Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak się uczyć języka?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 07:37
    Witam serdecznie wszystkich. Chcę poruszyć temat nauki języka. Jak uważacie,
    czy warto chodzić do szkoły językowej (płacąc dosyć duże pieniądze) czy może
    taki sam efekt można osiągnąć poprzez samodzielne uczenie się w domu, mając
    odpowiednie materiały (podręczniki, CD). Oczywiście zakładam, iż będzie się
    uczyć regularnie powiedzmy 3x w tygodniu po 1,5h (to więcej niż w szkole).
    Co o tym sądzicie?
    Obserwuj wątek
      • ion-tichy Re: Jak się uczyć języka? 24.05.05, 07:54
        a to juz zależy czy chcesz język znać czy chodzi o papier jakiejś uczelni.
        Czytając wątki na forum raczej wyglada na to, że nieistotna jest znajomość
        języka sama w sobie a raczej dokument poświadczający ukończenie jakiegoś, i to
        koniecznie, zewnętrznego kursu.
        • Gość: Marek Re: Jak się uczyć języka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 07:56
          Polecam dobrą szkołę, i tak sie będziesz musiał uczyć w domu. Sam podręcznik i
          płyty to tylko narzędzia pracy dobrego nauczyciela i jego uczniów, do
          samodzielnej nauki taka metoda może nie wystarczyc, skoro język to rozmowa,
          komunikacja.
          • kropekuk Nie masz racji, Marku. Polskie szkoly jezykowe sa 24.05.05, 18:56
            ZLE, bazujace na przestarzalych metodykach nauczania (dotyczy tez szkol
            dzialajacych pod szyldem szkol obcych), gdzie prymarna funkcja komunikacyjna
            jest spychana na dalszy plan. Lektorzy sa zas z dziwna wymowa, zarowno krajowi
            jak obcy, bo co komu z angielskiego w Berlitzu, jesli zlapie wymowe i skladnie
            od native'a z zakazanych dzielnic Belfastu? Jako byly cudzoziemiec w Polsce
            wiem tez, ze kazdy obcokrajowiec jest szczesliwy, gdy ktos sie do niego odezwie
            w jego jezyku, nawet kulawym - okazji do konwersacji nie brak. Poza tym sa
            chaty w internecie, takze dzwiekowe. Mysle, ze po nauczeniu sie podstaw jezyka
            warto skoczyc na gleboka wode - wyjechac do kraju, w ktorym sie ow jezyk uzywa,
            chocby do wakacyjnej pracy ;)
            • randybvain Re: Nie masz racji, Marku. Polskie szkoly jezykow 24.05.05, 22:07
              Chaty jezykowe? co masz na mysli?
            • aga.szymoniak Re: Nie masz racji, Marku. Polskie szkoly jezykow 25.05.05, 20:52
              Ja zdecydownanie polecam prywatne lekcje.Nauczyciel z łatwością trafi do ucznia
              i cie przypilnuje.
              • a0017 Re: Nie masz racji, Marku. Polskie szkoly jezykow 28.05.05, 17:45
                Na pewno prywatne lekcje są wydajniejsze! To fakt!
                • kociamama Re: Nie masz racji, Marku. Polskie szkoly jezykow 30.05.05, 01:38
                  Z tym roznie bywa. Dla niektorcyh lekcje to najlepsza szansa na nauczenie sie,
                  bo 100% uwagi nauczyciela skierowane jest na jednego delikwenta, ale
                  niezdyscyplinowanym moznaby odradzic te forme, bo beda przekladac lekcje,
                  odwolywac i wszystko moze przybrac kształt chaosu, chyba ze platnosc z gory i
                  nieodbyte leckje przepadaja, ale rzadko kto na taka umowe idzie.

Pozdrawiam,
                  Kociamama.
            • Gość: asia16 Re: Nie masz racji, Marku. Polskie szkoly jezykow IP: 213.199.218.* 29.05.05, 13:59
              niestety nie moge sie zgodzic... sa tez szkoly uczace metoda Callana gdzie
              kazdy sie wypowiada na lekcji, ktore sa prowadzone przez native speaker'ów. W
              takich szkołach dba sie o prawidlowa wymowe a i gramatyka szybciej do
              głowy "wchodzi"
              • kociamama Re: Nie masz racji, Marku. Polskie szkoly jezykow 30.05.05, 01:40
                Szkoly Callana nie ucza mowic, ale recytowac zdan z ksiazki na pamiec, w
                dodatku zdan absurdalnych. Fakttycznie jednak po robieniu cwiczen gramatycznych
                przez 15 lat moze sie zdawac niektorym, ze na tym polega mowienie.
                Ja zachecam do nauki mowienia i wyrazania wlasnych mysli.

Pozdrawiam,
                Kociamama.
            • kociamama Re: Nie masz racji, Marku. Polskie szkoly jezykow 30.05.05, 01:36
              ZLE, bazujace na przestarzalych metodykach nauczania (dotyczy tez szkol
              > dzialajacych pod szyldem szkol obcych), gdzie prymarna funkcja komunikacyjna
              > jest spychana na dalszy plan. Lektorzy sa zas z dziwna wymowa, zarowno
              krajowi
              > jak obcy, bo co komu z angielskiego w Berlitzu,

NIestety wiele z tego, co piszesz to prawda. Wiele szkoł ma niesamowite
              reklamy, zachecajace i profesjonalnie wygladajace opisy super-metody, ale w
              praktyce ucza ludzie albo w ogle niesprawdzeni i nieprzygotowani, ktorych np.
              pracodawca nigdy nie widzial, juz nie mowiac o porozmawianiu w jezylu obcycm,
              albo nawet i osoby spelniajace wszelkie kryteria by byc profesjonalnym lektorem
              ze wzgledow formalnych, bo ma mgr anglistyki, bo mial metodyke na studiach, bo
              jezdzi na warsztaty raz na ruski rok, czyli polepsza swoje kwalifikacje, ale
              coz z tego skoro naucza metodami, jakimi jego uczono, czyli full teorii zero
              praktyki.

jesli zlapie wymowe i skladnie
              > od native'a z zakazanych dzielnic Belfastu?

Co do native'wow tez sa czesto "z łapanki" bez przygotowania metodycznego, ale
              w jezyku nie ma dobrego i zlego akcentu, jak sugerujesz. Jezyk to twor zywy,
              kreowany przez uzytkownikow, ciagle sie zmieniajacy i lepiej mowic
              akcentem "zakazanych dzielnic" niz niezrozumialym polskim.

Jako byly cudzoziemiec w Polsce
              > wiem tez, ze kazdy obcokrajowiec jest szczesliwy, gdy ktos sie do niego
              odezwie
              >
              > w jego jezyku, nawet kulawym - okazji do konwersacji nie brak. Poza tym sa
              > chaty w internecie, takze dzwiekowe. Mysle, ze po nauczeniu sie podstaw
              jezyka
              > warto skoczyc na gleboka wode - wyjechac do kraju, w ktorym sie ow jezyk
              uzywa,
              >
              > chocby do wakacyjnej pracy ;)

Co do wyjazdu zagranice, to swietny pomysl, ale nalezy pamietac ze nawet wyjazd
              i pobyt 20-letni nie da gwarancji nauczenia sie jezyka. Najwazniejsze sa checi,
              i wtedy mozna sie nauczyc wszedzie, od kazdego, samodzielnie, i kazda metoda.
              NIestety silna wola, samodyscypilina, systematycznosc i odwaga by uzywac jezyka
              to podstawy.

POzdrawiam,
              Kociamama.
        • a0017 Re: Jak się uczyć języka? 25.05.05, 10:33
          Najlepiej wyjechać do kraju, w którym jest używany! Wiem, że to mało praktyczna
          rada, ale spróbować warto!
      • Gość: b Re: Jak się uczyć języka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 08:19
        Uważam że jednak warto zainwestować w szkołę językową, choćby dlatego że masz
        wtedy większą motywację. Ja na pewno nie mam tak silnej woli aby sama siedzieć
        codziennie i uczyć się języka. Od niedawna uczę się w szkole językowej metodą
        Callana i polecam ją wszystkim serdecznie. Godzina kosztuje mnie ok 9 zł, grupy
        ok 10 osób, a więc wcale nie jest aż tak strasznie drogo. Szkoła gwarantuje mi
        że po 360 godzinach zdam egzamin na I Certyfikat, a jeśli nie zdam to będą mnie
        za darmo uczyć tak długo aż uda mi się go zdać. Jest naprawdę ok, wesoła
        atmosfera, a najważniejsze że naprawdę sama po sobie widzę efekty.
        • Gość: henk Re: Jak się uczyć języka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 08:28
          Powiem tak. Języka chcę się przede wszystkim nauczyć, a zresztą żeby podejść do
          egzaminu np. telca czy FC nie trzeba uczęszcz.. do szkoły językowej. Miesięczny
          koszt kursu to mniej więcej 1/4 moich obecnych apanaży, i stąd to odniesienie
          do kosztów. Nie jestem też zadowolony z formy nauki w szkole, gdyż jest zbytnio
          schematyczna (ścisłe trzymanie się podręcznika) i wcale za dużo się nie mówi
          podczas takiej lekcji, bo dużo jest uczenia się gramatyki, robienia ćwiczeń i
          tym podobnych rzeczy. A w domu mam kurs Callana na CD i silną wolę, aby uczyć
          się samodzielnie. Zastanawia mnie tylko kwestia, czy mozna samemu nauczyć się
          języka, bo jeżeli tak to wszystkie szkoły okazały by się naciągaczami,
          ewntualnie mobilizatorami dla "leniwych" osób.
          • Gość: b Re: Jak się uczyć języka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 08:47
            To widocznie szkoła szkole nie równa. Tam gdzie ja uczęszczam mówi się bardzo
            dużo, gramatyka też oczywiście jest, bo jest potrzebna żeby prawidłowo mówić.
            Nikt nie trzyma się ściśle podręcznika, ogólnie - owszem tak, bo przecież na
            tym polega ta metoda, ale nie mówi się tylko tego co jest w książce tylko dużo
            dużo więcej. Poza tym chodzę tam chętnie bo jest świetna i wesoła atmosfera,
            czego w domu - przy płytach czy kasetach nie uda się stworzyć. Ale jeśli
            oczywiście masz tak silną wolę to pewnie uda Ci się nauczyć samemu, wydaje mi
            się że nauka języka polega głównie na systematycznej pracy. Na pewno są
            dostępne świetne materiały do nauki w domu. Życzę powodzenia w nauce.
            • kociamama Re: Jak się uczyć języka? 30.05.05, 01:46
              Gość portalu: b napisał(a):

> To widocznie szkoła szkole nie równa. Tam gdzie ja uczęszczam mówi się bardzo
              > dużo, gramatyka też oczywiście jest, bo jest potrzebna żeby prawidłowo mówić.
              > Nikt nie trzyma się ściśle podręcznika, ogólnie - owszem tak, bo przecież na
              > tym polega ta metoda, ale nie mówi się tylko tego co jest w książce tylko
              dużo
              > dużo więcej.

Ja bym powiedziala, ze to raczej lektor lektorowi nierowny. Bo i obrebie jednej
              szkoly, i tej elitarnej z pierwszysch miejsc rankingu, i tej nikomu nieznanej
              znajda sie schemaciarze-rutyniarze jak i blyskotliwi, fascynujacy i inspirujacy
              nauczyciele.

Pozdrawiam,
              Kociamama.
          • Gość: b Re: Jak się uczyć języka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 08:50
            Czy możesz mi powiedzieć co to za płyta CD z metodą Callana? Gdzie ją można
            kupić i ile kosztuje? Chętnie bym coś takiego kupiła :)
            • Gość: henk Re: Jak się uczyć języka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 09:03
              Ja te płyty dostałem i nie wiem skąd one pochodzą. Są tam wszystkie lekcje od 1
              do bodajże 160(ale dokładnie nie pamiętam). Wygląda to tak, że jest nauczyciel
              zadający pytania i 2 uczniów odpowiadających na nie. Jest to systemaqtyczna
              nauka, która pozwala na poznanie nowego słownictwa i kolejnych czasów oraz
              zasad gramatycznych.
              • Gość: b Re: Jak się uczyć języka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 09:35
                Dzięki - spróbuję gdzieś je znaleźć. Polecam Ci jeszcze stronkę internetową:
                www.pharebase.com. Na tej stronie jest forum gdzie można nawiązać kontakt z
                osobą, która będzie Cię przez internet uczyła jakiegoś języka. Mój mąż na tej
                stronie nawiązał znajomość z osobą z Nowej Zelandii i czasem sobie piszą na
                komunikatorze podobnym do gg po angielsku. Rozmawiają o wszystkim - o pogodzie,
                pracy i innych rzeczach, a tamta osoba poprawia błedy, tłumaczy - oczywiście
                wszystko po angielsku. Przy odrobinie szczęścia można w ten sposób poznać kogoś
                fajnego i sporo się nauczyć.
                • anna335 Re: Jak się uczyć języka? 24.05.05, 10:25
                  systematycznie!
                • anna335 Re: Jak się uczyć języka? 24.05.05, 10:26
                  a swoja droga mobilizacja jest wazna i jesli masz dobra motywacje to sie i sam
                  przygotujesz do kazdego egzaminu (sama?)

