Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bardzo ważne pytanie

IP: *.arian.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 10:41
    Dzień dobry, chciałbym uzyskać od państwa pewną informacje.Licze że ktoś kto
    się na tym zna, bądż ma jakieś doświadczenia, pomoże mi.

Otóż mam problem.Pracuje dla WORK SERVICE w jednym z krakowskich
    hipermarketów.Moim pracodawdcą nie jest hipermarket lecz agencja pracy
    tymczasowej, która ona jest moim pracodawcą i to właśnie oni wypłacają mi
    pieniadze nie hupermarket - ktory co miesiac wysyla raport godzinny do nich.I
    tu pojawia się problem.

Pracodawca chce mnie przyjąć na stałe, lecz do końca nie wiadomo jak ma to
    zrobić.w Umowie nie ma nic o tym że "nie bede zatrudnial tego pracownika
    przez...." ani ja tego nie dostalem ani pracodawca.

Czy moge sie zwolnic sie od nich i podpisac umowe z hipermarketem, jak to
    wyglada?, prosze o rady

Piotr
    Obserwuj wątek
      • Gość: hey Re: Bardzo ważne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 10:58
        moim zdaniem jesli w umowie nie ma klauzuli dot. zakazu konkuren. i innych
        zobowiazaniach, tzn. ze w kazdej chwili mozesz normalnie przejsc do innej firmy
        za pomoca tzw. przeniesienia, lub poczekaj az umowa ci wygasnie lub zerwij za
        pomoca porozumienia stron, tylko uprzednio zobacz dokładnie jak masz napisane w
        umowie z work service. a z tym pracodawca do którego zamierzasz przejsc podpisz
        umowe wstepna która zobliguje go do przyjecia ciebie w danym terminie do pracy
        jako prsacownika tejze firmy, zebys nie został na lodzie.powodzenia
      • krzysztofsf Re: Bardzo ważne pytanie 05.11.04, 11:04
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Dzień dobry, chciałbym uzyskać od państwa pewną informacje.Licze że ktoś kto
        > się na tym zna, bądż ma jakieś doświadczenia, pomoże mi.
        >
        > Otóż mam problem.Pracuje dla WORK SERVICE w jednym z krakowskich
        > hipermarketów.Moim pracodawdcą nie jest hipermarket lecz agencja pracy
        > tymczasowej, która ona jest moim pracodawcą i to właśnie oni wypłacają mi
        > pieniadze nie hupermarket - ktory co miesiac wysyla raport godzinny do nich.I
        > tu pojawia się problem.
        >
        > Pracodawca chce mnie przyjąć na stałe, lecz do końca nie wiadomo jak ma to
        > zrobić.w Umowie nie ma nic o tym że "nie bede zatrudnial tego pracownika
        > przez...." ani ja tego nie dostalem ani pracodawca.
        >
        > Czy moge sie zwolnic sie od nich i podpisac umowe z hipermarketem, jak to
        > wyglada?, prosze o rady

Jesli w umowie nic nie ma odnosnie zastrzezen, to wystarczy, ze zlozysz wypowiedzenie w Work Service a z marketem podpiszesz umowe o prace z dniem nastepnym po wygasnieciu tamtej.
        Pytanie, jak wyglada Twoja umowa z WS? Jesli jest na czas okreslony ponizej pol roku, to praktycznie nie mozesz sie zwolnic (zanim nie uplynie jej termin - jesli podpisujesz co miesiac, to nie podpiujesz kolejnej i spokoj), jesli czas okreslony powyzej pol roku - powinien byc w niej zapis o 2-tyg terminie wypowiedzenia. Jesli umowa o prace na czas nieokreslony - to standardowo wg KP.

Czy ktos chce cos zmienic w powyzszym lub uzupelnic? (nie jestem kadrowcem)
      • Gość: S Re: Bardzo ważne pytanie IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.11.04, 00:50
        Z pewnością jest to umowa zlecenie. (Większość umów zawieranych z WS jest
        właśnie zleceniami)
        Z przejściem do firmy, gdzie sie wykonuje zlecenie nie ma problemów.
        Radziłabym tylko zgłosić ten fakt osobie, która jest odpowiedzialna za obsługe
        tego hipermarketu ze strony WS.
        W najgorszym wypadku firma, która chce przejąć pracownika powinna wystosować do
        WS prośbe o przejęcie pracownika.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka