uciekinier10
23.01.16, 18:11
Witam!
Nie wiedziałem, gdzie założyć temat, więc zakładam tutaj.
2 lata temu skończyłem technikum ekonomiczne, a teraz chciałbym zacząć studiować w dużym mieście. Obecnie myślę o Warszawie. Na początku chciałem iść na studia dzienne, jednak wolałbym już pracować i zdobywać doświadczenie, więc raczej wybiorę studia zaoczne. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Przede wszystkim jestem z południa Polski. Co myślicie o takiej wyprowadzce? Czy osoba po technikum ekonomicznym (czyli bez żadnego zawodu właściwie) ma szanse znaleźć pracę, dzięki której się utrzyma i ewentualnie opłaci studia? Posiadam w miarę duże oszczędności, ale nie chciałbym ich wszystkich wydać aby w ogóle w Wawie przeżyć. Zadowoliłbym się jakimś pokojem, bo najtaniej wyjdzie, a akademiku na studia zaoczne chyba nie dostanę ;P
2. Co do studiów, myślałem o psychologii i kierunkach ekonomicznych. Obecnie chyba wygra u mnie ekonomia, a psychologia raczej w ramach dodatkowego kierunku. Znacie w Warszawie jakieś ciekawe uczelnie, które oferują dobre specjalności z dziedziny ekonomii? Same studia ekonomiczne to też przecież nic specjalnego dla pracodawców. Jak w ogóle wygląda teraz sytuacja ludzi po takich studiach? Mają szansę na pracę gdzieś w biurach, firmach?
3. Gdybym wyjechał już do tej Warszawy, to prawdopodobnie byłbym sam. Czy taka samotna osoba może tam poznać jakichś kumpli i koleżanki? Na samych studiach zaocznych w ogóle tworzą się przyjaźnie?
Trochę się rozpisałem, ale musiałem gdzieś o tym napisać, bo nie mam za bardzo z kim o tym pogadać. Zależy mi nie tylko na studiach, ale na tym, żeby się wyprowadzić w końcu do miasta z perspektywami. Może są osoby, które wyjeżdżały w ciemno do Warszawy. Naprawdę nie chcę gnić w moim niby mieście, w którym nie ma pracy.