Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

fundusz remontowy

19.04.05, 10:02
    Jeśli jestem współwłaścicielką mieszkania w wysokości 50%, to w jaki sposób
    odliczyć fundusz remontowy i odsetki z kredytu. Czy mogę odliczyć całość, a
    ten drugi współwłascicie wtedy nie może nic, czy mogę odliczyć połowę?
    Obserwuj wątek
      • eksperci.gumulka Re: fundusz remontowy 19.04.05, 15:52
        Ustawa o PIT przewiduje, że w ramach ulgi remontowej można także odliczyć
        dokonane w roku podatkowym wpłaty na wyodrębniony fundusz remontowy spółdzielni
        lub wspólnoty mieszkaniowej. Także i w tym przypadku obowiązują określone dla
        ulgi remontowej limity odliczenia. Dla wpłat na wyodrębniony fundusz remontowy
        spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty mieszkaniowej limit dla lat 2003-2005
        wynosi 5670 zł. Oczywiście jest to limit trzyletni. Warunki korzystania z tego
        limitu są identyczne jak warunki korzystania z niego w przypadku remontu lub
        modernizacji domu czy mieszkania. Odliczamy zatem tylko 19 proc. rzeczywiście
        dokonanych wpłat. To po pierwsze. Druga ważna konsekwencja to to, że podobnie
        jak przy remoncie mieszkania, by móc w zeznaniu za 2004 r. skorzystać z ulgi,
        na wpłaty na fundusze remontowe trzeba było wydać w ub.r. co najmniej 567 zł.
        Ale tak rozumiany dolny limit można było zgromadzić nie tylko z samych wpłat,
        ale np. sumując wpłaty na rzecz funduszu i wydatki na typowe prace remontowe,
        np. wydane na pomalowanie mieszkania.
        W Pani przypadku należy rozważyć,że ma Pani tytuł prawny tylko co do 1/2 części
        wkładu mieszkania. A zatem powinna Pani rozliczyć w takiej proporcji, w jakiej
        przysługuje Pani wkład, czyli w 50%.
        Natomiast w przypadku odliczeń może nie uzyskać Pani dolnych limitów,
        uprawniających np. do odliczenia z tytułu ulgi remontowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka