Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile płacą za staż

IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 19.04.05, 12:40
    Mam pracę, 3-letnie dośw. zawodowe w tym 7 tyg praktyk, skończoen studia lic.
    i szukam w swoim kierunku (reklama i zarządzanie) pracy lub stażu żeby jakoś
    zacząć ( rok dośw. w tym kierunku mam).Rozumiem ze staże są bardzo mało
    płatne ale czy na równi traktuje się osoby z doświadczeniem a te prosto po
    studiach???
    Obserwuj wątek
      • wredna.suka Re: ile płacą za staż 19.04.05, 13:59
        Za staż dostaniesz rownowartosc zasiłku dla bezrobotnych czy jakies 450zł, ale jeśli juz pracowalas w dodatku masz doświadczenie to raczej stazu Ci nie dadzą- na pewno jesli pracujesz to nie da rady!

• Gość: zrezygnowana Re: ile płacą za staż IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 19.04.05, 14:17
          sęk w tym ze w reklamie czy public relations trudno znaleźć pracę, często
          zaczyna się od stażu zeby firma mogła "wychować" pracownika.Albo po
          znajomości.Dlatego sama już nie wiem co zrobić
      • Gość: weronka Re: ile płacą za staż IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.05, 17:15
        za staż urząd pracy płaci ok 460 zł, ale może z niego skorzystać tylko
        absolwent, który dotychczas nigdzie nie pracował. (absolwent - do roku lub dwóch
        po ukończeniu szkoły).
        Więc skoro piszesz, że masz trzy lata doświadczenia zawodowego, to nic z tego...
      • Gość: wiki1976 Re: ile płacą za staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 18:25
        Dokładnie tak jest jak masz doświadczenie to nie dostaniesz stażu a jak na
        poczatek rzeby firma mogła sobie ciebie wychować to możesz dostać okres próbny
        np na 6 miesiecy.Mój szwagier jest na stażu i mu płacą 450zł za 8tygodni.
      • Gość: rzep Re: ile płacą za staż IP: *.net / *.pl 19.04.05, 19:11
        To w końcu jak długie masz to doświadczenie? 3-letnie czy roczne? Mętne to
        jakieś takie...
      • partyzant79 Re: ile płacą za staż 19.04.05, 19:17
        Spróbuj aplikowac na staz do działu marketingu w jakimś dużym koncernie - jeśli
        ci się uda, to myśle że możesz spokojnie dostać 1500 - 2000 netto - kwestia,
        żeby się przebić przez rekrutację (najczęściej kilku-etapową). Problemem może
        być tylko to że masz licencjat a nie magistra, ale z drugiej strony masz
        doświadczenie, więc może warto spróbować.
        • Gość: zrezygnowana Re: ile płacą za staż IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 20.04.05, 14:02
          Własnie próbuję to zrobic od stycznia.Sęk w tym ze studia mgr zacznę w
          październiku dopiero, rok pracowałam w swoim kierunku, zajmowałam sie reklamą i
          promocją a 2 lata siedzę w firmie w której męczy mnie już siedzenie w
          cieplarnianych warunkach bo nic nie robię, nie rozwijam się, po prostyu
          siedzę.Własnie wróciłam z rozmowy w dużej sieciowej agencji ale problem jest
          taki ze chyba za duzo powiedziałam - czytaj tyle ile ty powiedziałeś.Ogólnie
          taką stawkę mówię tez nawet jeśli miałaby być to praca a nie staż.Do tego mieli
          przygotowany zestaw pytań ogólenie w temacie reklamy i nie wiem czy
          doświadcznie moje czy moja osoba sprawiły ze żadnego pytania mi nie zadały.Sama
          nie wiem czy to ok.Byłam już na kilku rozmowach i zastanawiam sie czy nie
          zrezygnowac z tego szukania bo chyba jestem beznadziejna.
          • Gość: hmm Re: ile płacą za staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 14:24
            MArketing i reklama??? Długa droga przed tobą...
            • Gość: z Re: ile płacą za staż IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 20.04.05, 14:30
              ale jaka moze być owocna...
          • Gość: partyzant79 Re: ile płacą za staż IP: *.chello.pl 20.04.05, 19:53
            Przede wszystkim: troche więcej optymizmu! Ja też szukam pracy / stażu od
            początku marca (jako świeżo upieczony mgr ekonomii). Ty jestes w o tyle dogodnej
            sytuacji, że masz już pracę i tylko chcesz ją zmienić. Gdzieś słyszałem, że
            Polsce przeciętny czas znaleznienia pracy to ok. 1,5 roku - więc jeśli chcesz
            się załamywac to odłuż to przynajmniej na rok :) Pamiętaj, że na to czy cię
            gdzieś przyjmą wpływa dużo czynników - również te niezwiązane z tobą - np. to
            czy pani Wiesia prowadząca rekrutację ma dziś dobry humor. Jeśli gdzieś cię
            skreślą powiedz sobie, że to ich strata :) i nie zwalaj wszystkiego na siebie.
            Ja np. ostatnio odpadłem po 3 etapach rekrutacji do dużej firmy konsultingowej,
            po tym jak poproszono mnie o wysłanie spisu ocen ze studiów (a orłem na studiach
            nie byłem) - dziś cieszę się, że nie będę pracował po 12h dziennie w gronie
            samych "kujonów". Pamiętaj też, że dziś w cenie są tzw. soft skills - pracodawca
            mający 50 zgłoszeń od ludzi o podobnych kwalifikacjach prędzej przyjmnie osobę
            uśmiechnięta niż nie, optymistę niż pesymistę i osobę pewną siebie od niepewnej.
            Uwierz, że od samego nastawienia bardzo wiele zależy!

Wiem, że to truizm, ale dużo ludzi zapomina, że wysyłając 2 razy więcej ofert
            zwiększy się również 2 razy szansa na znalezienie pracy, dlatego trzeba wysyłac
            ile się da, starając się nie wysyłac wszędzie (niezależnie od stanowiska) tych
            samych listów motywacyjnych. Polecam bazę firm na www.biznespolska.pl - są
            podane ich profile i adresy ich stron www, sam wysłałem już kilkadziesiąt ofert
            do firm z tego katalogu.

Dziś znalezienie dobrej pracy w Polsce jest trudniejsze niż dostanie się na
            najbardziej oblegany kierunek najlepszej uczelni (przynajmniej statystycznie),
            dlatego 4 miesiące bezskutecznego szukania pracy to żadna tragedia, zwłaszcza
            dla osoby, która ma obecnie pracę, więc z głodu nie umiera. Powodzenia!

• Gość: zrezygnowana Re: ile płacą za staż IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 21.04.05, 08:46
              Mhm, dzieki partyzant za słowa otuchy.Było już tak że z biznespolski wysłałam
              jednego dnia w ciemno 30 ofert.I nic.Ale pocieszam się ze koleżanka ze studiów
              wysłała z 70 z czego miała dwie 2 odpowiedzi, potem dostała się do pracy do
              agencji pr (marzenia!!!!!)Nie trace nadziei bo jeżeli jednak odzywają sie i to
              nie z byle jakich firm to problem lezy tez po mojej stronie i musze zastanowić
              się co zmienić.Albo miec farta ;)))Nad bezpłatnym stażem musiałabym sie
              naprawde mocno zastanawiać, cóż szukam dalej i jak coś sie wydarzy to się
              odezwę, powodzenia życzę wszystkim szukającym ;)))
      • Gość: smbdy2love Re: ile płacą za staż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:12
        skończyłem 2 lata temu studia (państwowa wyższa uczelnia ekonomiczna),
        zgłosiłem sie na staż dla absolwentów w dużej firmie dystrybucyjnej. Po
        złożeniu aplikacji, zadzwoniła do mnie pani przeprowadzając rozmowę m.in. kilka
        pytań po agnielsku, po jakims czasie zostałem zaproszony na rozmowę.
        Pod koniec rozmowy okazało się, że dyrektor regionalny chciał mnie do tej pracy
        zniechęcić, bo bał się że ja się po półroku stażu zniechęcę (po stażu miałem
        obiąć stanowisko kierownicze niższego szczebla) jeśli okaże się że to nie jest
        to czego szukam.
        Kwotą jaką proponowali na stażu (jak się później okazało) wynosiła ok. 2000 -
        2200 na rękę, niestety odmówiłem, bo chciałem ok. 3000 na rękę.
        Z perspektywy czasu (minęło kilka miesięcy) chyba żałuję, że nie podjąłem się
        tamtego 'wyzwania', coż takie życie - dalej pracuję tam gdzie pracowałem.
      • Gość: gosc Re: ile płacą za staż IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 21.04.05, 07:52
        Nie chce nic mowic ale moj staz jest darmowy :( MIESIECZNY
        • Gość: gość2 Re: ile płacą za staż IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 21.04.05, 15:05
          a co robisz?
          • Gość: gosc Re: ile płacą za staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 15:17
            lachę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka