Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wyjazd do stolicy do pracy i na studia

23.01.16, 18:11
    Witam!

Nie wiedziałem, gdzie założyć temat, więc zakładam tutaj.

2 lata temu skończyłem technikum ekonomiczne, a teraz chciałbym zacząć studiować w dużym mieście. Obecnie myślę o Warszawie. Na początku chciałem iść na studia dzienne, jednak wolałbym już pracować i zdobywać doświadczenie, więc raczej wybiorę studia zaoczne. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Przede wszystkim jestem z południa Polski. Co myślicie o takiej wyprowadzce? Czy osoba po technikum ekonomicznym (czyli bez żadnego zawodu właściwie) ma szanse znaleźć pracę, dzięki której się utrzyma i ewentualnie opłaci studia? Posiadam w miarę duże oszczędności, ale nie chciałbym ich wszystkich wydać aby w ogóle w Wawie przeżyć. Zadowoliłbym się jakimś pokojem, bo najtaniej wyjdzie, a akademiku na studia zaoczne chyba nie dostanę ;P

2. Co do studiów, myślałem o psychologii i kierunkach ekonomicznych. Obecnie chyba wygra u mnie ekonomia, a psychologia raczej w ramach dodatkowego kierunku. Znacie w Warszawie jakieś ciekawe uczelnie, które oferują dobre specjalności z dziedziny ekonomii? Same studia ekonomiczne to też przecież nic specjalnego dla pracodawców. Jak w ogóle wygląda teraz sytuacja ludzi po takich studiach? Mają szansę na pracę gdzieś w biurach, firmach?

3. Gdybym wyjechał już do tej Warszawy, to prawdopodobnie byłbym sam. Czy taka samotna osoba może tam poznać jakichś kumpli i koleżanki? Na samych studiach zaocznych w ogóle tworzą się przyjaźnie?

Trochę się rozpisałem, ale musiałem gdzieś o tym napisać, bo nie mam za bardzo z kim o tym pogadać. Zależy mi nie tylko na studiach, ale na tym, żeby się wyprowadzić w końcu do miasta z perspektywami. Może są osoby, które wyjeżdżały w ciemno do Warszawy. Naprawdę nie chcę gnić w moim niby mieście, w którym nie ma pracy.
    Obserwuj wątek
      • ewa.kawecka Re: Wyjazd do stolicy do pracy i na studia 17.02.16, 17:38
        Witam serdecznie,
        ad 1. w warszawie nie ma realnego problemu bezrobocia - są oczywiście osoby bez pracy, ale to bardziej z tego powodu, że oferta na rynku pracy nie spełnia ich oczekiwań. zastanowiłabym się bardziej, jaką tą pracę Pan chce mieć i byłam przy stanowisku, że jak najbardziej zbliżoną do kierunku Pana przyszłych studiów. zatem być może na początek warto zacząć od czegoś mniej ambitnego, ale z niższą barierą wejścia, jak chociażby Shared Service Center.
        2. Co to znaczy ekonomia? ekonomia jako ekonomia? czy bardziej zarządzanie? a może finanse/ rachunkowość? czołówka od lat niezmienna SGH, Kozminski, UW. warto studiować na dobrej uczelni, gdyż na rynku pracy y jest wysyp bezrobotnych magistrów po nikomu nieznanych szkołach wyższych.
        3. jasne - i w miejscu pracy i na studiach.
        Pozdrawiam,
        Ewa Kawecka
        • tomeczek_44 Re: Wyjazd do stolicy do pracy i na studia 19.02.16, 11:30
          ewa.kawecka napisała:

> w warszawie nie ma realnego problemu bezrobocia - są oczywiście osoby bez
          > pracy, ale to bardziej z tego powodu, że oferta na rynku pracy nie spełnia ich
          > oczekiwań.

W tłumaczeniu na polski: w Warszawie jest mnóstwo ofert pracy (konkretniej: śmieciówek) z wynagrodzeniem, za które w Warszawie nie da rady się utrzymać.
          Chyba, że Biedronki i Lidle jeszcze szukają ludzi, ale tylko niektóre; oni faktycznie zatrudniają na umowę o pracę...
        • krzy-czy Re: Wyjazd do stolicy do pracy i na studia 21.02.16, 19:30
          to jest odpowiedź COACHA, certyfikowanego DORADCY ZAWODOWEGO i coś tam jeszcze.
          ewuniu,mogłabyś się ociupinkę POWSTYDZIĆ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka