anonim25
16.03.16, 23:13
Witam Panią, prosze o pomoc w takiej oto sytuacji, po urodzeniu 1 dziecka wróciłam do pracy na 7/8 etatu, po roku zwiększyłam do pełnego etatu po czy otrzymałam wypowiedzenie tzw. Sprawy finansowe, biorąc pod uwagę, ze mogę być w ciąży wzięłam wypowiedzenie ze strony pracodawcy, okazało się, ze jestem w ciąży, złożyłam pozew do sadu pracy, wcześniej lojalnie uprzedziłam pracodawcę, nawet zaproponował miesiąc więcej odprawy. Niestety ciąże straciłam, w odpowiedzi od pracodawcy dostałam kopie z sadu jakim byłam złym pracownikiem przez 16 lat!!! Udało mi się ponownie zajść w ciąże, wiec po otrzymaniu świadectwa pracy, odprawy, w odpowiedzi na moje pismo pracodawca musiał mnie przywrócić do pracy i tak zrobił. Ja ciąże byłam na zwolnieniu, po szczęśliwym urodzeniu 2 dziecka byłam rok na urlopie rodzicielskim, częściowym urlopie wychowawczym, przerwanym zwolnieniem lekarskim wskazania ortopedyczne, niestety 3 piętro bez windy przy dziecku daje się odczuć i teraz stoję prżed dylematem co dalej, a mianowicie zrobiłam kurs księgowości, zdałam egzamin państwowy i szukam pracy, niestety realia zatrudnienia widzę w czarnych barwach. I nie wiem co mam dalej robić. Teoretycznie mogę wrócić do pracy na 7/8 ale za dużo mnie to będzie kosztowało, mobbing już był po 1 dziecku, myśle o złożeniu urlopu wychowawczego, dopóki nie znajdę konkretnej na umowę pracy, ewentualnie pracodawca wręczy mi ostateczne wypowiedzenie, bo na to czeka. Co może mi Pani poradzić lub podpowiedzieć artykuły z kodeksu pracy. Czy np. Za rok 2016 należy np i się pełny wymiar urlopu, czy proporcjonalny, czy zaległe urlopy wypoczynkowe mogę wykorzystać po wychowawczym, sadze że mój pracodawca nie zgodzi się na wykorzystanie w tej chwili. Bardzo zagmatwane, ale może coś mi Pani podpowie, z góry dziekuje za wszelkie sugestie.