a skad jestes? moze moge jakos pomoc?
                • Gość: tuya jaki dokladny adres internetowy??? IP: *.pinnex.com.pl 24.05.05, 14:03
                  Polecam Ci jeszcze stronkę internetową:
                  > www.pharebase.com. Na tej stronie jest forum gdzie można nawiązać kontakt z

zainteresowal mnie ten adres, niestety zadna strona sie nie laduje:( moge
                  prosic o sprawdzenie jaki od dokladnie jest?
                  • Gość: b Re: jaki dokladny adres internetowy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 14:20
                    Sorki, po prostu nie wpisałam całego adresu:
                    www.phrasebase.com/index.php
                    Tak powinno być dobrze.
          • kociamama Re: Jak się uczyć języka? 30.05.05, 01:44
            Zastanawia mnie tylko kwestia, czy mozna samemu nauczyć się
            > języka, bo jeżeli tak to wszystkie szkoły okazały by się naciągaczami,
            > ewntualnie mobilizatorami dla "leniwych" osób.

MOzna sie samemu nauczyc jezyka, jednakze podk kierunkiem dobrego nauczyciela
            jest to proces szybszy i efektywniejszy ( lepiej rozmawiac z kims kto zna jezyk
            i uzywa zrwotow dla niego typowych, niz gadac do siebie, liczy sie szybkosc
            reakcji, a takze by nie tylko tlumaczyc polskie zwroty na jezyk obcy, ale by
            sie nauczcy myslec i stosowac zwroty typowe dla danego jezyka)
            A szkoly, owszem, sa mobilizatorami dla leni.

Pozdrawiam,
            Kociamama.

• kropekuk Z metoda Callana to jak z dieta cud. 24.05.05, 18:57
          Przekonaz sie o tym w ciagu pierwszej godziny pobytu w Wlk.Brytanii ;)
          • Gość: anka Re: Z metoda Callana to jak z dieta cud. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 12:51
            Tylko nie metoda callana ... moze to dobre ,ale dla malych dzieci... ale nie
            dla doroslego czlowieka...
            doroslemu potrzebna motywacja.....silna wola = wytrwalosc ...... a potem pobyt
            w kraju gdzie mowi sie danym jezykiem...
            • kociamama Re: Z metoda Callana to jak z dieta cud. 30.05.05, 01:48
              Gość portalu: anka napisał(a):

> Tylko nie metoda callana ... moze to dobre ,ale dla malych dzieci... ale nie
              > dla doroslego czlowieka...

Stanowczo nie dla malych diety bo umarlyby z nudow po 5 minutach.

Pozdrawiam,
              Kociamama.

• tribeca tylko nie Callan!!! 24.05.05, 22:47
          tylko nie Callan! toż to pranie mózgu i nauka automatycznego odpowiadania
          wyuczonym tekstem na schematyczne pytania. Ta metoda zabija wszelką kreatywność,
          nie ma w niej miejsca na myślenie, własny sposób wyrażania myśli. To może być
          dobre co najwyżej dla "odświeżenia" znajomości nieużywanego języka,
          przypomnienia czegoś, ale jako metoda nauczania jest zwyczajnie ogłupiająca i
          szkodliwa. Ja zrezygnowałam po 2 miesiącach - przez cały ten czas (lekcje 2 razy
          w tygodniu, po 1,5 godz.) nauczyłam sie DWÓCH nowych słówek, a pani lektorka
          uparcie twierdziła, że jestem na odpowiednim dla siebie poziomie... śmieszne.
          Strata czasu i pieniędzy
      • Gość: violek Re: Jak się uczyć języka? IP: *.rev.stofanet.dk 24.05.05, 12:16
        Moj syn byl w szkole uczacej metoda Callana, polecam goraco.Pod koniec jego
        nauki wyjechalismy z kraju,nie mial wiekszych klopotow z porozumiewaniem sie
        • Gość: henk Re: Jak się uczyć języka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:31
          A czy może mi ktoś podać namiary na szkołę uczącą metodą Callana na dolnym
          ślasku (Wrocław, Oława),ewentualnie na opolszczyźnie.
          • Gość: b Re: Jak się uczyć języka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:45
            Aż żałuję,że nie mogę ci polecić tej w której ja się uczę - niestety jestem ze
            Szczecina! Może jednak zainteresują cię opinie uczniów na temat tego sposobu
            nauczania: www.infoludek.pl/edukacja/opinie.php?szkola=kj_presto
            Pogrzeb w internecie, może uda Cie się znaleźć podobną szkołę w swoim regionie.
            Może znajdziesz gdzieś ofertę, w której szkoła oferuje lekcje próbne (w mojej 8
            pierwszy godzin jest za darmo - a później decydujesz czy taki sposób nauki ci
            odpowiada czy nie).
            • Gość: -indigo- Re: Jak się uczyć języka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 22:49
              OOO proszę poradzić szkołę w Szczecinie, bo właśnie szukam.
          • krutikow Re: Jak się uczyć języka? 24.05.05, 12:50
            Niewatpliwie najskuteczniejsz metada nauki jezyka jest metoda naturalna, jak
            najbardziej zblizona do tej, jaka uczymy sie rodzimego jezyka w dziecinstwie.
            Dlatego najlepsze sa oczywiscie wyjazdy i zanuzenie sie w jezyku po uszy, a
            poniewaz czesto nie wchodzi to w gre, mozna symulowac taka sytuacje w miejscu
            nauczania. Z tego powodu i dla osiagniecia tego celu moje miejsce, gdzie ucze
            rosyjskiego nazywa sie Russkaja izbuszka, jest czaj i przysmaki kuchni
            rosyjskiej, przychodza Rosjanie, biora udzial w konwersacjach z moimi uczniami,
            jak w domu, jak w kawiarni, a ja niezauwazenie wtlaczam zasady gramatyki,
            koryguje akcent itp. Uwazam, ze najlepsze sa zajecia indywidualne, kiedy
            nauczyciel koncentruje sie wylacznie na jednym uczniu i pod niego prowadzi
            zajecia. Czytalam kiedys o English Hause, gdzies na Bielanach, moze to
            chodzilo o to, co u mnie, nie wiem. Mysle, ze z angielskim jest duzo mozliwosci
            wyboru dobrego miejsca i metody, ale zachecam do mowienia, mowienia i mowienia,
            bo wtedy uczen widzi sens nauki, wierzy w swoje mozliwoscie, jesli moze cos
            powiedziec i byc zrozumianym, szczegolnie przez nativa, nie zalamuje sie i nie
            trwa taka nauka 5 cz 8 lat bez wiekszego rezultatu, tylko rok lub dwa. A potem
            jest juz tylko doskonalenie, egzaminy, certyfikaty. Prosze zwrocic uwage, ze
            native 5-6 lat uczy sie swojego jezyka w naturalnych warunkach /24 godz. na
            dobe/, a dopiero potem zaczyna poznawac litery, czytac .... Ten wariant nalezy,
            moim zdaniem powielac przy nauce jez. obcego, tylko w zmodyfikowanej formie.
            Pozdrawiam i zycze wielu jezykowych sukcesow.
          • Gość: asia16 Re: Jak się uczyć języka? IP: 213.199.218.* 29.05.05, 15:59
            www.speedcallan.pl/ to jest strona naprawde dobrej szkoly-sama chodze:)
      • gooch Re: Jak się uczyć języka? 24.05.05, 14:29
        zdecydowanie polecam szkole jezykowa. O Callanie slyszalam i dobre i zle
        opinie. Sama chodzilam na kurs do Stairway w Krakowie i bylam bardzo
        zadowolona. Fakt, ze placilam sporo (przynajmniej w moim przekonaniu, ale
        pewnie nie wiecej niz gdzie indziej), ale nauczylam sie duzo, duzo wiecej niz
        przez wszystkie lata w podstawowce i ogolniaku. Jestem teraz w Anglii i nie mam
        wiekszych klopotow z angielskim. Wlasciwie to odnosze czasem wrazenie ze lepiej
        czytam i pisze niz mowie. Teraz doceniam wartosc konwersacji w szkole
        jezykowej - tego nie mozna sobie zapewnic samemu. Reszte mozna wypracowac w domu
      • kinkygirl Nigdy w życiu 24.05.05, 15:34
        Język służy do komunikacji.
        Jasne, jak ktoś ma dużo samozaparcia może próbowac sie np. sam przygotowac do
        egzaminu, ale to i tak juz od pewnego poziomu językowego wzwyż. Nigdy w zyciu,
        jesli jesteś początkujący.
        Jeżeli będziesz się uczył sam(a) - kto poprawi twoje błędy? (btw, nie ma nic
        gorszego niż utrwalone błędy)
        Kto odpowie na twoje pytania ?
        A co zrobisz jak CD sie skończy, a ty zechcesz powiedziec coś "spoza zestawu"?
        Nie, to jest fatalny pomysł.
        Polecam raczej wzięcie nauczyciela PLUS te 4,5 tygodniowo samemu :)
      • pampa3 Re: Jak się uczyć języka? 24.05.05, 16:42
        na poczatek lekcje prywatne (najlepiej z nativ speakerem :) + nauka w domu.
        • kicior99 Re: Jak się uczyć języka? 24.05.05, 18:24
          kurs dla poczatkujacych z nativem bez przygotowania pedagogicznego? Naprawde
          nie slyszalem o lepiej wyrzuconych w bloto pieniadzach.
        • Gość: kachna Re: Jak się uczyć języka? IP: *.kalisz.mm.pl 24.05.05, 19:13
          a jak trafisz na nativa np. Szkota. Nie polecam bo dogadasz sie tylko i
          wylacznie ze szkotami :)
      • Gość: łyżeczka Re: Jak się uczyć języka? IP: *.net 24.05.05, 21:43
        Polecam prywatne lekcje z DOBRYM nauczycielem. Niech duzo Ci zadaje do domu i
        bedzie wymagajacy. Chodzilam do dwoch szkol jezykowych, nie wspominam tego zbyt
        dobrze. Za podobna kase mozesz chodzic do nauczyciela. Lekcja trwa krocej, ale
        to czas zarezerwowany tylko dla Ciebie. No chyba ze wolisz uczyc sie w grupie.

Aha, i studiuje filologie obca :)
        pozdrawiam
      • randybvain Re: Jak się uczyć języka? 24.05.05, 22:14
        I to i to. Moze natrafisz na native'a z Belfastu albo z Skye i bedziesz
        koknejowal, ale nabierzesz pewnosci jezykowej i mozg sie sluchowo przystosuje
        do obcej mowy. Tymczasem bez samodzielnej pracy nauka w szkole nie bedzie pelna.

Osobiscie nie mialem doswiadczen z Callanem. Znam jedna osobe, ktora po
        Callanie przyjechala do Anglii i miala duze problemy, bo Anglicy wcale tak nie
        mowia (jej opinia). Dogadywala sie na poziomie dziecka ze szkoly podstawowej,
        jednak w wiekszosci nie rozumiala nietypowych odpowiedzi.
      • Gość: scept89 re: probably starting to write in English ASAP? IP: *.ljcrf.edu 25.05.05, 03:55
        There is always more than one way to skin a cat. In my case first I've managed
        to waste money on a self-absorbed and rather lazy teacher, followed by more
        result-oriented intense course in a very mixed group -> despite the tests we all
        learned at such wildly different rates that at times it was hard to get anything
        out of it. Moreover "intense" means 5x a week -> hard to do your homework if you
        have regular job. Still, it was not so bad overall.

Two things seems to work for me: self-study (grammar/vocabulary/reading books)
        and total immersion in the language (no way you can get the right pronunciation
        if you chat with your collegues once a week). You should read in English only,
        play tapes all the time, try to translate something each day. Once you have
        necessary vocabulary/grammar scafold you can understand/communicate with others.

Good luck

• anna335 Re: re: probably starting to write in English ASA 25.05.05, 09:36
          I think that you're right. However each course gives you something:-)
        • kicior99 odpowiadam scept 68! 27.05.05, 19:42
          Bien, je pense que tu as raison, mais je doute, que l'on puisse le recommander
          a tout le monde. Apprendre soi - meme, sans le savoir metodique, peut evoquer
          un choc et decourager pour de bon. De plus, on n'apprend la prononciation
          qu'en ecoutant et immitant les sons de la langue vivante, donc un chat avec des
          copins ne sert a rien, sinon ce sont les native-speakers.
          Dazu, um die Vokabeln verwenden zu koennen, es reicht nicht, nur Buecher zu
          lesen. Jedes neues Wort soll, wenn nur es moeglich ist, in einem einspraechigen
          Woerterbuch nachgeschaut werden, um jeden moeglichen Kontekst kennen zu lernen
          (ach dieese verdammte neue Ortographie!).
          Without that, the individual translation attempts will not succeed. Finaly, you
          wikll repeat your own mistakes. The mere excepions (those who have mastered any
          foreign langue by self-study) will only confirm the rule.
          Pozdrawiam z Bridgwater.
      • zirael1 Re: Jak się uczyć języka? 25.05.05, 09:37
        Ja uczę się japońskiego w domu. Mam dwa podręczniki i idzie mi to całkiem
        dobrze. Angielskiego uczyłam się z płyt CD i w szkole na angieskim zwyczajnie
        się nudziłam. Faktem jest jednak, że ucząc się samemu trudno jest nauczyć się
        poprawnej wymowy nie słysząc danego języka.
        • Gość: szopen Re: Jak się uczyć języka? IP: 206.73.209.* 25.05.05, 12:22
          Chyba jednak sporo zalezy od tego jakiego dokladnie jezyka czlowiek sie uczy.

No i od osoby tez sporo.

Nie chodzi tu wcale o talent jezykowy, bo moim zdaniem to nie jest rzecz
          istotna (zawsze w szkole uchodzilem za beztalencie jezykowe a potm zycie
          zmusilo do naukczenia sie kilku jezykow z dosc chyba dobrymi rezultatami).

Co do najlepszej metody to najlepiej ale to naprawde najlepiej znalezc sobie
          dziewczyne/chlopaka native speaker w danym jezyku i razem zamieszkac.

Na drugim miejscu jest chyba wyjazd do danego kraju i nauka poprzez codzienny
          kontakt z jezykiem.

Jesli chodzi o zdanie jakiegos egzaminu to najlepiej znalezc sobie
          specjalistyczny kurs przygotowujacy do danego egzaminu, one wszystkie troche
          sie roznia i nauka ogolnego jezyka nie zawsze jest najlepszym wyjsciem by dany
          egzamin zdac.

Co do nauki japonskiego w domu z plyt to osmiele sie wyrazic watpliwosci co do
          rezultatow. To jest jezyk tak kulturowo odbiegajacy od polskiego ze nie wydaje
          mi sie zbyt latwym zadaniem, nie ze niemozliwym ale nialatwym.

Co do nauki jezyka jesli nauczyciel ma mocny akcent czy to z Belfastu czy z
          South-End czy z Okinawy to i tak moim zdaniem warto. Akcent rzecz przelotna i
          szybko sie zmienia.
          • toulaa Re: Jak się uczyć języka? 25.05.05, 12:55
            Nie, szopenie, jest dokładnie odwrotnie - akcentu niezmiernie trudno się
            pozbyć, vide np. górale rzuceni na ceperskie wody. Skorupka nasiąka sposobem
            mówienia baaaaardzo szybko.

Teraz, uwaga, ogłoszenie, które zapewne zmartwi wielu z Państwa, a do konkluzji
            tej doszłam jako nauczająca bliźnich języka obcego, i to pokrewnego naszemu,
            czyli czeskiego:

1.NIE DA SIĘ DOBRZE (POWTARZAM: DOBRZE, TZN. NA POZIOMIE NATIVE SPEAKERA)
            NAUCZYĆ JĘZYKA W WIEKU DOROSŁYM. Dostępne jest to tylko niewielu wybitnie
            zdolnym jednostkom (najczęściej takie wybitne zdolności językowe idą w parze ze
            słuchem muzycznym)

2. Zmartwieni? Nic to. Ale da się nauczyć na przyzwoitym poziomie;)

3. Czego Państwu życzę

4. Bardzo mnie dziwi ten powracający temat - uczyć się samemu języka, czy od
            kogoś. Czy mamy taki problem przy uczeniu się np. fizyki czy geografii? Nie,
            jakoś niewielu trafia do przekonania idea odrzucenia szkoły i samouctwa,
            prawda? A co dopiero przy nauce języka, gdzie powinniśmy posiąść przede
            wszystkim umiejętność rozumienia & mówienia!

5. A już szczególnie przestrzegam przed tzw. kursami korespondencyjnymi, gdzie
            (przynajmniej w tych z mojego podwórka, które widziałam) aż roi się od
            żenujących błędów
            • Gość: szopen Re: Jak się uczyć języka? IP: 206.73.209.* 25.05.05, 13:31
              Toulaa, WITAJ!!!
              Milo spotkac znany nick,

Nistety od czasu pewnych zmian w naszym systeme komputerowym w firmie nie moge
              wejsc na nasz czat, prosze przekazac pozdrowienia dla bywajacych tam nadal.

Co do akcentu to dalej smiem sie nie zgodzic i podam para przykladow.
              1. Wiele lat temu mieszkalem razem z innym gosciem z Polski, pewnego wieczoru w
              barze spaotaklismy Anglika ktory mial pewne problemy i tak sie zlozylo ze
              zamieszkal u nas w spiworze na dywanie. Ponad dwa lata.
              On byl z South-End wlasnie wiec akcent mial dosc ostry.
              Po mniej wiecej roku pojechal na wakacje do domu i nikt nie mogl zrozumiec co
              mowi bo akcent mial dosc "polski", slownictwo tez mieszane ale akcent go
              wlasnie bardzo wyroznial.

2. Ja pracuje w miedzynarodowej firmie ogolnie europejskiej wiec jezyk
              angielski uzywany codziennie jest polen srodkowo europejskich akcentow.
              Zatrudniamy corocznie sporo mlodych ludzi wprost po studiach mowiacych po
              angielsku z ladnym amerykanskim akcentem. Po jakichs 6 miesiacach mowia tak jak
              reszta czyli srodkowa Europa. To widac naprawde bardzo wyraznie.

Co do uwagi ze nie da sie nauczyc jezyka na poziome native speaker w wieku
              doroslym to tez sie nie zgodze. Do wybitnie uzdolnionych jednostek sie nawet
              nie probuje zaliczac, sluch muzyczny mam zerowy ale poniewaz angielski to jest
              moj primary language wiem ze i mowie i pisze lepiej niz kilku native speakers z
              ktorymi pracuje (szefa mojego wliczajac) i oni mi przyznaja racje i o ile nie
              powiem jak sie nazywam to sie nie zdarzylo by ktos potrafil zgadnac skad jestem
              na jezyku bazujac.
              • vilejka Re: Jak się uczyć języka? 25.05.05, 19:50
                A moze ktoś polecic naprawdę dobry wakacyjny kurs językowy w Anglii(albo gdzie
                indziej) dla 17tki z podstawami(ale marnymi)?
              • kociamama Re: Jak się uczyć języka? 30.05.05, 09:24
                Co do uwagi ze nie da sie nauczyc jezyka na poziome native speaker w wieku
                > doroslym to tez sie nie zgodze.

Tez sie nie zgodze, a moze nie do konca zgodze.

Zalezy o jaki aspekt jezyka. Znajomosc jezyka na poziomie native speakera, jak
                rozumiem, to umiejetnosc myslenia w danym jezyku, i swobodne wypowiadanie sie w
                mowie i pismie. Tego mozna sie nauczyc (tez tu w POlsce), ale oczywiscie
                mieszkajac w danym kraju mozna te umiejetnosc szybciej zdobyc lub znacznie
                poprawic.

Druga sprawa to akcent i prawidlowa wymowa. Jest faktycznie taki stereotyp, ze
                ludzie ze sluchem muzycznym szybciej łapia, aler roznie z tym bywa, bo mam
                kolezanke po szkole muzycznej i filologii i mowi z chamskim polskim akcentem.
                To raczej kwestia odpowiedniego ukladania narzadow mowy. Np. w angielskim
                prawie wszytkie dzwieki sa rozne od polskich, bo np. jezyk jest w innym
                polozeniu niz w jezyku polskich, wiec poprawna wymowa zalezy od dobrego nawyku
                prawidlowego ukladania jezyka. Do tego dochodzi intonacja troche rozna od
                polskiej i to tez jest kwestia nawyku. Trudno Polakom (doroslym) mowic w ten
                sposob, bo po prostu sie wstydza i brzmi to dla nich glupio i nienaturalnie, co
                nie znaczy, ze nie jest mozliwe nauczenie sie poprawnego akcentu, ale jak
                pisalam wczesniej, najwazniejsze sa checi.

Pozdrawiam,
                Kociamama.
      • Gość: olla Re: Jak się uczyć języka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 22:28
        Podstaw najlepiej nauczyc sie od prywatnego nauczyciela. w szkole za cały
        semstr skasuja 1000 i i tak nic sie nie nauczysz..
        Chodziłam do roznych szkoł i to jest dobra opcja, dla osob, ktorym brakuje
        motywacji i sytematycznosci - jesli bardzo chcesz sie nauczyc to masz
        wystrczajaca motywacje:)
        Polecam poderczniki dla smaoukow, ksiazki w oryginale, czasopisma, rozmowy
        przez net np msn z obcokrakowacmi( ja tak sie ucze hiszpanksiego) skypa..
        W moich szkołach( w tym jedna ogolnopolska, zwykle wygrywa rankingi szkoł- co
        woła o pomste do nieba) za nativow robiły Chorwatka, Serb, Czeszka(!!!)
        Francuz.. nativa od angola..hahahha
      • jedrek_adam Re: Jak się uczyć języka? 25.05.05, 22:55
        Powiem tak: gadać gadac i jescze raz gadać. JA ostanio byłem na wymianie polsko
        - niemieckiej a niemca ucze sie od 5 lat w szkole a potrafiłem sie doskonale dogadac
        te kilka dni dało mi bardzo wiele pomoglo przelamac istniejaca u każdego bariere
        językowo, a poza tym nawiązalem różne kontakty
        • Gość: Kacha Re: Jak się uczyć języka? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.05, 00:02
          By nauczyć się podstaw polecam prywatnego nauczyciela, który jest wymagający i
          stawia duży nacisk na gramatyke/słownictwo i konwersacje.

Samemu można się uczuć, ale tylko mając już pewne podstawy (choć zawsze
          pozostanie kwestia pytań/wątpliwości - ucząc się samemu...kto te wątpliwości
          rozwieje? Kto wytłumaczy/wyjaśni?)

Trzeba wziąść też pod uwagę inną rzecz. Prywatne lekcje, choć płaci się więcej
          za godzinę niż np. w szkołach językowych, są dużo lepszym sposobem na
          dostosowanie stylu nauki do indywidualnych potrzeb ucznia.

Dlatego zdecydowanie polecam prywantego nauczyciela. Sama wiem po sobie
          (uczyłam się i w szkole językowej jakiś czas i jakiś czas miałam prywatne
          lekcje i choć ta szkoła jest jedną z lepszych (i trzeba jej to przyznać) to
          jednak nie nauczyła mnie tak wiele, jak prywatny nauczyciel). Teraz sama uczę i
          widzę duże postępy w nauce swoich uczniów.

Zawsze możesz też połączyć - własną naukę z nauką z korepetytorem. Na jego
          lekcjach wyjaśniaj wszelkie wątpliwości/przerabiaj to, czego sam nie jesteś w
          stanie się nauaczyć i dużo rozmawiaj po angielsku!

Jeśli masz jakieś pytania to pisz na: celciaa@tlen.pl
          Pozdrawiam serdecznie :)
          • Gość: purystka Re: Jak się uczyć języka? IP: *.chello.pl 26.05.05, 02:45
            Popracuj jeszcze nad ojczystym - "wziąść" tyleż powszechne co wkurzające !!!
            Większość nauczycieli mówi tak właśnie niedbale i mi tym dziecko nasiąka !!!
            Co do języka obcego to dosyć sprzeczne te wszystkie powyższe rady,
            najlepiej za granicą, na pewno, ale to nie zawsze możliwe .............
      • veritas1 OSZCZENDZOMY 26.05.05, 08:24
      • camel_3d zdecydowanie szkola za granica... 26.05.05, 11:23
        nic nie daje takich efektow, jak szkola jezykowa za granica.
        w zwyklych szkolach jezykowych kursy trwaja miesiacami i daja efekt podobny do
        3 tygodniowego kursu za granica.
        Samodzielna nauka tez jest dobra, pod warunkiem ze masz z kim pogadac w tym
        jezyku. Inaczej nikt nie skoryguje bledow...
      • Gość: doris Re: Jak się uczyć języka? IP: *.chello.pl 26.05.05, 21:00
        jestem lektorka w jednej z warszawskich szkol. moim zdaniem, bardzo trudno jest
        uczyc sie jezyka od podstaw samemu. nie znamy wymowy, a i zasady nie zawsze
        latwo odgadnac. gdy jest sie na wyzszym poziomie jet juz zdecydowanie latwiej.
        znamy juz podstawy, wymowe, wiemy czego oczekujemy od nauki jezyka. problem z
        samodzielnym uczeniem sie lezy jednak w mobilizacji. jest to kwesta
        indywidulana, ale jezeli zaplacilismy juz za kurs to raczej na niego chodzimy i
        uczymy sie chociazby z tego powodu, zeby nie wypasc zle na zajeciach. w domu,
        zawsze mozemy sobie odpuscic.

co do szkol jezykowych wiem, ze jest ich bardzo duzo i oferuja bardzo rozny
        poziom. sama szukajac pracy widzialam jak sie czasami zatrudnia lektorow.
        niektorzy sprawdzaja czy jest dyplom studiow i tyle. wiadomo przeciez ze kazdy
        absolwent filologi zna roznie jezyk i roznie moze nauczac. sa jednak szkoly,
        ktore oferuja wysoki poziom. sama chodze na ang do jednej ze szkol angielskiego
        i jestem bardzo zadowolona, a wierzcie, ze jako lektor mam wyzsze wymagania niz
        przecietni studenci. mysle ze przy wyborze szkoly warto kierowac sie tym, ile
        jezykow oferuje. im bdziej wyspecjalizowana tym lepiej. tzn moim zdaniem nalezy
        udac sie do szkoly angielskiego, francskiego czy niemieckiego, a nie do takiej,
        ktora oferuje 18 jezykow, a nikt nie kontroluje poziomu.

jezeli chodzi o roznice miedzy prywatnymi lekcjami a kursem to jest wybitnie
        sprawa indywidulana. na kursie jest (lub powinien byc) program, wedlug ktorego
        przeprowadzane sa lekcje, na prywatnych lekcjach nauczyciele czasami skacza z
        jednego watku na drugi. z drugiej strony, jezeli mamy jakies szegolne wymagania,
        tj jestesmy wyjatkwi zdolni, bardzo nam sie spieszy, albo chcemy poznac tylko
        jezyk korespondencji handlowej lepiej wziac prywatne lekcje. na kursie jest
        grupa, jest razniej, na prywatnych lekcjach jestesmy tylko z nauczycielem. wad i
        zalet mozna by wymieniac cale mnostwo.

jezeli chodzi o nativ'ow. z doswiadczenia lektorskiego i uczniowskiego powiem
        wam: ostroznie. 99% z nich nie ma zadnego przygotowania metodycznego i oni po
        prostu nie umieja nauczac. podam przyklady. szukalam lektora hiszpanskiego,
        najlepiej hiszpana, bo jezyk znam dobrze, wiec tylko zeby pokonwersowac. jeden
        chcial zebym znala dobrze gramatyke, wiec na 4 zajeciach, ktore sie odbyly
        robilismy tylko cwiczenia przez 60 min, inny opowiadal mi o sobie i swojej
        dziewczynie, nie dajac mi dojsc do glosu, inny zaptal o czym chcemy rozmawiac bo
        sam nie mial zadnego pomyslu. znam tez jednego francuza, ktory uwaza, ze on jest
        francuzem i na zajeciach ludzie powinni go sluchac, bo on mowi naturalnym
        jezykiem. rzeczywiscie, mowi po francusku jak francuz, bo jest przeciez
        francuzem, ale nikt poza nim nie mowi. ponadto uwaza,ze z tytulu swojej
        narodowosci powinien brac duzo wiecej kasy za lekcje, podczas gdy jego lekcje sa
        raczej nidne i on tez nie ma pomyslu na zajecia. w jednej ze szkol jako nativ'a
        zatrudniono mechanika samochodowego!

mam jeszcze jedna wazna uwage. bez wzgledu na to czy wybierzemy prywatne lekcje,
        czy szkole to i tak musimy sie uczyc sami. na kursie 2x1,5h przy najlepszym
        nauczycielu nauczycmy sie duzo, ale i tak trzeba samemu sluchac radia, ogladac
        tv, przegladac gazetki obcojezyczne,czy szperac w internecie. nauczycmy sie
        wowczas duzo wiecej, poznamy kulture krajow, w ktorych mowi sie danymi jezykami,
        a to jest niezmiernie wazne w czasie wyjazdu i kontaktow z obcokrajowcami.

pozdrawiam wszystkich uczacych sie jezykow
        • kierunek_zachod Re: Jak się uczyć języka? 26.05.05, 21:48
          Henk, każdy ma oczywiście swoją teorię, więc raczej opowiem Ci o moich
          doświadczeniach niż dam idealną radę ;-)

Ja zdecydowanie największe postępy robiłam ucząc się sama (hiszp i fr). Może
          dlatego, że chciałam / potrzebowałam, więc motywacja jakby większa ;-).
          Korzystałam z książek, ale też "na okrągło" tv (nawet na początku, jak mało
          rozumiałam) i dużo prasy z netu.
          Przy każdej możliwej okazji mówić, mówić, mówić, mimo błędów ... :-)

Kursy (grupy i lekcje indywidualne) za bardzo mnie rozleniwiały, żeby jeszcze
          potem pracować samodzielnie ;-), poza tym wkurza mnie powolne tempo na
          zajęciach (czasem to wina lektora, któremu się nie chce zrobić ciekawych zajęć
          i przynudza, a czasem słuchaczy-olewaczy (zawsze się jakiś trafi), którym stare
          rzeczy trzeba powtarzać do znudzenia).

Poza tym dla mnie zaleta tv vs. lektor - przykład z życia - kiedyś wkuwałam
          idiomy angielskie od mojego profa, "bo to przecież żywy język". Tylko że te
          idiomy były mocno książkowe, więc równie mocno bawiły moich anglojęzycznych
          rozmówców (niby rozumieli, ale sami nigdy by tak nie powiedzieli).

No i pełna zgoda z tym, co pisze Doris - właściwie wszystko zależy od
          nauczyciela, a tak naprawdę nigdy nie masz gwarancji na kogo trafisz, nawet w
          dobrej szkole ...

Pozdrawiam i powodzenia ! :-)
          • anna335 Re: Jak się uczyć języka? 27.05.05, 09:30
            zaimponowalas mi tym co napisalas, zwlaszcza, tym, ze sama sie nauczylas
            wiecej:)
            ja znajac angielski probuje sie sama nauczyc niemieckiego korzystajac z roznych
            programow do nauki jezyka oraz z zasobow internetu, ale problemem jest moja
            (nie) systematycznosc:)
            • Gość: henk Re: Jak się uczyć języka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 15:05
              Widzę, że wątek mocno się rozwinął i dobrze bo to świadczy, iz wiele osób widzi
              potrzebę nauki języka. Widzę też, że wyrażane tu są rózne opinie na temat
              sposobów nauki, uzależnione głównie od doświadczeń "językowych" poszczególnych
              osób. Co do mnie to zrobię chyba tak: za miesiąc kończy mi się semestr w szkole
              i będę miał 2 m-ce "wakacji", przez które będę starał się systematycznie uczyć
              samemu. Zorientuję się wówczas czy to mi wystarcza, czy jednak konieczne jest
              uczenie się w szkole. Zaś co do indywidualnych lekcji, to jak dla mnie są one
              za drogie.
              Pozdrawiam wszystkich uczących się języków.
              • mandarynka333 Re: Jak się uczyć języka? 27.05.05, 16:48
                A może intensywny kurs wakacyjny? Jam mam zamiar się zapisać. Zajęcia dwa razy
                w tygodnu skutecznie mnie zniechęcaja do nauki. Jest to dla mnie niepotrzene
                rozwlekanie tego co można zrobić jednorazowo i szybko.
      • grazyna.dlugokecka Re: Jak się uczyć języka? 27.05.05, 16:01
        Moim zdaniem należy uczyć się systematycznie, WYTRWALE, najlepiej tam, gdzie
        można nauczyć się języka potocznego, a nie literackiego. Wyjazd za granicę jest
        najleplszym sposobem szybkiego opanowania języka. Ze szkołami językowymi w
        Polsce jest różnie.
      • olbrachta Re: Jak się uczyć języka? 28.05.05, 16:48
        Najlepiej - za mniejsze pieniądze - chodzić 2x w tygodniu na spotkania z
        lektorem indywidualnie :)
      • Gość: hehe Fiszki !!!!!!!!!!!!! IP: *.ztpnet.pl 29.05.05, 11:00
        Zamow sobie fiszki ze strony www.fiszki.pl a jesli masz kase to wynajmmij
        korepetytora :)
      • Gość: Norbert Re: Jak się uczyć języka? IP: *.fnet.pl 29.05.05, 13:10
        Moim zdaniem opłacanie szkół językowych czy uczęszczanie na lekcje jest bardziej
        korzystne od samowolnego zdobywania wiedzy, ponieważ jesteśmy obserwowani oraz
        kontrolowani przez specjalistów w tej dziedzinie. Natomiast regularna nauka w
        domowym zaciszu może być równie efektowna. Ja jestem tego przykładem.
        Rozpocząłem naukę angielskiego 8 lat temu. Na lekcje (prywatne) chodzę 2 razy w
        tygodniu. Przygotowując się do konkursu z języka niemieckiego byłem zdany tylko
        na siebie.
        Uczciwie pracowałem z pomocami naukowymi i zjąłem dobrą lokatę - 13 miejsce na
        województwo. Tak więc przez ciężką oraz sumienną pracę jest możliwość
        osiągnięcia tych samych efektów. Pozdrawiam!!!
      • Gość: natalia20 Re: Jak się uczyć języka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 17:48
        te wypowiedzi przywrocily mi nadzieje jescze nie wszystko stracone...po maturze
        przerwalam nauke angielskiego - czyli do dzis 2 lata bez zadnego kontaktu z
        jezykiem. nie bylam super z angileskiego ale nie bylo tez zle..natomiast teraz
        mam wrazenie ze kompletnie nic nie umiem...nie moge sie odblokowac zeby cos
        powiedziec bo zapomnialam podstawowych schematow gramtycznych!! jestem
        przerazona bo bez jezykow to kiepsko troche...uczylam sie tez niemieckiego ale
        hmm z oplakanym skutkiem..ale chcialabym sie go nauczyc...postaniowilam ze juz
        od 3 roku studiow pojde na angileski i bede sie uczyc...tylko teraz pytanie 1
        gdzie ( szkola czy prywatny nauczyciel - jak tak to ktora szkola, jak znalezc
        dobrego nauczyciela) i pyt2 na jaki poziom isc - bo ja sie czuje teraz tak
        jakbym miala isc ponadpodstwowy i od pocztaku zaczac przede wszystkim gramtyke
        od czasow gr poczawszy.!!!.po prostu czuje taka potrzebe powtorzenia calej
        gramatyki od poczatku...no i studiuje w wawie wiec tutaj bede czegosz
        szukac...prosze o jakies rady....
        • Gość: doris Re: Jak się uczyć języka? IP: *.chello.pl 29.05.05, 20:12
          jezeli ci poradze konkretna szkole to wszyscy pomysla ze robie reklame, ale
          trudno. polecam archibalda. jestem bardzo zadowolona, a jak juz pisalam
          wczesniej mi ciezko dogodzic. nauczyciele wiedza co robia, sa fachowcami,
          prynajmniej ci na ktorych trafilam. do kursu masz pakiet talentow, ktory
          wykorzystujesz na dodatkowe zajecia.
          o poziom sie nie martw, bo dostaniesz test i bedziesz miala rozmowe, pokieruja
          cie do odpowiedniej grupy.
          • Gość: Marek Re: Jak się uczyć języka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 08:21
            Co to jest "pakiet talentów"?
            • Gość: doris Re: Jak się uczyć języka? IP: *.chello.pl 30.05.05, 13:52
              no rzeczywiscie, jak sie nie chodzi na kurs to mozna nie wiedziec. to sa punkty
              ktore wymieniasz na dodatkowe zajecia np na 45 min zajec na temat jakiegos
              zagadnienia z gramtayki albo 1,5 h zajec dyskusji, albo wyjscie z lektorem do
              pubu Iw grupie oczywiscie :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka