Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zasilek dla bezrobotnych

IP: 83.230.17.* 01.12.04, 09:34
    Hej. Zarejestrowalem sie dzisiaj po raz pierwszy w Urzedzie Pracy jako osoba
    bezrobotna. Zostalem zakwalifikowany jako bezrobotny bez prawa do zasilku.
    Jakie sa przepisy w tej sprawie, moze znacie jakies odnosniki??? Czy to prawo
    uzyskuje sie po jakims czasie i rejestrujac sie po raz pierwszy zawsze tak
    jest? Od czego to wszystko zalezy? pzdr
    Obserwuj wątek
      • Gość: hey Re: Zasilek dla bezrobotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 09:46
        tak jest, juz teraz po szkole nie dostaje sie zasiłku, chyba ze jestes prosto
        po wojsku, to wtedy tak, a tak musisz przepracowac rok, to wtedy masz zasiłek
        ten najnizszy.To wszystko zalezy od tego ile lat przepracowałes w ciagłosci i
        jak masz rozwiazana umowe o prace.pozdrawiam
        • Gość: nobody Re: Zasilek dla bezrobotnych IP: 83.230.17.* 01.12.04, 09:52
          Dzieki serdeczne. Zaraz po szkole wyjechalem za granice i pracowalem tam 4
          lata. Pracowalem legalnie i umowa zostala rozwiazana na moj wniosek. Oczywiscie
          wszystkie skladki odprowadzalem tam, wiec tutaj jestem jak "nowy". Czyli musze
          przepracowac min.rok tutaj, zeby cokolwiek sie w przyszlosci liczylo tak? pzdr.
          • Gość: hey Re: Zasilek dla bezrobotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 14:12
            gosciu teraz konkretnie napisałes choc niezupełnie przedstawiłes swoja sprawe.
            otóz tak : jezeli zarejestrowałes sie po 6 m-cach od ukonczenia pracy to masz
            pecha, jezeli był to okres krótszy niz 6-m-cy tzn .ze kuron ci sie nalezy ale z
            tego co piszesz to po 3m-cach od zarejestrowania kuronia powinienes otrzymac,
            dlatego iz te 4-lata licza sie , ale problem tkwi w tym ze to na twój wniosek
            rozwiazałes umowe o prace.Poza tym jest tak aby otrzymac kuronia to musisz
            spełniac nastepujace warunki: rok pracy,zarobek- minim. wynagrodz.w danym roku,
            tzn jesli zatrudnisz sie w jakies firmie to min. wynagrodz. na ten rok jest
            824zł. brutto w nowym roku 849zł. brutto i np. pracodawca zatr. cie na 1/2
            etatu za 400 zł. to nic nie dostaniesz , kuron ci sie nie bedzie nalezał, zycze
            ci oczywiscie wyzszej stawki jak to min. wynagrodzenia, i trzeci warunek to
            sposób rozwiazania umowy o prace jesli to na twoja prosbe tak jak teraz to
            zrobiłes to po okresie 3-mcy od zarejestr. przysługuje ci kuron, tak samo jest
            na zasadzie porozumienia stron, najlepiej jak umowa sie konczy w danym terminie
            i wtedy sie zarejestrowac, jeszcze mozesz wykorzystac okres 5-m-cy
            chorobowego , które placi ci zus, i nie przekroczyc terminu 6-mcy zgłosic sie
            do pup-u wtedy zasiłek jest po m-cu czasu od rejestracji.pozdrawiam.
            • marghot a od czego zależy 01.12.04, 16:03

mam dość wysokie dochody, ale z końcem marca będę bez pracy (wygasa mi 4 letnia
              umowa, a firma znika z Polski).
              Czy każdy dostaje zasiłek takiej samej wysokości, czy zależy on od dochodów?
              • Gość: hey Re: a od czego zależy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 17:11
                marghot wysokosc zasiłku zalezy od lat pracy sa trzy półapy
                I- do 5 lat 80% tj w wysokosci 403.90zł.
                II od 5- 20 lat 100% w wysok. ok.450zł.
                III powyzej 20 lat 120% w wysokosci ok 520 zł. odlicz od tego stawke zdrowotna
                i zobaczysz ile dostaniesz na reke.
                Proponuje ci tuz przed ukonczeniem umowy tzn. pare dni wczesniej isc na
                chorobowe dostajesz 80% zasiłku chorobowego od pensji i tak choruj nie dłuzej
                jak 6-m-cy , nawet by ci sie opłacało płacic lekarzowi za wystawienie L4 niz
                otzrymac te psie pieniadze, a potem zgłos sie do pup., tylko nie zapomnij z
                zusu zabrac zaswiadczenie odnosnie chorobowego, a to chorobowe i tak ci
                wliczaja do lat pracy tylko po nizszej stawce przeliczeniowej , przemysl , masz
                czas do marca co poczac, pozdrawiam .
                • marghot Re: a od czego zależy 02.12.04, 08:14
                  dzieki.
                  mam nadzieje,z e znajde takiego co nie bedzie sie bal kontroli z zus i
                  pociagnie takie zwolnienia 2 tyg. przez konieczny do znalezienia pracy czas
              • Gość: kingsajz Re: a od czego zależy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.04, 21:18
                na stronie www.praca.gov.pl w zakładce "stawki,kwoty,wskaźniki" masz podane
                wszystkie aktualne kwoty świadczeń z Urzędu Pracy.

Pozdrawiam
            • Gość: nobody Re: Zasilek dla bezrobotnych IP: 83.230.17.* 01.12.04, 21:28
              hey-wielkie dzieki, widze, ze gleboko siedzisz w temacie. w mojej sytuacji moze
              byc taki problem (a moze nie?) ze te 4 lata pracowalem poza Polska (dokladnie
              St.Zjedn.), wiec nie wiem, czy oni to w ogole biora pod uwage. Z tego co wiem
              to my nie mamy z usa zadnych porozumien w tej sprawie i pewnie jestem
              traktowany jako absolwent, ktory jeszcze nigdzie nie pracowal. jesli wiesz cos
              na temat odpisz prosze. gratuluje wiedzy. pzdr.
              • Gość: hey Re: Zasilek dla bezrobotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 09:34
                okazuje sie ze niesttety nie biora tego pod uwage, nawet gdybys pracował tu w
                krajach unii europejskiej to i tak nie wezma tego pod uwage ze wzgl. na to ze
                przepisy mówia iz trzeba miec tu w kraju opłacone składki zusowskie, to bedzie
                jedynie ci sie liczyc do emerytury" o ile ją dozyjesz i czy zus bedzie
                wypłacalny na te czasy przyszłe" czyli jestes jak nowicjusz prosto po szkole,
                poza tym przepisy ciagle sie zmieniają, teraz sa tzw. przejsciowe, zobaczymy co
                bedzie za 5-lat, i jeszcze jedno, co radze, szukaj pracy ale tylko i wyłacznie
                na umowe o prace, na jakies zlecenia nie daj sie wrobic, jedynie wtedy gdy
                bedziesz miał umowe stała to dodatkowo mozesz przyjac zlecenie, a dlaczego, bo
                znowu przy umowie zleceniu nie masz znowu prawa do zasiłku, a tym bardziej o
                dzieło, poza tym z chorobowego nici i itd. przy umowie o prace masz wszystko
                zagwarantowane/skł. zus, chorobowe, zasiłek dla bezr. jak min.rok
                przepracujesz, no i zalezy od firmy bo sa i swiadczenia urlopowe, i bony
                swiateczne i rózne imprezy zakładowenp. 25lecie zakł. / co moge ci poradzic
                jeszcze jesli tu nieznajdziesz dobrze platnej pracy to jak masz mozliwosc to
                wyjedz za granice, bo nasi pracodawcy to niepotrafia docenic pracy pracownika a
                jeszcze mu ublizaja i ponizaja, i za grosze charasz po 12godz. dziennie, a oni
                licza tylko swój wkład w firme.widzisz jestesmy w podobnej sytuacji, ja tez od
                jakiegos czasu szukam pracy, niedługo te psie grosze mi sie skoncza i nie wiem
                co dalej, ale za grosze nie pójde pracowac, bo odpow. ponosze przed zusem,
                urzedem skarbowym, pipowcem, gusem, itd, a pracodawca chce by tak robic by było
                wszystko tak jak on chce, nie patrzac na konsekwencje, bo jak co to zawsze ma
                jak sie wywinac mówi ze za to ponosi odp. pracownik na danym stanowisko, on
                raczki umywa, i wina spada na kogo, oczywiscie na pracownika, co tu duzo gadac,
                juz mam doswiadczenie z pracodawcami chamskimi i gburami, mam pecha bo coróz na
                takich trafiam, ale mam cicha nadzieje, ze moze sie to w koncu
                zmieni.pozdrawiam
      • Gość: callafior Re: Zasilek dla bezrobotnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 20:04
        W Polsce jest skandaliczna samowola pracodawców. Pracownik jets traktowany jak
        narzędzie aby "biznesmen" (w 90% czyt. złodziej i oszust) mógł napakować sobie
        kieszeń, rozbijać się samochodawmi, balować, gdy w tym czasie bezrobotny/a i
        jego/jej rodzina głoduje i popada w depresje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka