Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

nowa/stara praca a urlop

28.12.04, 20:32
    Witam, moze ktos wie jak to jest - od 1.02 mam rozpoczac prace w nowym
    miejscu. W obecnym miejscu zlozylem prosbe o rozwiazanie umowy za
    porozumieniem stron z dniem 31.01.05 (ew. mam 3 miesieczny okres
    wypowiedzenia). Z tym, ze z roku 2004 mam 6 dni zaleglego urlopu, za ktore
    pracodawca nie chce mi wyplacic ekwiwalentu, chce zebym je wykorzystal, ale
    juz po 1.02.05 - czy moze tego zadac? Druga sprawa - jak jest z urlopem za
    styczen - czy liczy sie proporcjonalnie (tzn na styczen przypada 2,16(?!) dnia
    wolnego?)? czy nowy pracodawca moze mnie przyjac z pelnym (26 dni) urlopem?
    Co mam zrobic zeby zaczac nowa prace od 01.02.2005 z "czystym" kontem urlopowym?
    Obserwuj wątek
      • Gość: hey Re: nowa/stara praca a urlop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:15
        po 01.02.05r. jak juz jestes zatrudniony gdzie indziej nie moze zadac bys
        wykorzystał urlop, mozesz go wykorzystac w okresie pracy czyli do konca
        31.01.05r włacznie z nowym urlopem który ci pzrysługuje za styczen 2005r. wg
        proporcjonalnosci, co do nowego pracodawcy to nie moze cie pzryjac z urlopem
        zaległym. a co zrobic -wykorzystac do 31.01. tak jak tego sobie zyczy
        pracodawca stary, bo to on ma do powiedzenia czy da ci ekwiwalent czy poprostu
        jestes mu niepotrzebny i masz isc na urlop.pozdrawiam
      • Gość: Ania Re: nowa/stara praca a urlop IP: 213.76.140.* 01.01.05, 18:29
        Obecny pracodawca nie może Cię zmusić do wykorzystania zaległego urlopu za
        2004r. jeżeli z dniem 31.01.2004 rozwiązujesz umowę na mocy porozumienia stron,
        mógłby tego od Ciebie wymagać w okresie wypwowiedzenie umowy ale jeżeli on tę
        umowę by wypowiedział.W tej sytuacji nie ma o tym mowy więc nie może cie zmusic
        do wykorzystanie urlopu.Należy Ci się ekwiwalent za urlop z 2004r, oraz za
        styczeń 2005r.Przyszły pracowadca nie przyzna Ci urlopu całego za 2005 tj.26
        dni, ale proporcjonalnie za miesiące przepracowane.Co do ostatniego pytanie -
        nic nie musisz robić, obecny pracodawca musi Ci wypłacić ekwiwalent za
        niewykorzystany urlop, a nowy wyliczy wymiar urlopu należący się ale od
        01.02.2005r.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka