym i pełnosprawnym może jedynie osoba, która pracy znaleźć nie chce.

33-5,5=27,5

Ciekawe, co Twój brat robił w okresie od skończenia szkoły średniej do 27 roku życia.
          • naturalny80 Re: Kolejny raz straciłam pracę :( 24.08.15, 22:48
            jest magistrem
            • klawo.jak.cholewa Re: Kolejny raz straciłam pracę :( 25.08.15, 08:21
              Magister w najlepszym dla pracodawcy wieku nie może znaleźć pracy przez 5 lat? Chyba sobie jaja robisz.
        • humbold Re: Kolejny raz straciłam pracę :( 25.08.15, 01:24
          Moja znajoma ma 29 lat, a w CV 6-7 firm ;) Po prostu połowa z nich zatrudniała tylko na moment na zlecenie i to nie była jej wina, z kilku zrezygnowała, bo zmuszali ją do 12h....i nie miała do tej pory problemów z kolejną pracą.
      • ewa.kawecka Re: Kolejny raz straciłam pracę :( 24.08.15, 22:47
        Witam serdecznie,
        warto zaznaczyć w CV powód częstej zmiany pracy (np. likwidacja zakładu pracy, umowa na zastępstwo). To od razu pokazuje, że nie jest Pani skoczkiem, a podziały się inne rzeczy, niezależne od Pani.
        Pozdrawiam,
        Ewa Kawecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka