Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w święto

01.11.17, 12:20
    Taka sytuacja. Jest coś, co teoretycznie należy do moich obowiązków, ale kto to powinien robić nie jest dokładnie sprecyzowane. Szefowa zgodziła się to zrobić - jest to raport dla, powiedzmy, dyrektora. Szefowa robi to źle, dyrektor odsyła 31 X z nakazem poprawienia na piątek.
    31 X wieczorem telefon od szefowej - mam to zrobić na piątek, ona tego więcej nie tknie, wyjeżdża, niczego nie będzie załatwiać. Mogę poprosić o pomoc podwładnych, tyle.
    Na zrobienie pracy mam 1 XI - święto i 2 XI - dzień w naszej instytucji wolny, o czym wiadomo było juz parę miesięcy temu.
    Pytanie brzmi - czy szefowa ma prawo wydać polecenie zrobienia czegoś w dniach oficjalnie wolnych od pracy?
    Obserwuj wątek
      • agulha Re: praca w święto 01.11.17, 19:26
        Obstawiam, że może. I obstawiam, że się tego wyprze. W takiej sytuacji poprosiłabym o to na piśmie. Jakby się buntowała, to mail do niej, do wiadomości dyrektora.
        W końcu równie dobrze to on jej może odwołać urlop, jak ona Tobie dzień wolny.
        Poza tym jeszcze jedna sprawa: na piątek rano czy "Friday EOB", jak piszą w korporacjach - czyli na koniec dnia? Przy tej drugiej opcji siądź nad tym od rana w piątek i tyle (jeśli to nie jest praca na kilkanaście godzin).
        • verdana Re: praca w święto 02.11.17, 09:00
          Wyprzeć się nie może, są świadkowie i mail. Dyrektor nad nią jest absolutnie niedostępny dla śmiertelników.
          W piątek pismo musi być u dyrektora, nie mogę zrobić tego w piątek, bo będzie za późno. Pomijam nawet fakt, ze w piątki nie pracuję.
          Pytanie zasadnicze - czy ma prawo wydać to polecenie, czy nie.
          • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: praca w święto 15.11.17, 08:54
            Witam, szefowa co do zasady nie ma prawa wymagać od podwładnego wykonywania pracy - w ramach stosunku pracy - w dzień, który jest dla tego pracownika dniem wolnym od pracy. Jednak może to wykonywanie pracy - gdy zachodzą szczególne potrzeby pracodawcy, a taką sytuację można dostrzec w opisywanym przypadku - nakazać w ramach godzin nadliczbowych, także w święto czy inny dzień wolny zasadniczo dla pracownika. Jednak taka praca jest wyżej płatna - pracodawca powinien wypłacić - wraz z normalnym wynagrodzeniem wyliczonym za ten czas pracy - dodatek za pracę w godzinach nadliczbowych. Jeśli praca w godzinach nadliczbowych przypadała w dzień stanowiący święto będące normalnie dla pracownika dniem wolnym od pracy - należy mu się dodatek w wysokości 100% wynagrodzenia. Oczywiście dla celów dowodowych dobrze jest mieć potwierdzenie od pracodawcy - przełożonego (np. e-mail), że wie, iż praca przez niego zlecona, z uwagi na zakreślone przezeń terminy jej wykonania, będzie pracą w godzinach nadliczbowych płatną według podwyższonej stawki i akceptuje to.
            • verdana Re: praca w święto 18.11.17, 20:38
              A nie, o jakiejkolwiek zapłacie za te godziny mowy nie ma - praca jest bardzo specyficzna, tego typu, że nadgodzin nikt nie policzy, nie ma takiej technicznej możliwości. Przy czym na piśmie jest, że szefowa miała tę pracę wykonać sama. I technicznie rzecz biorąc mogła ja wykonać, ale nie chciała poświęcać na to dnia wolnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka