Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZAROBKI ABSOLWENTOW

IP: *.westsussex.gov.uk 01.06.02, 11:40
    Witam,
    interesuje mnie jakie sa zarobki w pierwszej pracy absolwentow wyzszych uczelni
    w Polsce.Jezeli,mozecie podajcie tez rodzaj pracy i miasto gdzie pracujecie.
    dzieki!
    Obserwuj wątek
      • Gość: andrzej Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 02.06.02, 00:54
        hej, jestem absolwentem 2001 wydzialu budownictwa politechniki warszawskiej,
        pracuje na budowie jako majster(budowa prestizowa), zarabiam 380 zl brutto
        (umowa na 1/2 etatu) pracuje po 11-13h , w soboty max 8 h. Co bedzie pozniej? -
        sam jestem ciekaw.
        • Gość: KRZYCH Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.westsussex.gov.uk 08.06.02, 12:01
          Gość portalu: andrzej napisał(a):

> hej, jestem absolwentem 2001 wydzialu budownictwa politechniki warszawskiej,
          > pracuje na budowie jako majster(budowa prestizowa), zarabiam 380 zl brutto
          > (umowa na 1/2 etatu) pracuje po 11-13h , w soboty max 8 h. Co bedzie pozniej? -
          > sam jestem ciekaw.

interesuje mnie takze ,czy obecnie w Polsce latwo sie zyje mlodym, wyksztalconym
          ludziom, ale twoj poziom zarobkow mowi wszystko
          dzieki za odpowiedz
          • Gość: K Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.chello.pl 08.06.02, 12:04
            Mi się żyje super, jestem studenten ostatniego roku renomowanej uczelni i
            pracuję za darmo. Jestem szczęśliwym człowiekiem!!!
            • Gość: KRZYCH Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.westsussex.gov.uk 08.06.02, 12:11
              Gość portalu: K napisał(a):

> Mi się żyje super, jestem studenten ostatniego roku renomowanej uczelni i
              > pracuję za darmo. Jestem szczęśliwym człowiekiem!!!

Czy Polska to kraj samego wolontariatu, a za co mlodzi rodacy zyjecie? co z
              planami kariery?
              • Gość: Szczur Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 13:01
                Gość portalu: KRZYCH napisał(a):

> Gość portalu: K napisał(a):
                >
                > > Mi się żyje super, jestem studenten ostatniego roku renomowanej uczelni i
                > > pracuję za darmo. Jestem szczęśliwym człowiekiem!!!
                >
                > Czy Polska to kraj samego wolontariatu, a za co mlodzi rodacy zyjecie? co z
                > planami kariery?

jesli chodzi o sciezke kariery to wkrotce planuje osiagniecie poziomu, na ktorym
                bede jadl trzy porzadne posilki dziennie
              • Gość: K Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.chello.pl 08.06.02, 15:47
                Mam to szczęście, że żyję za pieniądze rodziny (jeszcze), a pracuję za darmo
                ponieważ muszę zdobyć doświadczenie, bez którego w przyszłości nie ma mowy o
                jakiejkolwiek karierze. A pozatym muszę sobie wyrobić znajomości, bo bez nich
                ani rusz, niestety.....

Pozdr
                • www.bankcv.of.pl Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW 08.06.02, 17:16
                  Kraków: z reguły - najniższe ustawowe (jeżeli praca jest na umowę o pracę),
                  czyli 760 brutto. Coraz częściej zdarzają się jednak zupełnie niepoważne
                  oferty, gdzie wynagrodzenie wynosi np. ... 2,0 zł za godzinę (oferta dla
                  barmanki - absolwentki w barze na Rybitwach). Oczywiście nie jest tak wszędzie,
                  ale płace dla absolwentów raczej nie przekraczają 1000 zł "na rękę" (i to
                  jeżeli ma się już doświadczenie zawodowe). Coraz częściej składnikiem
                  wynagrodzenia jest też część prowizyjna - zależna np. od obrotów firmy. Dotyczy
                  to także osób które nie są związane bezpośrednio ze sprzedażą.
                  Pozdrawiam
              • Gość: aaaaaaaa Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 22:01
                Gość portalu: KRZYCH napisał(a):

>> (...)
                > Czy Polska to kraj samego wolontariatu, a za co mlodzi rodacy zyjecie? co z
                > planami kariery?

Takie hasla: "Wolontariat", "Plany kariery"... to chyba przepisane z jakiegos
                bardzo znanego czasopisma ...?

• Gość: Seul1 Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: 195.94.206.* 02.07.02, 16:47
            W lutym 1998 r. skończyłem Politechnikę Warszawską z tytułem inż. geodety.
            Poszedłem do chyba największej firmy geodezyjnej w Polsce i usłyszałem 900 zł
            brutto. Odwróciłem się na pięcie i tyle mnie widzieli. I nie przekonał mnie
            argument że mają dwa związki zawodowe.
      • Gość: KRZY Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.02, 01:02
        Jestem zszokowany. Sam z ciekawosci chcialem zobaczyc jak absolwenci sobie
        radza. Jakies wolontariaty, praca za 350!!!, praca za darmo. Ja skonczylem
        studia 5 lat temu i moja pierwsza pensja to 1000zl na reke po miesiacu 1100 zl
        we Wroclawiu (nic nie umialem i jeszcze zastanawialem sie czy za nisko siebie
        nie cenie he,he). Nie chce powiedziec ze to jakies niedorajdy, wiem jest
        ciezko, ale majster na budowie za 350zl to dla mnie szok i jeszcze jaka
        odpowiedzialnosc(czlowieku jesli Twojemu pracownikowi cos sie stanie bo wszedl
        gdzies bez zabezpieczen lub podobne sytuacje, to gwarantuje Tobie ze wtedy nie
        bedziesz mial przyjaciol a wrecz przeciwnie cala wine zrzuca na Ciebie). Ja na
        studiach mialem wieksze pieniadze (nie od mamusi). W zasadzie nie wiem co
        poradzic absolwentom, moze jakies kursy z uprawnieniami w danym zawodzie,
        jasny plan przez rok pracuje za 350 zl a potem co, za 450zl, maksymalnie jak
        najwiecej chcialbym sie dowiedziec o swoim zawodzie caly czas konfrontowaz
        wiedze z uczelni z rzeczywistoscia (skonczylem polibude i np co ta sa calki
        juz nie pamietam), uczyc sie, byc aktywnym, czytac czasopisma z branzy, lapac
        kontakty (np na budowie sa rozne firmy, pogadac z kierownikami, ich
        pracownikam czy nie chca zdolnego czlowieka do pracy), nie bac sie pytac
        innych (moze na poczatku beda sie smiac ale na przyszlosc juz bedziesz
        wiedzial) mozna sie duzo dowiedzies od zwyklych pracownikow, to sa w zasadzie
        rady dla tych co pracuja za darmo lub 300 zl, mam nadzieje ze w swoim
        zawodzie. Bo jesli ktos ukonczyl elektronike a pracuje za darmo na budowie to
        dla mnie jest bez sensu lepiej ogorki sprzedawc.
        Poza tym zycze wzystki absolwentom powodzenia, ale musza miec jasny plan.
      • Gość: Tomek pierwsza praca po studiach IP: 212.160.138.* 19.06.02, 10:08
        Obroniłem się w lipcu 2000, pracę znalazłem szybko ( bez znajomości - dzięki
        kierunkowemu wykształceniu), bo już we wrześniu - 800zł brutto + premia = 1000,
        max 1200 zł brutto - w budżetówce (Łódź). Zostałem zatrudniony na trzy
        miesiące. Poprosiłem przy następnej umowie o podwyżkę- dostałem ... 40 zl
        brutto i umowę na 2 lata. Wkurzyło mnie to, a że firma była nie
        perspektywiczna, nadarzającej okazji wypowiedziałem umowę. Znalazłem pracę w W-
        wie za kilkakrotnie lepsze pieniądze. Wcześniejsza praca przydała mi się na
        tyle, że w CV miałem już wpisane doświadczenie.

• Gość: frania Re: pierwsza praca po studiach IP: *.ms.hutchinson.fr / 10.40.55.* 19.06.02, 11:03
          Absolwentka prawa 2001, praca dzikim fuksem zdobyta, marketing, Krakow, ok 3000
          netto - ale pracuje od kilku lat ( prawo dzienne mozna laczyc z praca bez
          problemu).
          Wiekszosc znajomych - albo bez pracy albo zarobki przecietnie 1000 zl na reke (
          kierunki rozne). Najwiecej bezrobotnych po politologii.
          Min. pensja - kolezanka po socjologii, sekretarka w policji ( 600 zl) max. -
          kolega po ekonomii, prezes klubu ( zasluga ojca) - 8000 zl.
          Ogolnie porazka i zgrzytanie zebow. Aha, dodam ze moja prace za te pieniadze
          znalazlam rok po studiach.
          • krzysiek.m Re: pierwsza praca po studiach 19.06.02, 14:58
            Czesc. Obronilem sie w grudniu 2000 (ekonomia), ale pracowalem juz prawie 5 lat
            podczas studiow zaocznych. Pracuje jako ekonomista/informatyk - 1350 zl na
            reke. Aktualnie skonczone studia podyplomowe.
            pozdr.
      • Gość: Marian Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 17:29
        Informatyk - 3000 netto i tendencja wzrostowa :)
        • Gość: Jacek Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.dialog.net.pl / localhost 28.06.02, 17:40
          Jestem ciekawy czy zmieniając pracę dość często w trakcje studiów to dobrze ze
          strony pracodawców? Za rok bedę absolwentem bez doświadczeń związanych z
          kierunkiem studiów. Zero znajomości. Ciekawe czy chociaż absolwent
          otrzymuje "kuroniówkę" bo chyba szybko udam sie po nią. Kończę studia i jestem
          wręcz pewny że nie dostanę pracę godną 5 lat studiowania.......a zresztą czy
          chociaż dostanę jakąś fizyczną?
          Wątpię...
          POzdrawjam
        • Gość: Zbigniew Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 20:20
          Gość portalu: Marian napisał(a):

> Informatyk - 3000 netto i tendencja wzrostowa :)

A w jakim mieście pracujesz?
          • Gość: gosc Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 30.06.02, 22:14
            Po adresie można wysnuć wniosek, że chyba w Krakowie lub okolicy ...
      • sam.jasio Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW 28.06.02, 20:28
        Ekonomia '2002. Świetne wyniki na studiach, działalność naukowa (publikacje,
        badania, stworzenie koła naukowego), umysł analityczny, stypendium zagraniczne.

Jestem (no, będę, jeszcze nie podpisałem umowy) asystentem na uniwerku,
        zarabiam jakieś 800 z hakiem na rękę plus nadgodziny, razem może będzie tysiąc,
        a może nie ;P Nadgodziny natomiast wiadomo, że są :(

Ale nie przejmujcie się mną, jestem świrem. Odrzuciłem dwie oferty. Jedna - w
        sumie 42000 rocznie brutto z premią (wczoraj), druga - praktyka w firmie X,
        gdzie X należy do BigFive (dzisiaj). I wiecie co? Czuję się świetnie! I wcale
        nie mam bogatych rodziców.
        • Gość: mnb Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.02, 22:09
          sam.jasio napisał(a):

> Ekonomia '2002. Świetne wyniki na studiach, działalność naukowa (publikacje,
          > badania, stworzenie koła naukowego), umysł analityczny, stypendium zagraniczne.
          >
          >
          > Jestem (no, będę, jeszcze nie podpisałem umowy) asystentem na uniwerku,
          > zarabiam jakieś 800 z hakiem na rękę plus nadgodziny, razem może będzie tysiąc,
          >
          > a może nie ;P Nadgodziny natomiast wiadomo, że są :(
          >
          > Ale nie przejmujcie się mną, jestem świrem. Odrzuciłem dwie oferty. Jedna - w
          > sumie 42000 rocznie brutto z premią (wczoraj), druga - praktyka w firmie X,
          > gdzie X należy do BigFive (dzisiaj). I wiecie co? Czuję się świetnie! I wcale
          > nie mam bogatych rodziców.

Bzdura
          nikt nie wysyła ofert do losowo wybranych adresatów z książki telefonicznej. Żeby
          dostać się na praktykę w firmie X trzeba włożyć sporo wysiłku - po co? jeśli i
          tak masz taki gest i.....odrzuciłeś
          pewnie, że masz świra
          ale też wybujałą wyobraźnię
      • Gość: krzys Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: 212.182.31.* 29.06.02, 15:44
        Lekarz medycyny na 1 rok na starzu (zarobki w całej Polsce takie same płacone
        przez
        ministerstwo)-1760 brutto czyli ok.1200 na rękę.
      • Gość: millo Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.02, 22:35
        3miasto, tegoroczny absolwent Zarzadzania UG (stud. dzienne), specjalizacja
        marketing, podyplomowo PR, 2 lata doswiadczenia w duzych firmach (staze i
        praktyki), 2 lata w organizacjach studenckich (Aiesec, kolo naukowe) - liczne
        projekty, szkolenia i konferencje etc.

chwilowo bez pracy i srodkow do zycia, w zeszlym tyg. odrzucilem oferte z
        posredniaka - roczny staz (caly etat) w ramach programu 1praca - proponowane
        wynagrodzenie 400 zl/mc - bez komentarza
        • Gość: Antek Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.idg.com.pl / 172.16.4.* 08.07.02, 12:42
          Gość portalu: millo napisał(a):

> chwilowo bez pracy i srodkow do zycia, w zeszlym tyg. odrzucilem oferte z
          > posredniaka - roczny staz (caly etat) w ramach programu 1praca - proponowane
          > wynagrodzenie 400 zl/mc - bez komentarza

Aha wiec tak wyglada poczatek tej naglosnionej kampanii "Pierwsza praca". Ta
          propozycja to jak rozumiem z Gdanska (niestety z postu nie wynika to wprost). A
          jakiej instytucji proponowano Ci staz, jezeli wolno zapytac?

Pozdrawiam
          Antek
          • Gość: millo Re: do Antka IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 20:44
            Gość portalu: Antek napisał(a):
            > Aha wiec tak wyglada poczatek tej naglosnionej kampanii "Pierwsza praca". Ta
            > propozycja to jak rozumiem z Gdanska (niestety z postu nie wynika to wprost). A
            >
            > jakiej instytucji proponowano Ci staz, jezeli wolno zapytac?
            >
            > Pozdrawiam
            > Antek

zgadza sie Gdansk - praca pelen etat, czasami weekendy lub nocki,
            U7 - bowling - praca w obiektach w Gdyni, Gdanku Glownym i GD.Wrzeszczu
            odrzucilem bo w 90% mijala sie z moimi oczekiwaniami - tzn. dla kogos
            prosto po studiach tak oferta jest calkiem atrakcyjna (pomijajac wynagrodzenie)
            i moze sie sporo nauczyc - tyle ze ja mam juz 2 lata dosw. i taki staz nie wniosl
            by nic nowego w moj rozwoj osobisty ;-)
      • Gość: x Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.webservice.pl 02.07.02, 15:22
        Kraków, marketing, 1200 na rękę
        • Gość: Zbigniew Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 21:22
          Gość portalu: x napisał(a):

> Kraków, marketing, 1200 na rękę

Tak słabo płacą w webservisie? :(
          A w oddziale warszawski to pewnie więcej ?
          • Gość: wiwo Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: *.eclub.pl 03.07.02, 19:50
            1 rok po AE Wrocław-praca w Banku Zachodnim -1400 brutto( i jak wyżyć?)
            • Gość: maniu Re: ZAROBKI ABSOLWENTOW IP: 212.160.235.* 04.07.02, 00:37
              Lektor prywatna szkola jezykowa pod Warszawa - 3200 netto, plus spora liczba
              czekoladek i kwiatow na zakonczenie roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka