Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w IPN

IP: *.flashnet.pl / *.atman.pl 15.04.05, 13:41
    CZESC,
    Skladam swoja aplikacje o prace do instytutu jako archiwista. Mam
    doswiadczenie. Slyszalem, ze w warszawie tylko z jakims stazem polityczno -
    prawicowym mozna sie dostac. Inni sa nie mile widziani. A najlepiej, gdy w CV
    napisze sie cos o KPN, NZS, Solidarnosci, AWS mlodziezowce itp. Zaznaczam, ze
    do zadnej tego typu organizacji nie nalezalem. Znajomi radzą dopisac, ale ja
    jakos nie moge sie na to zdobyc.Jestem po prostu dobrym archowisto i szukam
    pracy, czy mam szanse, czy tez raczej darowac sobie? Jezeli pracowaliscie
    tam, albo pracujecie w IPN to podzielcie sie swoimi refleksjami.
    Obserwuj wątek
      • Gość: zet Re: Praca w IPN IP: 213.25.91.* 15.04.05, 15:37
        ja pracuję w IPN ale nie na stanowisku archiwisty, z tego co wiem to musisz
        mieć dużo szczścia oczywiscie preferowani sa znajomi znajomych, a najlepiej
        protegowani od promotorów bo zakładam ze masz wyzsze hum. i nie licz na stała
        umowe sa ludzie ktorzy od 2,3 lat maja tymczasowe zarobki ok 1700 netto w
        zależnosci jakie stanowisko. To prawda ze pracuja tu ludzi troche skrzywieni
        politycznie ale robiacy te same przekrety co lewa strona
        • Gość: kika Re: Praca w IPN IP: *.flashnet.pl / *.atman.pl 16.04.05, 11:40
          Jezeli masz rodzine w policji, SG,dawnym UOP itp nie przyznawaj sie do tego.
          Prawicowa holota zle to widzi. Poza tym rzeczywiscie zastanow sie, czy wpisac
          jakos organizacje prawicowa. Naczelnicy dzialow, specjalisci i pracownicy
          9nawet sprzataczki) sa z ideologicznego klucza. Na rozmowe przyjdz z bialą
          papieska wstążeczka, efekt murowany.
          • Gość: we Re: Praca w IPN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 14:06
            IPN jest bodajże jedyną strukturą nieopanowana przez LSD.Jesli chcesz przyjąć
            się do P-ji, SG,UOP to zrób dokładnie odwrotnie weż legityamację LSD,dyplom
            ukończenia WUMLu i koniecznie książeczkę członka ORMO.
            Na rozmowę przyjdż z czerwoną wstążeczkę.efekt murowany.
            • Gość: Kindziorek Re: Praca w IPN IP: *.flashnet.pl / *.atman.pl 17.04.05, 14:05
              Wszyscy tacy sami, nic nie pozostaje jak tylko uciekac z tego kraju po zdobyciu
              wyksztalcenia na wasz koszt ideolodzy pozal sie boziu :)
              • jack_the_ripper1 Re: Praca w IPN 17.04.05, 15:47
                to prawda. Pracę w IPN dostaje się -przynajmniej w niektórych jego oddziałach-
                na podstawie klucza towarzysko-genetycznego. Sama Warszawa też przegina. W
                jednym z oddziałów odnowili poddasza budynku na wyskoi standart tylko po to aby
                notable z Warszawy mieli gdzie spędzać urlopy albo miec tu baze wypadową. Albo
                inaczej dyrektor oddziału ma dziecko a jego ojcem chrzestnym jest naczelniuk
                archiwum tego oddziału. Ciekawe rozwiązanie. Takie rozwiązania były modne w
                czasach feudalnych, ale my ponoć daleko nie odbiegamy od tamtycgh wzorców.
                Przerost administracji. Jedna Pani potrafi liczyć krzesła i pisać pismo o tym
                ile ich jest, a ile szlag trafił -cały miesiąc.
      • Gość: primo Re: Praca w IPN IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 17.04.05, 17:15
        "A najlepiej, gdy w CV
        napisze sie cos o KPN, NZS, Solidarnosci, AWS mlodziezowce itp."

A co sie dziwisz? Komuchy robia wszystko,zeby zamknac IPN, odciac mu fundusze,
        bo wiadomo, ze IPN to jaks tam namiastka tego czego nie bylo-czyli
        komunistycznej Norymbergii.
        IPN istnieje tylko dzieki woli prawicowcow roznego odcienia. Jesli nie jestes
        przekonany co do celow IPNu, to moze daj sobie spokoj.
        • Gość: Dany1 Re: Praca w IPN IP: *.flashnet.pl / *.atman.pl 17.04.05, 19:17
          Archiwizowanie dokumentow z kategoria A jest moja zyciową pasja. Po prostu
          jestem dobrym historykiem archiwistą Lubie te robote. Kazdy ma jakis
          swiatopoglad i sympatie polityczne, jednak kto ma dostac posade powinno zalezec
          od profesjonalizmu, a nie od prywaty. Chyba faktycznie trzeba stąd
          s.p,i,e.p.r.z.a.c.
          • jack_the_ripper1 Jaka komunistyczna Norymberga....!!!!!! 17.04.05, 19:33
            To ze powstał IPN to kolejny kompromis. Dotąd IPN nie prowadził poważniejszych
            spraw a jesli prowadził to tak aby nikogo z winnych nie skrzywdzić.
            Gross spraw prowadzonych przez prokuratorów to lata powojenne 44-do 56.
            SDzukają UBekow i dziadków którzy juz jedna noga sa na tamtym swiecie.
            A zbrodniarze od Wojka, Pyjasa zyją i sie smieją
      • Gość: primo Re: Praca w IPN IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 17.04.05, 21:29
        "Archiwizowanie dokumentow z kategoria A jest moja zyciową pasja. Po prostu
        jestem dobrym historykiem archiwistą Lubie te robote. Kazdy ma jakis
        swiatopoglad i sympatie polityczne, jednak kto ma dostac posade powinno zalezec
        od profesjonalizmu, a nie od prywaty. Chyba faktycznie trzeba stąd
        s.p,i,e.p.r.z.a.c. "

Rozumiem Cie, ale IPN jest o tyle specyficzny,przynajmniej tyle wiem z mediow,
        ze jest instytucja cigle podlegajaca presji politycznej. A konkretnie-lewica
        ciagle stara sie podkopac IPN. Pewnie byloby ci latwiej przetrwac te niejasne
        sytuacje, gdybys utozsamial sie z organizacja, z misja firmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka