Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Misja - podreperować domowy budżet

10.12.15, 17:26
    Nooo, pani, która sprzedaje rzeczy kupowane w ciucholandach, a nawet zbierane po rodzinie - w takim układzie, gdy robi to w miarę często i sama się przyznaje, że ma na celu zarobek - ma OBOWIĄZEK założyć działalność gospodarczą i płacić ZUS (plus podatki). Nawet ten "mały ZUS" całkowicie przekroczy podawany tu zarobek, więc pani ma do wyboru albo działać LEGALNIE i jeszcze do swojego hobby dopłacać, albo jak dotąd działać NIELEGALNIE - a kiedy pojawi się skarbówka i ZUS, to będzie płacz i zgrzytanie zębów. Nawet jeżeli pani się wybroni, że nie jest to sprzedaż ciągła (a jest), więc nie podlega pod działalność, ale zakup i odsprzedaż z zyskiem podlega opodatkowaniu. Czy pani płaci podatki? Wątpię.
    Czyli super porada "jak dorobić" - na czarno. A potem ten sam dziennikarz będzie rzucał gromy na szarą strefę i że to złodziejstwo, "oni" "nas" okradają podatków nie płacąc i że trzeba to ukrócić...
    Obserwuj wątek
      • meneli Misja - podreperować domowy budżet 10.12.15, 17:38
        Pani, która dorabia szyciem też ma obowiązek założyć działalność gospodarczą. To, że bierze mało i ma klientów tylko z polecenia nie ma znaczenia ŻADNEGO. Czyli ta pani także dorabia na czarno, bez podatków = NIELEGALNIE. Tylko czekać aż ktoś z tych "zaufanych" klientów doniesie i będzie afera, że nauczycielka, wychowuje młodzież, a sama nie przestrzega prawa.
        Pięknie.
        Owszem, to prawo jest bzdurne każąc zakładać działalność w takich przypadkach i płacić ZUS, przekraczający możliwy do uzyskania dochód, ale póki jest, to trzeba go przestrzegać. I w ten sposób, żeby być zupełnie w porządku wobec państwa, trzeba siedzieć na doopie i nie robić nic. Wykażesz aktywność, dostaniesz po kieszeni jak nie z tej, to z tamtej strony.
      • gazeta1960 Re: Misja - podreperować domowy budżet 11.12.15, 12:47
        Najbardziej podobała mi się wypowiedź p. "Krzysztofa lat 29 z Warszawy":
        "To była w zasadzie moja ostatnia próba dorobienia. Poddałem się. Na wakacje pożyczyłem od rodziców. Są lekarzami. Oni dorabiają na każdym kroku".
        Gdybyś się chłopie uczył - tak jak twoi rodzice - to nie musiałbyś dorabiać w myjni samochodowej...
        A przy okazji: czy rodzice, którzy "dorabiają na każdym kroku" są GINEKOLOGAMI?
      • humbold Re: Misja - podreperować domowy budżet 11.12.15, 17:20
        Zgodnie z PDOF regularna działalność, nieważne czy to szycie czy sprzedawanie wobec osób fizycznych, czyli nie na racze osób prawnyczh (SA, Sp. z o.o.) czy ułomnych osób prawnych (Sp. j. itd.) wymaga właśnie założenia DZIAŁANOŚCI GOSPODARCZEJ, bo za takie grosze 300-400 PLN miesięćznie można dorobić się długu w US i ZUS....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka