Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bardzo skomplikowane

16.03.16, 23:13
    Witam Panią, prosze o pomoc w takiej oto sytuacji, po urodzeniu 1 dziecka wróciłam do pracy na 7/8 etatu, po roku zwiększyłam do pełnego etatu po czy otrzymałam wypowiedzenie tzw. Sprawy finansowe, biorąc pod uwagę, ze mogę być w ciąży wzięłam wypowiedzenie ze strony pracodawcy, okazało się, ze jestem w ciąży, złożyłam pozew do sadu pracy, wcześniej lojalnie uprzedziłam pracodawcę, nawet zaproponował miesiąc więcej odprawy. Niestety ciąże straciłam, w odpowiedzi od pracodawcy dostałam kopie z sadu jakim byłam złym pracownikiem przez 16 lat!!! Udało mi się ponownie zajść w ciąże, wiec po otrzymaniu świadectwa pracy, odprawy, w odpowiedzi na moje pismo pracodawca musiał mnie przywrócić do pracy i tak zrobił. Ja ciąże byłam na zwolnieniu, po szczęśliwym urodzeniu 2 dziecka byłam rok na urlopie rodzicielskim, częściowym urlopie wychowawczym, przerwanym zwolnieniem lekarskim wskazania ortopedyczne, niestety 3 piętro bez windy przy dziecku daje się odczuć i teraz stoję prżed dylematem co dalej, a mianowicie zrobiłam kurs księgowości, zdałam egzamin państwowy i szukam pracy, niestety realia zatrudnienia widzę w czarnych barwach. I nie wiem co mam dalej robić. Teoretycznie mogę wrócić do pracy na 7/8 ale za dużo mnie to będzie kosztowało, mobbing już był po 1 dziecku, myśle o złożeniu urlopu wychowawczego, dopóki nie znajdę konkretnej na umowę pracy, ewentualnie pracodawca wręczy mi ostateczne wypowiedzenie, bo na to czeka. Co może mi Pani poradzić lub podpowiedzieć artykuły z kodeksu pracy. Czy np. Za rok 2016 należy np i się pełny wymiar urlopu, czy proporcjonalny, czy zaległe urlopy wypoczynkowe mogę wykorzystać po wychowawczym, sadze że mój pracodawca nie zgodzi się na wykorzystanie w tej chwili. Bardzo zagmatwane, ale może coś mi Pani podpowie, z góry dziekuje za wszelkie sugestie.
    Obserwuj wątek
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: Bardzo skomplikowane 18.03.16, 10:37
        W pani sytuacji, aby uniknąć stresu, faktycznie najlepiej byłoby moim zdaniem pójść na urlop wychowawczy i poszukać innego zatrudnienia; zgodnie z art. 186 z indeksem 8 Kodeksu pracy, od dnia złożenia przez panią wniosku o udzielenie uropu wychowawczego jest pani chroniona przed wypowiedzeniem umowy o pracę - pracodawca może ją wypowiedzieć tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także może ją rozwiązać w trybie natychmiastowym z powodu zaistnienia przyczyny uzasadniającej rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika - biorąc jednak pod uwagę, że jest pani nieobecna w pracy od ponad roku, pracodawca nie znajdzie raczej żadnej przyczyny, która uzasadniałaby rozwiązanie z panią umowy o pracę bez wypowiedzenia. Co do urlopu wychowawczego w razie powrotu do pracy - to za rok 2016 należy się Pani pełny wymiar urlopu, jeśli teraz jest pani na zwolnieniu lekarskim (tak zrozumiałam z pani opisu sprawy). Co do urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po urlopie wychowawczym - to pracodawca nie ma obowiązku jego udzielenia, nie musi uwzględnić Pani wniosku (inaczej niż w przypadku wniosku o udzielenie urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po urlopie macierzyńskim czy też bezpośrednio po urlopie rodzicielskim).
        • anonim25 Re: Bardzo skomplikowane 18.03.16, 10:58
          Bardzo dziekuje za odpowiedz. Myśle, ze dopóki nie znajdę pracy wystąpię do pracodawcy z wnioskiem o urlop wychowawczy, z tego co się doczytałam muszę min. 21 dni przed jego rozpoczęciem, a czy pracodawca moze pominąć np jeszcze 2 dni na opiekę za rok 2016 i jeśli dobrze zrozumiałam, bez względu czy przed urlopem wychowawczym, czy po okresie wypowiedzenie (bo napewno tak to się skończy) należy mi się urlop za rok 2016?
          • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: Bardzo skomplikowane 29.03.16, 10:56
            2 dni na opiekę za rok 2016 nie są wliczane do urlopu wychowawczego, to odrębna kategoria "dni na dziecko". Również może Pani złożyć o nie wniosek, ale w okresie takiego zwolnienia nie jest Pani chroniona tak, jak w przypadku złożenia wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego. Najlepiej więc złożyć wniosek o urlop wychowawczy, a następnie wniosek o zwolnienie od pracy na podstawie art. 188 Kodeksu pracy na 2 dni poprzedzające wskazany przez Panią termin rozpoczęcia urlopu wychowawczego. Aby była Pani chroniona w związku ze złożeniem wniosku o urlop wychowawczy, wniosek taki powinna bani złożyć równo 21 dni przed wskazanym we wniosku początkowym terminem urlopu wychowawczego. Jeśli złoży go pani np. 22 dni przed początkiem urlopu wychowawczego - to szczególna ochrona z Kodeksu pracy będzie Pani przysługiwać dopiero od następnego dnia. Co do urlopu wypoczynkowego - moim zdaniem na podstawie opisanej przez panią sytuacji należy się Pani urlop za 2016 r., ale jeśli teraz pójdzie Pani na urlop wychowawczy trwający co najmniej 1 miesiąc - to wymiar urlopu za 2016 r. ulegnie jednak proporcjonalnemu obniżeniu (na podstawie art. 155 z indeksem 2 paragraf1 i 2 Kodeksu pracy).
        • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: Bardzo skomplikowane 29.03.16, 10:29
          Witam, prostuję oczywistą omyłkę w poprzedniej wypowiedzi - w zdaniu " Co do urlopu wychowawczego w razie powrotu do pracy - to za rok 2016 należy się Pani pełny wymiar urlopu..." oczywiście zamiast "urlopu wychowawczego" powinno być "urlopu wypoczynkowego".
      • anonim25 Re: Bardzo skomplikowane 30.03.16, 14:23
        bardzo dziękuje za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie słyszałam, że w moim przypadku chroni mnie tylko niepełne 3 miesiące urlopu wychowawczego, ponieważ po tym terminie mogą mnie zwolnić z tytułu reorganizacji/likwidacji stanowiska pracy, a taką informację miałam w swoim wypowiedzeniu. nie ukrywam, że liczyłam na dłuższy spokojny urlop wychowawczy i że to ja złożę wypowiedzenie.
        • anonim25 Re: Bardzo skomplikowane 03.04.16, 22:02
          Mam jeszcze 1 pytanie, czy moze mi Pani pomoc w podaniu paragrafu w KP dot. Ochrony przed zwolnieniem na urlopie wychowawczym w związku z wcześniejsza próba zwolnieńia mnie z powodu reorganizacji czytaj likwidacji stanowiska pracy. Taka informacje uzyskałam od PIP, ale niestety nie otrzymałam paragrafu. Z góry dziekuje i serdecznie pozdrawiam,
          • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: Bardzo skomplikowane 07.04.16, 17:05
            Witam, to jest art. 186 z indeksem 8 paragraf 1 pkt. 1 Kodeksu pracy - przewiduje ochronę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu, z tym że paragraf 2 dopuszcza rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę z takim chronionym pracownikiem w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika. Natomiast paragraf ten nie przewiduje uchylenia tej ochrony w przypadku reorganizacji/ likwidacji stanowiska pracy. Jednakże tzw. ustawa o zwolnieniach grupowych w art. 5 ust.3 znosi tę szczególną ochronę pracownika będącego na urlopie wychowawczym w sytuacji, gdy urlop trwa co najmniej trzy miesiące a wyłączną przyczyną wypowiedzenia jest przyczyna niedotycząca pracownika, czyli np. likwidacja stanowiska pracy. Ustawę o zwolnienach grupowych można jednak zastosować tylko wtedy, gdy pracodawca zatrudnia co najmniej 20 pracowników.
            • anonim25 Re: Bardzo skomplikowane 08.04.16, 14:06
              Dziekuje za odpowiedz, mój pracodawca zaakceptował mój wniosek o urlop wychowawczy do końca 2016, natomiast ja będę kontynuowała szukanie pracy. Serdecznie pozdrawiam.
        • hrmarta Re: Bardzo skomplikowane 08.06.16, 10:20
          ja również dziękuję, bardzo mi się przydało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka