Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

chce odejsc

29.10.04, 19:15
    mam takie pytanie i prosze o szybką odpowiedz....znalazlem sobie nowa lepsza prace...problem w tym ze potrzebuja mnie tam bardzo szybkoa odpowiedz dostalem wlasnie dzis...dzis mamy 29 pażdiernika no i praktycznie zadnych szans na dostarczenie pracodawcy wypowiedzenia.. a jezeli zloze je we wtorek to procedura rozciaga sie na 2 miesiace... :(.... jedyne wyjscia ktore widze to albo dogadac sie z pracodawca (moze byc raczej niemozliwe bo podejrzewam ze mnie nie beda chcieli puscic - strasznie duzo teraz mamy zamowien - a rozmowa o podwyzce byla beskuteczna) albo jutro puscic polecony na firme... tylko czy wypowiedzenie przeslane poczta jest wazne??? pracuej juz w tej firmie 9 miesciecy - od polowy lutego, najpierw bylem na 6 miesiecy na umowie o prace na czas okreslony, druga umowa juz na czas nieokreslony....nie jestem pewien pod jaki okres wypowiedzenia podpadam...jezeli pod 2 tygodnie to taki okres mozna przezyc..ale jezeli pod miesiac to biarac pod uwage interpretacje przepisow kodeksu pracy to okres wypowiedzenia liczy sie od poczatku nowego miesiaca pracy - jestem zalatwiony do konca roku....
    jezeli ktos wie jak z tego wybrnac to prosze o bardzo szybka odpowiedz
    Obserwuj wątek
      • gulgulq Re: chce odejsc 29.10.04, 19:25
        ...a zapomnailem dodac ze niechce zrywac umowy..raczej mi zalezy na dobrych pozniejszych kontaktach z pracodawca....
        • Gość: gość Re: chce odejsc IP: *.ima.pl / *.ima.pl 30.10.04, 10:22
          najpierw zadzwoń do Inspekcji Pracy (trudno jest si dodzwonić) i się
          wszystkiego dowiedz. Wypowiedzenie wysłane POLECONYM jest ważne, ale nie
          zmienia to faktu, że i tak musisz przychodzić do pracy. Jeśli zależy Ci na
          dobrych stosunkach z pracodawcą to osobiści to załatw i najlepiej za
          porozumieniem stron. A ta druga firma to nie może poczekać??? Powinni
          zrozumieć, że masz zobowiązania, przecież nie chcieliby, zebyś ich też tak
          załatwił za jakiś czas - gdy dostaniesz lepszą propozycję.
      • Gość: kingsajz Re: chce odejsc IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.04, 12:41
        Obowiązuje Cię jednomiesiczny okres wypowiedzenia bo jesteś zatrudniony utego
        pracodawcy dłużej niż 6 m-cy.Nie ma znaczenia forma umowy o pracę.Wypowiedzenie
        umowy o pracę wysłane listem poleconym jest skuteczne z dniem otrzymania tego
        wypowiedzenia przez pracodawcę.Jeśli otrzyma je 2 listopada temin wypowiedzenia
        będzie biegł od 1 grudnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka