Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Termin wpłaty 1% na OPP.

01.05.05, 21:47
    Witam,
    Zeznanie złozyłem 29.04. i w tym samym dniu wpłaciłem połowę z 1% na jedną
    OPP. Niestety musiałem czekać na kolejną możliwość dokonania przelewu z banku
    do 01.05. i nie mogłem przelać drugiej połowy 1% na kolejną OPP.
    Dopiero dzisiaj dokonałem przelewu (ale ze skutkiem 02.05.) pozostałej częsci
    1% na drugą OPP. Kwota niewielka 26,40zł.
    W tej chwili przeczytałem informację, że wpłata na OPP powinna być najpóźniej
    do 30.04., a nie w terminie składania zeznań, czyli do 02.05.
    Proszę o potwierdzenie i opinię, czy powinienem coś z moim ew. błędem zrobić.
    Dziękuję i pozdrawiam,
    Jarek
    Obserwuj wątek
      • beata_katarzyna Re: Termin wpłaty 1% na OPP. 02.05.05, 10:10
        Wpłata na OPP musi zostać dokonana do dnia złożenia zeznania - u Pana 29.04
        Nie spełnił Pan warunku - czeka Pana korekta zeznania wraz z pisemnym
        uzasadnieniem przyczyn jej składania (i to jak najszybciej).
        • beata_katarzyna Re: Termin wpłaty 1% na OPP. 02.05.05, 10:18
          Moim zdaniem:
          Jakby Pan jeszcze dzisiaj złożył korektę zeznania (nie zapomnieć o
          uzasadnieniu) to warunek dokonania wpłaty zostałby spełniony.
          Jeden z warunków: wpłata została dokonana w terminie od 1 stycznia 2005 r. do
          dnia złożenia zeznania za 2004 r., nie później jednak niż do dnia 2 maja 2005 r.
          • eksperci.gumulka Re: Termin wpłaty 1% na OPP. 02.05.05, 16:28
            Nie jestem przekonany, czy przepis ten należy interpretować właśnie w ten
            sposób. Moim zdaniem zwrot "nie później jednak niż do upływu terminu określonego
            dla złożenia tego zeznania" ma wykluczyć sytuacje, gdy podatnik składa zeznanie
            po terminie, np. 1 czerwca i zmniejsza podatek o wpłaty na OPP dokonane tego dnia.
            • beata_katarzyna Re: Termin wpłaty 1% na OPP. 02.05.05, 18:24
              Zgadza się.
              Tyle tylko, że dzień dzisiejszy (2 maja) jest ostatnim dniem składania zeznań
              za 2004r.
              Wpłata w dniu dzisiejszym na OPP i złożenie zeznania w dniu dzisiajszym (mowa
              oczywiście o korekcie w omawianym przypadku) spełnia moim zdaniem warunki
              ustawowe.

• eksperci.gumulka Re: Termin wpłaty 1% na OPP. 02.05.05, 16:20
        Wpłata na OPP powinna zostać dokonana do dnia złożenia zeznania za rok
        podatkowy, nie później jednak niż do upływu terminu określonego dla złożenia
        tego zeznania. Ostatecznym terminem dokonania wpłaty jest zatem dzień złożenia
        zeznania. Moim zdaniem, jeżeli złożył Pan zeznanie w dniu 29 kwietnia to może
        Pan zmniejszyć podatek tylko o wpłaty na OPP dokonane do tego dnia. Jeżeli
        uwzględnił Pan poźniejsze wpłaty to powinien Pan złożyć korektę zeznania wraz z
        uzasadniem i czynnym żalem (tak jest najbezpieczniej). Wpłatę z 2 maja mogłby
        Pan uwzględnić wtedy, gdy zeznanie za ten rok złożyłby Pan w tym właśnie dniu.
        • silad Re: Termin wpłaty 1% na OPP. 03.05.05, 18:09
          Witam,
          Dziękuję za wszystkie powyższe odpowiedzi.

Pozwolę sobie na moją opinię po "zbadaniu" kwestii.
          Po pierwsze:
          Natrafiłem na różne informacje w tej sprawie w kilku miejscach, a więc nie ma
          jednoznacznej interpretacji przepisu. Nawet w Państwa odpowiedziach do końca
          nie było.
          Po drugie:
          Jeżeli przepis brzmi tak, jak Pan/-i z f-y "Eksperci Gomułka" go przytoczył/-a:
          > Wpłata na OPP powinna zostać dokonana do dnia złożenia zeznania za rok
          > podatkowy, nie później jednak niż do upływu terminu określonego dla złożenia
          > tego zeznania.

to moim zdaniem drugi człon:

> nie później jednak niż do upływu terminu określonego dla złożenia
          > tego zeznania.

określa ostateczny termin wpłaty, a w tym roku był to 02.05., niezależnie od
          wcześniejszego złożenia deklaracji. Ten człon dopuszcza dodatkową możliwość
          terminu wpłaty, inną niż w części pierwszej przepisu.

Reasumując, moja interpretacja brzmi tak: powinienem złożyć deklarację
          wcześniej i dokonać wpłaty, ale mogłem równiez dokonać jej później, nawet po
          złozeniu PIT-a, ale nie później niż w ostatni dzień dla rozliczenia podatku za
          2004.
          Jest to również wskazówka dla spóźnialskich, którzy przekroczą termin złożenia
          zeznania (za co oczywiście "oberwą"), ale jeżeli wpłacili na OPP przed upływem
          terminu dla złożenia zeznania, to odliczą, a jeżeli po tym termine, ale przed
          spóźnionym złożeniem zeznania, to nie odliczą.

Jeżeli mogę prosić, to z przyjemnością zapoznam się z Państwa opinią dot. mojej
          interpretacji.

Pozdrowienia,
          Jarek
          • silad Re: Termin wpłaty 1% na OPP. 03.05.05, 18:21
            Witam ponownie,

Przepraszam za błędną nazwę firmy doradczej w moim powyższym poście:
            > jak Pan/-i z f-y "Eksperci Gomułka" <
            Oczywiście powinno być:
            > jak Pan/-i z f-y "Grupa Gumułka" <

Jeszcze raz przepraszam,
            Jarek
          • beata_katarzyna Re: Termin wpłaty 1% na OPP. 03.05.05, 20:26
            Nie ma Pan racji i nie ma o czym dyskutować.
            Składam zeznanie 13 stycznia do 13 stycznia mam dokonać wpłaty na OPP.
            Jeżeli zapomnę złożyć zeznanie do 2 maja i złożę go 4 maja i 4 maja dokonam
            wpłaty na OPP to nie mam prawa pomniejszenia podatku należnego o tę kwotę.
            Maja uwaga dotyczyła tylko takiej sytuacji, gdy postanawiam złożyc korektę
            zeznania jeszcze w terminie do składania zeznań podatkowych (w tym roku do 2
            maja). Moim zdaniem korekta zeznania jest zeznaniem. Dokonując wpłaty przed
            złożeniem korekty (ale w terminie do 2 maja) mam prawo pomniejszyć podatek
            należny o kwotę wpłaconą na OPP.
            Zakładam, że korekty wczoraj Pan nie zrobił. Skoro tak. To czeka Pana korekta
            zeznania. I to jak najszybciej nalezy się skontaktowac z US. Jeżeli nie wysłali
            Panu pieniędzy, to być może nie będzie musiał Pan dopłacać brakującej kwoty
            wraz z odsetkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka